Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Zus

Zus

16-09-2012 om 17:42

Tips gevraagd voor die rugpijn!

Sinds een maand of 2 heb ik rugpijn laag in mijn rug. Heb er inmiddels ook fysiotherapie voor (tussenwervelschijf puilt wat uit, daardoor overspannen rugspieren), maar op sommige dagen heb ik zo'n pijn, dat ik niet meer weet hoe ik moet zitten of liggen. Staan gaat dan nog, maar dat houd ik ook niet lang vol. Bukken, ook een beetje, gaat niet. Wat kan ik dan het beste doen voor verlichting? En hoe kan ik lekkerder slapen, wat is een prettige houding? En oja, hoe trek ik mijn sokken en schoenen aan!?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Rieke

Rieke

16-09-2012 om 18:31

Tips

Vervelend voor je. Hoe je moet gaan liggen kun je zelf het beste voelen en uitproberen. Als ik rugpijn heb lukt het bij mij het beste om op mijn zij, bv links mijn rug zo recht mogelijk te houden, lang maken dus en mijn rechterbeen over mijn linkerbeen te leggen.
Verder lijkt het mij verstandig om te blijven bewegen, lopen, wandelen. En sporten om je rugspieren te versterken. Daar zijn oefeningen voor die je bv bij medisport kunt oefenen. Beterschap!

Elisa Gemani

Elisa Gemani

16-09-2012 om 20:55

Rugpijn

Ben je al bij de huisarts geweest? Zo nee, zou ik wel op zeer korte termijn langs gaan. Zo ja, zou ik alsnog gaan want twee maanden met deze aanhoudende klachten, zeker als je inmiddels fysiotherapie hebt en het niet verbetert, is te lang.
Je hebt kans dat je een verwijzing krijgt naar een neuroloog of orthopeed en er foto's of een MRI gemaakt worden. Heb je ook last van uitstralende pijn naar een been, tintelingen en/of krachtsverlies, dan onmiddellijk naar de huisarts en een verwijzing vragen.

Ik heb zelf een rughernia gehad en twee nekhernia's en tegenwoordig zijn ze er behoorlijk van teruggekomen dat het vanzelf, met aangepast bewegen en fysio, na enige tijd wel kan genezen. Hoe langer je wacht, des te langer het duurt voordat een beknelde zenuw weer geheel kan herstellen. En dan nog, better safe than sorry.

Let op een goede houding, hou de boel goed warm, laat je onderrug masseren voor een goede doorbloeding, blijf in beweging maar belast je rug ook niet teveel. Zwemmen, al dan niet in warm water, is heel goed. Sterkte!

Zus

Zus

16-09-2012 om 21:10

Huisarts

Nee, ben nog niet naar de huisarts geweest, maar rechtsstreeks naar een fysio gegaan. Ik had geen idee hoe lang nog normaal is, voordat het verstandig is naar de huisarts te gaan. Maar laat ik deze week dan gaan. Ik had begrepen dat in verreweg de meeste rugklachten het vanzelf overrgaat, vandaar. Het is tussendoor ook wat beter dan dit geweest, moet ik zeggen. Ik heb geen lastnvan tintelingen, soms pijn ook in mijn bil.
Ja, sporten moet ik inderdaad, ben ook naar yoga geweest. Schijnt er goed voor te zijn. Maar voorlopig moet ik eerst uberhaupt kunnen bewegen weer.
Die slaaphouding moet ik gaan uitproberen, kan ook lastig mijn benen bewegen als ik lig op dit moment. Bah, voel mij heel oud en krakkemikkig op het moment en zo moenvande pijn! Bedankt voor jullie tips!

Zus

Zus

16-09-2012 om 21:11

En eilsa

Ben je er weer volledig van hersteld, met operatie?

Elisa Gemani

Elisa Gemani

16-09-2012 om 21:21

Zus

Ik denk dat et verstandig is om toch op korte termijn naar de huisarts te gaan om e.e.a. goed uit te laten zoeken, evt. adequate pijnstilling te krijgen en je evt. door te laten verwijzen.
Mijn rughernia is gelukkig wel vanzelf binnen 4 weken genezen; had het langer geduurd was ik verder de molen in gegaan. Aan beide nekhernia's ben ik geopereerd; bij de eerste (10 jaar geleden) pas na vijf maanden (zware pijnstillers, fysio en aangepaste beweging hielpen totaal niet) en heeft het anderhalf jaar gekost om te revalideren; bij de laatste ben ik al na twee weken geopereerd (twee maanden geleden) met succes. Ik heb nu medische fitness/fysiotherapie omdat het krachtsverlies in mijn hand en vingers dan wel veel minder is geworden maar er nog wel sprake is van forse functiebeperking (zo kan ik nog niet schrijven, is iets vastpakken moeilijk etc). Dat komt wel weer goed maar het kost tijd, geduld en oefening. Waar ik mij het meest over verbaasde, was de meer pro-actieve benadering tegenwoordig in tegenstelling tot het afwachtende beleid van vroeger. Maar ik vind dit wel positief en ik ben er natuurlijk heel blij mee

Vic

Vic

16-09-2012 om 21:59

Verder kijken

Mijn ervaring is dat als fysiotherapie na een keer of 6 geen noemenswaardige verbetering geeft, dat ook niet meer gaat gebeuren. Dan moet je weer naar de huisarts en je naar een andere specialist laten doorverwijzen.

Tip

Ga op knieen en ellebogen zitten, steek je kont de lucht in en laat je rug lekker ontspannen hol hangen. Zo komt er ruimte in je onderrug waardoor de uitstulping de kans krijgt te slinken.

Ik heb 1,5 jaar met een niet-herkende hernia gelopen, maanden fysio gehad toen de hernia wel was herkend, aan morfine en valium gelegen toen ik na een nies immobiel was geworden, maar deze zelfverzonnen truc heeft me in een week van de ellende afgeholpen. Misschien werkt het voor jou ook.

skik

Margriet*

Margriet*

17-09-2012 om 12:21

De beste houding

om geen druk op je onderrug te hebben is op je rug gaan liggen (eventueel een klein kussentje in de holte van je rug) en je benen vanaf je knie op een stoel leggen. In een 90 graden hoek.

Overigens hoeft lang niet elke rughernia te worden geopereerd. Dit is een groot misverstand.
Ik had een uitpuilende tussenwervelschijf die uiteindelijk leidde tot verkrampte spieren (al een keer eerder gehad). Ik had dus meer last van mijn spieren dan van de wervels zelf.
Zoek echt een goede fysiotherapeut (er zijn veel slechte...) die de boel los kunnen masseren. Bovendien moet je thuis ook oefeningen doen anders helpt het niet.
Je spieren moet uiteindelijk het werk doen en veroorzaken vaak het probleem. Deze houden je wervels in de juiste stand. Je rug en met name buikspieren verstevigen is een van de oplossingen. Gedoseerd (door)sporten kan prima. Zwemmen is een goede sport bij pijn in je rug.

Zus

Zus

17-09-2012 om 15:39

Goede tips en een vraag

Bedankt voor jullie tips en ervaringen. Die bal heb ik op gezeten bij de fysiotherapeut, maar toen moest ik er oefeningen op doen. Ik kan mij goed voorstellen dat je op de bal een goede zithouding hebt. Zal ik morgen aan de therapeut vragen. Kussen en kruik nu is ook niet alles
Bij mij zijn het ook duidelijk de spieren waar ik last van heb. De uitpuilende tussenwervelschuif drukt tegen ligamenten waarop de spieren weer gaan verkrampen. De oefeingen om het spier"korset" te verbeteren was ik de afgelopen weken mee bezig, tot dit erin schoot (kan mij niet herinneren iets raars te hebben gedaan..). Nu kan ik bijna niks meer, teveel pijn.
Inderdaad verlicht het enigszins om met holle rug op ellebogen en knieen te zitten (hoe vaak en lang deed je dat dan, Skik?) en plat met onderbenen hoog, alleen hoe kom ik dan weer overeind? Ik merk dat onmiddellijk de kramp er weer inschiet ( Daarna duurt het een kwartier voordat de ergste pijn weer weg is. Hoe deden jullie dat?

Zus

Een half uur per keer, twee keer per dag. Als je op je onderarmen rust, kan je er de krant o.i.d. bij lezen. Lekker hangt het he?

skik

Zus

Zus

17-09-2012 om 16:38

Skik

Hangt inderdaad heerlijk! Moet wel een leesbril op als ik lees op slechts bovenarm-afstand

JansjeRommy

JansjeRommy

17-09-2012 om 19:55

2 tips

1) slapen meteen dun kussentje tussen de knieen! Bij mij een wondertip van de fysio.
2) wandelen, wandelen, wandelen.
Ik leef met je mee, je voelt je zo rot met rugpijn. Ik heb het meerdere keren acuut gehad, nu al jaren niet meer dankzij fitness denk ik. Zodra ik twee weken niet fitness merk kk het direct.

Zus

Zus

17-09-2012 om 20:48

Aargh

Kussentje ga ik doen!
Ja, voel mij erg rot inderdaad. Zojuist ook, zat even op de bank, wil eraf, maar halvewege schoot de pijn er weer in. Zat ik op mijn knieen op de vloer te shaken van de pijn, pfff. Duurde minutenmvoordat ik kon opstaan. Jongste dochter moest net even huilen, omdat ze het zo naar vindt allemaal. Nou, morgen moet ik veel lopen op mijn werk, dat zal wel weer schelen.

Bewust bewegen

Vanaf nu nooit meer zomaar opstaan, neerploffen, je omdraaien, de trap op lopen zonder er bij na te denken. Want dan schiet het er zo in. Dus als je wil opstaan van de bank even zeker maken dat je goed opstaat.

skik

Elisa Gemani

Elisa Gemani

17-09-2012 om 23:42

Pijn

Spieren verkrampen ook door pijn en door het feit dat je nu al dan niet willekeurig "verkeerde" bewegingen maakt en houdingen aanneemt om pijnlijke bewegingen en houdingen tegen te gaan. Zo krijg je een vicieuze cirkel die op termijn steeds erger kan worden en de echte oorzaak kan verbloemen.
Ik weet niet of je ooit Mensendieck hebt gehad maar de tips die ik kreeg toen ik bekkeninstabiliteit had tijdens mijn zwangerschap gebruik ik nog steeds bij het (op)staan, (gaan) zitten, uit bed komen en bewegen in het algemeen. Billen lichtjes aanspannen, knieen licht gebogen, rechtop staan alsof er boven je hoofd aan en touwtje wordt getrokken, eerst omrollen en je met je arm ondersteunen voordat je rechtop gaat zitten en uit bed stapt etc. Nooit met een holle/bolle rug zitten/op de bank hangen en idd veel gebruik maken van kussentjes.
Ga je wel snel naar de huisarts? Let er ook goed op dat je de boel niet teveel belast; je rug en spieren hebben ook rust nodig. Een hele dag veel lopen is in dit stadium eigenlijk contra-effectief. Neem daarna wel je rust met wat massage, een warm bad, een warme kruik oid. Even wat liefde en aandacht voor de zere plek

ishtar

ishtar

18-09-2012 om 08:50

Wat mijn ha zegt bij rugpijn

zorg doorlopend voor pijnmedicatie. Dus om de 6 uur paracetamol of iets anders (man heeft nu diclofenac)anders ga je om de pijn te vermijden verkrampt zitten wat weer voor heel andere pijn zorgt.
"kwispelen" zorgt ook voor verlichting. In de op je onderarmen houding heen en weer 'kwispelen'
Strekken vind ik zelf erg prettig: lig je op je rug, draai vanaf je heupen naar rechts (je bovenrug hou je plat) , rechterbeen gestrekt, linkerbeen over je rechterbeen gebogen, met je knie raak je de grond/het bed of waar je ook op ligt. Naar links uiteraard andersom.
Nog een oefening van de fysio: op een stevige ondergrond. Steun op je rechteronderarm en op je linkerknie. de andere 2 ledematen strek je. En andersom. Je mag het voelen, maar het moet geen pijn doen.

Wandelen?

Ik heb een spitaanval gekregen na een korte wandelvakantie, want ik dacht dat ik met een goede fietsconditie ook wel een lekker eindje kan wandelen. Nee dus, dat doe je met andere spieren... Ik hou het bij (buik)spierversterkende oefeningen. En de fysiotherapeut heeft mijn rug ingetaped gisteren, dat voelt lekker ondersteunend aan.

Fiorucci

Fiorucci

18-09-2012 om 12:53

Moedermop

Mijn man loopt meerdere keren per dag even buiten, voor zijn rug. Met wandelen wordt dat bedoeld, niet gelijk een wandelvakantie natuurlijk.

Zus

Zus

18-09-2012 om 15:16

Opstaan en wandelen

Inderdaad, zomaar opstaan is er niet meer bij. Afgelopen nacht heb ik met kussen tussen knieen geslapen en dat hielp erg goed.
De oefeningen die jullie beschrijven deed ik voordat de pijn afgelopen week erger werd. Ik merk dat ik nu zelfs raar loop, bij elke stap heb ikmhet gevoel dat het erin schiet. Alhoewel dat lopen toch het meest comfortabel is voor nu.
Oefeningen om te ontspannen op de grond lukken nu echt niet, ik kan vanaf de vloer niet meer overeind komen zonder dat het geblokkeerd wordt (of dat voelt althans zo). Morgenochtend naar de husiarst, misschien heeft hij wat sterkers dan paracetamol. Vanavond heb ik fysiotherapie, hopelijk kan hij het wat losmaken.

Zus

Zus

18-09-2012 om 15:18

Ishtar

Je beschreven oefeningen had ik ook van de fysio gekregen! Maar dat lukt nu niet meer.
Is diclofenac ook vrij verkrijgbaar, weet jij een merknaam?

Tink

Tink

18-09-2012 om 15:52

Sterkte

Hier dito, ik heb me vandaag zelfs afgemeld voor werk, dat doe ik niet vlug. Maar rug protesteert bij alles wat ik doe (behalve liggen dan). Ik loop zoveel mogelijk rond maar daar word ik ook moe van. Opstaan na een tijdje zitten is een crime, ik ga door de grond en het duurt echt een tijdje voor ik dan weer op gang ben.
Bij mij is het een hernia in combinatie met bekkenklachten. Helaas helpt paracetamol niet en iets anders mag ik niet nemen. Ja, morfine-achtige dingen, maar dat is me een brug te ver, daar word ik zo suf als een garnaal van en dat wil ik niet.
Morgenmiddag laat kan ik pas bij de fysio terecht, ik kijk ernaar uit. Dat helpt altijd prima bij mij, die masseert dat vervelende bekken flink los en dan kan ik weer vooruit.
Wat een gedoe he... ik kom er weer achter hoe ver weg je tenen eigenlijk zitten. Droog die maar eens af na het douchen, als je rug in staking is.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

18-09-2012 om 15:57

Diclofenac

"Diclofenac is sinds 1974 internationaal op de markt. Het is verkrijgbaar onder de merknamen Cataflam en Voltaren, en als het merkloze Diclofenac.

Kleine verpakkingen van tabletten diclofenac in de sterkte 12.5 mg (max. 24 tabletten) zijn zonder recept verkrijgbaar bij apotheek en drogisterij. Grotere verpakkingen van deze sterkte en verpakkingen van de sterkte 25 mg zijn zonder recept uitsluitend bij de apotheek verkrijgbaar. Koopt u diclofenac bij de apotheek, dan controleert de apotheek of het geschikt voor u is en of het samengaat met uw andere medicijnen.

Sterktes hoger dan 25 mg zijn alleen verkrijgbaar op recept." (Apotheek.nl)

Maar eerlijk gezegd zou ik nooit zonder eerst naar de huisarts te zijn gegaan aanrommelen met dit soort pijnstillers. Als je al zo lang rondloopt met zulke klachten en pijn, lijkt mij een bezoekje aan de huisarts meer dan wenselijk... Met alleen pijnbestrijding/symptoombestrijding ben je er niet. Dat is tenminste mijn ervaring als chronische rug- en nekpatient.

Zus

Zus

18-09-2012 om 16:06

Dank je elisa

Ja, morgenochtend ga ik naar de huisarts, vanmorgen en gisteren kon niet vanwege werk.

Zus

Zus

18-09-2012 om 16:10

Jij ook tink

Haha, tenen zitten heeeeel ver, mijn kinderen doen in de ochtend mijn sokken aan Met natte tenen.
Iemand schreef als tip hoe je moet opstaan, billen en buik licht aanspannen en ik merk dat dat inderdaad scheelt. Kruik zit in mijn rug als in ga zitten, dat voelt wel fijn, maar ook omdat ik het zo koud heb als ik pijn heb.
Het is ook zo naar dat je op geen enkele manier echt even pijnvrij bent, hoe je ook zit op staat of ligt. Sterkte tink, combinatie met je bekken is al helemaal vervelend.

Natuurlijk geen wandelvakantie nee!

Maar het hangt er ook wel mee samen hoe spit erin gekomen hoe je het er weer uit krijgt. Omdat de spit erin is gekomen door overbelasting door veel lopen, heb ik meer baat bij fietsen, zwemmen en grondoefeningen.
Het blijft verradelijk, die rugpijn! Zodra het zo goed gaat dat ik vergeet dat ik rugpijn had, maak ik een verkeerde beweging (die de fysiotherapeute zo ontraden had) en schiet het er weer in.
Alle rugtobbers: sterkte!

Tink

Tink

18-09-2012 om 23:02

Dank je

Ja, die trucs met opstaan, en ook bv in/uit een auto stappen, dat deed ik al lang, helaas werken mijn buikspieren niet geweldig mee. Maar goed, alle beetjes helpen.
Vanwege dat rammelende bekken is het ook goed om alles zoveel mogelijk met 2 benen tegelijk te doen, ook dat is al heel lang min of meer gewoonte.
Het is gewoon gigantisch irritant als je graag even hup dingen doet, en dan ineens terug moet naar het tempo van een tachtigjarige bes met reumatiek. Ik ben er in elk geval te ongeduldig voor, maar ja, moet wel. Ik loop dus nogal te mopperen!

Van die voortdurende pijn word je inderdaad doodmoe. Hopelijk wordt dat na morgenmiddag toch echt minder.

Sjansje

Sjansje

18-09-2012 om 23:30

Warmtepleister?

Mijn man had laatst ook erge last van rugpijn. Ook begonnen met een kruik, en de warmte verlichtte de pijn wel een beetje. Maar ja, op het werk enzo kon hij natuurlijk niet met een kruik op z'n rug gebonden gaan lopen. Toen heb ik een warmtepleister (of eigenlijk was het meer een soort riem) gekocht bij de drogist. Blijft een uurtje of 8 lekker warm, daarna kun je 'm weggooien. Da's jammer, want zo'n ding is niet goedkoop. Maar het verlichtte de pijn wel.

elsje78

elsje78

19-09-2012 om 13:40

Elektrisch warmte matje

werkt hier heel erg goed, ook als ik helemaal niks kan van de pijn. Paar uur goed op dat matje ontspant de spieren echt. En dan is het snel weer over.

het werkt gewoon op stroom en kost geloof ik ongeveer 30,- in vergelijking met warmtepleisters heb je dat er zo uit. Bij blokker en thuiszorgwinkels te koop. Ik geloofde eerst niet dat het kon werken, maar 2 hernia's verder en nog regelmatig lage rugpijn weet ik wel beter. (al hielp het bij de hernia niet voor de pijn in mijn been helaas)

succes!

Tink

Tink

19-09-2012 om 13:53

Warmte

Hm. Warmte erop is heerlijk hoor, douche bijvoorbeeld ook. Maar het helpt geen ene moer bij een hernia of bekkenproblemen. Misschien wel als je last van je rugspieren hebt (zoals bij spit). Dus daar geef ik geen geld aan uit.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

19-09-2012 om 14:44

Zus

Laat je even weten hoe het bij de huisarts was?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.