Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

juf Ank

juf Ank

18-07-2018 om 20:24

schouder bovenarm pijn

Ik heb al een tijdje een zeurend pijntje in mijn bovenarm/schouder waarmee ik niet direct naar de huisarts wil gaan. Ik kan mijn arm nog redelijk bewegen, zo erg is het nog niet maar ik merk dat ik minder kracht heb in die arm. Bovendien zijn de bewegingen naar boven en naar achteren pijnlijker. Bij bijv. de autogordel omdoen en omhoog reiken wordt het vervelend. Die beweging probeer ik dan ook maar te vermijden.
Heeft iemand een idee wat dit kan zijn?
Kan het een lichte slijmbeursontsteking zijn?
(heb ik wel eens in mijn heup gehad)

Emmawee

Emmawee

18-07-2018 om 20:36

Fysiotherapie

Ik ben nu met andersoortige schouderklachten bij de fysiotherapeut. Je hoeft tegenwoordig niet langs de huisarts. Gewoon een afspraak maken. Zodra je normale bewegingen gaat mijden is dat toch genoeg reden om er door een kenner naar te laten kijken?!

Aagje Helderder

Aagje Helderder

18-07-2018 om 20:50

Bij mij

waren vergelijkbare klachten de eerste symptomen van een frozen shoulder.

Aagje

Tijgeroog

Tijgeroog

18-07-2018 om 21:04

AI-gewricht???

.

Moiraine

Moiraine

18-07-2018 om 22:46

zelfde klachten

Met dezelfde klachten ruim een jaar bij dus ik/manueel gelopen. Hielp onvoldoende.

Nu 5 sessies bij een Osteopaat gehad en ik ben bijna pijnvrij.

Kaaskopje

Kaaskopje

18-07-2018 om 23:05

Slijmbeursontsteking misschien

Naar de fysiotherapeut! 😃

MoedervanA

MoedervanA

21-07-2018 om 07:15

frozen shoulder

Ook bij mij iets vergelijkbare klachten.
Vooral pijn bij "jas aandoen"-achtige bewegingen en plotselinge bewegingen/als iemand er opeens tegenaan kwam. Ik kon ook mijn linkerarm niet naar boven strekken, wat ik vooral merkte als ik op de grond lag.

Bij mij bleek het frozen shoulder te zijn.

Zie dit draadje
https://www.ouders.nl/forum/gezondheid/pijnscheuten-in-bovenarm

Wat ik in het draadje niet schreef is dat ik nog een injectie in mijn schouder heb gehad (via de fysio bij een specialist op schouderproblematiek). Dat hielp na een tijdje wel wat. In mijn herinnering merkte ik daarmee eerst positief verschil, daarna nog meer (leek bijna weg, joepie), maar dat was tijdelijk, want het kwam weer terug. Volgens mij toen weer fysio gehad en uiteindelijk is het toch verdwenen.

Merk er nu niets meer van, maar kan liggend op de vloer mijn linkerarm net iets minder soepel strekken boven mijn hoofd.

Heel veel sterkte. Nare aandoening.

juf Ank

juf Ank

21-07-2018 om 13:27

oke bedankt

ga ik van de week even naar de fysio

Niki73

Niki73

23-07-2018 om 12:44

Ja, fysio

Ik heb een chronische ontsteking in de pezen van mijn schouder. Ook daarvoor helpt fysio.

Wilgenkatje

Wilgenkatje

27-07-2018 om 15:16

Slijmbeursontsteking, lijkt mij.

Ben er destijds mee naar de huisarts geweest die meteen constateerde dat ik met die ene arm inderdaad weinig kon, de voorgeschreven medicatie hielp vlot. Maar kort hoeven te gebruiken,

Ontsteking niet meer terug gehad. Geen fysio gezien.

ervaringsdeskundige

ervaringsdeskundige

28-07-2018 om 15:52

slijmbeurs of kapsel

Dergelijke klachten kunnen duiden op een geïrriteerde slijmbeurs of een geïrriteerd kapsel. En soms gaat het vanzelf over, en soms niet. Soms is fysiotherapie vanaf het begin belangrijk, soms moet je juist (een tijdje) niets doen.

Ben helaas ervaringsdeskundige, bij beide schouders. Ene schouder begon met slijmbeursontsteking en werd later frozen shoulder (=verdikt/verkort kapsel). Medicijnen hielpen niet tegen de ontsteking, een injectie door orthopeed uiteindelijk wel. Een frozen shoulder geneest vooral heel langzaam, er staat 2-5 jaar voor. Ik zit nu op 4 jaar, en kan het meeste wel weer (maar niet alles).

Andere schouder begon met geïrriteerd kapsel en werd heel snel stijf. Ook frozen shoulder. Intensief fysiotraject gehad (2x per week), maar pas toen irritatie in kapsel vrijwel weg was. Eerder mocht niet van de orthopeed. Twee keer spuit gehad in het kapsel, maar het blijft kwetsbaar. Stijfheid is er nog steeds, maar momenteel geen fysio vanwege die kwetsbaarheid. Soms is het beter om een periode 'niets' te doen (qua behandeling).

Medicijnen horen volgens de orthopeed inmiddels niet meer in het standaard protocol 'want het helpt toch niet' (en bij wie het wel overgaat, zou het ook zonder medicijnen zijn over gegaan).

Huisarts had bij eerste schouder ook al snel aangeboden om spuit te zetten. Onbegrijpelijk, volgens de orthopeed, want een huisarts weet (zonder foto's/scans) niet waar precies gespoten moet worden.

Traject met mijn tweede schouder heb ik volledig in ziekenhuis doorlopen. Speciale afdeling met schouder-fysiotherapeuten, een duidelijke behandelaanpak die steeds weer werd geëvalueerd, ook in overleg met de orthopeed. Erg prettig en professioneel. Pas daardoor ben ik mij gaan realiseren dat mijn eerste fysiotherapeut weliswaar zijn best voor mij deed, maar gewoonweg niet deskundig genoeg was.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

28-07-2018 om 16:16

Hier zei de orthopeed

3,5 jaar geleden dat er voor een frozen shoulder geen genezende medicatie was en dat fysiotherapie geen enkele toegevoegde waarde had. Uitzingen was het enige.

Injecties waren volgens hem dus niet ter genezing en alleen voor pijnstilling. Ook hebben ze volgens hem alleen een zeer tijdelijk effect. Die wilde hij alleen geven als andere pijnstilling geen of onvoldoende effect had. Ik heb me gered met de combinatie van diclofenac, paracetamol en lyrica. De lyrica was specifiek tegen de zenuwpijn en kon er het eerst af. De andere twee heb ik nog lang gebruikt.

Ik ben nu 4,5 jaar na de eerste symptomen en nog steeds niet van alle beperkingen af. Wel van de meeste (kan alles weer met de arm naar voren, steeds meer opzij en naar achter) en de schouder doet nog steeds gauw pijn of er komt een tintelend gevoel in.

Aagje

Kaaskopje

Kaaskopje

28-07-2018 om 16:37

Schouder

Ik zit me suf te denken hoe het ook weer heet waarmee ik behandeld ben voor mijn schouder. Ik omschrijf het maar zo goed mogelijk. Ik heb het over 24 jaar geleden. Ik kreeg een soort echo-therapie, waarbij vanuit het apparaat golven naar mijn schouder werden gestuurd, die deden daar hun werk en dat is zo een paar behandelingen herhaald. Het leek wel te helpen, maar wie weet viel dat ook onder 'het zou ook zonder zo gegaan zijn'. Feit is dat die schouder nooit meer als ervoor is geworden. Nog steeds niet. Bij inspanning gaat de schouder eerder zeer doen. Ik kan minder soepel omhoog reiken als met de linkerschouder.

ervarigsdeskundige

ervarigsdeskundige

29-07-2018 om 07:30

Aagje

"3,5 jaar geleden dat er voor een frozen shoulder geen genezende medicatie was en dat fysiotherapie geen enkele toegevoegde waarde had. Uitzingen was het enige"

Vanuit mijn ervaring (en wat ik heb geleerd van de orthopeed, de schouder-fysio en de andere patiënten die ik heb ontmoet) past hier wel wat nuance bij.
Je schrijft over pijn. Die pijn heb je alleen in de eerste fase van een frozen shoulder. In die fase past inderdaad geen fysio. In de volgende fase (geen/nauwelijks pijn, wel stijfheid) kan fysio wel degelijk een toegevoegde waarde hebben. Kan, hoeft overigens niet, een frozen shoulder kan zich op nogal wat verschillende manieren ontwikkelen.

Zelf ben ik er blij geweest met de injecties, en met mij vele anderen. Zeker de eerste keer was ik van de ene op de andere dag verlost van mijn pijn. Pijn die ik al maanden had en mijn functioneren nogal belemmerde. Ik had echt het gevoel dat ik mijn leven weer terug had. Ik zag er enorm tegenop, heb het ook zo lang mogelijk uitgesteld, maar wat een verschil! En die schouder is de pijn nooit meer teruggekomen.

Van mijn fysio heb ik begrepen dat er de laatste jaren met name in de VS veel vernieuwend onderzoek wordt gedaan naar frozen shouders en de manieren van behandelen. Is jouw ervaring actueel of al wat verouderd?

Aagje Helderder

Aagje Helderder

29-07-2018 om 14:44

Ervaringsdeskundige

Mijn orthopeed zei niet dat injecties niet aan de orde waren. Hij zei dat injecties niet genezend werken maar wel pijnstillend. Daarvan zei hij ook dat hij ze bij voorkeur alleen gaf als andere pijnstilling niets of te weinig doet.
“Soms zitten mensen hier letterlijk huilend van de pijn, ondanks allerlei flinke pijnstillers en dan is het een goede tijdelijke oplossing,” waren zijn letterlijke woorden. En ook dat het dan soms nodig is om het vaker te doen.

Ik had in zoverre geluk dat ik het kon redden met de pijnstilling die ik in mijn andere bijdrage al noemde. Ik was daarmee trouwens lange tijd geen moment volledig pijnvrij, maar ik kon het houden.

Wat betreft de uitspraak van de orthopeed dat fysiotherapie geen toegevoegde waarde had: misschien maakt het daarbij uit waardoor je een frozen shoulder ontwikkelt.
In mijn omgeving had iemand een gebroken schouder. Ik begreep dat de traumachirurg al gauw angst uitte voor een fs: er moest na 12 dagen gestart worden met voorzichtig en begrensd bewegen omdat bij te weinig bewegen het risico op fs groot is. Als degene met de breuk bang was zelf te bewegen, was fysio geïndiceerd. Bij zelf bewegen volgens de voorschriften hoefde dat niet.
In mijn geval kwam de fs uit het niets, geen enkele oorzaak aan te wijzen. De orthopeed zei toen dat onderzoek had uitgewezen dat mensen met fysiotherapie gemiddeld genomen niet sneller of beter genezen dan mensen zonder. Wat ik toen bij elkaar googlede zei niet heel veel anders. Ik heb dat toen maar geloofd.
Het dringende advies was overigens wel binnen de beperkingen te blijven bewegen. Dat heb ik trouw gedaan.
Ik heb op mijn werk trouwens wel wat houdingsadviezen gehad van een fysio- en ergotherapeut. Dat ging over hoe ik het best aan mijn bureau kon zitten, kon typen, telefoon aannemen, dingen dragen enzovoorts. Dat heeft me ook wel in het dagelijks leven geholpen. Maar dat is niet hetzelfde als echt fysiotherapie hebben.

Maar goed, dat is mijn ervaring. Die van andere mensen kan anders zijn.

Aagje

Aagje Helderder

Aagje Helderder

29-07-2018 om 14:59

Ervaringsdeskundige

Mijn ervaring is in zoverre recent: ik ben ondertussen 4,5 jaar onderweg na de eerste, zeer milde klachten. Die werden in een maand of 8 zo heftig dat ik ermee naar de huisarts ging. Hij dacht eerst slijmbeursontsteking en ik kreeg een injectie daarvoor. Toen deze niets gedaan had, werd ik doorgestuurd naar eerst de neuroloog (omdat ik zulke zenuwpijn had) die me vervolgens doorstuurde naar de orthopeed. Daar was ik 3,5 jaar geleden. Hij stelde de diagnose fs, zei wat ik hierboven beschreef en zei dat ik kon terugkomen als ik ofwel teveel ondragelijke pijn had (voor de pijnstillende injectie) ofwel als ik vragen zou hebben.

Zoals gezegd, ik kan weer heel veel, maar nog niet alle beperkingen zijn weg. De enorme pijn is weg, maar bij vlagen is de schouder nog steeds pijnlijk en tintelend. Maar goed mee te leven.

Aagje

Maria

Maria

30-07-2018 om 14:24

Hier zijn het mijn pezen

Ik heb ook een zeer pijnlijke schouder, vooral als mijn arm naar achter moet (jas aantrekken, rugzak omdoen). Ik heb verkalkte en daardoor ontstoken pezen, bleek uit de echografie. Ik moet ook fysio doen. Een cortisonenspuit helpt maar even tegen de pijn, maar geneest niets, zei ook mijn orthopeed. Ik ga naast de fysio ook shockwavetherapie krijgen, daarmee verdwijnen de verkalkingen hopelijk sneller.

juf Ank

juf Ank

01-08-2018 om 22:03

oh oke

ik hoor nu al een paar x over shockwave, eens kijken wat dat nu is.

Kaaskopje

Kaaskopje

02-08-2018 om 00:21

Ja... shockwave therapie!

Dát was het wat ik vroeger heb gehad. Zoals gezegd hielp het dus wel, naar mijn schouder is er niet 100% door hersteld.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.