Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Brood eten met je handen: volgens etiquette of niet?

Niet een vraag van wereldbelang in deze tijden van crisis, maar mag je volgens de 'etiquette' brood nou wel of niet met je handen eten? Ik heb altijd geleerd van wel, maar mijn schoonouders eten hun boterham (en zelfs harde bolletjes) altijd met mes en vork.

Ik merk hun misprijzen een beetje als ze zien dat we ons zoontje niet leren brood te eten met mes en vork. Ik trek me daar niet al te veel van aan, maar ik vraag me nu wel af hoe het nu zit.

Iemand die dit weet?

Chris


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Vic

Vic

20-02-2009 om 12:42

Echt?

Je mag dus ook gewone boterhammen met je handen eten? Ik doe dat altijd wel omdat ik anders niet snel genoeg eet en nooit drie boterhammen op kan, maar om me heen (bedrijfskantine) zie ik alleen maar mensen met mes en vork. Bolletjes lijkt me overdreven om dat met mes en vork te doen, maar zelfs dat zie je wel eens.

Overdone?

Ik vind een belegd bolletje met vork en mes eten zelfs 'not done'...
Ik heb ooit iemand erg lang zien stuntelen terwijl hij een hamburger met mes en vork probeerde te eten, ging zo onhandig en hij maakte er een grote knoeiboel van.

Holiday

Holiday

20-02-2009 om 13:39

Het ligt eraan waar ik ben

Nooit bij stilgestaan maar als ik in de bedrijfskantine eet, of bij andere mensen aan tafel zit, dan vind ik het fijner om een boterham met mes en vork te eten. Bolletjes niet hoor!

Thuis wel gewoon met de handen. En een stukje brood bij een soepje ook met de handen.

Asa Torell

Asa Torell

20-02-2009 om 15:57

In de kantine met mes en vork je brood eten?

Goh, nog nooit een collega dat zien doen. Maar dat kan net zo goed komen doordat ik daar gedachteloos mijn eigen broodjes naar binnen schrok zonder om me heen te kijken. Ik ga er meteen op letten!
Iha. dus de indruk om mij heen dat met mes en vork eten wel voorkomt, maar niet veel, en vooral voor de handigheid gebruikt wordt zoals bij de peuters op het kdv omdat die anders zulke vieze handjes krijgen.

Jesse_1

Jesse_1

20-02-2009 om 19:25

Kantine

Zelf thuis gesmeerde boterhammen (uit de broodtrommel dus) gaan met de handen, maar als ik anders boterhammen eet, eet ik met mes en vork (ook als het beleg vlokken oid is). Gewoon zo geleerd vroeger.
Bolletjes (uiteraard gewoon met de handen.
Jesse

Holiday

Holiday

20-02-2009 om 19:28

Yep

Het bedrijfsrestaurant c.q kantine: Het verschil zit hem inderdaad in het daar opeten van zelf meegebrachte boterhammetjes en aldaar aangeschafte boterhammetjes. Die laatste eet ik met mes en vork.

Kaaskopje

Kaaskopje

21-02-2009 om 01:09

Besmeerd brood en droog brood

Volgens mij mag je bolletjes met je handen eten, sandwiches oftewel de meegebrachte boterhammen ook, maar als je aan tafel eet hoor je een gesmeerde boterham wel met mes en vork te eten. Een droog onbesmeerd broodje, bijvoorbeeld bij de soep, mag met de handen gegeten worden.
Ik eet alleen bij feestelijkheden mijn brood netjes met mes en vork. Verder doe ik ze altijd dubbel, of ik nou thuis ben of op het werk, en eet ik ze uit de hand.
Mijn vader is van het slag dat álles met mes en vork eet, behalve in picknicksituaties. Dus hij snijdt met een stalen gezicht een krentenbol in stukjes en prikt die aan zijn vork.

Monique D*

Monique D*

21-02-2009 om 02:41

Verschillende broodetiquette meegekregen

Thuis aten wij altijd brood "uit het vuistje". Maar toen ik op 12-jarige leeftijd met het clubhuis op kamp ging waren wij verplicht aan tafel met mes en vork te eten. Je kreeg straf als je daar niet aan hield. Ellebogen op tafel was ten strengste verboden. Ik moest dat daar leren, want ik was het niet gewend. En onhandig dat ik dat vond!
In de kantine van mijn werk zie ik collega's brood uit het vuistje eten of ze nuttigen dit met mes en vork (boterhammen). Het gesneden brood gaat meestal wel met de hand naar binnen. Bolletjes gaan ook met de hand. Ik denk dat je in de kantine wel ziet wat voor etiquette ze hebben meegenomen.
Mijn kinderen en ik eten brood "uit het vuistje". Dat vinden wij veel prettiger.

Dames in de dop

Je weet wel dat programma met die ordinaire meiden die "netjes" moeten worden. Die kregen etiquette-les. En van die etiquette-dame weet ik dus nu dat je brood gewoon met de hand eet. Een sneetje brood snijd je in één-haps-stukjes en schuift ze met de hand naar binnen. Dus de mensen die dat met mes en vork doen zijn overdreven netjes bezig!! Suus

Logica

tuurlijk dames, brood (ongesmeerd) eten met vork is 'over-done' maar élk standaard bestek dat je koopt bestaat uit een grote én een kleine bestek+ daarnaast dan nog gebaksvorkjes en eierlepeltjes, theelepeltjes etc. etc.
dus vertel maar eens als die 'kleine vork' niet voor het brood eten is waar dan voor???
groeten albana
die het niet geloofd en al heeft nagezocht in de 'etiquette-regels voor de moderne huisvouw' 7-de druk uit 1940.

Albana

dus vertel maar eens als die 'kleine vork' niet voor het brood eten is waar dan voor???

Mogelijkheid 1) voor desserts/gebak
Mogelijkheid 2) voor de omzet van de bestekfabrikant

Groeten,

Temet
(eet brood met de handen. En hoe zit het eigenlijk met patat, qua etiquette?)

Oeps

je ziet dat ik geen bestekcassette heb, ik had je verwijzing naar gebaksvorkjes gemist. Maar apart dessertbestek kan vziw wel degelijk, en dat is kleiner dan een gewoon bestek.

Misschien is zo'n bestek ook wel bedoeld voor brood, trouwens. Maar he, normen veranderen. Dus daaruit zou ik niet direct afleiden dat het (nu nog) per se hoort, brood met mes en vork.

Groeten,

Temet

margje van dijk

margje van dijk

21-02-2009 om 22:28

Goh

Wat ben ik etiquettair opgevoed zeg, want bij ons thuis aten wij brood met mes en vork. Ook een boterham met vlokken. (Het was zelfs een test: als er vlokken af vielen had je er te veel op gedaan).

Mijn vader snijdt ook bolletjes en krentenbollen. Ik denk dat ik dat zelf ook nog wel gedaan heb.

Mijn man is het andere uiterste, die is totaal etiquetteloos opgevoed. Je gebruikt alleen bestek als het niet anders kan, zeg maar. (Ook qua tafeldekken, je legt het bestek gewoon IN het bord, da's toch wel zo simpel.) Hij was vroeger helemaal in de stress als we een weekend bij mijn ouders aten, en dan moest ik hem weer in herinnering brengen hoe het ook al weer ging. Een boterham met mes en vork is dan inderdaad een bezoeking (maar hij deed het wel).

O ja, warm eten deden ze bij mijn man thuis met uitsluitend een vork (of een lepel, als het soep was of zo). Er werd gewoon niets gesneden, als dat moest dan trok je het er gewoon met je tanden vanaf. Als je 'ondersteuning' nodig had om iets op die ene vork te krijgen gebruikte je je vinger.

Onze eigen kinderen worden hier tussenin opgevoed. We eten niet meer met brood mes en vork, maar alleen met een mes (om in stukjes te snijden die je met je hand naar je mond brengt). Maar warm eten doen wij met mes en vork, en ze mogen van mij dan niet met de handen aan het eten komen.

Voor het overige hebben we een regel: Als man kookt, is man de baas qua mores, als ik kook ben ik de baas. Als hij kookt is de tafel dus gedekt met het bestek in het bord (wel méér bestek), dan mag de muziek aan onder het eten en branden er veel lampen, en als het zondag is dan is het bord-op-schoot-dag. Als ik kook dek ik de tafel met alles erop en eraan, de muziek moet uit (de TV ook), en ik steek kaarsen aan en verder sfeerverlichting.

De kinderen houden qua eten overigens meer van 'papadag', waar zou dat nou van komen

Margje

Hanne.

Hanne.

21-02-2009 om 22:29

Voorgerecht

ik gok dat het kleine bestek voor het voorgerecht en/of het dessert is

Yta Chalne

Yta Chalne

21-02-2009 om 22:40

Handen?

Wij aten thuis brood met mes en vork. Die mes/ vork gebruikte je dan weer níet om jam uit de pot te vissen of boter uit de botervloot te halen (daar zijn jamlepels en botermesjes voor). Bolletjes aten we sowieso niet, net als 'op straat' eten, dus brood eten met je handen kwam nooit voor.
Man at thuis ook brood met mes en vork. Onze kinderen eten brood vooral met de handen, man ook, ik eet helemaal geen brood (scheelt weer een dilemma Ander eten doen we overigens allemaal (op frites na) met mes en vork. Als je dat zo gewend bent eet het prettig, al lijkt dat misschien niet zo waarschijnlijk voor mensen die alleen een vork gebruiken (maar Chinezen eten weer heel comfortabel met stokjes, alles went)

Nee helaas

voor een voorgerecht of nagerecht zijn die vorken ook al niet, want daar gebruik je de gebaksvorkjes voor met bijbehorende mesjes (dus van dezelfde grootte) en dus eventueel de dessertlepeltjes.
voor de omzet van de fabrikant denk ik ook niet. lijkt me érg sterk dat er een collectief van bestekfabrikanten hier stiekum afspraken over gemaakt heeft om de omzet wat op te krikken, 't kost ook matriaal tenslotte, dus wegen de kosten dan wel op tegen de baten? en dan zo'n complot eromheen weven....

nee hoor, ze zijn gewoon voor ongesmeerde sneden brood. hoe jullie dat ik hemelsnaam eten zonder vieze handen is me een raadsel...zeker geen zelfgemaakte jam op staan? (of wel op tafel, maar nooit op 't brood?) en dan dat gelik aan de vingers erbij...brrr.
en dan noemt iedereen hier een vork bij 't brood 'over-done'?
een jam-lepeltje en botermesje (dat wij inderdaad vroeger ook gebruikten) dat je dát over-done noemt álla. en al kant en klaar gesmeerde broodjes die je knoeivrij kunt eten (krentebroodje ofzo of een broodje die je met een servetje vasthoud)kunnen ook prima zonder bestek, tjsa...dat is wel een beetje 'over-done' in deze tijd.

maar ongesmeerd brood dat je ook nog snijd.....
sorry hoor, ik vindt 't zelfs behoorlijk vies....er blijft áltijd wel e.a. aan je vingers plakken (hoe wordt anders mijn vork/mes altijd vies?). dat is gewoon een feit.
dus niks over-done. gewoon schone handen houden.
groeten albana

(Janneke)

(Janneke)

22-02-2009 om 08:57

Internet

Op internet staat genoeg hoor.
Google maar eens op etiquette brood eten.

http://nl.wikibooks.org/wiki/Kookboek/Etiquette

Brood mag je dus gewoon met je handen eten.

Pak je brood naast je gerecht (stokbroodje) dan breek je daar een stukje af om bv te besmeren met boter en dan eet je het op. Je besmeert niet het hele stukje en eet er stukjes af.

Groetjes Janneke

Zolang je 1 hand kan gebruiken

mag je brood met je handen eten (zo staat het ook in de wikikookboek-etiquette). maar zoals de meeste mensen brood aan tafel eten en het smeren en dan dubbelklappen en dan eten. dát dus niet.
een stokbroodje dat je naast je soep eet smeer je over het algemeen niet. en die kan je ook moeilijk met mes en vork eten want je hebt in je ene hand al een lepel.
logisch hé?
groeten albana

Albana

Echt, ik ben een ontzettend rommelige eter, maar ik kan toch werkelijk boterhammen eten zonder plakhanden. Je moet gewoon niet tot het alleruiterste randje van de korstjes smeren. Je houdt de boterham aan de zijkant vast, snijdt het brood met de andere hand, en eet de stukken (4) door ze in eerstgenoemde hand - bij de zijkant - vast te nemen en af te happen. Niets aan.

Jamlepeltjes zijn niet overdone, nog los van het feit dat kruimels etc in de jam er vies uitzien, maar de jam beschimmelt ook sneller. Maar dat is geen probleem natuurlijk als er een pot per week doorgaat, dan krijgt het daar de tijd niet voor.

Groeten,

Temet

Jesse_1

Jesse_1

22-02-2009 om 21:38

Albana, groot en klein bestek

Volgens mij heb je gelijk en is de kleine vork voor het brood.
Althans zo deden wij het thuis : het kleine bestek is voor de 'kleine' maaltijd (brood eten) en het grote bestek voor de 'grote' maaltijd (warm eten).
Hier in huis gebruiken wij het anders: het kleine bestek voor de kinderen, het grote bestek voor de volwassenen.
Jesse

Verschil broodmaaltijd en warme maaltijd

ja jesse, volgens mij is het ook zo.
die etiquetteregels kloppen volgens mij ook wel, maar die zijn bedoeld voor de warme maaltijd. (je weet wel als je er een broodje bij krijgt, zoals bij de soep)
en voor de broodmaaltijd zoals wij die in nederland eten gelden weer andere etiquette-regels.
maar om op de vraag van cris terug te komen....broodjes mag je weer wél met de handen eten. alleen losse boterhammen (sneetjes) hoor je dus te smeren/snijden/eten met mes en vork.
en ik geloof dat ik het thuis toch echt wel volgens de etiquette geleerd heb....mijn moeder gaf les in o.a. huishoudkunde. en daar hoorden de etiquette-regels dus bij en die pastte ze ook toe thuis.
de reacties hier verbazen mij ook enigzins. voor de warme maaltijd hoor ik hier altijd van die 'strenge' regels (die wij niet eens toepassen) en nu voor de broodmaaltijd van die losse regels???
en buiten dat geloof ik dat het voor kinderen goed is dat toe te passen, je wordt er heel 'vaardig' van. en als je dat eenmaal goed geleerd hebt en er dus erg handig in bent kun je daar later gewoon veel profijt van hebben als je eet in gezelschap. en die vaardigheid gebruik je ook als je geen brood, maar warm eet natuurlijk.
ik heb me altijd al verbaasd over de manier waarop kinderen tegenwoordig brood eten. ik zie het bij bijna elk kind dat hier brood komt eten. de meesten kunnen amper fatsoenlijk boter erop smeren of het is vreselijk dik (gewoon door gebrek aan vaardigheid, niet expres dus) en dan zitten ze te mieren met hun bestek, totdat 1 van mijn kinderen hun verlost en zegt dat ze ook wel met hun handen mogen eten. en dan huppa klappen ze de boterham dubbel (zelfs zonder snijden) en happerdehap gaat ie naar binnen en aan 't eind likken ze hun vingers ook nog af......
met etiquette is het juist de 'kleine dingen' die 't 'm doen. dat je laat zien dat je weet hoe het hoort. dat je je bestek rechts bij elkaar legt om aan te geven dat je genoeg hebt gehad vindt ik belangrijker dan eeuwig aan tafel blijven zitten (voor kinderen dan) totdat iedereen is uitgepraat en uitgegeten.....(wel even toestemming vragen natuurlijk) of dat je niet onnodig een lepeltje in de thee pakt als je niet eens suiker erin wil om dan maar door en door te roeren om 't koud te krijgen en dan óok nog 's gaat zitten blazen.....
zulke dingen.
groeten albana

reina

reina

23-02-2009 om 11:17

Brood

Broodjes eten we idd uit de hand, maar een boterham op een bordje met mes en vork. Ik ben dat van huis uit zo gewend en heb het mijn kinderen ook zo aangeleerd.

ilsepilse

ilsepilse

23-02-2009 om 23:43

Alleen nederlanders?

toen ik uit belgie verhuisde naar nederland viel het me smiddags op id bedrijfskantine dat iedereen zijn brood met mes en vork at, dat had ik nog nooit gezien in belgie !!(of frankrijk) ...
doe het nu ook wel es hoor ...
maar blijf het vreemd vinden...
warm eten eten we uiteraard wel met mes en vork.

Hilde

Hilde

24-02-2009 om 12:02

Ja ilse,

enkel in Nederland.
In België doen we het nooit.
Ik keek mijn ogen uit toen ik in Nederland mes en vork zag klaarliggen voor de broodmaaltijd. Ik vind het ook minder smaken, zo'n boterham met mes en vork.
Ik doe ook altijd mijn boterham "dubbel": dus een snee brood met beleg en daarboven nog een snee brood. Blijkt ook niet iedereen te doen.
Maar, thuis blijken de Nederlanders dan toch hun boterhammen met de handen te eten. Blijkbaar is het "deftiger" om het buitenshuis met mes en vork te doen?
Rare jongens .....

ChrisH

ChrisH

24-02-2009 om 12:47 Topicstarter

Weet het nog steeds niet

Veel reacties, maar hoe het nou echt hoort weet ik nog steeds niet. Op internet staat inderdaad dat je brood met je handen eet ('brood bij de maaltijd breek je met handen'), maar dat dat van toepassing is op de Hollandse belegde boterham tussen de middag lijkt me sterk.

Dat de Vlaamse dames het eten van brood met mes en vork hier vreemd vinden, geeft mij overigens wel te denken. Ik heb altijd het idee dat Vlamingen beter gemanierd zijn dan Hollanders, maar goed misschien is dat nergens op gebaseerd.

We blijven hier ons brood gewoon met de handen eten. Ilse heeft zeker gelijk dat dat lekkerder smaakt.

Chris

groene specht

groene specht

24-02-2009 om 14:12

Oma heeft me dit geleerd

Een van mijn oma's kwam uit zeer gegoede (Brabantse) kringen en wist precies hoe het hoorde. Van haar heb ik het volgende geleerd:
Belegde broodjes eet je uit het vuistje. Zo noemde ze dat ook, en zo sprak je dat voor dat de lunch begon ook af. Belegde boterhammen ofwel sandwiches eet je meestal tijdens een picknick, en dan ook uit het vuistje.
Uit het vuistje eet je met in je linkerhand een bordje of servetje tegen het morsen.
Boterhammen eet je met mes en vork of eventueel met rechts een mes en wel je blote linkerhand (kinderen). Dubbele boterhammen eet men niet, of slechts in kleine kring (binnen het gezin onder elkaar). Het staat gulzig en is ook een teken dat er niet voldoende beleg is. Een enkele boterham dubbelklappen is ook not done.
Voor de lunch is er speciaal lunchbestek, dat ook voor de eerste gang van het diner kan worden gebruikt, maar niet voor het desert. Daarvoor zijn de kleinere derertbestekjes bedoeld.
Je armen laat je halverwege de onderarm rusten op de tafelrand. Je zit met je voeten naast elkaar, niet met gekruiste benen, en niet leunend tegen de rugleuning maar met los met een rechte rug. En dan laat ik nu de servetgebruiken nog even buiten beschouwing.
Ha, ik pas zelf de gebruiken alleen maar toe buiten de deur, maar scan anderen er ook op: die heeft het wel geleerd, die niet, die wel maar doet nu expres niet meer zoals het hoort...

Ha gezellig groene specht....

precies zoals ik het ook geleerd heb. kom je een keer bij me eten? dan wel brood hé?
overigens ik leer het mijn kinderen wel. niet dat het allemaal moét....we zijn er wel 'losjes' in. ze doen hun best maar en als het niet lukt geen probleem en wij doen het gewoon voor. ondertussen kunnen ze en weten ze vrijwel alles wel.
toen ik student was en later toen we nog met z'n tweeën waren deden we maar wat, wat ons goed uitkwam zeg maar. maar ik heb zelf er altijd veel profijt van gehad dat ik het in ieder geval 'goed' wist en goed kon en me niet onzeker hoefde te voelen aan tafel in 'vreemde' gezelschappen enzo...dat het me gewoon voor de kinderen fijn lijkt dat ze dat ook meekrijgen.
eerder at op mijn werk de directie en de raad van bestuur mee met het kerstdiner. en daar moesten dan 2 personeelsleden bij aan tafel zitten....en wat een gedoe altijd, niemand die dat 'durfde' ...dat is toch absurd? dat je dat niet eens durft?? die vonden het gezelschap dan te 'sjiek' en werden dan onzeker over hun tafelmanieren.
en zo simpel. als je het goed kan kun je de simpele versie (dus niet volgens etiquette) ook altijd, maar andersom zeker niet!
en voor cris.....
volgens mij is het ook volgens etiquette dat je je aanpast als gast zijnde. als dus je schoonouders bij jullie eten zouden ze het eigenlijk zoals jullie horen te doen, en andersom zouden jullie (ja zoontje ook) het daar zoals hun moeten doen.
groeten albana

Hilde

Hilde

24-02-2009 om 15:45

Nou, chris,

Vind ik wel fijn, dat je van mening bent/was dat Vlamingen beter gemanierd zouden zijn )
Het was trouwens ik die vond dat het lekkerder smaakt uit het vuistje.
"'s Lands wijs, 's lands eer", denk ik dan maar. Wat in het ene land als goede etiquette geldt, kan in een ander land compleet not done zijn...

groene specht

groene specht

24-02-2009 om 16:44

Herkennen van Ouders Online-ers in restaurants

We kunnen elkaar nu ook gaan herkennen op onze tafelmanieren!

Vraagje aan de Vlamingen: als jullie op restaurant gaan en er wordt koud geluncht (dat kan ik me al bijna niet voorstellen in Vlaanderen), eten jullie dan ook met mes en hand?

Katrien

Katrien

24-02-2009 om 17:45

Koud lunchen

Ik weet niet precies wat je met "koud lunchen" bedoelt. Maar natuurlijk eten we slaatjes met mes en vork. Belegde broodjes met de hand. En boterhammen, moest dat geserveerd worden (en er zijn inderdaad zaken waar je gewoon sneden brood krijgt) dan smeer je eerst snee nr 1, dan snee nr 2 erop, doorsnijden en met de hand eten. Of snee nr 1 voor de helft besmeren, doormidden snijden, ene helft op de andere en met de hand eten.

In ieder geval heb ik nog nooit iemand een boterham met mes en vork zien eten.

Eten jullie dan ook toast met mes en vork?

Oh, croques (tosti's) eet ik met mes en vork, wegens te warm om met de hand te eten.

Katrien

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.