Home » Forum » Afsluiting door essent

Afsluiting door essent

165 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
myrna
Afsluiting door essent

een poos terug heb ik hier ook een draadje gestart over vrienden van ons die in geldnood (door eigen schuld overigens) zaten. Nu blijkt dat ze ws worden afgesloten door Essent, ze staan al op de lijst van mensen waarvoor binnenkort de opdracht voor wordt gegeven om afgesloten te worden. Ik ben al wezen bellen maar omdat het niet om mezelf gaat krijg ik geen informatie en zelf bellen durven ze niet meer.( wat ik niet snap maar dit terzijde) heeft iemand van jullie misschien enig idee hoe lang dat kan duren? Ze hadden gisteren betaald moeten hebben, zou het echt zo erg zijn dat ze deze week nog afgesloten worden,erger nog:vandaag?
ik heb er hoofdpijn van en snap echt niet hoe ze in godsnaam zou stom zijn geweest. Ik zie er zelfs nog van komen dat ze op straat komen te staan.

myrna
Ze worden niet afgesloten..

dankzij mij... ik heb het geld via spoedbetalen overgemaakt. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen dat ze met dit weer geen gas en licht meer hebben, al kan ik ws naar mijn geld fluiten.

sus-anne
Jij

bent een echte vriend!ik hoop dat je alsnog je geld terugkrijgt.

myrna
Sus-anne

voel me meer een dombo maar ja..kan ze met deze kou toch niet letterlijk in de kou laten staan. Maar dankjewel:-)

Brianna F
Uh?

Denk je dat ze ervan geleerd hebben of dat ze over een aantal maanden (wederom door eigen schuld) in deze situatie zitten? En dan weer hopen op jouw goedgevigheid?

Tirza G.
Hoe het bij essent is

weet ik niet, maar hier in de regio wordt eerst kabel afgesloten en vervolgens water (daar hoeft de monteur het huis niet voor in). Gas en elektra volgt later pas. Overigens: ik weet niet hoe groot de achterstand was, maar die loopt heel hard op. Ik mag toch hopen dat je niet hun hele schuld hebt voldaan. Je vrienden moeten maatregelen nemen, niet jij.

Tirza

myrna
Tja..

ik heb ze wel laten weten dat ik het alleen heb betaald omdat het winter is.En ze hebben gezegd dat ik het terugkrijg (vraag me af waarvan..)
Nee,ik denk niet dat ze hiervan leren en nee, ik ben zeker weten niet nog een keer zo gek om zoveel geld voor ze te betalen (638 om precies te zijn..)
Ik ben het er helemaal mee eens hoor dat zij zelf maatregelen moeten nemen maar goed,ben blij dat ze in ieder geval warm zijn tijdens de winter;-) ze hebben ook geen eten meer in huis maar ik blijf niet bezig..(al zegt mijn hart dat ik ze moet helpen hoor,ik probeer er dus niet naar te luisteren..)

Mien*
Jammer

dat je betaald hebt. Ik denk dat ze niet terug gaan betalen én dat ze er niets van leren, dus je had je geld net zo goed (of beter) aan de kleumende straatkrantverkoper kunnen geven ..

Natuurlijk is je bedoeling goed, maar....het helpt ze niets.

Sterkte, vooral ook voor jou (en nooit meer doen, zou ik zeggen, al weet ik dat het voor een buitenstaander ´gemakkelijk praten is´)

Jetske
Myrna

Het is natuurlijk heel goed bedoeld en heel lief dat je dat voor hen hebt gedaan, maar op de langere termijn leren ze hier weinig van ben ik bang.
Probeer een beetje de problemen te laten bij wie ze horen, en dat is niet bij jou! Zeker als je er slapeloze nachten van hebt.
Sterkte
Jetske

Tante Truus
Gaverdamme

Wat ontzettend Nederlands dat belerende toontje van 'geen geld geven want ze moeten er iets van leren" Bah.
Myrna je kan inderdaad niet alle problemen van de wereld op je schouders nemen maar het siert je bovenmate dat je je hart hebt laten spreken!
Pluim voor jou!

TT

joos
Nou myrna

als ik die vrienden van jou was en jij had voor mij de rekening betaald, had ik er volgens mij wel veel van geleerd. Namelijk dat ik een echte vriendin had, die mij niet laat stikken. Petje af voor jou!

Mien*
Niks niet g***verdamme

gewoon de waarheid, ik lees dat die ´vrienden´ lekker leunen op Myrna, Myrna voelt zich (onterecht) verantwoordelijk en laat zich strikken om van alles te regelen en nu, uiteindelijk ook nog te betalen.

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, en in dit geval denk ik er zeker zo over.

Daarbij, vriendschap en geldzaken zou ik nooit zomaar mengen, er ontstaat vaak een scheve verhouding om centen.

Ik zou wel willen helpen door evt. voedsel oid aan te bieden, maar geld wegstoppen in een bodemloze put, energiebedrijf gaan bellen omdat het stel het zelf niet meer durft..nee, dat gaat me veel te ver.

Heeft ook niet veel meer met vriendschap te maken, Myrna zou zich schuldig voelen als vrienden zonder stroom zouden zitten, terwijl zij helemaal geen schuld heeft..

Als ik zo slim zou zijn om zoiets uit te vreten, dan hoop ik vooral op mensen die me de waarheid zeggen en een spiegel voorhouden.

Tante Truus
Gewoon doorgaan mien

met je GROTE GELIJK. Natuurlijk is het allemaal waar wat je zegt... En toch... als iedereen zich wat meer open zou stellen voor de nood van anderen zonder anderen meteen een lesje te willen leren... dan denk ik dat de wereld uiteindelijk goed zou doen.

TT

Kaaskopje
Tirza

Helaas uit ondervinding weet ik dat alles tegelijk kan worden afgesloten als dat zo uitkomt. De volgorde zoals jij hebt meegekregen is volgens mij meer toeval. Denk je echt dat ze met elkaar overleggen?
Het zou niet zoveel zin hebben om de halve rekening te betalen. Dan komen ze alsnog afsluiten.

Kaaskopje
Mien

wat ben jij hardvochtig zeg!
Ten eerste gun je niemand een huis zonder stroom in deze tijd van het jaar, dat is écht heel erg koud, ten tweede krijg ik braakneigingen van 'dat ze er niets van leren'. Je ként ze niet eens. De enige info die je hebt gekregen is van Myrna. Die gunt ze blijkbaar wel een kans. Wie ben jij om ze dat niet te gunnen? Hoezo het helpt ze niets? Ga maar eens een hele dag zonder verwarming, warm water, gas en licht in je huis zitten. Gewoon om uit te testen en zeg dan nog eens dat Myrna's geld verspild is. Misschien krijgt ze het inderdaad niet terug, dat is vervelend, maar zowel Myrna als de mensen die ze geholpen heeft zullen nu een stuk geruster slapen.

Kaaskopje
....

In aansluiting op wat ik tegen Tirza zei... bij ons is nooit alles tegelijk afgesloten, wel gas en elektriciteit. Helaas heb je met die twee zaken al zoveel te pakken dat een normaal leven dan opeens heel lastig wordt. Wij hebben zo'n vier of vijf dagen zonder gezeten in november. We hebben ons er met humor, álle kaarsen die we in huis hadden (dat waren er veel) en een campingkookstel doorheengeslagen, maar het is afschuwelijk. Vandaar mijn ietwat allergische reactie naar Mien toe.
Ze waren ook al binnen geweest om het water af te sluiten, ze wachten echt niet braaf hun beurt af als de rekeningen niet betaald worden, maar ik heb zo gesmeekt dat ze weer weggegaan zijn om ons nog een paar uur de kans te geven het op te lossen. Dat is gelukt.

albana
Water is lastiger...

Wij hadden in onze vorige buurt opeens de straat open liggen. En omdat wij woonden aan een doodlopend pleintje was dat buitengewoon 'lastig'. Niemand die er in of uit kon....en iedereen mopper de mopper op die werklui. Gelukkig was ik net weg toen ze begonnen, dus onze auto stond op de doorgande straat alwaar ik weg kon. Omdat buurvrouw naar het consultatiebureau moest en met de auto niet weg kon en met een ziek kind ook nog zat....ben ik toch maar eens gaan vragen wat er nu zo onverwachts 'loos' was dat ze onze hele weg blokeerde....ze waren van het waterbedrijf....en probeerden een buurman verderop af te sluiten van het water. Die buurman was al weken 'verdwenen' met voor ons onbekende bestemming, nadat hij eerst gescheiden was een tijdje terug. Wel zagen wij zo nu en dan zijn volwassen zoon in en uit gaan. Een hele dag zijn ze daar bezig geweest. Omdat ze mij dus gezien hadden vroegen ze toen ik terug kwam met buurvrouw van het consultatiebureau (ik moest maar chauffeuren voor buurvrouw omdat haar auto dus vast stond..) of ze bij 1 van ons van het toilet gebruik mochten maken. Dat mocht en toen ook maar koffie voor ze gezet. Hun klus liep behoorlijk uit toen ze opbelden naar het hoofdkantoor begreep ik. Het schijnt dat wateraansluitingen alleen afgesloten kunnen worden in de grond. Omdat anders een heel 'blok' wordt afgesloten. In huis kan dat niet, omdat je dan álles afsluit en om de een of andere reden mag dat niet in nederland. Het water moet zo afgesloten worden dat er nog een klein straaltje blijft lopen..eerste levensbehoefte was dat geloof ik. En dat kan dus alleen bij de hoofdaansluiting die dus bij ons in de straat zat. Dat die buurman in de problemen zat wist trouwens iedereen al...er was ook al een verkoop van goederen die inbeslag waren genomen van de belastingdienst een paar weken daarvoor.
Achteraf bleek dat die buurman in de bak zat. Vanwege een gigantische stapel boetes en oplichting van de belastingen...
Zijn huis is uiteindelijk geveild...
groeten albana

Fraz
Ontzettend lief

van je Myrna. Ik denk/hoop dat ze er wel iets van geleerd hebben hoor. Ze hebben toch flinke spanning gehad ivm de dreiging van afsluiting en bijna niemand zal zonder enige schaamte zomaar accepteren dat vrienden de rekening betalen. Ik vind het in ieder geval erg lief en het kan ze net even helpen .

Jade
Myrna,

het siert je dat je hebt betaald, maar de volgende keer maar niet meer doen. Dan kan je beter naar henzelf toegaan, uitleggen wat ze moeten doen en ze dan zélf laten bellen. Als jij de kastanjes voor ze uit het vuur haalt dan lukt het ze nooit om de dingen zelf te regelen. Kop in het zand steken werkt niet....

Ik vind Mien* niet hardvochtig, ik vind dat ze gelijk heeft.

Jade
De nood van....

....anderen zie ik heus wel, helpen doe ik ook, maar op deze manier gaat het natuurlijk niet lukken bij hen.

Ik zou ze praktische hulp aanbieden, zoals ik al eerder schreef, zonder het geld te gaan betalen (wat ik overigens niet eens heb;-)).

Ik begrijp Myrna heus wel, maar ben het met Mien* eens dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken (en ik heb zelf gezien dat dat niet werkt)

Mien*
Fijn ;-)

Inlevingsvermogen op het gebied van halsstarrig in je problemen blijven zitten, daar weinig aan doen en de verantwoordelijkheid bij anderen leggen, tsja, daarmee ben ik niet rijkelijk gezegend.

En ja, wanneer komt het nu wel goed? bij de volgende rekening die niet betaald wordt??

Myrna postte al eerder, een poos geleden, intussen is er aan de situatie niets veranderd (zelfs Myrna snapt er helemaal niets van)

Ja, ik weet wel hoe het is om zonder water te zitten (is me dit jaar zelfs overkomen door een waterleidingbreuk) erg onhandig, niet ondoenlijk.

Er moet gewoon een structurele oplossing komen, geen lapmiddeltjes die ook nog eens zorgen voor scheve verhoudingen, hoe lief bedoeld ook (ik snap dat best, vind het ook lief, maar tegelijkertijd ook niet slim)

PS. ik hou erg van het GROTE GELIJK :D

Mien*
Ps kaaskopje

ok, stroom en verwarming is wel wat anders met dit weer (kan me dan ook maar moeilijk voorstellen dat Essent dit afsluit), maar even wat anders

Zeg nou eerlijk, was jij, toentertijd, geholpen met noodoplossingen zoals Myrna nu doet?? Had je dan geen extra schuldgevoel dat je ook nog eens je vriendin meesleurde?

Was je niet het meest geholpen met de WSNP? Ik ben benieuwd?

Ik kan me niet voorstellen dat je met relatief kleine geldbedragen (ook al gaat het om meer dan 600 euro, ik neem zomaar aan dat de schulden waarschijnlijk eerder drie nullen bevatten dan 2)ook maar iets bijdraagt, ja je ´koopt´ misschien een stukje verantwoordelijkheidsgevoel af, maar helpt het echt?

Ik gun mensen meer dat ze ECHT geholpen worden namelijk, heel hardvochtig misschien in jouw ogen, maar ik geloof echt dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken, vooral als het gaat om in de schulden blijven zitten zonder er zelf iets aan/tegen te doen (tenminste, ik lees in de postings van Myrna niet dat het stel nou daadwerkelijk iets DOET)

dynastie
Eens met mien

Het klinkt heel mooi, al dat gepraat over 'weten wie je vrienden zijn' en meer van dat moois, maar ik maak nu de andere kant mee: een bekende die een vriendin geholpen heeft in een soortgelijke situatie en nu al maanden op haar geld zit te wachten, elke keer wordt afgescheept met smoesjes (volgende week, ja echt, nee, dan volgende week, ja echt). Die vrouw kan het ook niet betalen, zegt ze. Ze heeft inderdaad niet veel geld, dat is absoluut een feit, maar tegelijkertijd gaat er zo'n 100 euro per maand op aan sigaretten (dan houdt ze dus een soortgelijk bedrag over voor boodschappen en kleding). Mijn bekende heeft onderhand het gevoel dat dat van haar geld is. Wie heeft nu wie als ware vriend leren kennen?

Kaaskopje
Mien

Er zijn momenten dat je iemand zijn eigen fouten moet laten herstellen en momenten waarop dat een minder goed idee is. Ook als het voor jezelf een te grote aderlating is om een ander financieel te helpen dan houdt het gewoon op. Dat zal die ander moeten accepteren. Als jij het kunt missen zou je je dan nog 1 moment rustig voelen als je weet dat je vriendin in een huis zit met een temperatuur van rond het vriespunt? Zonder warm water, zonder te kunnen koken, enz.? Ik vind dat wel een erg hard standpunt. Dat Myrna's vriendin hardleers is geloof ik direct. Als Myrna daar niet tegen kan (en dat bedoel ik niet onvriendelijk maar begripvol) is het misschien zaak om te bekijken of ze deze vriendschap nog trekt. Wat niet weet wat niet deert tenslotte.
Mien, als een waterleidingsbreuk de boel tijdelijk drooglegt en je vrolijk naar anderen kunt stappen voor een jerrycannetje of tig water, dan kom je er ook wel doorheen. Mensen die door schulden zonder water zitten zullen niet zo makkelijk bij een ander aankloppen, juist omdat men het eigen schuld vindt. En bij een afsluiting door schulden weet je ook niet wanneer het weer mogelijk is alles betaald te krijgen. Een nogal wanhopige situatie dus. Jouw situatie is dus werkelijk niet te vergelijken geweest met dat van iemand met schulden. Je hebt hooguit ondervonden dat het lastig is.
Dat er een structuële oplossing geboden moet worden in geval van Myrna's vriendin daar ben ik het wel mee eens. Misschien kan Myrna daar als vriendin iets in betekenen. Niet persoonlijk, maar door de vriendin mee te slepen naar de instanties die hier ervaring mee hebben.

joos
Dynastie

ik was degene die schreef over dat 'weten wie je vrienden zijn'. Vanuit Myrna gezien vind ik het een heel nobel gebaar dat ze de rekening heeft betaald; dat noem ik een echte vriendin. Ik ken de situatie van de vrienden in nood niet, weet niet hoe ze hier op reageren. Maar als ik in deze situatie zat en een vriendin zou mij op deze manier helpen, zou ik er zeker iets van leren. Dat wilde ik duidelijk maken met mijn posting. En ja, als ze over een paar maanden weer op het punt van afsluiten stonden, dan zou ik ook 2 keer achter mijn oren krabben voordat ik de rekening zou betalen.
Overigens: afsluiten wordt soms ook 2 dagen voor kerst gedaan. Dat heeft mijn zus (buiten haar schuld) meegemaakt. Gelukkig kon ze in ons huis (wij gingen met vakantie) en is het allemaal opgelost, maar ze zou tijdens de kerstdagen mooi zonder gas en licht gezeten hebben, want het kon pas na de feestdagen opgelost worden.

Kaaskopje
Mien

Voor je in de WSNP komt zit je in een fase waarin bedrijven nog even proberen te halen wat er te halen valt. Zo was dat ook met Nuon en het waterschapsbedrijf (weet ik veel hoe dat heet:-)). In de maand, november met hetzelfde soort kou als nu, dat wij WSNP kregen zijn we afgesloten en met wat hangen en wurgen is dat weer goedgekomen juist omdat wij al bij de nodige instanties bekend waren. Dat was ons geluk en daardoor heeft het ook slechts een kleine week geduurd. Ik neem aan dat Nuon niet uniek is in 'wreedheid' naar klanten toe en dat Essent dus ook gewoon tot afsluiting overgaat als voor hen de maat vol is. Bij ons ging het om een rekening van 300 euro.
Wij hebben in de periode ervoor ook eens hulp gevraagd aan vrienden. Zij hebben ook geweigerd en wij hebben beleefd gezegd dat we daar begrip voor hadden. Wat moet je anders zeggen? De vraag of ze hun geld snel terug zouden krijgen was inderdaad heel twijfelachtig. Of we er iets van geleerd hebben is een tweede. Een gift is geen leermoment namelijk, maar een oplossing voor 1 probleem. Geen gift is dus geen oplossing voor het probleem. Meer niet. Daarnaast is er nog genoeg waardoor je er verstandig aan doet niet op dezelfde voet verder te gaan. (En daar zou die vriendin inderdaad eens werk van moeten maken.) Uiteraard is het gênant om vrienden om hulp te vragen, maar als je in zulke problemen zit leer je langzaam maar zeker die gêne te overwinnen. Voorbeeldje: onze kat werd aangereden. Mijn zwager is meegegaan en heeft de kosten betaald. Als hij dat niet gedaan had, was de kat overleden. Dat was een oplossing geweest, dat had ons in de toekomst ook nog eens voer gescheeld, bladibla, maar ik ben mijn zwager nog steeds héél erg dankbaar dat hij dat gedaan heeft. De kat heeft sindsdien zijn kop ietwat scheef op de romp staan, maar het is een gelukkige kat die inmiddels ruim 10 jaar is.
Mijn schoonouders hebben ons indertijd een nieuw bankstel gegeven. Het had absoluut niet gehoeven, maar het had een heel erg positieve uitwerking op ons. We zaten er piekfijn bij in ons huis en dat is goed voor het moreel.

Tirza G.
Meer uitleg

Het verschilt per leverancier. Zoals jullie wellicht weten, woon ik in Zeeland. Daar wordt zowel elektra als gas als water als kabel (CAI) geleverd door één en hetzelfde bedrijf. Kabel afsluiten kan vrij eenvoudig in een kastje op de hoek van de straat. Water afsluiten gebeurt in de stoep voor de woning. Voor gas en elektra moeten de monteurs de woning in en dat doen ze liever zo laat mogelijk: de reacties zijn niet altijd even fijn.
Overigens is afsluiten het aller, aller, allerlaatste station en het bedrijf hier (verhuist allen!) doet dat echt niet zomaar. Myrna heeft het over ruim 600 eu schuld, waar gaat het dan om? Drie maanden achterstand? Dan wordt er hier nog niet afgesloten. Sowieso wordt er in de winter ook ei-gen-lijk niet afgesloten op humanitaire gronden.
Overigens (Albana geloof ik?) water afsluiten mag. De afgeslotenen moeten zich dan vervoegen bij de gemeente, die plaatst een standpijp in de waterleiding (in de stoep, buiten dus) waar ze water kunnen tappen. Dat willen "ze" meestal niet, omdat iedereen dan kan zien dat ze afgesloten zijn. Het is je niet voor te stellen, maar veel afgeslotenen wenden zich in die situatie tot koop-water van de supermarkt. Slecht een factor 400 (ofzoiets) duurder.

Een bedrijf wat snel en ruecksichtlos tot afsluiting overgaat, heeft meestal een verzorgingsgebied wat dat "vereist". Oftewel: veel wanbetalers, hoge administratiekosten. Wellicht dat daar het omzetten van dubbel- naar enkeltariefmeters wel weer gratis is. Het moet ergens verdiend worden :-)

Tirza

myrna
Jeetje

wat een reacties! Ik wil even zeggen dat ik ook vind dat Mien gelijk heeft maar echt, het zijn enorm goede vrienden en ik houd gewoon van ze,heb ontzettend veel voor ze over. ( nu ben ik echter iemand die zelfs een vreemde zou helpen en dat is natuurlijk niet bevorderlijk voor mijn bankrekening hihi) Ik heb vanmiddag de helft van het bedrag teruggekregen (en daar ben ik me toch blij mee!!) en ze hebben schuldhulpsanering aangevraagd en ben vreselijk trots op ze. Ze lijken in te zien dat ik ook geen miljonair ben en niet altijd gek (dat heb ik gezegd maar ja..denk niet dat ik ze zou laten staan hoor)Maar ze willen dit zelf ook niet meer en hebben EINDELIJK zelf stappen ondernomen. Het zijn echt lieve mensen, ik hoop dat ze het volhouden om de hulp te blijven inschakelen.Dan komt het vast ooit wel weer goed met ze..

Mien*
Oude berichten myrna

Kaaskopje, ik kan me zeker iets voorstellen bij willen helpen, alleen ik zou niet willen betalen, vooral als het mensen hardnekkig blijven doen alsof er niets aan de hand is.

Water uitdelen is een kleinigheidje, zou ik zo doen, maar geen honderden euro´s. En ja, dat is misschien hard, maar ze doen het ZICHZELF aan..

De oudere berichten van Myrna dateren van oktober, toen was er al paniek of er misschien salarisbeslag zou zijn, dus deze mensen hebben wel een inkomen, maar denken dat het allemaal wel losloopt, zodra het maar lijkt alsof het niet losloopt raken ze in paniek en moet Myrna maar bellen (of zelfs betalen)

Zie http://www.ouders.nl/cgi-bin/TMMforum/FRshowpost.cgi?template=4&actueel=...

En ja, ik geloof gelijk dat het flink behelpen is (zonder stroom en verwarming), maar ik zou mijn eigen boontjes willen doppen en zou me wel redden, net zoals jullie toen.

Als je mensen blijft helpen, wanneer komen ze dan tot de conclusie dat ze ZELF wat moeten veranderen? Lees het oude bericht van Myrna maar eens..

Mien*
Yezz! fijn myrna

gelijk zitten tikken! Goed dat ze nu hulp inroepen (en dat je al de helft van je geld terughebt), slaap jij ook een beetje beter ;)

Kaaskopje
Mien

Wij hebben toen we geen gas meer hadden wel hulp gehad. Praktische hulp weliswaar, maar we waren er heel erg blij mee. We kregen namelijk van kennissen een volle butagastank.
Op zich heb je gelijk Mien. Mensen moeten soms flink op hun neus gaan voor ze het licht zien. Maar bewust iemand in de vrieskou terecht laten komen zou ik niet kunnen. Ik zou desnoods eens rondbellen hoe we dat als vrienden/familie op kunnen lossen.
Financiële hulp aannemen terwijl je bijna de WSNP ingaat is trouwens niet handig. Dat wordt opgemerkt, want wáár kun je opeens je rekening van betalen? Wie weet gaat diegene je vaker geld geven?? Vandaar dat wij mijn schoonouders op dat moment dus niet eens hulp konden vragen. Zo'n laatste periode voor de WSNP is afzien.

Pagina's

Onderwerp gesloten

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.