Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Marleen

Marleen

28-04-2009 om 22:20

Prikkelbare darm (maar weer 's), ben er zo flauw van!

Hoi, ik weet dat er eerder draadjes over prikkelbare darmsyndroom zijn geweest, maar wil toch graag even een nieuw draadje starten! Ik heb nu al weer dagen buikpijn, verstopt, en zo gaat het al jaren. Het ging net een tijdje goed, ik heb voor pijn en chronische moeheid amitriptyline gekregen en dat heeft een tijdje goed geholpen. Ik had nl. constant enorme buikpijn en maagpijn, en er was niks te vinden. Heel erg prikkelbaar allemaal dus! Nu na twee goede maanden baal ik extra dat het weer terug is. Weet ook wel hoe het komt (denk ik), paar keer niet goed gegeten (wit brood, kan ik helemaal niet tegen, was in restaurant)en hup, dagen last. En een beetje stress erbij... Heeft toevallig iemand het wondermiddel al gevonden? Ik heb al aardig wat geprobeerd.... Herkenningsverhalen zijn ook welkom! Groetjes, Marleen.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
ayla

ayla

29-04-2009 om 08:18

Helaas

ik heb al vanaf mijn 16e een prikkelbare darm, dat is dus nu, effe denken, 26 jaar ofzo. Ik heb alle denkbare onderzoeken gehad maar naast een lichte lactose intolerantie is er verder niets uitgekomen. Diagnose spastische darm en leer er maar mee leven. Dit betekent dus eigenlijk ook dat ik al 26 jaar bijna iedere dag buikpijn heb, de ene dag meer dan de andere maar wel iedere dag. Ik heb altijd in de veronderstelling geleefd dat er niets aan te doen viel maar ik ben er dus nu pas achter dat je ook daadwerkelijk medicijnen kunt krijgen. Nu nog een keer naar de ha voor een recept.
Het is vreselijk vermoeiend, ik voel me nooit echt heel fit en ik moet op een heleboel dingen letten maar ik heb ermee leren leven. Ach er zijn ergere dingen.

MaaikeL

MaaikeL

29-04-2009 om 08:56

Ayla

Heb jij niet "toevallig" ook "gewoon" coeliakie? Is daar wel naar gekeken? Sinds ik low carb eet en dus nauwelijks meer brood en pasta enzo eet maar vooral veel groenten gaat het met mijzelf echt verrassend veel beter.

ayla

ayla

29-04-2009 om 09:23

Nee

nadat dochter positief uit de coeliakietest kwam heb ik mezelf ook nog eens laten testen omdat mijn klachten eigenlijk perfect in het plaatje van coeliakie passen. Ik kom er echter negatief uit, uit de bloedtest dan, ik heb het dus niet.

Yta Chalne

Yta Chalne

29-04-2009 om 14:38

Ayla

Ik kwam ook negatief uit de bloedtest. Bij het nemen van het biopt was het echter heel makkelijk te zien, van m'n darmen was maar weinig over (Marsh 3b) Helaas, die bloedtest is niet genoeg.

Ben eraf zonder medicijnen

Ik heb er behoorlijk last van gehad voorjaar en zomer van 2007. Toen ben ik verhuisd en sindsdien (9/2007( is het eigenlijk weg.

Er zijn eigenlijk twee dingen veranderd:

- Minder dagelijkse stress. Ik zat dagelijks 90 a 120 min. op de snelweg en dat geeft (mij iig) nogal wat stress. Dat heb ik nu niet meer.
- Meer lichaamsbeweging. Ik bewoog eigenlijk nauwelijks, beetje fitnessen, maar niet erg trouw. Ik rijd nu elke dag ca. 45 minuten hard op de fiets.

Trouwens, die pillen die ik kreeg hielpen ook, maar dan kwam het als ik stopte weer terug. Ik schrijf het toe aan de reductie in stress en toename in lichaamsbeweging.

Life style changes noemen ze dat.

ayla

ayla

29-04-2009 om 14:46

Yta, kan dat

dat wist ik niet, ik dacht dat een negatieve bloedtest eigenlijk altijd betekent dat je het niet hebt

Om maar helemaal OT te gaan (sorry Marleen ik misbruik je draadje). Vandaag is er bij jongste bloedgeprikt en dara krijgen we volgende week de uitslag van, ik ben wel benieuwd. Meneertje heeft zo'n 4 tot 5 dunne luiers per dag en stinken dat hij kan. Maar ja ook dat zegt uiteraard weinig/

ishtar

ishtar

29-04-2009 om 18:26

Ayla

je kunt je ook op een gen laten testen. Er zijn er 2 bekend. Als je ze allebei niet hebt, heb je zeker geen coeliakie. Als je positief bent voor 1, of 2, is er een kans dat je het wel hebt. Zo'n 20% test positief op de ene, zo'n 20% op de andere.
Overigens is er bij mijn zoon waarschijnlijk sprake van een vetsplitsend enzym dat niet werkt/aangemaakt wordt (of weet ik veel hoe dat precies zit )Niet aan te tonen met een bloedtest, wel met een biopsie (en dan nog alleen als je geluk hebt, maar dan kunnen ze iig gelijk zien of er niet toch sprake is van coeliakie, bij hem dus niet)
Sterkte in ieder geval! Is niet fijn, zo vaak buikpijn!

Marleen

Marleen

29-04-2009 om 20:31

Test

Hoi, ik ben ook op coeliakie getest en heb dat niet. Ik denk ook echt dat ik het niet heb, ik heb nl. nooit diarree en dat hebben de meeste coeliakiepatienten toch wel. Ik heb vandaag een gesprek gehad met mijn fysiotherapeut die veel ervaring heeft met mensen met chroninsche pijnklachten. Volgens hem is het goed om die amitriptyline die ik heb ongeveer een jaar te gebruiken, dan is het zenuwstelsel weer helemaal tot rust gekomen. Ik heb niet alleen pds, ik heb ook veel nek/aangezichtspijn, daarom ben ik bij die fysio. Hij is gespecialiseerd in nekklachten, en dat kan ook weer verband houden met darmklachten. Een bepaalde zenuw loopt door tot de darmen, precies die waar het vast zit in mijn nek. Hij was wel verbaasd dat alternatieve therapie├źn tot nu toe nog niks hadden geholpen tegen die pds, maar het is helaas nogal hardnekkig bij mij. Ik heb inmiddels homeopathie, acupunctuur, visoliecapsules, dat spul wat in vifit zit en hypnotherapie gedaan (over ene periode van jaren hoor). Hypnotherapie vopnd ik nog het nuttigst, daar leer je echt van ontspannen.Maar ja, zo lang ik met mijn vervelende ex in mijn maag blijf zitten letterlijk en figuurlijk zal ik wel last blijven houden. Het is toch wel een beetje ene troost dat ik niet de enige ben. Ik ken eigenlijk niemand die het heeft, maar het is ook niet iets waar je het gelijk over hebt. Een schoonzusje van ons heeft colitus ulcerosa, dan valt dat van mij ineens erg mee, dat is naar! groetjes, Marleen

Ayla ot

Wat Yta schreef dacht ik ook toen ik je berichtje las.

Vziw is de bloedtest niet sluitend. Een biopt is dat wel. Als je dus klachten blijft houden zou ik toch gaan aansturen op verder onderzoek.

Mariel

Karin

Karin

01-05-2009 om 08:00

Dieet

Marleen, ik heb er ook jaren last van gehad tot zelfs een ziekenhuisopname aan toe. Ben toen naar utrecht geweest naar het allergiecentrum en zij hebben mij 5 weken lang op een dieet gezet van eerst drie dagen alleen maar sap en toen al het voedsel weer langzaam opbouwen. Dit heeft mijn lichaam erg veel goed gedaan en de klachten zijn zo goed als weg. Alleen in een stresssituatie of bij bepaalde voedingsmiddelen wil het nog wel eens terugkomen maar mijn leven is een stuk aangenamer geworden.

Pollewop

Pollewop

01-05-2009 om 22:13

Heb er ook al zo'n 20 jaar last van

Vorig jaar was het zelfs zo erg dat ik nauwelijks naar het toilet kon, zo'n 1x in de 3 weken kwam er wat, met veel moeite. Ben toen ook 5 kilo aangekomen, en naar aanleiding daarvan ben ik naar de HA gestapt en heb om een verwijzing gevraagd. De internist kon niets vinden, een gevalletje van leer er maar mee leven. Van haar heb ik toen movicol gekregen en sindsdien gebruik ik dat dagelijks(2x). Volgens de internist werken mijn nieren en mijn darmen niet samen, want hoe meer ik drink hoe vaker ik moet plassen en hoe slechter ik kan poepen.
Had ook elke dag pijn en een gespannen opgeblazen gevoel, dat varieerde in sterkte. Het is wat minder nu, heb nog weleens aanvallen maar dan neem ik een paar dagen een zakje extra en gaat het weer goed. ER zijn nu zelfs tijden dat ik geen movicol neem omdat ik dan te goed naar het toilet kan.

wilma66

wilma66

02-05-2009 om 13:04

Mijn dochter heeft pillen

Mijn dochter heeft al jaren last, zodra ze wit brood eet krijgt ze pijn of als ze iets te koud eet of drinkt en als ze iets te scherp of te gekruid of tepittig eet krijgt ze ook last.

Mijn dochter heeft pillen daar voor gekregen en het helpt heel erg goed bij haar.

Het heet Duspatalin 1 in de ochtnd en 1in de avond.

Ik weet niet of je dat al hebt uit geprobeert.

Marleen

Marleen

05-05-2009 om 20:36

Medicijnen/vraag karin

Hoi. Duspatal heb ik een keer gebruikt, twee weken, maar merkte ik niks van. Movicolon heb ik nog nooit geprobeerd. Karin, is er ook iets uit dat dieet gekomen? Was er iets waar je niet tegen bleek te kunnen of eet je nu alles weer? Ik heb ook wel gelezen over candidadieten en zo , vind ik zo heftig allemaal. Wat mij trouwens wel tijdelijk heeft geholpen was colonhydrotherapie (hogedarmspoelingen). Klinkt misschien wat raar, maar hielp wel. Alleen is het dus ook weer terug. Misschien moet ik het weer gaan doen. Groetjes, Marleen./

Karin

Karin

06-05-2009 om 07:23

Marleen

Waar ik voorzichtig mee moet zijn zijn kruiden en sorbitol. Veel melkproducten is ook niet goed voor mijn darmen. Evenals veel eten achter elkaar. Kleine porties dus.
Wat ik dan krijg is dat ik na eten van zoiets binnen 15 minuten ongeveer erge buikkrampen krijg en vervolgens diarree.
Wat ook meespeelt is stress. Dan heb ik vaker last van mijn darmen dan anders.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.