Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Silly

Silly

02-10-2009 om 16:27

Verdoving bij tandarts werkt niet afdoende

Mijn vriend is echt panisch bang voor de tandarts en gaat daardoor ook periodes helemaal niet. Nu gisteren zijn we geweest omdat hij pijn had, en is er een gaatje gevuld.
Uiteraard werd dit verdoofd, maar dan nog voelt hij pijn.
Zelf heb ik dat niet dus ik vraag me af of zijn tandarts een ander soort verdoving gebruikt? En of er geen andere manieren zijn zodat hij geheel pijnloos naar de tandarts zou kunnen gaan?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Minet

Minet

02-10-2009 om 16:38

Vinger in de lucht

en meteen vragen om bij te verdoven, mijn tandarts zegt dat zelf ook elke keer weer.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

02-10-2009 om 16:57

Hier ook niet pijnloos

Ik zit ook altijd direct met mijn vinger in de lucht voor een verdoving. maar een verdoving betekent (bij mij dan) niet dat het ook volledig pijnloos is. Maar wel dragelijk.
Mocht het voor jouw vriend écht een serieus probleem zijn, dan zou je kunnen vragen om een verwijzing naar de kaakchirurg. Die kan een roesje geven. Maar of ze dat ook doen bij volwassen kerels? Geen idee.

Brianna F

Brianna F

02-10-2009 om 19:00

Gek

is dat iets van de laatste tijd, verdoven voor een gaatje? Ik ben nog nooit verdoofd voor een vulling, omdat de tandarts de verdoving pijnlijker vond dan het vullen. Even de kiezen op elkaar zetten en het is gebeurd. (Uh, niet letterlijk nemen he) En het ligt niet aan de tandarts hoor, want ik heb er wel een stuk of 6 in verschillende delen van het land gehad. Ik ben wel de laatste 20 jaar niet meer geboord. Dus vroeg ik me af of we "kleinzeerderiger" zijn geworden.

Maxime.M

Maxime.M

02-10-2009 om 19:07

Juist niet

Hoi,

Nou ik vind de verdoving minder pijnlijk dan vullen hoor. De verdoving duurt ongeveer 10 seconden en boren...pff dat kan soms minuten duren aiaiai. Wel is het zo dat ik inderdaad vroeger nooit verdovingen kreeg, werd me niet eens aangeboden, maar sinds ik bij mijn nieuwe tandarts ben (de oude heb ik gehad tot hij met pensioen ging) toen werd er ineens met verdovingen gestrooid (en allerlei andere toestanden en nieuwigheden) dus ik denk wel dat meer tandartsen tegenwoordig commercieler zijn. (ze verdienen natuurlijk aan die verdovingen, dus je krijgt ze zonder problemen

Maar goed, ik vind het dus niet erg, ben blij met de verdovingen, nu het geluid nog.. ik krijg gewoon kippenvel van dat boor geluid. (net zoals nagels over het schoolbord)

Maxime

sw23

sw23

02-10-2009 om 20:58

Angst

zelf ben ik ook heel bang voor de tandarts. Nu heb ik gelukkig een heel begrijpende, die mijn angst niet negeert. Laatst moest ik sinds jaren weer eens boren en toen de tandarts bezig was voelde ik ook nog iets. Ik gaf het aan en de tandarts vroeg me of ik echt wat voelde, of dat het misschien angst was dat ik iets zou gaan voelen. Bij nader inzien bleek het dat laatste te zijn. Toen hij me verzekerde dat dit het ergste was dat ik zou voelen, was ik een stuk geruster en voelde ik niets meer.

Heb het idee

... dat verdoving bij de een gewoon beter aanslaat dan bij de ander. Misschien heeft het met angst te maken, maar misschien ook wel niet (zo schijnen bijvoorbeeld Europeanen standaard een hogere dosis nodig te hebben dan Aziaten, heb ik me ooit eens laten vertellen).

Bij mij moet er ook standaard bijgespoten worden.

Bij echt gewrik in de kaak is het dan overigens wel pijnloos, maar nog steeds bijzonder vervelend. Maar dat vervelende gevoel - dat dus wordt veroorzaakt omdat die man bezig is je hele hoofd te ontzetten - krijg je met een verdoving ook niet weg.

Groeten,

Temet

Tineke

Tineke

02-10-2009 om 21:53

Hier ook

Bij dochter wil het ook echt niet. Alleen de kaakchirurg lukt het, terwijl hij hetzelfde spul gebruikt. Het blijft een raadsel.

Millenia

Millenia

03-10-2009 om 11:16

Hier gehad

In mijn arme tijd heb ik jaren tandheelkundige zorg gehad op een tandheelkundige faculteit. Dan word je geholpen door studenten. Dat gaat prima, alleen doen ze er veel langer over dan een tandarts met routine. Als patient steek je ook veel op. Zo kregen ze me inderdaad regelmatig niet verdoofd, vooral één bepaalde kaakhelft. Dat blijkt dan toch een kwestie van verkeerd prikken te zijn, men denkt in de buurt van de zenuw te zitten met de verdovingsvloeistof, maar dat is dan onvoldoende het geval. Bij mij kwam dat omdat de zenuw een wat ongebruikelijk tracé door mijn kaak aflegt.
Een supervisor vertelde dat hij een patient had gehad die hij niet verdoofd kreeg, ook niet na enkele keren prikken. De patient is naar huis vertrokken, een volgende keer lukte het wel. Ook wijzigen van houding kan helpen, zo bleek. Bij mij was de remedie: student waarschuwen om relatief ver achterin te prikken en dan mij een tijdje rechtop laten zitten. Het hielp.
Vanuit die ervaring raad ik aan: niet verdoofd zijn zit vaak niet tussen je oren. Waarschuw dus je tandarts en ga niet zitten lijden. De tandarts moet vervolgens of bijspuiten of op een andere plek nog eens prikken. De supervisoren namen mij altijd serieus en altijd bleek dat er inderdaad door de tandarts iets te doen was aan de onvoldoende verdoving.
Maar bedenk ook: ik ben patient en dus een leek. Ik hou me aanbevolen voor commentaar van een tandarts.

Gallifrey

Gallifrey

03-10-2009 om 13:46

Langer wachten

Bij mij is het ook niet goed te verdoven. Het lijkt een familiekwaal. Mijn moeder heeft het hetzelfde als ik en mijn zus heeft het nog veel erger. Die is al enkele keren doorgestuurd naar een kaakchirurg die beter kan verdoven.
Wat bij ons meestal wel helpt is als we wat langer kunnen wachten. De tandarts, die ons een vreemde familie vindt , weet dat en maakt altijd twee afspraken. Eén voor het verdoven en dan nog één voor de behandeling. Tussend die twee afspraken zitten dan ongeveer 20 minuten waarin ik in de wachtkamer zit te wachten. Meestal is het dan helemaal gevoelloos.

bangerd

bangerd

03-10-2009 om 16:53

Tandarts heeft uitgelegd dat...

verdovingen niet goed hun werk doen als je heel angstigbent vanwege de hoeveelheid adrenaline die bij angst vrij komt.

advies van mijn tandarts...probeerte ontspannen danwerkt de verdoving ook beter!

Grapjas

'advies van de tandarts: probeer te ontspannen'

L*lhannes! Ik zit bij de tand-arts ja! Jullie zijn gewoon Heel Erg Eng, snap dat dan!

Ontspannen - ja hoor...

(ik heb het ook wel te horen gekregen 'even ontspannen' -"dat gaat niet lukken" beet ik m toe)

Groeten,

Temet

Tuurlijk

vast.......En dan wij, ook familiekwaal trouwens, wij zijn op sommige kiezen op de platte delen van die kies wél te verdoven en op de hoeken niet. Nou, probeer dat maar eens te verklaren met 'even ontspannen' of 'zit tussen de oren'. Tuurlijk...ik weet met mijn ogen dicht en mond open precies te benoemen wanneer die tandarts een hoekje of plat vlak boort/aanraakt/slijpt. Gewoon omdat mijn hersenen iets blijven voelen....Overigens vertonen niet alle kiezen deze rare kronkel en de snijtanden ook niet....(dan zal ik wel toevallig die keren meer ontspannen zijn ofzo...túurlijk.) En dat mijn moeder en ik bij ook nog precies dezelfde kiezen dat hebben is ook gewoon toeval natuurlijk. En nog spannender....als we een ontsteking hebben, een zenuwontsteking wel te verstaan dan hebben we niks dik/pijnlijks in de mond, maar tot verbijstering van de tandarts én kaakchirurg ergens helemaal in de naad tussen de kaak en de hals. Allemaal gewoon van de zenuwen, drukken we die onsteking een beetje gewoon de andere kant op....
Meer bijspuiten helpt ook al niet....dan heb ik 's avonds om 23.30 nog een verdoofde neus en lip en tandvlees, maar die kies, hó maar. Nou heeft mijn tandarts na zoveel jaren experimenteren ondertussen een beetje door waar en op wélke plekken ie moet spuiten om het zaakje onder controle te houden. Maar bij die kiezen blijf ik op de hoeken áltijd wat voelen...Maar het is wel te doen (vergelijkbaar met koude lucht tegen een pijnlijke kies). Trouwens mijn moeder is al eens bij een operatie (onder volledige verdoving) half 'bij' gekomen, dat wil zeggen,ze kon horen en ruiken. Niet praten en bewegen. Dat geloofden ze eerst ook niet tot mijn moeder het hele verhaal van de opererende arts over z'n vakantie navertelde. Toen geloofden ze het pas. En ik ben bij de laatste operatie 2 keer opnieuw 'onder verdoving' gebracht....ach, ja.
Allemaal zenuwen. Tuurlijk.Gewoon beetje ontspannen.....
groeten albana

Holiday

Holiday

04-10-2009 om 18:49

Niet tussen de oren

Ik ben er ook van overtuigd dat het per persoon verschilt en dus niet tussen de oren zit. Het bang zijn voor de pijn en het daarom al voelen dat ken ik. Maar ook het écht nog pijn voelen terwijl de arts denkt dat je goed verdoofd bent. Bij de tandarts heb ik dat soms, en bij het hechten na mijn bevalling was het ook zo. De gynaecoloog was echt verbaasd, hij kon er een olifant mee omleggen zei hij, en toch had ik nog steeds razend veel pijn als hij zijn naald in mijn vlees prikte. Dat kan dan toch niet tussen je oren zitten? Ik zag niet eens wat hij aan het doen was daar beneden en wanneer hij prikte dus dat bewees wel dat ik me niet aanstelde.

Daar ben ik bang voor he, dat die dokter denkt je stelt je aan. Dat is écht niet zo.

Tegenwoordig zeg ik het erbij hoor, wilt u extra verdoven want mijn lijf reageert er soms niet goed op. Laatst bij de kaakchirurg ook gedaan en dat ging prima.

En het meest komische

Ik ben nog steeds niet eens 'bang' voor de tandarts of dokter.'t is m'n hobby ook niet....maar zenuwachtig niet eens. Wel nee, meer iets van : "nou, ja 't is niet anders en 't moet nu eenmaal gebeuren..." en dat er dan toch nog mensen(tandartsen) die zeggen 'het zit tussen de oren', die moeten snel 's bijscholen, zou ik zo zeggen.
(volgens mijn eigen tandarts was er pas nog een interessante bijsacholing waar hij heen was en waar uitgebreid verdovingsproblemen werden besproken)
groeten albana

Hier geen verdoving

Vorige week nog bij de tandarts geweest voor het vullen van twee kiezen (had daarvoor vier jaar niets gehad). Ik ben nu een paar jaar bij deze tandarts en hij is een waar godsgeschenk vergeleken met de andere tandartsen die ik heb gehad. Hij vraagt standaard of ik een verdoving wil voor dingen als vullen, maar ik ben dat van vroeger uit niet gewend en vind een naald in mijn mond en het feit dat ik nog uren met een verdoofde kaak zit vele malen vervelender dan die paar minuten boren.

Ik veroordeel niemand die wel voor een verdoving kiest, pijnbeleving is erg subjectief. Maar..., ontspannen helpt wel degelijk. Buikademhaling, en goed blijven doorademen via je neus maakt het minder pijnlijk. Er zijn bovendien zat mensen die zelfs met verdoving nog volledig verkrampt in die stoel liggen. En dat hoeft echt niet, want ontspannen kun je leren, zelfs bij de tandarts. It's all in the mind.

Chris

Silly

Silly

05-10-2009 om 14:10

Jammer

De meeste antwoorden zijn toch van de strekking dat er niet echt iets aan te doen is als je nog pijn voelt. Behalve dan ontspannen. Nou als je hem wel eens gezien hebt bij de tandarts weet je dat dat gewoon onmogelijk is. Dit gaat wel wat verder dan even door je neus naar je buik ademen.
Het verhaal van Millenia vindt ik nog wel hoopvol, het zou dus moeten kunnen.
Het liefs zou ik willen dat hij naar een angsttandarts gaat, ga toch maar eens uitzoeken hoe dat werkt.

Bedankt!

Vic

Vic

05-10-2009 om 14:49

Nooit meer bang voor de tandarts

Vroeger vond ik de tandarts heel erg eng. Zelfs met verdoving voelde ik nog best veel pijn, maar ik dacht dat dat normaal was. Een paar jaar geleden kwam ik bij een andere specialist voor een kleine ingreep. Dat was plaatselijk verdoofd, maar toen de arts begon te snijden deed het zo verschrikkelijk veel pijn. Ik wilde niets zeggen, ben geen zeurpiet, maar ik viel bijna flauw van de pijn. Gelukkig merkte de verpleegkundige dat en toen heb ik extra verdoving gekregen. Die arts vertelde me ook dat het dus niet de bedoeling is dat je met verdoving nog pijn voelt, het is niet alleen om de scherpe kantjes van de pijn te halen. Sindsdien vraag ik bij de tandarts ook om extra verdoving, en dat scheelt zoveel. Als je geen pijn voelt, kun je ook beter ontspannen.

Tineke

Tineke

06-10-2009 om 19:56

Ervaring vandaag

Vandaag moest dochter weer bij de tandarts zijn. De verdovingsprik werkte helemaal niet, geen tintelende lip/tong/wang, helemaal geen effect. Nu zijn we bij de studenten, dus kon de docent mooi helpen. Toen hij de prik zette, werkte het onmiddellijk. Gewoon een ander plekje aanprikken. Dat was alles.

Kaakchirurg

ja hoor doen ze ook bij volwassen kerels, bang is bang, doe je weinig aan, ook al is het niet re-eel. Een angsttandarts kan ook hulp bieden...

Rood haar?

Heeft je vriend toevallig rood haar?
Roodharige schijnen meer pijn te voelen dan andere.
Mijn dochtertje idem, verdoving werkte niet, alleen de tandarts geloofde haar niet en dacht dat ze zich aanstelde.
http://www.faqt.nl/?p=1179

inget

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.