Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

mar-ank

mar-ank

28-08-2009 om 16:56

Slechte houding (lichamelijk)

Mijn dochter is 10, lang voor haar leeftijd, jong voor haar leeftijd (onzeker en verlegen) en ook nog eens superslank. Ik weet niet of het door deze combinatie van factoren komt of dat het komt omdat ze heel soepele gewrichten heeft (hypermobiliteit zit in de familie, en ik heb het sterke vermoeden dat zij het ook heeft) maar ze heeft een hele slechte houding. Als ze op een stoel zit, zit ze niet op haar billen, maar meer op haar onderrug. En als je haar van opzij bekijkt, is haar rug dan zo rond als de letter C (rug naar achter, schouders naar voren). Ook als ze loopt of staat, staat ze niet mooi rechtop. Dat ziet er in de eerste plaats natuurlijk niet echt fraai uit (terwijl ze nou juist zo'n prachtig lichaam heeft!). Maar belangrijker; het lijkt me op de lange duur heel slecht voor haar rug. Ik zeg er bijna dagelijks iets van, en dat helpt dan 10 seconden, en dan zakt ze alweer in elkaar.
Wat kan ik hier nou aan doen? Ik zou haar het liefst een corset aantrekken, zodat ze wel rechtop MOET zitten, maar dat gaat natuurlijk niet. Ik zit zelf te denken aan fysiotherapie of mensendieck, of zoiets. Maar wat is dan het beste? Ik heb daar helemaal geen verstand van. Of zou ik eerst gewoon naar de huisarts moeten stappen. Ik heb ook nog gedacht aan zo'n kussentje voor op je stoel, zodat je 'actief' moet zitten. Maar ik weet niet of dat hiervoor de oplossing is. Iemand ideeën, tips, wat ik het beste zou kunnen doen? Ik heb het draadje hierboven over de kromme rug gelezen, maar dat leek me toch net een ander probleem. Vandaar dit nieuwe draadje...

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Rafelkap

Rafelkap

28-08-2009 om 17:42

Ballet

Ballet is ook goed voor haar houding. Als ze dat tenminste leuk vindt. Anders eens vragen aan de huisarts wat het beste is. Er bestaan idd wel stoelen waarin je 'actief' moet zitten.

mar-ank

mar-ank

28-08-2009 om 18:23

Helaas..

ballet is niets voor haar. Ze zit wel op turnen en zwemmen.
Dit is trouwens niet iets van de laatste tijd. Ik weet nog dat mijn oma ooit zei; die baby'tjes zitten altijd zo mooi rechtop. En toen dacht ik meteen; nou, die van mij niet. Ze heeft dus altijd al zo onderuit gezakt gezeten. In tegenstelling tot haar zusje, die wel zo'n mooie rechte rug heeft.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

28-08-2009 om 19:01

Mensendieck

Ik zou eerst naar de huisarts gaan en dan een verwijzing voor Mensendieck vragen. Zelf heb ik ook hypermobiliteit en een tijd Mensendieck gedaan. Het heeft zeker geholpen, met name toen ik zwanger was en bekkeninstabiliteit kreeg. Ik heb nog steeds veel aan de tips die ik toen heb gekregen mbt houding, tillen en bepaalde bewegingen maken.

Yvon Meijer

Yvon Meijer

30-08-2009 om 00:11

Stoel

Toen ik je draadje las moest ik wel direct denken dat zo'n kniestoel, van Stokke, goed voor haar zit-houding en rug zou zijn. Ik heb even gezocht, dit deze bedoel ik: http://www.goedewerkplek.nl/index.asp?navitemid=72 Ik zou zelf ook wel graag zo'n stoel willen, lijkt me heerlijk maar helaas iets te duur op dit moment voor mij. Maar als je wel het geld ervoor hebt, lijkt me dit een geweldige bureau-stoel. Verder weet ik niet wat je zou kunnen doen. Bij toneellessen leer je ook veel over hoe je moet staan etc. , als ze dat wel leuk vindt; kan ze meteen wat aan haar onzekerheid doen Succes!

mar-ank

mar-ank

30-08-2009 om 18:57

Duur...

Zo'n stoel heb ik voor mezelf al jaren op het oog. Liefst voor allemaal, rond de eettafel. Ik heb er wel eens een tijdje op mogen zitten bij mijn oude werkgever toen ik last had van mijn rug tijdens mijn zwangerschap. IDEAAL!! Maar helaas erg duur....

Zeteltje

Op MP staat nu zo'n stoel voor 150,-! Ik googelde even om te zien wat voor stoel dat ook weer is en kwam de MP-advertentie tegen. Niet allemaal tegelijk bieden

´hing´ vroeger ook altijd meer dan dat ik zat.

Op mijn 11-12 de hees men mij in zo´n speciale beugel (de orthopeed)

Een leren corset om mijn middel met een rechte stang aan de achterkant die eindigde in mijn nek, met een leren bandje om de nek

Dat leek wel iets te helpen, maar ik vond het vooral wel makkelijk ´hangen´ in dat corset.

Eenmaal eraf zakte ik langzamerhand weer in. Mijn rug rechthouden kostte me echt gewoon veel kracht en moeite, mijn ´natuurlijke´ houding was ingezakt, schouders afhangend.

Wel kreeg ik regelmatig rug (pijn) klachten toen ik eenmaal in de verpleging werkte.

Na jaren deed men, toen ik neurogene claudicatio kreeg (ik kon nog maar kleine stukjes lopen/staan en moest dan weer gaan zitten, zo´n pijn) een MRI van mijn rug en constateerde een bewegende, afglijdende wervel met daarbij een hernia.

Ik heb toen een spondylodese operatie gehad en sindsdien loop ik RECHT, zomaar, vanzelf...

Nu neig ik ook naar hypermobiliteit, ik kan bijv. mijn duim tegen mijn pols aanleggen, ik weet niet of hierin een oorzaak ligt (??)

Wat de specialist wel zei was dat zo´n afschuivende wervel (spondylolisthesis) vaak aangeboren is en dat ´men´ niet zomaar opereert omdat het nogal een grote ingreep is.

Wie weet zijn de inzichten inmiddels veranderd (ik ben, per slot, inmiddels 47 en de medische inzichten kunnen veranderd zijn), ik zou sowieso eens overleggen met een orthopeed.

Oefentherapie heeft mij nooit geholpen, maar iedereen is verschillend, dus wie weet helpt het bij jullie wel?

Misschien...

...is yoga wel een idee. Veel yogascholen hebben ook een klasje voor kinderen en tieners. Met yoga leer je zo goed je lichaam te gebruiken en te voelen. Ik heb sinds ik yoga heb geen enkele keer meer last gehad van mijn rug terwijl ik daarvoor zeer, zeer regelmatig tegen een hernia aanliep.
Tis ook nog eens lekker ontspannend.
Ceasar therapie is misschien ook een optie.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.