Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Poetsdoek

Poetsdoek

06-01-2021 om 15:49

Vaccin Oxford vs. Moderna en Pfizer

Ik las gisteren in het draadje over de vaccinatievolgorde dat de groep 18-60 jarigen met medische indicatie ongeveer vanaf half februari gevaccineerd gaat worden met het Oxford vaccin. Nu lijkt dat vaccin getest te zijn op een groep mensen, waar maar weinig mensen met onderliggende problemen, zoals diabetes in zaten en het lijkt ook minder te beschermen dan Moderna en Pfizer. Met die laatste vaccins zijn ook meer ouderen en mensen met onderliggende problemen getest.

Zal dat Oford vaccin dan wel goedgekeurd mogen worden voor de doelgroep waarmee nauwelijks getest is?

Waarom wordt dan juist dit Oxford vaccin ingezet bij mensen met een onderliggende aandoening? Of mis ik iets? Ik val in de groep die Oxford krijgt en met wat ik nu lees, voelt het niet zo goed. Doe mij maar één van die andere twee, maar ja, geen keus.

Chrono

Chrono

06-01-2021 om 15:58

Meerdere vaccins

Mensen 18-60 met een onderliggende aandoening: ik zie daar meerdere vaccins voor staan. Overleg met je specialist welke jij mag hebben.

Poetsdoek

Poetsdoek

06-01-2021 om 15:59

Chrono

Waar zie je dat dan?

Poetsdoek

Poetsdoek

06-01-2021 om 16:02

Of...

Eigenlijk zie ik in dat staatje onder de C ook wel wat andere namen staan, maar die zijn allemaal ook niet goedgekeurd, dus als ze over een maand willen beginnen... Nou ja, we zien wel. Ik snap wel meer niet het laatste jaar.

Poetsdoek

Poetsdoek

06-01-2021 om 16:05

En...

het is toch best vreemd dat het oxford vaccin dan juist wordt ingezet in een groep met alleen maar onderliggende kwalen, terwijl Pfizer en Moderna daar meer mee getest hebben en effectiever zijn. Er zijn nogal wat Oxfords besteld. Gaan voor een groot deel naar mensen met problemen. Raar. Maar ze moeten ze toch ergens in spuiten natuurlijk.

Chrono

Chrono

06-01-2021 om 16:34

Advies specialist

Ik wacht ook bog op exact specialistenadvies. Als die zeggen dat ik alleen Pfizer mag (bv) dan denk ik dat dat wel geregeld wordt (zeg ik optimistisch). Maar nog niks is zeker.

Kaaskopje

Kaaskopje

06-01-2021 om 16:36

Voor zover ik begrijp

Hing het toch ook deels af van de bewaarmethode? Pfizer moet op -70 bewaard worden. Andere kunnen in minder koude opslag. Ze kunnen nu op grote locaties lopendebandwerk doen. En daar kunnen vooral mobiele mensen heen. De mensen die straks beschermd zijn met Pfizer, zullen straks het percentage wat niet afgedekt is door een ander vaccin, in ieder geval niet kunnen besmetten.

Tja, waarom wie wat? Ik ben nu 0 % beschermd, straks dus sowieso heel wat meer. Ik hoef niet per se dichtbij andere mensen te komen, dus ik gun iedereen die nu al aan de beurt is gewoon de voordelen van dit vaccin. Zij kunnen vaak geen afstand houden.

Feit is dat we nog een groot deel van het jaar beperkt zullen blijven in onze mogelijkheden. Dat moet nog even indalen bij sommige mensen, heb ik in eigen kring al gemerkt.

Poetsdoek

Poetsdoek

06-01-2021 om 17:07

Kaaskopje

Dat klopt hoor, maar we zitten nu bijna 10 maanden met het hele gezin, waaronder een stel pubers en een examenkandidaat vrijwel fulltime thuis, omdat onze oudste heel erg kwetsbaar is, dus mijn lontje is wat korter dan normaal. Specialist van de oudste adviseert echt nog even zo door te gaan, dus dat doen we dan maar.

En het is gewoon best raar dat juist mensen met onderliggende toestanden een vaccin gaan krijgen dat nauwelijks op die betreffende groep is getest. Anders zou ik misschien mijn schouders ophalen, maar dat lukt ff niet zo goed meer.
Geldt dus in ons gezin voor de oudste en voor mij, waarbij ik me over ons kind het meeste zorgen maak.

Chrono, de groep van 18 tot 60 met toestanden wordt opgeroepen door de huisarts en dat is dus lopende bandwerk. Denk niet dat we keus hebben en ook niet dat iedereen bij zijn behandelaar een andere kan regelen, maar misschien vergis ik me daarin.

Piep

Piep

06-01-2021 om 20:53

Bellen?

Met zo'n kwetsbaar kind en een heel gezin dat daardoor sterk beperkt is zou ik de stoute schoenen aantrekken en zijn arts bellen of er niet wat overschiet in het ziekenhuis. Nee heb je, ja kun je krijgen.

Piep

Piep

06-01-2021 om 20:55

Astrazenica

Ik las dat J&j ook al bijna de data compleet heeft. Weet iemand hoe het nu zit met astrazenica? Heeft de EMA al gezegd dat ze daar mee bezig zijn?

vlinder72

vlinder72

06-01-2021 om 21:30

Astrozeneca

Op de website staat een bericht gedateerd op 31 december waarin staat dat ze bezig zij n met evalueren.

Hopelijk wordt dat vaccin snel goed gekeurd. En daarna die van johnson & johnson.

Piep

Piep

06-01-2021 om 23:10

Dank

Ik zie het.

Chrono

Chrono

07-01-2021 om 16:40

Voorlichting

Zojuist gehoord dat ik zelf in elk geval Pfizer en Moderna mag. Over 2 weken is er een webinar voor alle nierpatiënten voor meer uitleg en vragen.

Ik weet niet hoe het met andere patiententypes zit, van andere ziektes.

Poetsdoek.

Je schrijft dat je zoon heel erg kwetsbaar is. Zoals bij alle medicatie of andere inentingen overleg je dan eerst met de huisarts of hij/zij vaccineren raadzaam vindt. Ze gaan niet lukraak wat inspuiten als je zoons afweer niet goed (genoeg) is.
Inenten is een keuze en soms voor chronisch zieken niet de juiste.

Poetsdoek

Poetsdoek

08-01-2021 om 08:37

Wil

Uiteraard is er overleg. Behandelend specialist wist een paar weken geleden nog niet eens of zijzelf gingen vaccineren in deze doelgroep, of dat het via de huisarts zou gaan. Ons kind moet zeker gevaccineerd worden en we kunnen niet wachten.

Inmiddels is volgens het schema duidelijk geworden dat de groep 18-60 met aandoening opgeroepen wordt via de huisarts. Zodra ons kind gevaccineerd is, wordt er na de laatste vaccinatie via de specialist een bloedonderzoek gedaan om te kijken of er antistoffen zijn aangemaakt. Het schijnt dus ook zo te kunnen zijn dat die niet aangemaakt worden na vaccineren. Zodra er voldoende antistoffen zijn aangetoond kunnen we los. Nou ja, binnen de dan geldende maatregelen natuurlijk. Heerlijk.

En Piep, we gaan een poging wagen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.