

Gezondheid

Kaaskopje
25-10-2016 om 15:34
Wie is thuis in medische termen?
Ik heb een verwijzing voor een echo. Dit n.a.v. herhaalde blaasontstekingen. En nu staat op de verwijzing iets waar ik me van afvraag of het is wat ik denk wat het is. Ik haal uit het eerste woord 'nier' en het tweede woord is een afkorting 'blaaspath' met een vraagteken erachter. Dus nier-blaaspath? Met andere woorden, de huisarts denkt ergens aan bij zijn verwijzing. Als ik op blaas path google, kom ik bij enge dingen uit, namelijk pathofysiologie. Maar misschien kan path voor meer staan?

Leen13
25-10-2016 om 15:39
Algemeen
Ik zou het lezen als 'pathologie', maar dat is een zeer algemene term voor 'ziekteleer'. Als er geen afwijking zou zijn zou je ook niet ingestuurd worden. Het is dus de vraag 'is er ziekte van de nier en wat dan?'
Een vrij gebruikelijke vraag bij een verwijzing.
Medische terminologie kan soms wat intimiderend overkomen. Ik had ooit een miskraam, dat kwam in de status te staan als spontane abortus. Ik twijfel of er wel spontaan stond misschien iets anders. In elk geval sloeg een intieme vriendin hier op aan en verdacht mij van het laten verrichten van een abortus terwijl ik juist heel graag zwanger zou willen zijn.

Anneque
25-10-2016 om 15:40
Bellen en pathos
Ik zou ff bellen als je het zeker wil weten.
En verder: pathofysiologie betekent toch niets meer of minder dan de studie naar zieke organen? En je blaas is toch niet in orde, dus dat klopt dan toch: ze gaan de pathologie van je blaas onderzoeken? Ik zou hier niet direct iets akeligs bij bedenken. Path(o) komt in de regel, en zeker in de geneeskunde, van het Oudgriekse pathos (lijden, ziekte).
Beterschap!

sukke
25-10-2016 om 15:42
pathologie
ofwel ziekteleer, ofwel: is er iets aan de hand dat je terugkerende blaasontstekingen veroorzaakt.
Eigenlijk kortom, de vraag aan de specialist of hij wil kijken of er een oorzaak is en wat die oorzaak dan is.
Hij verdenkt je dus nergens speciaal van maar stelt de vraag aan de specialist.

Kaaskopje
25-10-2016 om 15:52
Aha
Geen paniek dus, begrijp ik. Ik kan pas over drie weken terecht voor een echo, dus ik moet geduld hebben.

Kaaskopje
25-10-2016 om 15:53
AnneJ
Spontane abortus komt ook veel opgewekter over dan het is, vind je niet? Niks spontaans aan...

Leen13
25-10-2016 om 16:27
Spontaan
Men adviseert dan ook om tegen patiënten 'miskraam' te zeggen in zo'n geval. Maar dat neemt niet weg dat je dan in de status, of de verwijsbrief, toch nog 'spontane abortus' tegen kan komen.
Je wordt spontaan niet goed, dat is je persoonlijke 'spontaniteit'erbij. Nou ja, tenzij je natuurlijk geen kind wil. Dan wordt je spontaan opgelucht.

Kaaskopje
25-10-2016 om 16:29
AnneJ
Fout onderwerp om over in de lach te schieten, maar dat deed ik dus wel door je 'spontaan opgelucht' .

Doktersassisttente
25-10-2016 om 18:29
Nier/blaaspathologie
Dat staat er dus. Een normale vraagstelling wanneer de huisarts wil weten of er iets mis is in de vorm van bijvoorbeeld een ziekte. En in dit geval van de nier en/of blaas dus.

Kaaskopje
25-10-2016 om 18:42
Nou...
gerustgesteld . Althans, ik maak me nu nog niet druk over wat er uit de bus kan komen. Dank jullie wel.

Jacquel
26-10-2016 om 16:52
Spontane abortus
Een spontane abortus is het afdrijven van de vrucht zonder dat daar medisch ingrijpen aan voorafgegaan is. Uit zichzelf, dus spontaan. Wij noemen dat doorgaans miskraam. De door een arts opgewekte abortus is een abortus provocatus (geprovoceerde, uitgelokte abortus). Dat is wat wij doorgaans abortus noemen. Maar eigenlijk zijn dus ze dus allebei een abortus.

Kaaskopje
26-10-2016 om 17:11
Jaquel
Ik denk, of vrees, dat de meeste mensen hier wel weten wat een spontane abortus is. Helaas. Zou het niet? Maar het staat een beetje gek op papier. Vandaar mijn 'grapje' dat er niks spontaans en leuks aan is, zoals een spontane meid wel leuk kan zijn.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.