Home » Forum » Budget thuisblijvend kind en eetgeld op vakantie

Budget thuisblijvend kind en eetgeld op vakantie

179 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Josephine*
Budget thuisblijvend kind en eetgeld op vakantie

Mijn oudste van 18 gaat dit jaar niet mee op vakantie. Hij gaat zelf met een vriend naar Italië. Ik heb hem beloofd voor zijn vakantie geld voor eten mee te geven. Maar nu heeft hij het zo geregeld dat hij weggaat als wij terugkomen en nu moeten wij hem in plaats van voor 3 weken, voor 6 weken eetgeld geven.
Wat is dan een redelijk bedrag, mede gezien het feit dat wij weliswaar niet arm zijn, maar wel op de centen moeten passen. Maakt het qua budget uit of hij thuis is of dat hij door Italië zwerft? Ja dat maakt uit, maar moet dat mijn budget zijn?

Vic
Twee vragen?

Wil je weten of je voor de weken thuis net zoveel moet geven als voor de vakantieweken? En of jij ook zijn eten thuis moet betalen?
Tja, ik vind eigenlijk dat een 18-jarige zelf zijn eigen vakantie zou moeten bekostigen, maar dat heb je al aangeboden. Ik zou hem 200 euro geven voor die zes weken, en dan mag hij zelf uitzoeken hoe hij het uitgeeft.

Jolanda123
Mijn ervaring

Toen zoonlief hier thuis wilde blijven, heb ik hem gevraagd hoeveel hij nodig dacht te hebben per dag aan eten.
Ik had een bedrag van €5 euro per dag in mijn hoofd, maar hij kwam met het bedrag van 3 euro per dag.

En dus heb ik hem met een royaal gebaar €3.50 per dag gedaan :-)

(voor de mensen die denken dat dit "zielig" is, er was een goedgevulde voorraadkast en vriezer aanwezig, dit omdat we op een heel klein dorp wonen waar geen winkels zijn)

Dit geld heb ik wekelijks automatisch overgemaakt naar zijn bankrekening.

Zo zou ik het ook doen voor jouw zoon: Wekelijks automatisch geld overmaken voor de periode thuis, en voor de periode dat hij naar Italie toegaat.

Voor de periode in Italie zou ik hem wel iets meer mee geven, thuis kun je makkelijker op de aanwezige voorraad kruiden en specerijen etc terug vallen.

e.j.
Goh

geen haar op mijn hoofd zou bedenken dat ik mijn kind geld zou meegeven voor eten op de vakantie.
Hier ook een zo ongeveer volwassen maar nog thuiswonend kind. Als hij er is dan eet hij mee, is hij er niet dan niet. Het gebeurt regelmatig dat ik hoor ik eet niet mee, afgesproken met vrienden om iets te doen, gaan daarna wel even langs de Mac. Prima maar dat ga ik verder niet bekostigen omdat hij dan niet thuis eet.
Als wij op vakantie gaan en hij is thuis dan doet hij boodschappen voor zichzelf en de bonnetjes reken ik later af. Dat gaat over eten maar ook over b.v. wcpapier of afwasmiddel dat op was. Bonnetjes van de Mac zijn niet declarabel. :)
Als hij op vakantie gaat dan betaalt hij zelf, ook eten.

Brianna F
Hier

Voor als ze thuis blijft laat ik ze alles voorschieten wat ze aan eten kopen en na afloop krijg ik de rekening en alle supermarktbonnetjes:-)
Voor de vakantie mogen ze het zelf bekostigen, tenzij ze met ons meegaan.

dalire
Nog geen ervaring, maar

ik zou voor de vakantie hem zelf de kosten laten betalen. Hij wil zelfstandig op vakantie, dus hoort dat er ook bij. Mijn dochter gaat volgende week naar Nepal (zie draadje Jong volwassenen) en die heeft hard gewerkt om geld bij elkaar te sparen. Ze heeft van mijn ex-man en mij haar vliegticket gekregen, verder betaald ze alles zelf.

Als ze thuis zouden blijven, zou ik ook zorgen dat er het e.e.a. in huis is en een klein bedrag sponsoren in de richting van 20 euro.

e.j.
Ha brianna

op dezelfde manier dus. Ben je thuis dan is het 'van de zaak', ben je er niet dan is het eigen kosten. Gaat niet alleen op voor eten maar ook voor andere dingen.

Kaaskopje
Italië

Het eten in Italië moet hij zelf betalen. Als hij dat niet kan is de reis te duur, zo simpel is het. Ik moet mijn dochter ook geld geven voor als wij weg zijn en zij thuis op de katten moet passen. Ik zat zelf aan een tientje per dag te denken, ook omdat haar vriend dan ook mee-eet, drinkt en versnapert.

liora
Vreemd

Goh vreemd, ben zelf heel anders opgevoed. Waar haalt een jongen van 18 geld vandaan om drie weken te eten in Italie? Gaat hij kamperen en dan zelf koken? Dan lijkt me dat hij toch minimaal 10 e per dag nodig heeft voor drie maaltijden. Maal 21 dagen kom ik op 210 e en ik zou dan denken dat het ook leuk is als hij af en toe een pizza kan eten of zo en 300 geven.

Voor thuisblijven idem.

Liora

albana
Wow!

Wat een vreemde manier van je kinderen betalen voor eten.
Vorig jaar (was dochter 16)zijn wij een week weg geweest en dochter wilde niet mee (kerstvakantie). Die week heeft ze helemaal zelf 'bekostigd'. Ze hád ook mee kunnen gaan toch? Dan had het haar geen cent gekost. Moet ik wel zeggen dat ze buiten wat brood e.d. ook niet veel heeft moeten kopen.Een week is wel te overzien qua boodschappen en verbruik 1 persoon.
Dus dingen als w.c. papier en afwasmiddel enz.enz waren meer dan genoeg voor 1 week. Verder zat er nog een en ander in de vriezer en koelkast en had ik gezorgd dat er ook voorraad was voor haar 'ievelingskostjes' die ze zelf ook kan koken. ooo en ze heeft 1 dag bij d'r opa en oma gegeten.
De enige boodschappen die ik betaald heb zijn die de dag voor wij terugkwamen omdat ze die vóór mij gehaald had (had ik gevraagd).
Ze is vorig jaar ook 3 dagen met vriendinnen op vakantie geweest en heeft dat ook helemaal zelf bekostigd.
En dit jaar gaat ze mee en nog's 8 dagen met vriendinnen op vakantie. Haar spaarsaldo staat nu op 500 euro (17 jaar).
Daarbij is de camping al voor de helft betaald (door hunzelf). Dus de rest (dacht nog 400 euro)is voor eten/vervoer/uitgaan etc. etc. Vervoer is w.s. rond de 100 euro dus dan heeft ze (voor 8 dagen) 300 euro. Leek mij nogal 'ruim' maar zelf wil ze liever teveel dan te weinig hebben.
Kom nou zeg....een kind van 18 die kan dat toch wel zelf bekostigen? Wat bizar zeg, die heeft ook nog een studiefinanciering of andere inkomsten.
groeten albana

sus-anne
Albana en kaaskopje

Albana, ik geef mijn kinderen ook altijd eetgeld als wij op vakantie gaan.
Ze hebben een bijbaan en dat gebruiken ze voor zak en kleedgeld,en de stufi? daar kunnen ze niet van eten hoor,daar betalen ze hun studie van.
Hebben jouw kinderen de stufi dan voor *de leuk?*
dat vind ik nou vreemd.

Kaaskopje, onze dochter vraagt ook haar vriend te logeren als wij weg zijn,maar ik vul het *eetbudget* niet aan voor twee personen,dat mag vriend zelf doen.
( vertel ik er wel bij dat vriend al fulltime werkt.)

sus-anne
Pelle

je leest niet goed,ik heb het niet over eetgeld voor als ze op vakantie gaan,ik heb het over eetgeld als ik op vakantie ga,en de kinderen thuisblijven.
dan vind ik het normaal dat ik hun eten betaal,dat doe ik immers ook als ik niet op vakantie ben.
Het zou een beetje vreemd zijn dat de kinderen opeens op kosten gejaagd moeten worden omdat man en ik op vakantie willen.

Manda Rijn
Tja

ik vind 18 ook wel een leeftijd dat ze moeten sparen/baantje om op vakantie te gaan en dan zou ik ze een bedrag aan vakantiegeld geven en wat ze er mee doen dat moeten ze zelf maar weten.

Ik zou wel wat geld achter laten voor thuis als jullie weg zijn en dat is dan meteen een mooie oefening van hoe om te gaan met huishouden. Dus even van te voren rekenen wat ze nodig hebben en ze het verder zelf laten uit zoeken. Dingen als wasmiddel, rijst, pasta en de diepvries vol zou ik ook doen en dan vertrekken. ja zie het als een mogelijkheid om te oefenen.

Manda Rijn
Oh en natuurlijk

wel afspraken maken hoe ze het huis achter laten. Dus dat je verwacht dat bij thuis komst er niet kots, bierflesjes en meiden in huis liggen. Dus dat zou ik ook af spreken.

Lis@
Ach

Ik geef mijn kinderen nog steeds geld :-) gewoon een leuk extraatje of een sponsoring voor iets wat ze graag willen. Geld voor eten meegeven klinkt ook wel raar voor een 18 jarige maar ach, noem het dan maar een vakantie bijdrage :-)

Rembrand
Wel geld als hij alleen thuis blijft

Onze oudste blijft dit jaar alleen thuis ( vorig jaar ook). Wij hebben hem toen 50 Euro per week gegeven en dat vond ik meer dan genoeg.
Als hij op vakantie zou gaan dan mag hij dat mooi zelf betalen hoor.
Er zijn grenzen.
M.

liora
Ja

Ik snap nog wel dat ze op vakantie zelf moeten betalen, maar als ze thuis blijven vind ik dat raar. Wil je dan je kind dwingen mee te gaan omdat thuisblijven duur is?

Fiorucci
Ach

Als mijn zoon thuisblijft is hij zo galant om voor vier katten en reptielen te zorgen. Dus laat ik wat cash achter voor eten.

albana
Studiefinanciering (suzanne)

Dochter krijgt nog geen studiefinanciering. Dus de studie is gratis en voor de rest krijgt ze zak en kleedgeld. (ook niet zo veel als ik hier bedragen lees).
Ze verdient bij en zó bizar duur is een weekje eten niet. Zeker niet als het huis/voorraadkast volgeladen zijn.
3 weken zou de boel al enigzins veranderen.
Maar w.s. zal dat pas gebeuren als ze ouders is, dus meer verdient w.s. én studiefin. heeft.
groeten albana

sus-anne
Albana

je zegt:Kom nou zeg....een kind van 18 die kan dat toch wel zelf bekostigen? Wat bizar zeg, die heeft ook nog een studiefinanciering of andere inkomsten.

dáar reageer ik op,een 18 jarige heeft inderdaad studiefinanciering,maar ik begrijp niet wat dat met eetgeld te maken heeft?wat bedoel je daar dan mee?
studiefinanciering is voor je studie.

Josephine*
Al beloofd

Ik heb hem al eetgeld beloofd, Maar bij nader inzien zal dat volgend jaar anders zijn.
Hij heeft inderdaad een baantje en krijgt studiefinanciering. Dit laatste dekt niet eens het collegeld, dus laat staan boeken en ziektekostenverzekering. Dit biedt zeker geen vakantiebudget. Hij werkt vrij weinig omdat hij een zware studie volgt en daarnaast fanatiek sport en ook de kleintjes traint. Hij gaat nauwelijks uit en leeft zuinig, juist omdat hij weinig tijd heeft om te werken. Deze vakantie is zijn enige "uitspatting". Dit was de reden om voor zijn vakantie te beloven iets bij te leggen.
Ik hou mij aan mijn belofte voor een toelage voor zijn vakantie (beloofd is tenslotte beloofd), maar voor zijn thuisblijf weken mag hij het uitzoeken (of het geld spreiden over de weken). Het was zijn keus om van de 3 weken niet mee-eten er 6 te maken, dus het budget blijft hetzelfde als de 3 weken. En volgend jaar doe ik het anders :-)
Dank voor het meedenken en de verschillende invalshoeken.

Kaaskopje
Sus-anne en pelle

Dat mijn dochter thuis is als wij op vakantie zijn heeft ook een nuttige functie. Ze moet op de katten passen. Daarnaast durft ze niet alleen thuis te zijn als wij er niet zijn. Het is dus een kwestie van het nuttige/noodzakelijke met het aangename combineren dat haar vriend hier komt slapen. Over de hoogte van het bedrag pieker ik nog even. Omgekeerd zit ze bij haar vriend als zijn ouders op vakantie zijn. Dan zullen ze daar boodscchappengeld krijgen.

Kaaskopje
Albana

Ik wil mijn dochter niet eens meer meehebben, dus krijgt ze geld van mij om thuis eten te halen zodat ik haar niet uitgehongerd terugvind:-) Dat is natuurlijk een beetje gekheid, maar ik vind het heel normaal om thuisblijvers huishoudgeld te geven als wij ervoor kiezen om met z'n tweeën op vakantie te gaan. Ze krijgen echt de keus niet meer of ze wel of niet mee willen. Meegaan is geen optie meer. Ze gaan zelf op vakantie... of niet. Mijn dochter gaat voor de tweede keer zelf op vakantie en dan betaal ik niets.

albana
Dat wat dus overblijft

je bijverdienste etc.etc. dus prima 'eetgeld en vakantiegeld' kan zijn.
dát bedoel ik.
groeten albana

albana
Ik ben ook gewoon stomverbaasd

Ik ken 'betalen' voor eten als je ouders op vakantie zijn ook helemaal niet uit mijn jeugd.
En 'gebrek' hadden wij bepaald niet. Het was mee óf niets. Klaar einde. Dan mag je het fijn uitzoeken thuis, goede les voor 'later' en graag het huis schoon als wij terug komen.
Zoiets. En mijn ouders gingen váák op vakantie (onderwijzers).
Maar zelfs als we blut waren gingen we niet dood van de honger. Er was voorraad en als dat niet naar onze zin was, ritselden we wel een mee-etertje bij deze of gene.
Ik denk ook eerlijk gezegd dat ik dat ' eetgeld' ook beslist niet zou gebruikt hebben voor écht éten (gezonde maaltijden dus). Ik had er patat voor gehaald en chinees en dat soort dingen. En de rest had ik goedkoop rondgebreid met de voorraadkast en mee-eet-adresjes.En met het overgebleven geld had ik zéker iets nuttigers gedaan dan 'eten kopen'.(zo dacht ik toen en ik denk oudste ook).
groeten albana

Josephine*
Albana; over verhongeren

Ik denk niet dat als ik geen geld geef, mijn zoon verhongerd. Ik denk wel dat er een verschil is tussen mijn zoon en jouw dochter. Hij was altijd een goede eter, maar door het vele sporten moet er ook veel eten in. Ondanks dat hij 18 is let ik er nog steeds op of hij niet te mager wordt. Het is dan ook nog niet bij mij opgekomen dat hij het geld voor andere zaken als eten zou uitgeven :-)
(maar voor zijn zus zou dat anders zijn)

liora
Maar

Voor een thuiswonend kind betaal je als ouder toch de boodschappen? Waarom zou hij dat ineens zelf moeten betalen omdat ouders op vakantie gaan?

Ik zou geld voor boodschappen geven en zorgen voor extra lekkere dingen in huis en nog wat extra's!

Liora

sus-anne
Ik ben ook gewoon stomverbaasd

het hele jaar koop je eten voor je kind ,en als je op vakantie gaat moet hij het opeens zelf betalen,ik vind dat zo vreemd.

Fiorucci
Albana

Oh ik herken het heel goed, als mijn ouders naar Frankrijk afreisden voor vier weken, bleef ik thuis. En aangezien mijn ouders in Frankrijk ook eten zouden kopen voor mij als ik meeging, lieten ze geld achter voor mij. Ik at en kookte wel degelijk redelijk gezond en zorgde voor de katten en een schoon huis bij thuiskomst.
De ouders van mijn man gingen vaak een weekend weg, en lieten diepvriesmaaltijden achter voor hun drie zoons. Mijn man werd dat zat, vroeg een klein bedrag en ging zelf koken. Zo heeft hij zichzelf leren koken..:)

FayW
Natuurlijk

Natuurlijk krijgt een thuiswonend kind geld voor eten als wij met vakantie gaan en kind niet meegaat. Spaart het kind je een hoop geld uit door niet mee te gaan, mag het als beloning zijn eigen eten betalen ;-).
Geld geven aan een kind dat op vakantie gaat vind ik niet zo gek. Ik heb nog heel lang geld voor een ijsje van mijn oma gekregen. Dat is toch gewoon lief. Het hoeven geen grote bedragen te zijn.

e.j.
Albana het hinkt

jouw redenatie. Een thuiswonend kind thuislaten zonder eetgeld omdat je vind dat het kind zijn eigen eten maar moet betalen, maar dan wel goed vinden dat de voorraad gebruikt wordt. Voorraadgebruik is ook eten betalen. Wij laten niet speciaal eten of meer dan anders aan voorraad achter. Hij mag voorraad gebruiken en dan liefst ook weer aanvullen of zelf gaan kopen waar hij trek in heeft en de bonnetjes declareren. Dat blijft financieel hetzelfde.
Ik vind niet dat mijn kind financieel nadeel moet hebben omdat IK met vakantie ga.

Pagina's

Onderwerp gesloten

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.