Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

anne

anne

13-01-2009 om 21:20

Brandpreventie m.b.t. slapen op zolder

Wij hebben een poos geleden onze zolder verbouwd tot slaapkamers voor de kinderen. Op de zolder hangt een rookmelder en er komt nog een brandblusser (heb ik ook op de 1e verdieping, beneden heb ik een blusdeken).
We hebben op de zolder dakkapellen met rolluiken laten plaatsen en die rolluiken hebben we ook op de eerste verdieping, maar eigenlijk is dit dus absoluut niet veilig, mocht er brand uit breken. Ik vind het vreselijk dat ik daar niet eerder over nagedacht heb.
Als er bij ons brand uitbreekt kunnen de kinderen die boven op de zolder slapen nergens naar toe...We hebben dan wel de rookmelders en brandblussers, maar is er dan nog genoeg tijd om de kinderen naar beneden te halen? Vluchten door het dakraam (dakkapel) kan dus niet want daar zitten die rolluiken. en al zouden die er niet zitten dan nog zou het erg lastig worden om via het dak te vluchten....

Ik baal ervan dat we hier door de architect en dakkapellenspecialist niet beter over geinformeerd zijn (of is dit niet hun taak?) Tevens vind ik het vreemd dat die rolluiken, in het kader van brandpreventie, nog steeds verkocht mogen worden. of zie ik het nu verkeerd?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Jesse_1

Jesse_1

13-01-2009 om 21:37

Even me er tegenaan bemoeien...

wat voor brandblusser heb je?
(Op zich is een brandblusser in een woonhuis meestal niet zo effectief. Alleen een schuimbrandblusser heb je wat aan, maar die moet dan wel jaarlijks gecontroleerd worden.)
Jesse

MaximeM

MaximeM

13-01-2009 om 22:50

Niet handmatig te openen?

Hoi,

Zijn de rolluiken niet handmatig te openen? En zo ja, zou een kind dit zelf kunnen doen? Maar dan komt het volgende, je schrijft het al, ze kunnen nergens heen vanaf de zolder, er is geen brandtrap of lager gelegen dakkapel waar ze naartoe zouden kunnen vanuit het raam? Anders zou ik zelf dus zorgen voor hele goede brandmelders zodat je altijd op tijd weg kunt komen in geval van brand. Wij hebben gewone rookmelders, maar er zijn er ook die geschakeld zijn en waarbij een lichtje aangaat enzo, dus misschien toch iets meer de nadruk op preventie leggen bij jullie? (brandwerende materialen enz.)

Wij hebben wel een paar keer geoefende met de kinderen (we zijn nog net niet het zolderraam uit geklommen, maar heb mijn zoontje wel uitgelegd hoe hij er het makkelijkste uit kan komen)In ons geval is het net iets te hoog om je benen uit het raam te steken of ergens op te gaan staan en dan uit het raam te klimmen, dus ik heb hem uitgelegd dat hij met zijn hoofd eerst naar buiten moet glijden en dan zijn benen erachteraan, 1,5 meter onder het zolderraam (schuin dak) is een dakkapel van 4 meter breed, daar kan hij dus zo op glijden en vanaf dat dakkapel kan hij op het dak van de bijkeuken komen. Door het zo uitgebreid mogelijk uit te leggen hoop ik dat hij in nood zich dit herinnerd. Hopelijk is het nooit nodig in ieder geval.

Maxime

Maylise

Maylise

14-01-2009 om 01:39

Vluchtladder

Rolluiken die je niet handmatig kunt openen zou ik sowieso nergens in huis willen. dat terzijde Veels te eng. Als je ze wel handmatig kunt openen lijkt het niet echt een probleem dat ze er ook op zolder zijn want dan heb je ze zo open.
Wij hebben ook slaapkamers op zolder en naast de rookmelder en een brandblusser hebben we ook vluchtladders. Ik heb geen idee hou oud je kinderen zijn maar wij hebben toen we die slaapkamers hebben gebouwd op zolder een oefen sessie met die vluchtladders gehouden hoe ze naar beneden zouden komen.Heel erg lachen voor de kinderen maar hopelijk wel effectief.
Het probleem is echter denk ik dat zeker jonge kinderen (maar volwassenen even goed natuurlijk) in paniek kunnen raken en dan blijft er van alle geleerde lessen waarschijnlijk weinig over.
Omdat ik zelf van dichtbij ervaring met brand heb is dit wel iets wat ik er altijd bij hun ingehamerd heb maar in noodsituatie's is het lastig.
Het enige wat ik hoop is dat ze dan via het raam zullen ontsnappen. Het hangt natuurlijk ook van de leeftijd af. Van een 5jarige zal je weinig kunnen verwachten, van een 10jarige wat meer hoewel die natuurlijk ook in paniek kan raken.
Die vluchtladders werken wel in elk geval goed. We zijn bij het oefenen allemaal zonder problemen op het dak van de uitbouw beland. Dus misschien kan je zo iets aanschaffen?

Maylise

Jesse_1

Jesse_1

14-01-2009 om 09:04

Anne

Ik kopieer even:
"Poederblussers zijn niet echt geschikt om als brandblusmiddel te gebruiken in een huiselijke omgeving. Ondanks de goede blusmogelijkheden die een poederblusser biedt, is de nevenschade dusdanig groot omdat na een aantal weken het poeder dat in uw huis is gespoten zich overal invreet. Metaal, hout, leer, alles wordt aangevreten en kunt u na een aantal weken ook als verloren beschouwen. Schaf dus geen poederbrandblusser aan voor in huis, dit levert u meer schade op nadien dan dat u denkt!"
Op zich is het wel effectief tegen een grote brand, maar in principe heb je aan een blusdeken in huis het meest (want hoe groot is de kans dat je een zó grote brand hebt dat je echt zelf met groot geschut moet blussen). Alle brandblussers moeten ook regelmatig gekeurd worden (en dat doen de meeste mensen niet).
Jesse

Jesse_1

Jesse_1

14-01-2009 om 09:08

Maar een goede:

"Schaf een schuimbrandblusser voor in huis aan en geen poeder of water brandblusser. De brandblusser moet een minimale inhoud van 3 liter hebben. Lichtere hebben een te korte spuitduur en zwaardere zijn moeilijk te hanteren. Let erop dat de verkopende partij ook de benodigde jaarlijkse keuring doet aan uw brandpreventiemiddel en vraag ten alle tijden wat dit extra gaat kosten!"
Met een poederblusser mag je ook geen personen blussen, dus dan heb je sowieso meer aan een blusdeken. (Een schuimblusser dacht ik wel).
Jesse

Jesse_1

Jesse_1

14-01-2009 om 09:12

Anne

Deze info komt van www.brandblusser.nl (een verkoopsite), maar het is onlangs aan de orde geweest bij mijn EHBO-herhalingsavond - vandaar dat ik dacht, ik spring er even in.
Jesse

Tinus_p

Tinus_p

14-01-2009 om 09:53

Nog een nadeel brandblusser

Brandblussers nodigen uit om zelf te gaan blussen, ook als dat eigenlijk al niet meer kan. Vluchten is beter.

anne:
"Onze kinderen willen graag met de deur open slapen en willen dan de lamp op de overloop aanlaten. In hoeverre is dit veilig?"
Waarom zou dat onveilig zijn? Met lamp ana zien ze meer en dat voorkomt ongelukken als ze snachts naar de wc moeten.

Tinus_p

Tinus_p

14-01-2009 om 09:57

Maxime

Maxime:
"dus ik heb hem uitgelegd dat hij met zijn hoofd eerst naar buiten moet glijden en dan zijn benen erachteraan,"
Benen eerst lijkt me veiliger.

amk

amk

14-01-2009 om 11:01

Kan

maar ook een doorbrandende koelkast, pc, diepvries kan de boel in vlammen doen opgaan.
De brandmelders zijn er voor om je er vroegtijdig op te attanderen zodat je kunt vluchten.

als je wilt gaan blussen verkort je je beschikbare vluchttijd, zeker met kinderen. Kinderen kunnen nauwelijks alleen vluchten, zelfs de meeste volwassenen hebben er moeite mee. Juist omdat we het niet oefenen, maar alleen denken, en misschien eens door praten. Maar echt oefenen is een ander verhaal.

groet,
Angela

Tinus_p

Tinus_p

14-01-2009 om 13:22

Nog een probleem

Maxime:
"Wij hebben wel een paar keer geoefende met de kinderen (we zijn nog net niet het zolderraam uit geklommen, maar heb mijn zoontje wel uitgelegd hoe hij er het makkelijkste uit kan komen)In ons geval is het net iets te hoog om je benen uit het raam te steken of ergens op te gaan staan en dan uit het raam te klimmen, dus ik heb hem uitgelegd dat hij met zijn hoofd eerst naar buiten moet glijden en dan zijn benen erachteraan, 1,5 meter onder het zolderraam (schuin dak) is een dakkapel van 4 meter breed, daar kan hij dus zo op glijden en vanaf dat dakkapel kan hij op het dak van de bijkeuken komen. Door het zo uitgebreid mogelijk uit te leggen hoop ik dat hij in nood zich dit herinnerd. Hopelijk is het nooit nodig in ieder geval."
Als je kleuter zo een vluchtweg heeft, en hij zonder hulp kan vluchten, nodigt dat ook uit om het eens uit te proberen als er GEEN brand is. Waarna hij letterlijk een doodssmak kan maken.

MaximeM

MaximeM

14-01-2009 om 15:30

Tinus

Hoi Tinus,

De jongste is 10 jaar hier, dus geen kleuter meer, toen sliep er nog niemand op de zolder. Helaas is het raampje op een hoogte dat je er niet makkelijk een been uit kan steken, wel gaat het prima als je gewoon staand in het raampje gaat staan (schuin dak) en je er dan voorover uit laat glijden. Klinkt enger dan dat het eruit ziet hoor. Het dak is niet heel steil maar wel schuin dus hij kan gewoon rustig naar het dakkapel daaronder tijgeren zeg maar. Vervolgens kan hij vanaf de zijkant van dat dakkapel het bijkeuken dak bereiken. Doodsmak maken...tja dat kan altijd, ook als je een of andere vluchtladder gebruikt waar je amper ervaring mee hebt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik in geval van nood hoop dat hij uit het raam klimt in plaats van dat hij op zolder blijft en bedwelmt raakt (of nog erger) door de rook. Heb jij een beter idee trouwens?

Maxime

Tinus_p

Tinus_p

14-01-2009 om 16:20

Dilemma

Maxime:
"De jongste is 10 jaar hier,"
Ik zit vooral met kleuters in mijn hoofd. Dan heb je een dilemma, dat onoplosbaar is: is de vluchtweg afgelsoten, dan kunnen ze er niet uit bij brand. Maar is de vluchtweg niet afgesloten, dan kunnen ze 'voor de lol' naar buiten klimmen, en een flinke val maken.

MaximeM

MaximeM

14-01-2009 om 16:35

Hmm

Och ik heb vroeger ook voldoende mogelijkheden gehad om uit ramen te klimmen, maar heb dat nooit gedaan. Uiteraard zijn er altijd waaghalzen die dat wel doen, maar afgezien dat ze dat uit ieder raam dan ook zouden kunnen doen, zijn er ook nog ramen bij vriendjes, op gewoon in de straat; daken van schuurtjes waar je op kunt klimmen, of springen van de ene schuur naar de andere. Je kunt niet alles beveiligen maar wel hopen dat ze op een gegeven moment hun gezonde verstand gebruiken. Mijn zoon weet dat hij niet gewoon voor de lol uit het raam mag klimmen. Als hij een bal op het dakje schopt komt hij nog steeds netjes vragen of hij deze mag gaan pakken met behulp van een ladder, dus ik denk dat het niet zo'n vaart loopt.
Uiteraard beveilig je alles goed voor kinderen die nog kleuters zijn, ik heb wel eens een buurjongetje van een jaar of vier in het open raam zien staan (dus op het kozijn en met zijn handjes hield hij het opendraaiende raam vast, wat godzijdank niet verder openzwaaide. Mijn vader is als een haas naar de buren gerend om ze te waarschuwen waarna er overal slotjes op de ramen werden geplaatst (hun oudere kinderen hadden dit soort acties nooit ondernomen) zo zie je dus maar.

Maxime

Eens met tinus over nadelen brandblusser

Zo'n ding is echt in een vloek en een zucht leeg, is dus wel geschikt voor een in de fik staande prullebak bijvoorbeeld, maar iets groters zou ik er al niet meer mee proberen te blussen. Geen tijd verliezen met bluspogingen, maar wegwezen. Binnen 1 minuut is een ruimte zo vergeven van de (giftige!) rook en de hitte (1000 graden volgens brandweerman op BHV-cursus)dat je er niet meer uit komt.

Verder is zover ik weet een wasdroger de grootste veroorzaker van woningbrand (apparaat wat goed heet wordt, met droge stofresten erin, dat wil wel). Een lamp lijkt me minder gevaarlijk, zeker als je een goede installatie hebt met aardlekschakelaars in je meterkast.

Jesse_1

Jesse_1

15-01-2009 om 22:11

Nog over de lamp

Tja, de kans op kortsluiting in een lamp is volgens mij erg klein (maar dat zeg ik uit mezelf!).
Over open deuren: het is in het algemeen het beste om zoveel mogelijk met de deuren dicht te slapen (NB doe het zelf niet met de slaapkamers): àls er brand uitbreekt blijft de brand dan zo lang mogelijk beperkt tot de kamer waar die uitbreekt.
Nog een hele crue: als één van je kinderen zich in een kamer met ("echte") brand bevindt, dan hoor je ze eigenlijk niet te redden. Breng je andere kind(eren) en jezelf in veiligheid en doe de deur van de kamer vooral niet open; de kans is zeer groot dat het vuur meteen op je 'afstormt' en je terplekke zelf geveld bent. Of je hiertoe echt in staat bent is natuurlijk de vraag... hopelijk hoeven we hier nooit achter te komen.
Jesse

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.