Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Vraag over niet in enten van de kinderen van zus.

Even een vraagje.

Aankomende zondag ga ik naar de doop van mijn nichtje, dus word zij tot haar 1e verjaardag niet ingeënt, ik heb zelf een 4maanden oude dochter met een ernstige hartafwijking, zij krijgt wel haar prikjes en blijft zondag ook gewoon thuis, nu vraag ik mij af of ik een gevaar kan vormen voor mijn dochter als ik in aanraking kom met mijn nichtje. Ik ben overigens vroeger wel compleet ingeënt

Gezelschap

Als het nichtje verder niet ziek is zal het geen verschil maken. Je hebt meer kans dat je ziektekiemen oploopt van de overige deelnemers, vooral met kinderen. Daar heb je namelijk zelf ook last van. En zo'n familie-evenement betekent vaak veel kussen, aanraken en praten, en lucht met ziektekiemen verspreiden.
Veel ouders bewegen mee met de besmettingen van hun kinderen die ze oplopen op de opvang en op school.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

26-04-2018 om 00:37

Dat klopt niet AnneJ

Ook voordat er ziekteverschijnselen zijn kan er besmetting optreden.

Of dat ook via gevaccineerde ouders kan weet ik niet.

Daarom juist

Iedereen kan ziektekiemen verspreiden. Bovendien heb je niet alleen de (ernstiger) ziektes waartegen ingeënt wordt maar ook verkoudheids- en griepvirussen, de vijfde ziekte, waterpokken en wat niet al.
Iedereen, ook al zien ze er niet ziek uit, geeft ziektekiemen door. Als iemand ziek is weet je zeker dat er een grote kans is.

bel met de dokter

Samael, ik neem aan dat je dochter onder behandeling/controle staat van een specialist. Ik zou die specialist/de assisten bellen en deze vraag voorleggen. Dit is te belangrijk om aan een forum van leken over te laten. Bovendien zal dit soort situaties nog wel vaker voorkomen, dus het is praktisch om je nu even goed te laten voorlichten over wat je wel en niet mag doen.

Groeten,

Temet

4 maanden inenting al gehad?

Vraag het aan je dokter. Meestal zou ik zeggen, als je kind de 4 maanden vaccinatie heeft gehad dan zit je (voorlopig) goed; het is niet voor niets dat de volgende herhaling meer dan een half jaar op zich laat wachten. Maar het zou kunnen dat bij jouw kind de vaccinaties minder goed aanslaan.

Voor wat betreft de ziektes waartegen jouw nichtje ingeënt had moeten zijn, maar dat niet is:

Difterie lopen mensen meestal op tijdens een reis in het buitenland. Het is een typische 'reizigersvaccinatie'. Het lijkt me onwaarschijnlijk in dit jaargetijde dat dat nichtje van één jaar net terug is van een buitenlandreis.

Tetanus krijg je niet van contact met mensen, tenzij ze je heel hard en diep bijten... Meestal krijg je het van in een spijker stappen of van een hondenbeet.

Polio komt niet meer voor in Nederland, wordt door de WHO ook niet gezien als land met risico op een geimporteerde epidemie. Bovendien krijg je het door het eten/drinken van (met ontlasting verontreinigd) voedsel, niet door huidcontact of niezen.

Hepatitis B krijg je van bloedcontact of seks, niet van huidcontact of niezen.

Kinkhoest krijg je van andere mensen via hoesten/niezen. Dat geldt ook voor HIB en Pneumococcen, de "nieuwe" vaccinaties in het vaccinatieprogramma. Dit zijn alledrie ziektes die jij als volwassene zou kunnen oplopen op een feestje met veel mensen. De kindhoest intentingen van de huidige generatie volwassenen zijn vaak uitgewerkt of niet effectief tegen de nieuwe varianten. Voor HIB en Pneumococcen zijn de huidige volwassenen sowieso nooit ingeënt. Maar juist daarom kun je betwijfelen of jouw nichtje nu echt een groter risico vormt dan al die andere volwassenen op dat feestje. Als zij op een antroposofische creche zit met allemaal "gelijkgestemden" om zich heen, dan wel, maar anders valt het denk ik wel mee.

Ben jij zelf tijdens de zwangerschap ingeënt tegen kinkhoest? Zo niet dan zou je dat alsnog kunnen doen. Ik heb dat een tijdje terug gedaan bij de GGD Amsterdam, afspraak gemaakt via de website, en dat was geen enkel probleem. Ik moest het wel zelf betalen.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.