Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

amenet rait

amenet rait

19-05-2009 om 07:32

Voedingsdeskundigen

In verband met een ziekte zijn er allerlei dingen die ik nooit meer, liever niet en nog niet kan eten. Het is een ingewikkeld gedoe, met flinke gevolgen bij missers, en ik wil wel graag genoeg binnen krijgen, liefst avondeten voor het hele gezin tegelijk koken, de juiste dingen eten, geen domme fouten maken, nieuwe ideeën opdoen en vooral het verband beter snappen tussen ziek zijn en voeding. Uiteraard ben ik al meerdere malen bij een (gespecialiseerd) diëtiste geweest (bij 3 zelfs), maar zij kunnen me niet echt helpen. Met een boek erbij komen zij niet verder dan ik zelf kan googlen.
Zijn er ook nog wat meer deskundige voedingsdeskundigen in Nederland? Als ik ernaar zoek kom ik op allerlei alterneuten, maar daar heb ik niks mee, iemand een idee waar ik wel moet zijn?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Patientenvereniging?

't Is zoals je het beschrijft wel een beetje vaag, maar is er geen patientenvereniging voor je aandoening waar je meer info kunt krijgen?

Tinus_p

Tinus_p

19-05-2009 om 08:52

Vaag idd

"Zijn er ook nog wat meer deskundige voedingsdeskundigen in Nederland?"
Ik denk dat je het beste op zoek kunt gaan naar mensen die gespecialiseerd zijn in jouw ziekte of type ziekte. Nu ben je iid nogal vaag.

Tinus_p

Tinus_p

19-05-2009 om 08:54

Lieverkoekje

"liefst avondeten voor het hele gezin tegelijk koken,"
Is dat realistisch?
Zou het niet enorm kunnen schelen, als je juist dit doel opgeeft en gewoon apart kookt voor jezelf??

amenet rait

amenet rait

19-05-2009 om 12:22

Minder vaag

Er is een (meerdere) patiëntenvereniging, en ik ben ook bij een diëtiste die daaraan verbonden is geweest, maar ik heb het idee dat er veel meer te halen valt op het gebied van voeding. Er zijn vast dingen die je kunt eten waar je je energieker van voelt, of dingen die juist in mijn geval minder energie opleveren, juist wel koolhydraten of juist minder, juist wel vezels of juist minderen ermee, zou het nut hebben om uitsluitend biologisch te eten, welke toevoegingen aan vitamines etc. zou ik kunnen nemen, dat soort vragen houden me bezig. Ik heb een paar vervelende auto-immuunziektes waaronder aplastische anemie en Hashimoto en na o.a. een chemo en standaard bergen medicijnen lijkt het zo langzamerhand alsof er niets meer 'veilig' is qua voedsel. Uiteraard bezoek ik zeer gespecialiseerde artsen, maar ook daar vind ik de kennis over voeding/ gezondheid niet geweldig. Als je bij sommige artsen maar het woord 'biologisch' laat vallen wordt je meteen ingedeeld bij de natuurfreaks en mensen die alternatieve therapie boven regulier stellen.
Ik ben pro reguliere behandeling, maar ik wil gewoon veel meer weten van de relaties tussen voeding en gezondheid, en ik weet inmiddels dat die kennis er niet echt is bij diëtisten, maar waar wel? Waar zou ik iemand kunnen vinden die ik nou eens onbeperkt vragen kan stellen over voeding en gevolgen ervan? Over biologisch eten kan vragen zonder in alternatieve hoek te komen? Die mee kan denken over voeding, vermoeidheid, allergische reacties, ontstekingen en voeding, ijzer, langzame stofwisseling, noem maar op? Of zouden die er gewoon niet zijn en ben ik zelf degene die het wiel moet uitvinden?

Ik schrijf alles op wat ik eet, en kijk dan per dag hoe fit ik erbij was. Dat levert wel wat ontdekkingen op over wat wel en niet handig is, maar dan snap ik vaak nog niet waaróm dat zo is. Google levert me dan vooral veel onzinsites op als ik ernaar zoek. Het is me wel duidelijk dat er veel alternatieve 'deskundigen' in het gat springen dat diëtisten achterlaten.

Qua gezin heb ik een man die alles lust en een topsportende zoon, dus in mijn gevoel moet dat wel met 1x koken kunnen

Ellen Wouters

Ellen Wouters

19-05-2009 om 12:47

Veel is niet bekend

"Waar zou ik iemand kunnen vinden die ik nou eens onbeperkt vragen kan stellen over voeding en gevolgen ervan? Over biologisch eten kan vragen zonder in alternatieve hoek te komen? Die mee kan denken over voeding, vermoeidheid, allergische reacties, ontstekingen en voeding, ijzer, langzame stofwisseling, noem maar op?"

Erg veel kennis is er niet op dat gebied. Eén van de redenen dat ik het boek over voeding van Martijn Katan erg waardeer, is dat hij toegeeft dat heel veel over voeding gewoon nog niet bekend is, of dat er wel vermoedens zijn maar niet bewezen.
Er zijn wel dietisten en anderen die claims en adviezen hebben over voeding, en soms helpen die ook wel, maar dan zijn ze vaak nog niet algemeen geldig.

Tinus_p

Tinus_p

19-05-2009 om 14:10

Aanvulling ellen

amenet rait:
"Waar zou ik iemand kunnen vinden die ik nou eens onbeperkt vragen kan stellen over voeding en gevolgen ervan?"
In aanvulling op Ellen ('veel is niet bekend'); het is ook de verkeerde insteek. Je hebt niet zoveel aan algemene informatie over 'voeding en gevolgen ervan', maar je hebt specifieke informatie nodig over 'voeding en mijn auto-immuunziekte'.
Verder wordt de invloed van voeding op weerstand en ziekte vaak erg overschat.

Tinus_p

Tinus_p

19-05-2009 om 14:20

Aanvulling op mijzelf

Je bent zelf de beste deskudnige over jezelf in dit soort situaties, als je merkt dat bepaalde dingen bij jou wel/niet werken...

Amen tinus

Die laatste van jou is veel belangrijker dan sommigen wel denken. Met zelf opletten kom je een heel eind.

amenet rait

amenet rait

19-05-2009 om 14:59

Ja, daar was ik al bang voor

Tja, ik had zelf ook al niet zo iemand gevonden. Natuurlijk weet ik zelf al een heleboel, en houd ik het goed in de gaten, maar ik weet heel vaak niet waaróm iets zo uitwerkt als het doet. Het zou zo leuk zijn, en wellicht verhelderend, als ik eens met een Echte Deskundige zou kunnen overleggen. Maar zo iemand bestaat gewoon nog niet.

Overigens, Tinus, dat 'verkeerde insteek', dat is meer gewoon eens een níeuwe insteek bij mij. Het probleem met meerdere klachten/ ziektes en een academisch ziekenhuis is dat je ook meerdere artsen hebt. Heel veel. En ze vinden allemaal wat anders, ook qua voeding (als ze al wat vinden) en ze hebben allemaal vooral veel verstand van hun eigen dingetje. Heel lastig. Ik heb altijd het idee dat de samenwerking vooral bestaat bij het feit dat ik zelf steeds blijf 'doorzeuren' bij iedereen.
De enige die altijd álles in de gaten houdt en de juiste combi's weet is de apotheker, die is écht geweldig. Zo iemand zoek ik nou, maar dan op voedingsgebied.

Massi Nissa

Massi Nissa

19-05-2009 om 20:48

Hier

Ik heb arthritis, een heel andere auto-immuunaandoening dan jij. Toch even vertellen dat ik zelf veel baat had en heb bij het candida-dieet. Ruwweg het dieet zoals dat beschreven is in het Heden Ik Kookboek. Hoe het werkt, weet ik niet, DAT het invloed heeft, weet ik wel. Ik heb minder ontstekingen en meer energie sinds ik mijn voedingspatroon heb omgegooid. In het begin is het echt moeilijk om uit te vogelen wat je moet eten, maar ik had het grote geluk dat mijn man het niet erg vond om ook volgens het dieet te eten ('s avonds dan). Na een paar weken ben je helemaal 'om' en weet je precies wat wel en niet kan. Bovendien begon ik na twee weken echt goed te merken dat het beter met me ging. Hele concrete dingen: mijn ontlasting werd beter (sorry, smerig onderwerp, maar wel belangrijk), ik was minder snel moe en chagrijnig en ik had minder pijn (want de ontstekingen namen af in frequentie en hevigheid).
Ik heb er geen patent op of aandelen in, maar het heeft mijn leven echt veranderd. Vandaar dat ik het je toch wilde vertellen, misschien heb jij er ook iets aan.
Sterkte ermee,
Groetjes
Massi

bertje1

bertje1

20-05-2009 om 22:56

Dietist

Het probleem met de voeding is dat er zoveel bestanddelen in voedingsmiddelen zitten, dat het zeer moeilijk is om na te gaan waar je dan precies last van zou hebben (ALS dat zo zou zijn). Bij medicijnen is toch meer bekend en meer onderzoek naar gedaan.
Er zijn vele, vele verhalen in de wereld over wat wel of niet gezond zou zijn, combinaties, toevoegingen, noem maar op. Velen zijn gewoon uit het niets gegrepen (niet wetenschp. onderbouwd). Ik denk zelf dat er een paar dingen in de voeding zijn, die belangrijk zijn:
- variatie!
- niet te veel vet
- niet te veel suikers
- gewoon voldoende koolhydraten/vezels
- voldoende fruit, wat melkprodukten
- warm eten
- van niets, te veel (ook niet van thee of zo).

Mensen kunnen overigens wel last hebben van bepaalde voedingsstoffen, maar de meeste daarvan zijn wel bekend. Soms denk je dat je ergens last van hebt, maar dan klopt het gewoon niet. Je hebt dan de kans dat je eenzijdig gaat eten en dingen weglaat, terwijl dat niet nodig is.

Een diëtist die goed gespecialiseerd is in allergieën zou je misschien wat verder kunnen helpen (zoek op de website www.nvdietist.nl en zoek dan naar allergie).

succes
(dietiste)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.