Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

mammie

mammie

25-05-2009 om 18:32

Tennissen met een lui oog

Ik heb sinds een poosje tennisles, maar kan niet goed diepte zien, omdat mijn ogen niet goed samenwerken. Als kind moest ik afplakken, maar mijn linker- en rechteroog functioneren, nu ik volwassen ben, nog steeds niet goed samen. In het verkeer is dit soms lastig (met het inschatten van afstanden), maar ik ondervind hier niet zo heel veel hinder van. Mijn man zegt soms dat ik aan de late kant rem, maar ik heb nog nooit een ongeluk veroorzaakt o.i.d. en heb ook gewoon mijn rijbewijs gekregen, dus dit zal allemaal wel meevallen.

Maar tennissen is een ander verhaal; ik vind het erg moeilijk om de snelheid en afstand van de bal in te schatten. Dit heeft dus tot gevolg dat ik regelmatig de bal mis. Ik ben nog niet zo lang bezig, dus ik moet het ook wat meer tijd geven, maar toch ben ik benieuwd naar ervaringen van anderen. Valt het te leren? Of blijft het lastig om met een lui oog te tennissen?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Hierom ben ik

..nu alweer 26 jaar geleden uit de tennisselectie gezet. Het werd steeds erger.

Als je hebt wat jij en ik hebben dan kun je met name niet goed de snelheid inschatten van objecten die snel van je af of naar je toe bewegen.

Het is doodzonde want geen gevoel zo lekker als het vol raken van een tennisbal...

Voor mij is het ook een reden om geen auto te rijden. Ik heb echt geen idee hoe hard het verkeer aan komt rijden, en om nou te wachten tot de weg leeg is.. dat duurt in NL vaak te lang. Er wordt niet op gecontroleerd, dus je kan gewoon een rijbewijs halen als je rijgedrag niet te veel afwijkt tijdens het examen. Ik ken mensen die rijden met één oog, die hebben dus per definitie geen dieptezicht. Maar volgens mij is zo'n ex-lui oog heel verraderlijk.

mammie

mammie

25-05-2009 om 19:52

En toch

heb ik er in het verkeer lang niet zoveel last van!
Het is vooral lastig tijdens het tennissen valt me op...

Guinevere

Guinevere

25-05-2009 om 20:47

Kan het me levendig voorstellen

Mijn ogen zijn allebei lui, weet niet of dat officieel kan maar ik gebruik wisselend het ene en dan het andere oog.
Ik heb geen tennistalent maar ik sla gegarandeerd elke bal mis. Als ik een glas wijn wil inschenken moet ik van bovenaf kijken omdat ik geen idee heb of ik al boven het glas zit met de schenkopening. Deuropeningen raak ik regelmatig, BOEM!
Toch gaat het in het verkeer reuze goed, dat valt dus best aan te leren maar het gaat op de weg dan ook niet om het verschil tussen 5 cm en 15 cm. Ik vrees dat je tenniscarriere niet door zal gaan, wie weet kun je iets met autoracen gaan doen?

Tijgeroog

Tijgeroog

25-05-2009 om 20:57

Mijn man

Mijn man had niet precies een lui oog, maar weet eigenlijk niet wat hij wel heeft. In ieder geval, hij heeft ook met een afgeplakt oog gelopen, en nu gebruikt hij vooral 1 oog, het andere oog gebruikt hij veel minder. Overigens is het oog dat hij gebruikt veel slechter dan het oog dat hij niet gebruikt. En ook hij heeft moeite met afstanden enzo inschatten, hij heeft trouwens geen problemen met autorijden (ik soms wel met zijn autorijden, zou dat misschien door die ogen komen...?)
Maargoed, hij softbalt. Daar is hij een jaar of wat geleden mee begonnen, omdat ik het ook graag speel. Hij twijfelde erg, vanwege dat oog, maar toch begonnen. Bij softbal moet je ook ballen inschatten: om te slaan, om te vangen. En in het begin vond hij dat erg lastig, maar inmiddels gaat het meestal prima.
En ach, hij zal er nooit in de major league mee kunnen spelen, maar het gaat goed genoeg om er veel lol mee te hebben. Op recreanten-niveau kan hij erg goed mee komen.

Dat kan best hoor mammie

..bij mij is het begonnen bij het tennissen, dus toen de vraag kwam of ik zou gaan autorijden was ik nog onder de indruk van mijn tenniservaring.

Mijn ogen gingen achteruit, ik sloeg technisch prachtige slagen..maar de bal zoefde steevast net langs mijn racket. Ja, ik kan het grappig vertellen maar ik vond het toen echt niet leuk. Ik stond dan met mijn racket in mijn hand de bal na te kijken...

Misschien als ik eerst mijn rijbewijs had gehaald en daarna pas was gaan tennissen, dat ik dan ook prima zou autorijden. Maar ik was dus gewoon onder de indruk van mijn zichtverlies op de tennisbaan.

Ik word dit jaar veertig en ik heb nog nooit het verhaal van een ander gehoord, dus je bewijst me wel een dienst met je posting! Ik hoop ook echt voor jou dat het tennissen wel gaat lukken, ik hoef geen bevestiging voor mijn eigen verhaal. Het is wel een keer lekker knus om te horen dat ik niet de enige ben, bedankt daarvoor!

Ik heb een lui oog.

en zie geen echte diepte. Kijk met het ene oog ver weg, en met het andere dichtbij. maar nooit tegelijk. Tennissen ed wordt dus ook nooit echt wat. Autorijden gaat rpima trouwens, je kunt ook op een indirecte manier afstanden inschatten, maar dat werkt niet met dingen die onverwacht/snel op je afkomen. Zoals een tennisbal.

Mijn dochter heeft 'het' ook, en zij weet prima dat haar matige balgevoel met haar ogen te maken heeft. Ik wilde dat mijn oduers me dat vroeger ook hadden verteld, dat had me heel wat gymnastiekdrama's bespaard.

Ingrid (gaat binnenkort onder zware familiale dwang met golflessen beginnen. 'Kan best mam, die bal ligt tenminste stil als je hem moet raken'. Zit wel wat in natuurlijk)

mammie

mammie

25-05-2009 om 22:09

Hmmm

Ingrid, daar zeg je me wat! Ik vond het vroeger vreselijk om op een kast te springen tijdens de gymles en dit heeft ook te maken met het niet kunnen inschatten van afstanden...goh, en dat weet ik nu pas!
Vandaar dat ik het ook doodeng vond om met een brommer hard door een bocht te rijden....vind ik nog steeds eng overigens, ik neem altijd behoorlijk gas terug als ik een hele scherpe bocht maak (bijv. op de snelweg bij in/uitvoegstroken)

Bennikki

Bennikki

25-05-2009 om 23:05

Nog een visueel uitgedaagde hier

Met een oog dat niet lui is, maar beschadigd. Wel vroeger héél lang met pleister gelopen. Ik gebruik het oog nauwelijks. Tennissen was een ramp inderdaad, terwijl ik het (en de tennisleraar) zoo leuk vond. Ik sloeg ook over de meeste ballen heen, vooral de forehand.. Sta je helemaal klaar, voetenwerk in orde, atletische pose, zwiep-arg!
Autorijden gaat trouwens prima.. o.k.,wat blikschade.

Wat echter héél goed gaat, is tennissen op de wii. Nu weet ik dat een profcarriere er destijds dus best inzat, ware het niet dat oogprobleem

Bennikki

Kaaskopje

Kaaskopje

26-05-2009 om 00:31

Oh wat heerlijk

Ik wist niet dat er nog zoveel 'gelijkgestemden' aanwezig waren op OO. Alles waarbij ik afstand moet kunnen inschatten is een ramp bij mij. Dat is voor mij reden om niet op tennis e.d. te gaan, mijn niet sportieve instelling nog even daargelaten. Maar aan de andere kant moet je je eigenlijk niet laten afschrikken door het feit dat je het niet goed ziet. Als je daar eerlijk over bent en dus gewoon leuk kunt tennissen met de beperkingen die je door je ogen hebt is de tennisles welbesteed. Dapper dat je eraan begonnen bent!

Ook

Ook mijn ogen werken niet goed samen: ver weg kijk ik met het ene oog, dichtbij met het andere en als ik wil kan ik met beide ogen apart kijken: leuk effect. Ik heb wel squash gespeeld, maar sloeg vrij geregld mis. Autorijden op zich gaat goed (houd wel wat meer afstand en ik heb wel strepen op de weg nodig), maar inparkeren blijft lastig. Verder is een kopje neerzetten op een glazen tafel lastig. Kennelijk heb ik mijzelf wat hulpmiddeltjes aangeleerd, ik let dus op de grond eronder en dan opeens: klabam, is de tafel er al? Mijn vader en dochter hebben precies hetzelfde.

'defensieve rijder' (emma)

mooi gezegd Emma. dat ben ik ook. Inhalen op een 2 baans weg doe ik aleen maar als er minstens dubbel zoveel 'leegte' op de tegenliggerbaan is als waarschijnlijk echt noodzakelijk is. Tot ergernis van mensen die achter mij achter een tractor rijden misschien, maar goed, jammer dan.

Ik ben ook erg blij met de 'afstandsbliepjes' op mijn grote auto.

Ik heb trouwens (voor de leeftijds/lotgenoten onder ons) tegenwoordig 1 lens. het oog waarmee ik altijd ver weg keek werd wat slechter (gewoon, de leeftijd) en daardoor raakten mijnj hersenen wat in de war bij vlagen. Wisten niet meer zeker welk oog er nou veraf moest kijken. Opticien stelde voor beide ogen 'gewoon' te corrigeren. kreeg ik knallende koppijn van, moest ik aan de multifocale lees dinges weet ik veel, en on top of that ging ik dan weer alles met mijn niet-luie oog kijken. Waardoor luie oog dus weer volledig lui zou worden (en ik misschien wel weer meer zou gaan loensen)

Naar de oogarts in het ziekenhuis, en ik heb nu 1 lens, waardoor mijn ene oog weer perfect veraf kijkt, en anderte oog netjes dichtbij. hoof ik never nooit niet aan de leesbril. Ik ben er helemaal tevreden mee.

Ingird (en vertel inderdaad allemaal aan kroost met identieke problemen waar de bal-vang en kast-spring-issues van komen. Ik vind het achteraf zo stom dat ik dat nooit zelf heb bedacht)

Vera*

Vera*

26-05-2009 om 11:33

Haha

ik kijk mijn hele leven met één oog dat ook nog extra beweegt dus jullie verhalen komen mij heel bekend voor. Wat bij mij redelijk ging vroeger was hockey, dat speel je in het platte vlak ipv zoals bij tennis in de vrije ruimte.

Guinevere

Guinevere

26-05-2009 om 12:40

Inparkeren

Sinds ik heb ontdekt dat er altijd nog meer dan 1 meter ruimte over is tussen mijn auto en die erachter, als ik dacht krap ingeparkeerd te hebben, rijd ik met een gerust hart nog een meter verder naar achteren. Gaat altijd goed, dan heb ik nog 10 cm over.

Heerlijk

Ook ik heb een lui oog. Tennis met mijn mede-amateur-partner gaat wel goed. Verder kan ik met niemand tennissen. Autorijden ben ik jaren geleden mee gestopt. Drinken schenk ik gerust naast het glas.
Gewoon lekker gaan tennissen hoor, je hoeft toch geen top-carrière? Als je maar beweegt. Mijn luie oog is het enige wat lui is aan mij.
Ik loop me te pletter over dat veld en sla flink met m`n raket....meestal ernaast....
Volleybal is ook enig. Komt de bal "zomaar" uit de lucht vallen...naast mijn handen. Met wandelen duw ik iedereen in de struiken, merk niet eens dat ik in een scheve lijn loop...O heerlijk, wat een grappig draadje, vol met zelfspot.

Massi Nissa

Massi Nissa

26-05-2009 om 20:34

Hier ook al

Ik begin te vermoeden dat een lui oog een soort geheim kenmerk is van het OO-genootschap. Ik kan ook niet gooien of vangen, zie geen diepte, zet bekers naast de tafel, bots tegen deurposten, verstap me bij traptreden en stoepranden. Ik heb een verziend en een bijziend oog en kijk maar met 1 oog tegelijk. Ik zou waarschijnlijk wel auto mogen rijden, maar mijn ouders (die mijn onwaarschijnlijke klunzigheid en mentale afwezigheid in het verkeer al 35 jaar met lede ogen aanzien) hebben gedreigd acuut naar Australie te emigreren als ik ooit rijlessen ga nemen.
Groetjes
Massi

Guinevere

Guinevere

26-05-2009 om 21:12

Zijn er hier ook mensen zónder lui oog?

Ik vraag me af of er hier ook mensen zónder lui oog zijn, haha.
Overigens kun je luie ogen hebben zonder een plus- of minafwijking. Toen ik vorig jaar bij de oogarts was voor een vlek in mijn oog, informeerde ik naar mijn "afwijking". Het antwoord: "Mevrouw, u hééft geen afwijking."

Lui

Guinevere, goed nieuws. Ik heb 2 actieve ogen

Nasha 1st

Nasha 1st

26-05-2009 om 22:01

Als kind

had ik wel een lui oog, maar afplakken heeft goed gewerkt, hij is weer mee gaan doen )

Gezelliggezelliggezellig

..Jarenlang heb ik dit lopen uitleggen.
Hoeft nooit meer!
Gewoon dit draadje archiveren, uitprinten klaar.

Wat een zaligheid.
En dan ook nog zo gezellig.
Zullen we wat andere gezellige vaste OOL-ers erbij vragen, misschien willen die wel een lui oog nemen om lekker mee te doen. Met zijn allen! Worden wel de files 2x zo lang want iedereen houdt twee keer zo veel afstand.

Genista: gezellig dat je er bent!

..hoe meer ogen hoe meer vreugde.
Volgens mij leveren al die gedeelde luie ogen zoveel gezelligheid op dat er best wat actieve ogen bij passen.
Dat zie je ook al aan jouw posting. Deze draad is gewoon aanstekelijk!

Emmawee

Emmawee

26-05-2009 om 22:50

Zonder

Rodebeuk, is dit een poging om deze draad naar 'gezellug' te krijgen, ipv naar gezondheid?
Ik heb geen lui oog, maar kan zelf wel heel lui zijn. Ik heb ook nog een lui kind.
Groeten, Maw.

Tirza G.

Tirza G.

26-05-2009 om 23:55

Oooooooo

Ik ruik een onderscheidend kenmerk! Ik heb als kind afgeplakt gelopen, heb het balgevoel van een komkommer maar ben wel altijd heel goed geweest in turnen - tot Papendal aan toe. Als kind dan he. Ik deed balk en brug ongelijk en ik moet wel eerlijk bekennen dat ik soms misgreep bij de ongelijke brug Gut. Dat komt door mijn ogiepogie. Ik ga met terugwerkende kracht mijn "ik-kan-het-niet"-gevoel eens even de nek omdraaien.

Tirza

Pluk53

Pluk53

27-05-2009 om 15:17

Talent maakt het verschil

ik speel regelmatig een partij tennis met een persoon met één oog en iemand die een goed + lui oog heeft. Spelen beide zeer acceptabel tennis.
Alleen als de bal recht op hen af wordt gespeeld hebben ze een probleem.

Primavera

Primavera

27-05-2009 om 21:08

Hier ook gespecialiseerde ogen

Hé, wat leuk. Ik wist niet dat die gespecialiseerde ogen zo vaak voorkwamen. Al sind ik me kan herinneren kijk ik voornamelijk afwisselend met één oog, rechts voor dichtbij, links voor veraf. Er zit ook een kleurverschil in de waarnemingen tussen links en rechts, links is meer warmer, roziger van kleur, rechts is koeler en helderder. Links zie ik bovendien kleiner dan rechts.
Als ik met beide ogen tegelijk probeer te kijken krijg ik daverende koppijn, maar met één oog tegelijk gaat het wel goed.
Ook hier waren balspelen altijd hopeloos en gaat de WII wel goed. Ook strompel ik altijd over drempeltjes omdat die toch ietsje hoger blijken te zijn dan ik inschat. Autorijden gaat wel prima en ik hou ook niet extreem afstand of zo.
Groetjes Primavera

Guinevere

Guinevere

27-05-2009 om 21:35

Wii

Ja, maar bij de WII kún je gewoon niet missen, zolang je maar een beetje leuk in het rond zwaait...

Ja hoor

En je kind waarschuwen:"Zet de tafel eerst aan de kant, anders doe je je pijn."
En dan zelf een leeg glas van tafel smijten...lege glazen zijn zòòòò onopvallend!

Nasha 1st

Nasha 1st

27-05-2009 om 23:20

tegen de lamp aanslaan, als je net je kinderen hebt gewaarschuwd toch vooral op te letten.....en wat er dan nadrukkelijk door de kinderen ingewreven wordt....ik kan mijn luie oog natuurlijk de schuld geven (weten zij veel)

Hoe leg je het uit

Ja, ik ben er ook één met een lui oog. Hoe leggen jullie uit aan je omgeving wat je wel en wat je niet kunt zien? Ik heb bij een onderzoek eens aan een professor gevraagd en die kon het me ook niet goed uitleggen. Ik zeg altijd maar dat ik niet goed kan focussen, maar dan denken mensen dat je niet scherp kan stellen en dat is het niet. Het onderwerp verdwijnt gewoon uit beeld.
Die professor zei trouwens dat het niet echt een oog-afwijking is maar dat er een zenuwbaan van het oog naar de hersenen niet goed is ingesleten.
Ben benieuwd of jullie het op een goede manier kunnen uitleggen, ik vind het altijd vrij frustrerend.

Diepte zie ik trouwens helemaal niet. Ik zie van bijv. een rijtje bomen niet of ze schuin achter elkaar staan of naast elkaar.
Autorijden lukt nu wel, maar ik blijf heel voorzichtig, in file parkeren leer ik nooit, maar ik durf niet te beweren dat dat door mijn luie ook komt
Ik kan ook niet tenissen en andere balsporten. Ik zit er altijd naast!

Minet

Minet

30-05-2009 om 08:30

Yes yes yesssss

Ik hoor ergens bij!!!! )
Ook ik heb een lui oog, dat in mijn kindertijd jarenlang afgeplakt werd. Ik ging ook elke woensdagmiddag naar het ziekenhuis, naar de ortoptist als ik het goed heb? om het luie oog te trainen.
Maar ik herken hier zoveel! Ik heb dus ook echt GEEN balgevoel, echt 0,0. Heb ooit op tafeltennissen gezeten...wat een drama Turnen ging me beter af, daar had ik gaan last van mijn oog.
Met autorijden wel een beetje last, maar ik ben er zo aan gewend dat dat eigenlijk prima gaat.
Gut, ik ben er gewoon blij van dat ik nu eindelijk weet dat ik geen sukkel ben in balsporten, maar dat gewoon mijn oog de schuld heeft!

Guinevere

Guinevere

30-05-2009 om 09:19

Uitleggen

Karin TZ, ik vertel dan maar aan de mensen dat ik niet kan zien hoe ver weg iets is. Laatst ontdekte ik bij zo'n Viewmaster dat het beeld dat ik krijg héél anders is dan wat mensen die niet bij onze club horen zien. Het schijnt dat je het gevoel moet krijgen dat je IN die afbeelding zit. Nou, het is en blijft een gewoon plaatje voor mij. Ik had vroeger ook zo'n ding en vond er geen bal aan, nu begrijp ik pas waarom.
Minet, gelukkig kon jij nog turnen, ik had én geen balgevoel, én turnen kon ik ook al slecht...

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.