Home » Forum » 11 jarige zoon en vuurwerk

11 jarige zoon en vuurwerk

36 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
amar
11 jarige zoon en vuurwerk

Hoi medeouders,
ik heb mijn zoon gezegd een draadje te gaan starten op OOL over het afsteken van vuurwerk. Hij wacht nu jullie reakties af, hoopt vooral op jullie instemming met zijn plannen:-). Ik weet werkelijk niet wat ik goed 'moet' vinden over dat vuurwerk afsteken, heb geen 'vergelijkinsmateriaal' in de buurt ook en alleen een oudere dochter die niet naar vuurwerk taalt.
Zoon wil morgen(man heeft het al beperkt tot alleen morgen) met een vriendje/vriendjes uit zijn klas rotjes gaan afsteken in het dorp, dat is 5 minuten fietsen bij ons vandaan.
Hij krijgt vandaag van mijn man 200 rotjes,'gewoon een pakje' zegt mijn man die zich ergert aan mijn bezorgdheid. Vorig jaar heeft mijn zoon met mijn man ook rotjes afgestoken,hij heeft het toen van hem geleerd.
Het beste vriendje van zoon is ziek, hij gaat nu uitwijken naar andere jongens.
Ik zie vandaag al hier in de buurt groepjes jongens rondschuimen met vuurwerk ( schrik mezelf rot van die knallen als ik langsfiets) maar ben vooral bezorgd dat zoon betrokken raakt bij groepjes oudere rondklierende jongeren die hij niet kent, en daarbij dus ook vuurwerk dat hij niet kent.Hij vindt het allemaal heel spannend en aantrekkelijk.
Wat zouden jullie doen? Wat mogen jullie kinderen doen met vuurwerk? Mogen die rondlopen/knallen met groepjes?
Alleen in de achtertuin afschieten is 'helemaal niks aan',morgen 2 uur rondschuimen met vriendjes, is nu een voorstel van mijn man.
Ik wil hem het liefst alleen in de achtertuin laten knallen, of onder toezicht van man/mij, maar misschien ben ik hierin te bezorgd.
dank voor het meedenken,
amar

branca2
Bij ons

zijn ze al dagen aan het knallen ze hadden nog bewaard van vorig jaar we wonen afgelegen vlakbij het bos en ze zijn met een grote groep vrienden aan het knallen en hebben lol.

Ik zou wel willen weten met wie hij in het dorp loopt en hem vertellen dat hij geen mensen moet lastigvallen met zijn vuurwerk en dan zie ik er geen kwaad in.

ishtar
Geen haar op mijn hoofd!

die mijn zoon zou toestaan om zelf met een groepje vrienden (dat ik ook nog eens niet ken!) rotjes te gaan knallen. (dus maar goed dat hij een vader heeft die wat makkelijker met vuurwerk omgaat;-) )
Maar ik vind 200 rotjes erg veel en 2 uur erg lang achter elkaar. Zeker als dit pas het 2e jaar is dat hij ze mag afsteken. Moet hier wel bij zeggen dat ik een vuurwerkangsthaas ben.

Silone
Nee

Hier geen rondgestruin met vuurwerk door 11-jarige zoon. Heel simpel, de keus is onder toezicht voor op straat of niet. (De keus van zoon was snel gemaakt)

Guinevere
Absoluut niet

Ook geen haar op mijn hoofd die zou overwegen zoiets ooit goed te keuren. Vuurwerk is voor het oudejaar, dus voor 0.00 en niet om overdag de straat mee af te struinen. Lekker irritant voor de mensen die er wonen en langskomen trouwens, dat geknal overdag. Bovendien is het onverantwoord voor de kinderen zelf. 11 Jaar, jeminee, het idee om op die leeftijd met een pak rotjes de straat opgestuurd te worden! Eén vonkje verkeerd en de hele boel ontploft. Of lekker stoer het rotje zo laat mogelijk weggooien, dag hand.

Guinevere
En laat 'm dit maar eens lezen
Maylise
Nee

Mijn zoon van 9 en dochter van 12 mogen alleen morgenavond/nacht voor ons huis onder begeleiding van mijn man of mij vuurwerk afsteken.
Door de straat zwerven met rotjes levert niet alleen overlast op voor de buren maar is bovenal gevaarlijk en met een groepje gaan ze veel vlugger stoer doen.
Hier vriendjes van mijn zoon dus allemaal rond de 9 en 10 die ook vuurwerk hebben en daarmee nu al door de wijk lopen af te steken en dergelijke. Ik heb zoon verboden er bij te blijven en zeker niet zelf vuurwerk af te steken. Met die boodschap is hij gisteren buiten gaan spelen en ik ben vrij vlug even gaan kijken en natuurlijk (ik ken hem) stonden ze daar al met een groepje interessant te doen met rotjes. Ze gooiden een hele stapel rotjes op een hoop en dan er een lucifer tussen gooien. Enig spelletje. Zoon zit nu dus dan ook binnen en heeft tot en met 3 januari huisarrest. Een stuk rustiger zo. Ik ben trouwens ook even bij de ouders van de rotjes eigenaar langsgeweest maar die vonden het prima dat geëxperimenteer.
Ik zou daarom zeker niet zomaar mijn zoon op straat laten rondzwerven morgen. Vuurwerk en groepen kinderen gaat vaak fout. Vuurwerk is gevaarlijk maar lijkt het vaak niet. Een zo'n rotje afsteken is even leuk maar daarna gaan ze soms toch op zoek naar ludiekere manieren om die rotjes af te steken.

Maylise

pristel
Hier ook een dilemma

Ik had dat dilemma ook jarenlang. Eén zoon die echt idolaat is van vuurwerk. Ik heb een 2-sporenbeleid gevolgd:

-beslist niet de straat op. Sterker nog, deze dagen bleef hij binnen. Verbod op weggaan. Dus ook de dingen die hij normaal wel mocht, mocht hij op deze dagen niet. Hij moest in en om het huis blijven.

-tegelijkertijd wil ik wel toegeven aan de sterke drang, vooral ook om te voorkomen dat hij stiekum ertussenuit piept. Dus: samen voorpret (vuurwerk uitzoeken, bestellen en afhalen), en samen met vader afsteken. Alleen op oudejaarsavond trouwens...

Nu hij wat ouder is (16), is de drang wat minder. Maar toch heb ik ook nu nog de regel: hier blijven. De dagen voor oudjaar gaat hij niet de straat op. Omdat we inmiddels buiten wonen, mag hij wel eerder ook wat afsteken, maar alleen hier bij huis. Met vriendjes de straat op? No way. Vrienden mogen wel hier komen. Ik zorg er voor dat ik in de buurt ben. Zo heb ik een uitnodiging voor morgen overdag afgeslagen. Op oudjaarsdag ben ik thuis en m'n 3 zonen ook.

Over het algemeen lukt dit wel. Hij is wel eens ontsnapt, maar kort. Over het algemeen houdt hij zich aan de regels. Hij snapt wel waarom we dit vinden. Ik leg ook uit dat ik hem wel vertrouw, maar dat ik anderen niet. Ik heb 1 keer meegemaakt dat buurtkinderen vuurwerk naar mijn kleuters gooiden. Dat ging maar net goed....

Dit jaar heb ik nog niets hoven te zeggen. Hij nodigt vrienden hier uit die ik verwelkom met chocolademelk. Af en toe gaan ze naar buiten om wat af te steken. Na afloop moeten ze samen alles opruimen.

Pris

mirreke
En hier ook

een tienjarige zoon die werkelijk waar al jaaaren helemaal wég is van vuurwerk. Hier dus hetzelfde dilemma als wat Pristel beschrijft. Je wilt niet eraan toegeven, maar ik wil ook dat hij wel een beetje kan doen wat hij graag wil, omdat hij natuurlijk niets stiekem moet gaan doen.
Dus hier ook, niets in de dagen ervoor zonder mij/ons. Vrienden komen hier, maar hij mag niet zelf weg. Ik laat hem ook zien wat we hebben, hij mag ook mee vuurwerk kopen en met Oud en Nieuw mag hij afsteken onder toezicht (eng hoor, vind ik).
Maar hij mag absoluut niet met vrienden mee de straat op.
Straks gaan we lekker het ijs op, geeft ook afleiding...

amar
Lang leve jullie

Zeer blij ben ik met jullie berichten!! Ik heb zoonlief ook het vuurwerkartikel laten lezen van de jongen die zijn vingerkootje kwijtraakte en man ook op de hoogte gebracht van de regels van de politie wat wel en wat niet mag met vuurwerk...
Man concludeerde daarna meteen dat 'het dus niet mag morgen', alleen onder toezicht en dan voor ons huis. Geen geschuim door het dorp dus.
Omdat zoon kwam met zielige verhalen over jongens uit zijn klas die allemaal wel mochten en hij dan als enig eniet, heb ik een paar ouders gebeld en geinformeerd naar hun vuurwerkbeleid.
En toen bleek (goed voor ons om te weten en nog beter voor zoon, ook voor de toekomst...)dat een aantal jongens ronduit onderling tegen elkaar liegen dat zij overdag 'op straat mochten met een groepje'.
Eentje mocht weliswaar meelopen maar kreeg geen vuurwerk mee,een andere jongen is niet eens thuis met oudjaar,een andere kan het helemaal schudden qua vuurwerk afsteken.
Dank jullie wel!! Neem een appelflap van mij:-)
amar

Guinevere
Tops (e.a.)

Tops, rotjes kunnen ook ontploffen of te vroeg afgaan. Daar heb je geen vuurwerkbom voor nodig. En een kudde jongens bij elkaar met vuurwerk zal in de meeste gevallen stoerdoenderij opleveren. Dan kun je je kind nog zo goed instrueren om weg te gaan, maar het lijkt me dat de groepsdruk meer invloed zal hebben. Daarbij hebben kinderen volgens mij weinig benul dat die ongelukken hen zelf óók zouden kunnen overkomen.
Zoals Pristel dat heeft opgelost, helemaal geweldig!
Ik heb hier trouwens ook al een hartig woordje moeten spreken met mijn 6-jarige zoon. Hij was van plan om samen met zijn vriendje een raket te bouwen en er vuurwerk in te stoppen voor de aandrijving. Ze zochten ook nog een aansteker om het aan te steken. Dus die krijgt tot zijn 16e ook geen vuurwerk in handen, tenminste niet onbegeleid.

amar
Ja....

...ben ik het mee eens, en die groepsdruk speelt dus al voordat er uberhaupt vuurwerk wordt afgestoken. Dat geeft dus alleen nog maar meer stoerdoenerij.
amar

sus-anne
Nee

hier een dochter van 11,en zij mag niet alleen de straat op met vuurwerk.
ze gaat morgen met papa vuurwerk kopen(kinderpakket) met sterretjes en wat kleine vuurpijlen,en voor pa wat grotere vuurpijlen.
dit mag afgestoken worden om 12 uur snachts.
de overige kinderen mochten rotjes vanaf hun 15e jaar,en dan ook alleen in de tuin afsteken op oudjaarsdag en om 1200 uur snachts.
vanaf hun 18e kwamen de nieuwjaarsfeesten buiten de deur en bepaalden ze het zelf.al zijn de oudste twee niet echt dol op vuurwerk.

sus-anne
Afsteken

afsteken mag ook alleen onder toezicht van ons.

Petra-
Hier

ook alleen samen met paps, zoonlief is bijna 11 en alleen al bij het woord vuurwerk begint hij te glimmen. Dus vanmiddag met bril, werkhandschoenen, muts en paps voor op straat wat rotjes en tollen afgestoken. Verder vanavond alles klaar gezet voor morgen :-)

Mariel81
Mijn broertje

Blies op elfjarige leeftijd zijn hand op met een rotje. Onder toezicht van mijn moeder. Tsja, fabrieksfoutje waarschijnlijk.

Het heeft weken geduurd maar uiteindelijk is het goed gekomen.

De schrik die ik had toen mijn broertje doof en bloedend afgevoerd werd naar de EHBO vergeet ik mijn hele leven lang niet.

Vuurwerk mag bij ons nog steeds, maar niet zonder toezicht. Kinderen weten echt niet hoe te reageren in zo'n situatie en dat kan gebeuren, ook al doe je niets stoms.

Mariel

Rafelkap
Toen

ik klein was gingen we op bezoek bij kennissen met een puberzoon. Ik moest dus handjes schudden maar durfte dat niet bij de zoon. Hij was namelijk 1 hand kwijtgeraakt bij het met vuurwerk spelen en had een "electrische hand" (kunststof, kon beetje bewegen). Ik vond het doodeng.

Laat je zoon dit maar lezen :-)

Kiki
Er moeten toch een hoop kinderen zijn

die dat wel mogen. Ik bedoel allemaal kinderen hier in de wijk, 10, 11 jaar geen ouders in de buurt en maar knallen.
Levensgevaarlijk.
Hun ouders zitten kennelijk niet op OOL :)

Nou mijn zoon is nog klein, maar ik houd niet van vuurwerk en mijn man haat het. Ik geloof niet dat het erin zit voor hem :)

reina
Kiki

Weten al de ouders dat ze knallen, vast niet! Ik betrapte mijn zoon toen hij een jaar of 10 was ook een keer met een broekzak vol rotjes 9gekregen van een oudere jongen), terwijl ik dacht dat hij braaf bij een vriendje aan het spelen was, zoals afgesproken... Hij schrok zich rot toen hij mij zag, want hij wist dat hij iets deed wat hij absoluut niet van ons mocht!

krin
Hier ook

van die ploegjes van vier, vijf man, van een jaar of elf, twaalf. Maar zeer aanspreekbaar, zo bleek gisteren, toen ik ze na een uur vriendelijk verzocht elders herrie te gaan maken omdat de hond van de buren gek werd, en ik ook. Ze verontschuldigden zich en vertrokken.
Vanmorgen stond ik echter bij de apotheek en daar waren er twee van nauwelijks acht bezig, te knallen voor de voeten van bejaarde dames, terwijl hun vader ernaast stond en trots toekeek. Dus of er ouders bij zijn, zegt niet zoveel.

pristel
Marlyse te streng (naar mijn mening)

"Hier vriendjes van mijn zoon dus allemaal rond de 9 en 10 die ook vuurwerk hebben en daarmee nu al door de wijk lopen af te steken en dergelijke. Ik heb zoon verboden er bij te blijven en zeker niet zelf vuurwerk af te steken. Met die boodschap is hij gisteren buiten gaan spelen en ik ben vrij vlug even gaan kijken en natuurlijk (ik ken hem) stonden ze daar al met een groepje interessant te doen met rotjes. Ze gooiden een hele stapel rotjes op een hoop en dan er een lucifer tussen gooien. Enig spelletje. Zoon zit nu dus dan ook binnen en heeft tot en met 3 januari huisarrest. Een stuk rustiger zo. Ik ben trouwens ook even bij de ouders van de rotjes eigenaar langsgeweest maar die vonden het prima dat geëxperimenteer."

Ik vind dit te streng. Je kent hem schrijf je, en toch liet je hem de straat opgaan. Je had hem moeten helpen te voorkomen de fout in te gaan. Binnenhouden dus, niet als straf maar als hulp. De groepsdrang is zo sterk, dat je het een kind van die leeftijd niet kwalijk kan nemen mee te gaan doen.

Het gevaar bestaat nu dat hij het weer doet als hij de kans krijgt. En volgend jaar weer, en daarna....

Ik zou overwegen dat huisarrest op te heffen en met hem vanavond samen vuurwerk af te steken, uitleggend dat het straatslenteren te gevaarlijk is...

pris

Prulletje
Pristel en marlyse

Vind ik niet. Marlyse is duidelijk geweest tegen zoon. Heeft hem de kans gegeven gewoon buiten te spelen. Dat is niet goed gegaan: Helaas, huisarrest!
Maar ik heb makkelijk praten, hier taalt niemand naar vuurwerk. Wij bekijken alles achter glas.

Prulletje

MaximeM
10 jaar

Hoi,

Hier mag mijn zoon het wel van mij, tenminste, alleen bij ons voor het raam (ik ben het publiek) en hij had vanmiddag een handjevol uit het pakket voor vanavond mogen halen, een beetje voorpret alvast dus. Gisterenavond heeft hij ook een paar pijltjes mogen afsteken, in de achtertuin. Hij staat dan te glunderen (maar staat zo ver mogelijk weg en houdt wel zijn vingers in zijn oren, heel schattig) straatslenteren mag hij niet, maar daar taalt hij ook niet naar.

Maxime

Maylise
Pristel

Ik vind het niet heel streng dat als ik bepaalde regels stel en hij die breekt er consequenties zijn. Voor mijn gemoedsrust vind ik het ook wel fijn dat hij nu binnen is want vandaag de hele dag op straat geknal. Hij wil er graag bij zijn en dat begrijp ik wel maar het is gewoon gevaarlijk. Vandaar ook dat ik tegen hem had gezegd dat hij wel buiten mocht spelen mits hij niet met vuurwerk ging spelen of met vriendjes die met vuurwerk spelen. En inderdaad ik wist van te voren dat hij zich niet aan die regel zou houden. Alleen als zoon me vraagt hem een kans te geven wil ik dat best doen. Van te voren iets verbieden vind ik ook niet zo charmant.

Maar vanavond mag hij er gewoon bij zijn als we vuurwerk gaan afsteken en hij mag ook meehelpen met vuurwerk afsteken. Technisch gezien is het pleintje hiervoor niet echt huis maar goed wij zijn er dan gewoon bij. Dus zo onaardig ben ik ook niet :)

Maylise

69er
Ik erger me groen en geel

Mijn buurkinderen zijn al een aantal dagen aan het knallen voor mijn huis. De jongste ( en onverantwoordelijkste) is 9. Dit houd in dat mijn kinderen niet naar buiten kunnen. Ze moeten hier in de straat blijven, zodat ouders er een oogje op kunnen houden, ja daaaaaaaaaaag, die zien echt niet wat ze uitspoken.
Mijn man vind dat ik te fel ben, :"dat deden we vroeger toch ook". Nou, ik niet en mijn kinderen al helemaal niet. Alleen onder toezicht van een ouder.
Dochter vertelde een tijd geleden dat in de klas (9-10 jarigen) vuurwerk terloops ter sprake was gekomen en dat gevraagd was wat de regels waren. Op mijn vraag of ik streng was, antwoordde ze dat niemand zonder toezicht wat af mocht steken en dat sommigen ook niet onder toezicht van de ouders wat af mochten steken.
Wat was ik blij dat mijn man ook aan tafel zat.
De leraar, mag van mij dat ieder jaar wel ter sprake brengen.

69-er

pristel
Hoe is het gegaan?

Iedereen er weer heelhuids doorheen gekomen?

Hier is alles goed gegaan. Gisteren de hele dag veel vrienden over de vloer. Samen het een en ander afgestoken, vannacht het restje. De oudsten zijn daarna naar een party gegaan (door de gemeente georganiseerd) en om half 6 weer veilig thuisgekomen.

Ikzelf heb nog het gevaarlijkst gedaan: vanmorgen alle resten bij elkaar geveegd en in de brand gestoken.

(De reden: ik woon niet aan een straat, maar aan een pad. Het is lastig alles bij elkaar te vegen, zonder heel veel zand, modder en stenen mee te nemen. Het makkelijkst is: bij elkaar vegen, verbranden en dan de resten verspreiden)

Pris

mirreke
Yep!

Alles goed! Vingers zitten er nog aan...! (grapje)
Nee, hij deed alles keurig, eerst wilde ik persé alles aansteken (stiekem ben ik zelf geloof ik de grootste liefhebber) maar af en toe lieten we het aan hem over en alles ging goed.
Vandaag heeft hij de overgebleven restjes in de tuin zelf afgestoken, met mij voor het raam als publiek. Glimmende oogjes! Zijn dag, zijn jaar, is helemaal goed!

branca2
Hier

is alles prima verlopen onze kids steken al vanaf heel jong vuurwerk af ik denk een jaar of 9 toen ze voor het eerst rotjes kregen.Mijn man heeft ze alles heel goed uitgelegd en verteld wat wel en niet kan met vuurwerk en wat er kan gebeuren.het eerste jaar is hij er de hele tijd bij gebleven en nu weten ze heel goed wat wel en niet kan ze hebben lol en gaan verantwoord met vuurwerk om. Ze zijn 12 en 14 en ik ben absoluut niet ongerust als ze gaan knallen.wij wonen wel buiten af en niemand heeft er last van dus ik zie er echt geen kwaad in.ze zijn heel open over wat ze gedaan hebben met hun vrienden en dat vind ik heel belangrijk.

Stenna
Maar wie kent dit dan

De omgekeerde stituatie: een kind dat van nature tamelijk angstig is aangelegd, en door voorlichtingsfilmpje over vuurwerk op school (brugklas) nu helemaal niet meer naar buiten durfde tijdens het vuurwerk. De dag ervoor en erna eigenlijk ook niet. Lijkt misschien wel prettig 9voor ouders), maar is het niet. Hij heeft totaal geen lol meer in het oudjaar, is alleen nog maar bang. Ander kind in kennissenkring idem dito (zit op zelfde school). Zulke kinderen zijn er ook zat, daar wordt totaal geen rekening mee gehouden. Die paar voor wie de voorlichting eigenlijk bedoeld is trekken zich er toch niks van aan.

MaximeM
Herken ik wel

Hoi,

Ondanks dat mijn zoontje zelf vuurwerk wilde afsteken is hij echt de afgelopen week niet alleen de straat opgegaan. Hij is sowieso al bang voor groepjes jongens (Bang om geplaagd of uitgescholden te worden) is nog nooit echt gebeurd maar hij vind ze gewoon eng. Dus nu ze vuurwerk hebben blijft hij lekker veilig binnen, of alleen voor de deur.

maxime

Bastet
Stenna

Mijn zoon trekt zich er degelijk wel wat van aan,de voorlcihting en de waarschuwingen.Ik vind het heel vervelend voor jouw kind,maar stellen dat aandere kinderen zich niks aantrekken van de voorlichting is te kort door de bocht.
Groetjes,Bastet

Pagina's

Onderwerp gesloten