Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

40er

40er

25-09-2016 om 08:49

Verandering in menstruatie patroon

Aan mijn nick is mijn leeftijd te zien, ben voor in de 40. Jaren geleden al gestopt met de pil en daarna een nette cyclus gekregen, gemiddeld zat ik op 37 dagen. Weinig ongemak erbij, liep dus mooi.
Inmiddels is mijn cyclus dus in de war, nu zat er zelfs maar 25 dagen tussen. Vloei meer, meer last van krampen ed. Is het iets wat ik op overgang kan gooien, of zou het wat anders kunnen zijn?
Misschien komt het 1 van jullie bekend voor.

(Ik wil het het nog maximaal 1 maand aankijken voor ik naar de huisarts ga).


Triva

Triva

25-09-2016 om 09:12

het advies

Van mijn vrouwelijke huisarts: neem vijf jaar een mirena en daarna nog een en laat die laatste nog wat langer zitten... Voor mij ideaal!

Morgaine

Morgaine

25-09-2016 om 09:56

Heb ik ook...

Heb ik ook, dus ik lees even mee. Ik zit qua krampen en daarmee samenhangende rugpijn weer op het niveau van mijn puberteit, heel vervelend. Cyclus wordt ook korter. Ik wil er binnenkort ook mee naar de huisarts.

pluk

pluk

25-09-2016 om 10:26

bij mij

startte de veranderingen toen ik 43 werd.
Van de 33 dagen werd ik na 28 dagen ongesteld, heviger, langer.
In de jaren erna af en toe hevige bloedingen, alsof er iets enorms losliet.
Vanaf mijn 49e wederom veranderingen. Nog vroeger ongesteld (26 dgen), erg opgeblazen, iets korter (5 dgn-8 dgn) en soms iets minder hevig.

Als je geen andere klachten hebt zou ik het gerust durven aankijken. Ben er zelf nooit voor naar de dokter geweest. Tenzij je vermoed dat je poliepen hebt, er iets anders aan de hand kan zijn. Dan is je eerste weg natuurlijk de huisarts.

Pluk

Pluk

25-09-2016 om 10:28

je vraag: zou ik het op de overgang kunnen gooien: ja, of de eerste verschijnselen ervan. Het proces zelf duurt gemiddeld nog jaren.
Ik ben nu bijna 50 en nog steeds maandelijks ongesteld.

40er

40er

25-09-2016 om 11:01

Morganen (en de rest)

Dat heb ik ook, dat het wel weer zo heftig voelt als toen ik net begon. Heb er afgelopen nacht echt onrustig van geslapen. Jij gebruikt ook geen hormonen dus?
Ik wil ook liever niet weer beginnen met hormonen, dus ook geen mirena.
Ik heb niet het vermoeden dat ik een poliep heb ofzo hoor. Maar ik merk gewoon dat de boel veranderd en anders aanvoelt. Zelfs mijn Ptracker app is van slag

Maar gelukkig ben ik er dus niet alleen in. Ik ga wel eens kijken of ik ervoor naar de huisarts ga. Echt fijn vind ik het zo niet.

40er

40er

25-09-2016 om 11:03

Oeps

Morganen moet morgaine zijn....niet helemaal wakker geloof ik.

Morgaine

Morgaine

25-09-2016 om 11:06

40er

Ik gebruik inderdaad geen hormonen. Ik weet ook niet of dat wat is voor mij, van de pil werd ik heel labiel.

Mijn moeder had poliepen en zij werd ook steeds sneller en heftiger ongesteld. Dat werd minder na een curettage. Daarom wil ik binnenkort naar de huisarts, om zeker te weten waar het door komt.

Morgaine

Morgaine

25-09-2016 om 11:07

Hihi 40er

Het was me duidelijk dat je mij bedoelde hoor!

Hier ook.

51 inmiddels, maar late overgang zit in de familie. So far zijn mijn enige symptomen dat mijn cyclus korter wordt, dat de menstruatie zelf verandert ( soms heel heftig, soms heel licht), dat ik soms dagen vsn te voren al heel licht bloedverlies heb, en dat ik tijdens die dagen nog minder te genieten ben dan vroeger.

Ik dacht vroeger ook altijd dat tijdens of rond de overgang de periodes tussen de menstruaties gewoon langzamerhand steeds langer zouden worden...maar volgens mij is het bij de meeste vrouwen juist korter...

Ingrid

Pluk

Pluk

25-09-2016 om 11:32

Ingrid

Het kan allebei en zijn beiden normale verschijnselen.
Ik vind het waardeloos. Alsof je nog een inhaalslag aan menstruatie krijgt; zo fijn was het nooit.

Marjoleine64

Marjoleine64

25-09-2016 om 11:36

Net zo

Ik ben 51, en ongeveer een jaar geleden werd mijn cyclus erg onregelmatig, en ook langer. Een keer zelfs bijna 2 maanden. Ik hoopte al dat het daarbij zou blijven, maar helaas, sinds een half jaar zit ik weer op een prachtige regelmaat maar nu van ca. 3 weken ipv 4. Wel korter ongesteld, en iets minder heftig (was altijd al goed beheersbaar). Ik houd het erop dat dit gewoon bij de overgang hoort. Ik heb het wel even kort besproken met de mammacare verpleegkundige toen ik daar op controle was en die bevestigde dat dit niets bijzonders is. Het meest vervelende is dat ik vlak voor en tijdens de menstruatie altijd een paar nachten erg slecht slaap, wat ik verder ook doe.

54

54

25-09-2016 om 12:58

Nog steeds

Ik ben 54 en ik menstrueer nog steeds. Verschijnselen begonnen bij begin 40: slecht tegen alcohol kunnen ( veel nachtzweet) en heftige menstruaties. Ik heb 2x Mirena gehad, beviel me uitstekend maar op het laatst niet meer, toch weer bloedingen. Vorig jaar voor het eerst naar een overgangsconsulente/ cq orthomoleculair specialiste geweest. Zij heeft me magnesium, vitamine B en D en extra DIM voorgeschreven. Met name de Dim reguleert je hormonen. Ik heb geen pms meer, niet meer 3 weken per maand zware maar 4 dagen per maand lichte bloedingen. En ik voel me een stuk prettiger. Ze stelt dit in per individu want wat je nodig hebt hangt sterk af van de fase waar je in zit. Ik kan dus niet zeggen dat dit voor iedereen goed is. Mirena heb ik door een gynaecoloog laten inbrengen. Die controleert meteen je hele baarmoeder op rare vergroeiingen of cystes. Dat is nodig om de oorzaak van het bloeden te vinden. Ik zou, wat je ook doet, eerst naar de huisarts gaan. Veel bloed is niet fijn, kan iets betekenen. En neem geen genoegen met opmerkingen van "het hoort erbij" want er zijn genoeg vrouwenlevens vergald door zulk gebagatelliseer. Het kan een stuk minder onplezierig..

MerelR

MerelR

25-09-2016 om 18:29

Huisarts

Ik proef een beetje uit je verhaal dat je toch wat ongerust maakt en dan is de huisarts inderdaad de aangewezen persoon om vast te stellen of er nader onderzoek nodig is. Begin van de overgang kan zeker. Begon bij mij ook toen ik vooraan in de 40 was. Heb vervolgens wel 2 keer een Mirena gehad wat ik iedereen kan aanbevelen.

Paasei

Paasei

25-09-2016 om 20:19

Ook Mirena

Haha Triva.. mijn huisarts zei precies hetzelfde... Ik had al jaren een gewone koperspiraal toen bij mij het gedonder begon. Steeds korter op elkaar ongesteld (soms na 2 weken al weer) en plots hevig bloedverlies. Op mijn 45ste heb ik een Mirena laten zetten. Met de Gyn afgesproken dat ie blijft zitten tot mijn 52e. Dus 2 jaar langer dan normaal. De Gyn verwacht dat ik dan overal door heen ben.
Ik heb met de Mirena nog bijna een jaar last van dagelijks 'spotting' gehad. Heel irritant maar ik heb door gezet (het alternatief betekende immers terug bij af). Na dat jaar werd t iedere maand een beetje en het is nu al maanden helemaal weg. Ben bijna 50 inmiddels.
Ben wel eens benieuwd of ik er al ' door heen' ben of dat t toch door de Mirena komt, maar ik wacht rustig nog 2 jaar af voordat ik m eruit laat halen.

Triva

Triva

25-09-2016 om 22:53

precies

Schuif niet te snel de mirena aan de kant vanwege de hormonen, lees je eerst eens goed in. Je kunt de mirena niet vergelijken met de pil en de hormonen!

40er

40er

26-09-2016 om 06:57

Triva

Grappig dat je zegt lees je eens in, over de mirena. Ik lees nml ook heel veel negatieve dingen!
Nou was mijn idee over mirena al niet heel positief, als ik zie hoeveel klachten een vriendin ermee gehad heeft!

Ik wil echt niet weer beginnen met hormonen, ik reageer er te heftig op.

Wilgenroosje

Wilgenroosje

26-09-2016 om 07:43

Mirena

Toch maar even een tegengeluid over de Mirena dan. Is bij mij geplaatst in de periode dat ik constant wekenlange, zware menstruaties kreeg, ws. in aanloop naar de overgang. Curretage had maar tijdelijk verlichting gegeven, dus Mirena erin.

Ik heb nog nooit zoveel pijn in mijn buik gehad. Dat ik behoorlijk bloed bleef verliezen vond ik niet zo'n ramp, maar die kramp in mijn buik. Het leek wel alsof ik weeën had. De gynaecoloog gebeld, gekeken of alles goed zat. Dat was het geval en zij vond dat het een week of 6 tot 8 de tijd moest hebben.

Na 5 weken heb ik de huisarts opgebeld. Als dat ding er door niemand uitgehaald werd, deed ik het zelf. Zij adviseerde de gynaecoloog te bellen met dezelfde mededeling en als die het niet wilde doen zou de huisarts hem eruit halen. (Zij weet dat ik, als ik zeg dat ik pijn heb, ik heel veel pijn heb.)

Mocht dan toch de volgende dag langskomen bij de gynaecoloog, ding verwijderd. Heerlijk. Heb wel bij moeten trekken, maar die "weeën" waren accuut over.

Heb toen poosje Provera geslikt. Wat een verademing. Later maar doorgetobt met die bloedingen. Als de bloeding helemaal niet meer stopte weer een dag of 10 Provera en zo aangemodderd, totdat ik ruim een jaar geleden voor het laatst ongesteld werd. Hoera

Triva

Triva

26-09-2016 om 10:20

mirena

Ik heb ook hevig getwijfeld tot mijn huisarts zei dat alle negatieve verhalen op internet komen, alle positieve niet.

Je moet doen wat bij jou past niet op basis van wat anderen niet vonden passen. De mirena kun je niet vergelijken qua hormonen met de pil. Maar goed, er is weer genoeg over gezegd.

Wilgenroosje

Wilgenroosje

26-09-2016 om 10:40

Klopt

Negetieve verhalen worden eerder geschreven. Vond het alleen niet verkeerd om naast jouw positieve verhaal ook mijn negatieve ervaring te plaatsen.

Iedereen is anders en je weet pas wat bij je past, als je het geprobeerd hebt.

40er, even terzake. Als je twijfelt, of er veel last van hebt zou ik er toch een bezoekje aan de huisarts aan wagen. Wie weet hoe simpel het op te lossen is. Dat is toch de ervaringsdeskundige.

bijna 50

bijna 50

26-09-2016 om 15:21

herkenbaar

Ik kreeg dat soort klachten van heel regelmatig om de 4 weken naar een kortere cyclus (soms maar 3 weken) en veel heftiger bloedverlies toen ik een jaar of 43 was. Bleek bij mij bleek het de eerste tekenen van de overgang te zijn, maar dat kun je pas achteraf bekijken. Net toen ik op het punt stond om naar de huisarts te gaan (na een jaar of 2) werden de periodes tussen de menstruatie langer en werd de menstruatie ook weer veel lichter. Toen kwamen er ook de opvliegers bij. Op mijn 48e had ik mijn laatste menstruatie en sindsdien zijn de opvliegers veel minder aan t worden. Als je echt zonder hormonen van het heftige bloedverlies af wilt dan kan je overwegen om een novasure behandeling uit te laten voeren. Een vriendin van mij heeft dat gedaan en hoewel de behandeling vies tegen viel (ondanks alle verhalen dat het een eitje zou zijn) is ze heel blij dat ze het gedaan heeft.

Morgaine

Morgaine

15-10-2016 om 12:10

Hm...

Ik ben nog niet naar de huisarts geweest, maar dat ga ik na mijn aankomende menstruatie wel doen. Ik heb nu al drie dagen menstruatiekrampen, maar nog geen bloeding. Dat zou ook pas begin volgende week moeten zijn...

Nova sure

Bij mij werd het ook alleen maar erger en pijnlijker. Meer ongesteld dan iets anders. Via huisarts door verwezen naar gynaecoloog. Die heeft alles onderzocht. Bleek in overgang te zijn en zij heeft bij mij novasurebehandeling gedaan. Ben nu al 2 jaar niet meer ongesteld. Zalig

40er

40er

15-10-2016 om 14:03

Magnesium

Op advies van een vriendin (ze is drogist) ben ik begonnen met magnesium tabletten. Die zou moeten helpen tegen de krampen. Deze week de eisprong gehad, dus met 1,5/2 weken weer ongesteld. Kijken of dat wat helpt.

Morgaine, sterkte ermee!

Morgaine

Morgaine

15-10-2016 om 15:20

40er

Dank je! Magnesium gebruik ik al een tijdje, tegen de koppijn die iedere maand opspeelt. Het helpt iets. Tegen de krampen helpt het bij mij dus niet...Hoop dat het bij jou wel werkt!

Morgaine

Morgaine

15-10-2016 om 15:25

Kaatje66

Novasure klinkt eigenlijk wel goed, ik onthou dat even. Voor het geval dat...

bijna 50

bijna 50

18-10-2016 om 08:41

Morgaine

Novasure noemde ik ook al eerder als oplossing. Hou wel in je achterhoofd dat de behandeling zelf soms heel erg tegen kan vallen (zie posting nr 21)

Tuinstoel

Tuinstoel

18-10-2016 om 08:58

pil

Ik ben 42 en slik braaf iedere dag de pil die voor mij geen bijwerkingen heeft. Gelukkig maar, als ik dit zo lees. Ik ben benieuwd hoe ik überhaupt ga merken dat ik in de overgang kom.

Morgaine

Morgaine

18-10-2016 om 10:37

@ bijna 50

Daar heb ik blijkbaar overheen gelezen dan. Bedankt, dat de behandeling zelf tegen kan vallen hou ik ook even in mijn achterhoofd. Het is nog helemaal niet aan de orde, maar altijd handig om te weten!

40er

40er

31-10-2016 om 20:46

Morgaine

Ben je al bij de huisarts geweest?
Ik heb deze keer een stuk minder krampen gehad, eigenlijk weer zoals normaal zeg maar!

54

54

01-11-2016 om 10:44

40er

Even een vraagje terzijde: je zegt dat je gestopt bent met de pil. Niet bang voor een zwangerschap? Ik zit ermee op mijn 54e . Menstrueer nu nog, en erg onregelmatig dus ik weet niet wat "overtijd" precies kan betekenen. In theorie kun je nog zwanger raken zolang menstruatie niet een jaar is uitgebleven.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.