Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Puberzoon is klein van stuk

En daar zit hij erg mee. Hij is in maart 16 geworden en meet 1.62m. Zijn vader is 1.70 en ik 1.63. Mijn familie behoort niet tot de giganten der aarde, die van partner al helemaal niet. 
Ik kan 100x zeggen dat er zat leuke kleine vrouwen zijn waar hij (met zijn looks en mooi lijf) makkelijk een zal ontmoeten in zijn leven. Maar in zijn grote vriendenkring, waarin hij de oudste is, is hij wel de kleinste en dat creëert serieuze zorgen bij hem. Jongens en meiden van 14/15 zijn al een kop groter dan hij en zijn nog niet uitgegroeid. 
Hij vroeg mij net of hij een keer bij een specialist zou kunnen gaan die aan de hand van bot foto’s kan zien of hij nog zal groeien. Wij wonen dan wel in Frankrijk, maar kan dat zomaar in NL?

Kun je in Frankrijk dat niet laten onderzoeken? Ze kunnen het inderdaad aande hand van oa de groeischijven wel zien. Zoon  van vrienden was wel doorverwezen naar kinderarts. Hij was toen iets jonger en ook kleiner,maar zijn ouders zijn veel langer. Hij had een eiwittekort en dat is aangepast. Hij is nu niet heel erg lang maar toch wel 170 of zo.

1.62 is inderdaad klein voor een jongen. Maar goed, gezien jullie niet heel groot zijn viel dat ook niet echt te verwachten. Op een botfoto kun je zien of iemand is uitgegroeid. Bij jongens is dat vaak later dan bij meisjes. Die foto kan in Frankrijk vast ook wel gemaakt worden. Gemiddeld zijn Fransen wel kleiner dan Nederlanders dus misschien dat ze het minder opvallend vinden dan hier het geval zou zijn. Als hij er erg mee zit zou ik beginnen met een afspraak te maken bij de huisarts.

Hier ook een kleine zoon. Meestal prikken ze op groeihormoon en als dat op orde is dan moet je kind het er mee doen. Alleen bij ernstig achterblijvende groei kun je groeihormonen krijgen. Mijn zoon was 140 met 15 en is 170 geworden op een natuurlijke manier. Hij vindt het totaal geen probleem. Ik maakte me wel wat zorgen, maar dat heb ik niet laten merken. Daar heeft hij niks aan. 

Lijkt me inderdaad dat dit in Frankrijk ook zou moeten kunnen. 1.62 m is inderdaad klein voor een jongen. En zeker omdat hij er zelf zo mee zit zou ik het laten onderzoeken. 

Zoon hier is ook 16 en was heel lang klein. Pas met 14/15 jaar begon hij flink te groeien. Zelf ben ik 1.58 en man is 1.72 m. Zoon heeft inmiddels de lengte van man bereikt en is nu wel tevreden. Ik heb het idee dat hij niet verder meer groeit nu. De groei van zijn voeten staat in ieder geval stil en dat was vaak graadmeter dat hij daarna de lengte in ging. 

Zwelgje

Zwelgje

11-05-2021 om 22:53 Topicstarter

Ik ben vandaag naar de ha geweest met zoon. De arts zei niks te kunnen doen, kon hem geen behandeling voorstellen want 1. daar was het nu al te laat voor, en 2. daar is hij met zijn 1.62 ‘te groot’ voor. Dus gewoon accepteren, was het advies. 

Voor groeihormoon is het inderdaad laat ja. Maar een botfoto maken om te bepalen of hij nog zal groeien lijkt me wel mogelijk toch? Maar goed, als er niks meer aan te doen is, is het ook maar de vraag of hij dat dan nog wil.

Ken je deze?

https://groeiweb.pgdata.nl/groeiweb_ouder/calculator.asp
Het is een groeicalculator van TNO. Mijn kinderen komen nu, in hun puberteit, aardig in de buurt bij wat werd voorspeld toen ze werden geboren. 

Ik weet natuurlijk niet of de prognose aanleiding zal zijn tot opluchting of juist tot verdriet. Het is ook geen waarheid, alleen een schatting op basis van statistiek.

https://www.tno.nl/nl/aandachtsgebieden/gezond-leven/roadmaps/youth/groeicalculator-voor-ouders/



Ik had een andere site gezien, zonder de correctie voor de huidige lengte. Volgens die site zou de zoon van ts 1.75 worden. TNO komt op basis van de lengte van de ouders ook daarop uit, maar met de correctie op ongeveer 1.69. Het is een nuttige correctie, mijn oudste is inmiddels bijna 10 cm langer dan die andere site voorspelt.

Zwelgje

Zwelgje

12-05-2021 om 10:37 Topicstarter

Ik heb de link aangeklikt. Mijn zoon zou misschien nog 1.69 kunnen worden, evenals dochter. 

Zoon is vooral ‘bang’ dat zijn kleine zusje (11) boven hem zal uitsteken. Zij is wel even groot als (of ietsje groter dan) haar klasgenoten maar haar resultaat in de link is dus hetzelfde.

Sommige kinderen hebben wat later de groeispurt dan anderen. Nu is sowieso al niet de verwachting dat jullie zoon lang zou worden, gezien de lengte van zijn ouders, maar uitgegroeid is hij niet al per definitie.

Ik kan mij nog een klasgenoot herinneren uit de 4e klas VO, die altijd een "klein knulletje" was, toen ik na een verhuizing hem 2 jaar later tegenkwam was ik echt verbaasd dat dit jochie veel van zijn leeftijdgenoten voorbij was gegroeid. Impressive

[Dat is natuurlijk niet bij jullie de verwachting, maar hij kan dus nog wel een stuk groeien]

Ik denk dat je nu nog niet echt kan zeggen hoe lang je dochter gaat worden.
Ik was als kind altijd gemiddeld qua lengte maar stopte vroeg met groeien (in de lengte dan). Mijn jongere zus bleef juist vrij lang klein maar heeft daarna nog een flinke groeispurt gemaakt en torent nu zo'n 15 centimeter boven mij uit, terwijl zulke tools de verwachting hebben dat alle kinderen van hetzelfde geslacht binnen een gezin ongeveer even groot zullen worden.
Jongens kunnen met zestien echt nog wel groeien. Meisjes stoppen doorgaans eerder met groeien. Maar je weet het nooit precies.

Medisch gezien is dus niks te doen. Je kunt hooguit hopen op een groeispurt. Waar je eventueel wel nog naar kunt kijken is zijn voeding. Misschien is een consult bij een diëtist een idee en anders kun je de Eetmeter-app downloaden en zelf een inschatting maken. Om goed te groeien zijn veel calorieën nodig, eiwitten, ijzer, vitamines maar ook dingen als voldoende slaap. Dat zal bij je zoon allemaal best in orde zijn maar als hij het maximale uit zijn groeivermogen wil halen, zal hij er een schepje bovenop moeten doen. Dus nog beter eten en nog meer slapen. Bijvoorbeeld in de folder https://www.hetwkz.nl/nl/ziekenhuis/behandeling/zwaarder-worden-en-groeien kun je meer hier over vinden. Zijn groeitijd is beperkt, hij is nu 13 en met een jaar of 18-19 zijn de meesten wel uitgegroeid dus als hij beter eten een kans wil geven moet hij nu een paar jaar aan de bak. Heeft 'ie dan wel de rest van z'n leven plezier van. Heel veel succes.


1,69 m is toch prima? Ik heb een jongen in mijn familie die is geboren in een meisjeslichaam. Helaas zijn de meisjeslichamen in onze familie niet heel lang, dus hij is nog geen 1,65 m. Jammer, maar geen onoverkomelijk probleem. Zijn broer, die wel als jongen is geboren, zal niet veel langer worden.

Een lengte van 169 cm is voor een jongen in Nederland gewoon best klein. Natuurlijk, geen dwerggroei, en iedereen mag er zijn en zo, maar met een dergelijke lengte ben je als man van deze generatie altijd het onderdeurtje van de vriendengroep. Natuurlijk zijn er ergere dingen, maar ik kan me heel goed voorstellen dat iemand er liever tien centimeter bij zou hebben.

Mija, bedankt voor de link naar de TNO- calculator. Mijn uk van een dochter zit helaas nu al in de groeispurt, ik had gehoopt dat ze wat later zou beginnen en langer zou eindigen, maar ik heb nu goede hoop dat ze in elk geval de 1,60 zal halen. Ze is haar hele leven al kleiner dan gemiddeld, dus dat ze mij (1.72) voorbij zou gaan, zat er al niet in.

Maar alles is relatief. We zijn laatst voor het eerst in bijna een jaar weer eens bij mijn schoonouders op bezoek geweest. Dochter is oma nu voorbijgegroeid (oma is 1.45 oid) en zoon is met zijn 1.75 nu de langste van die kant van de familie

Groeten,

Temet

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.