Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Niki73

Niki73

07-05-2018 om 15:02

Pijn in stuitje

Wat heb ik nu weer? Na een gescheurde knieband vorig jaar en een ontsteking in mijn schouder afgelopen winter heb ik nu sinds een paar weken pijn in mijn stuitje bij het opstaan van een stoel/fietszadel. Lijkt wel wat op de banden- en bekkenellende tijdens de zwangerschap. Herkent iemand dat? Is dit ook de leeftijd (dankjewel, taktische huisarts)?

Ik heb een zittend beroep, maar ben verder denk ik best een beetje sportief: ik fiets bijna elke dag (oké, stukjes van 10 minuten maar wel in flink tempo en een heuvel over), ik ga twee keer per week ruim een halfuur joggen en maak ook bijna elk weekend wel een stevige wandeling of een lange fietstocht. Dat laatste wordt nu toch wel pijnlijk...

mirreke

mirreke

07-05-2018 om 15:39

Beetje open deur, maar...

ga naar de huisarts

Ik zou het echt niet weten, kan vast van alles zijn.

Niki73

Niki73

07-05-2018 om 15:54

Over 2 weken

Dat weet ik wel Mirreke, maar ik heb echt geen zin Ik moet over twee weken sowieso terugkomen voor twee andere dingetjes, dus dan zal ik het wel even aankaarten. Mijn kinderen mankeren momenteel ook vanalles, ik zie die goede man zijn gezicht de laatste tijd al veel te veel.
Vandaar mijn vraag of iemand het herkent, in de hoop dat iedereen roept: is niks joh, gaat vanzelf weer over. Nou ja, je snapt het vast wel.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

07-05-2018 om 17:24

Is ‘73 je geboortejaar? Dan ben ik een paar maanden ouder, en ik herken wel de pijntjes hier en daar. Mijn stuitje niet, maar ik heb sinds een paar weken pijn in mijn heup als ik lange afstanden loop. Eigenlijk moet ik daarmee wel naar de huisarts want het zou zomaar slijtage kunnen zijn, of zo. Maar ik vind het altijd zo stom om met vage klachten naar de huisarts te gaan. Aan de andere kant, ik ken iemand die wel ging met vage klachten, en een week later op de operatietafel lag (by-pass). Dat us ook wel beangstigend.

stuitje

stuitje

07-05-2018 om 18:37

ervaring

Hier een ervaringsdeskundige. Heb er tijden mee rond gelopen. Huisarts heeft mij zelfs doorgestuurd naar ziekenhuis voor foto's. Niets te zien.

Tot ik voor iets anders bij de fysiotherapeut kwam. Ik noemde terloops dat ik ook een pijnlijk stuitje had. Even een testje en het probleem was duidelijk: vastzittende SI-gewrichten. Google er maar eens op. De klachten die je er van kan ondervinden, zijn nogal divers. Veel mensen hebben rugpijn, maar dat had ik juist niet. Een pijnlijk stuitje hoort er vaak ook bij. Met oefeningen hebben we die gewrichtjes weer los gekregen.

@Emma

@Emma

07-05-2018 om 22:11

Stuitje

Ik heb ook wat Stuitje beschrijft. Frappant is dat ik rondom bevalling ook een vastzittend SI- gewricht had. Lijkt inderdaad dus op de banden- en bekkenellende tijdens zwangerschap die je noemt. Bij mij blijft het een zwakke plek, niet altijd, maar stuit en onderrug hebben vaker fysiotherapie nodig dan normaal, zeker in de overgang. Hormonen verweken de boel weer een beetje

Krisje

Krisje

08-05-2018 om 08:55

Geen vrolijk verhaal

Ik herken je klachten en ging na maanden pijn naar de huisarts. Eerst werd er gedacht aan ischias, toen aan artrose, reuma, bechterew, maar het blijkt bekkeninstabiliteit te zijn.

Ik heb dat tijdens alle drie de zwangerschappen gehad en nu ik in de overgang ben heb ik het weer. Ik ga inmiddels naar een bekkenfysiotherapeut, sport bij de fysio, ben bij een overgangsconsulent geweest, doe 5 keer per dag oefeningen, maar niets heeft helpt tot op heden. Ik word vaak ingetapet en dat geeft wel wat verlichting.

De pijn is inmiddels zo erg dat ik standaard voor de nacht tramadol slik. Gister heb ik bij de thuiszorgwinkel een grijparm gekocht, ik vond het vreselijk maar ik kan echt niets meer oprapen, ik kom er gewoon niet meer. Ik moet vaak geholpen worden bij het aankleden.

Sorry voor het niet zo opwekkende verhaal. De bekkenfysio vertelde me wel dat als ik eerder was gekomen het nooit zo ver had hoeven komen. Zij gaf mij echt hele fijne tips over hoe sta je op uit een stoel, hoe draai je je om in bed, enz. Ik zou dus zeker een afspraak met een gespecialiseerde fysio.

Niki73

Niki73

08-05-2018 om 10:05

Dus toch!

Ja 73 is inderdaad mijn geboortejaar. Ik ben nog niet in de overgang, maar ik merk wel degelijk dat er al vanalles verandert.

Allemaal bedankt voor jullie ervaringen.
Krisje, wat een akelig verhaal. Maar dan heb ik waarschijnlijk dus toch goed gevoeld dat het lijkt op bekkeninstabiliteit! Bijzonder zeg. Waarom vertelt niemand je daarover? Bij mijn eerste zwangerschap had ik bekkeninstabiliteit, en het was heel pijnlijk, maar ik moest maar even doorbijten, zei de verloskundige. Bij mijn tweede zwangerschap had ik een andere verloskundige die zei dat ik fysio moest gaan volgen zodra ik weer last kreeg (vanaf 4 maanden al), en de b.i. is denk ik daardoor nooit heel erg geworden. Dus ik geloof je meteen.
Tja hoera (not), dan ga ik maar weer naar de fysio (na knie en schouder).

Krisje

Krisje

08-05-2018 om 10:16

Niki

Ik heb zowel bij de huisarts als bij de reumatoloog (daar werd ik naar doorgestuurd) aangegeven dat het voelt als bekkeninstabiliteit. Ik had er zelf nog nooit van gehoord dat je er zonder zwangerschap ook last van kon hebben, nu weet ik dat zelfs mannen het kunnen krijgen! Geen enkele arts zei "goh, ja, zou kunnen", ook de fysio dacht dat het m'n rug was.

Tot ik op bed lag en er achter kwam dat ik mijn been niet omhoog kon krijgen. Dus met gestrekte benen liggen en proberen 1 been gestrekt op te tillen. Dat is bekkeninstabiliteit, dat wist ik nog wel.

Zoek een speciale bekkenfysiotherapeut, die kan echt meer voor je betekenen dan een reguliere fysio.

@Emma

@Emma

08-05-2018 om 10:26

Gôh

Ik postte al eerder in deze draad en maakte de vergelijking met mijn bekkenklachten vroeger. Nu tijdens de overgang toch maar eens naar een echte bekkenfysiotherapeut met mijn "vage" rugklachten, na het lezen van de andere posts

Niki73

Niki73

08-05-2018 om 10:27

Goed idee Krisje

Ik zal eens navragen of de dame waar ik 12 jaar geleden tijdens mijn zwangerschap heen ging nog werkt. Zij deed haast niet anders dan dames met b.i. helpen.

Ik zal de test eens doen, maar het is (nog) niet heel ernstig bij mij, ik heb net een paar weken wat klachten. Een halfjaar geleden had ik wel wat rugklachten, die zijn nu weer over, maar die passen dus ook in het plaatje.
Dank je wel in elk geval, een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Ik herinner met trouwens dat ik een strakke elastische band met klittebandsluiting om mijn bekken droeg tijdens de eerste zwangerschap. Zou zoiets kunnen helpen op momenten dat je niet ingetaped bent?

bekkenpijn

bekkenpijn

08-05-2018 om 15:11

Ik ook!

Toevallig heb ik sinds een paar weken ineens ook weer last van bekkenpijn, veertien jaar na mijn laatste zwangerschap. Ik heb vooral pijn in mijn schaambeen en af en toe in mijn bil en stuitje. Hier nog geen duidelijke overgansverschijnselen maar ik heb wel de leeftijd voor hormonale veranderingen (49).
Ik ga regelmatig hardlopen en dat ging altijd goed maar ik ben onlangs begonnen met circuittrainingen op de sportschool en ik denk dat dat de klachten veroorzaakt of verergerd heeft. Ik hoop dat ik door wat rustiger aan te doen de boel weer terug kan draaien want ik zit echt niet te wachten op langdurige klachten.

Uit het lood

Als de bekkenfysiotherapeut naar de SI gewrichten kijk, laat die ook even kijken of je niet uit het lood staat; dus bekken niet loodrecht onder de ruggengraat.

Rugklachten of uitstraling naar de bilspier of benen, als gevolg van het uit het lood staan na een bevalling, komen ook na jaren pas tot uiting. De bekkenfysiopeut stuurde mij door naar een manueel therapeut en de laatste zette binnen één behandeling de bekken weer op zijn plaats.

Krisje

Krisje

15-05-2018 om 13:53

Toch een beetje OT

Ik heb al twee weken keelpijn en een vreselijke droge mond 's nachts. Keeltabletten, fles water naast mn bed en het gaat maar niet over. Vannacht heb ik meer dan een halve liter water gedronken. Wat blijkt? Overgangsklacht. Pffff, deze kende ik nog niet.

rode krullenbol

rode krullenbol

15-05-2018 om 17:12

Tsja ...

En dan zeggen ze nog wel dat je de jaren moet dragen met gratie! Dat gaat 'm zo niet worden, vrees ik.

kussen

Ik heb een kussen gebruikt met een uitsparing voor het stuitje. Daarnaast heeft het ook een wigvorm zodat het bekken gekanteld wordt. Dat was voor mij de oplossing.
(link verwijderd door forumbeheer)

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.