Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Buren altijd in de tuin en tuin deur altijd open

Ik merk op dat ik mij redelijk irriteer aan onze buren. Zodra ze wakker zijn ca. 08.00u gaat hun tuindeur open en blijft ie open tot ca 21.00u en soms later. Bijna elke dag weer.  Ze zitten dan overdag geregeld buiten en dan ook altijd tussen 16u en 21.00u. Ik hou zelf ook van af en toe Al Fresco eten e.d. maar het punt is dat wij nooit privacy hebben. Ze horen altijd onze gesprekken maar soms wil je ook gewoon even kunnen relaxen zonder de buren te moeten horen. Ze zijn qua stem ook redelijk luid. Hun gesprekken zijn altijd hoorbaar en zeker overheersend in de buurt.  Hun gesprekken gaan ook nog eens vaak over andermans problemen (de vrouw werkt parttime in de sociaal maatschapelijke hulpverlening en de man ook zoiets). Nu werken ze ook veel vanuit huis. Volgens mij zijn ze hooguit 1 x in de paar wkn uit huis of even voor boodschappen. Ze zijn denk ik tegen de 60 en op vakantie gaan gebeurd niet zo vaak. Ja af en toe een lang weekend ofzo. Ik werk ook pt vanuit huis en ca. 2 x p.w. buitenhuis. Verder ga ik bijna elke dag paar uren weg wat doen ofzo. In het weekend doen wij meestal 1 uitstapje en we gaan op vakantie en geregeld een weekendje weg.  Zij hebben dus wel geregeld momenten van privacy. Hun aanwezigheid in de tuin is dus erg overheersend. Zelfs in het weekend zitten deze buren altijd in hun tuin. De andere buren doen dat ook niet zo overdreven. Het ergste vind ik nog dat ze naast hun familie/vrienden telefoontjes e.d. zelfs hun werkgerelateerde telefoongesprekken met collega/cliënten in de tuin doen. Ik doe dergelijke gesprekken gewoon binnenshuis en niet heel luid in de tuin. En al helemaal niet over andermans problemen. Mijn man werkt fulltime en het irriteert hem ook al een tijdje. Wij willen enkel paar keer door de week na werk paar uurtjes in de tuin kunnen zitten en bijv. 1 x op za / zo. Maar ze zitten er altijd. Nooit privacy dus en regelmatig gesprekken te moeten horen over andermans problemen. Ik vind het niet eens gepast. Ik zou het liefst een vrijstaand huis willen maar dat zit er helaas niet in.  Ik weet ik loop te klagen maar wat doe je hier nou aan he. Wij zijn als buren ook soms druk hoor. Af en toe (paar x in de zomer) hebben we wel eens een bbq met vrienden en familie en dan wordt het ook laat met muziek etc. Maar volgens mij is dat normaal. Anyway iemand tips. 


Ik vind werkgesprekken over de problemen van mensen in de tuin voeren waar alles hoorbaar is voor de hele buurt niet professioneel. 
Als ik met een hulpverlener aan het bellen ben, zou ik het niet prettig vinden als hun hele buurt mee kan luisteren. Die hebben daar niks mee te maken en beroepsgeheim is ook een ding. Ik zou wel bij de buren aangeven dat jullie al hun gesprekken, ook werkgerelateerd horen en dat je daar geen behoefte aan hebt en het qua werk ook niet professioneel vindt. 

Maar kan je dat dan toch niet eens met ze aankaarten? Voorzichtig uiteraard, want je wil geen ruzie, maar je kan toch wel zeggen dat ze nogal luidruchtig zijn en of ze daar een beetje op willen letten. Geef als voorbeeld dat je hun gesprekken bijna letterlijk kan volgen, dus of ze wat zachter kunnen praten als ze buiten zijn.
Mijn eigen terrasje zou ik dan proberen te maken op een plek zo ver mogelijk van hun kant af (als je die mogelijkheid hebt) dat scheelt misschien een klein beetje.
Ik zou het ook irritant vinden hoor, ik heb buren (2 huizen verder zelfs) die al-tijd de radio aan hebben buiten, (tenminste in zomerweer) ze hebben zelfs een boxje aan de buitenmuur gemonteerd, en dat ding staat dus constant aan, ook als ze zelf binnen zijn, voor hun gewoon de radio voor binnen en buiten. Soms is zo'n muziekje op de achtergrond niet erg, maar ik kan dus nooit stilte ervaren in mijn achtertuin.  Gelukkig hebben ze nu kleinkinderen en gaan ze vaak ook daarheen om op te passen en is het vaker stil, heerlijk.

Ik vind wel beetje gek dat je het hebt over privacy. Dan moet je in een huis gaan wonen met geen buren. Bij een woonwijk is elk gesprek buiten niet echt privé. 

Maar bespreekbaar maken, zeker doen. Idee: je kan ook briefje in bus doen, dat jullie - doordat deur open staat én veel in tuin gebeld wordt - jullie letterlijk alles horen. Dat dit toch niet de bedoeling moet zijn van gesprekken laat staan vertrouwelijke gesprekken. Verzoek of ze gesprekken binnen kunnen voeren, met dichte deur.

Anna Cara schreef op 08-09-2023 om 10:18:

Ik vind wel beetje gek dat je het hebt over privacy. Dan moet je in een huis gaan wonen met geen buren. Bij een woonwijk is elk gesprek buiten niet echt privé

Je kunt het ook omdraaien: als je precies wil doen waar je zin in hebt kun je beter ergens zonder buren gaan wonen. 

Maar goed, misschien hebben TO’s buren er geen idee van dat ze last van ze heeft. Praten dus! Overigens is het hoorbaar bespreken van vertrouwelijke zaken over cliënten op zijn minst onprofessioneel en op zijn ergst een inbreuk op beroepsgeheim. Je kunt zeker zeggen dat je het niet netjes en onprettig vindt om deze dingen te horen.

Over de werkgesprekken kan je best iets zeggen.  Ik werk in de hulpverlening en dat is echt een no go. Als mijn buren zouden aanbellen en zeggen dat ik te vaak in de tuin zit een de deur te lang len heb staan zou ik ze kei hard uitlachen. 

Kimdekim schreef op 08-09-2023 om 10:31:

Over de werkgesprekken kan je best iets zeggen. Ik werk in de hulpverlening en dat is echt een no go. Als mijn buren zouden aanbellen en zeggen dat ik te vaak in de tuin zit een de deur te lang len heb staan zou ik ze kei hard uitlachen.

TO is niet goed hoor. Denk ook echt dat dit een grapje is.

Ik zou even langslopen en het ter sprake brengen. ZEKER geen briefje in de bus doen, dat is zo naar en passief- aggressief. 
Dus breng het persoonlijk, en een beetje luchtig, met humor. He buren, wat heerlijk he dat we de tuin hebben! Maar, zouden sommige dingen net wat zachter kunnen of binnen?

Wellicht hebben ze geen idee dat jullie er zoveel last van hebben. 

Daarnaast is het ook zo dat ze wel mogen doen in hun tuin wat ze willen, zolang dat geen extreme overlast veroorzaakt. Dat laatste lijkt niet zo te zijn. Ze maken er geen vuilnisbelt van of om 3 uur in de nacht nog keiharde muziek.
Dus probeer het ook een beetje los te laten. Als je naast elkaar woont is het geven en nemen, en wil je niks van je buren horen, dan moet je ergens buiten gaan wonen. 

Kom toch op zeg, privacy in tuin bestaat zga niet in Nederland. Idd op dat plukje vrijstaande huizen na. 
Ga gewoon een rustig plekje opzoeken in een park oid om ongestoord te kletsen. 
Ik vind het ook lichtelijk overtrokken om aan te slaan op de zakelijke telefoontjes. Hoezo beroepsgeheim, dat schendt je toch alleen maar als je persoon met naam noemt, het is toch niet gezegd dat ze dat doen. 
Natuurlijk kun je het vele bellen en jouw last daarvan eens voorzichtig proberen aan te kaarten. Persoonlijk idd, zeker niet per brief. (Zou ik zelf érg vervelend vinden) 

Telefoongesprekken verplicht meeluisteren vind ik wel erg vervelend. Kan eens gebeuren maar als dat dagelijkse kost is zou ik er iets van zeggen. Ze hebben misschien geen idee hoe erg telefoongesprekken doorklinken. Verder is het heerlijk weer en zit hier iedereen ook veel buiten. Tot 21.00 uur vind ik ook netjes. 
Als wij tv gaan kijken of idd bellen doen we de deuren overigens dicht. Ik zou het gewoon eens aankaarten. 

Mensen kunnen ook herkenbaar zijn zonder dat hun naam genoemd wordt. Dit soort gesprekken hoor je gewoon niet in het openbaar te doen, imho. En word je op een openbare plek door zo'n telefoontje overvallen, dan kap je zo snel mogelijk af en bel je later terug als je alleen bent.

Als ik het goed begrijp wil je dus eigenlijk dat je met de buren afspraken maakt wie wanneer in de tuin zit. Dus als jij rustig wil zitten moeten zij maar naar binnen of weg? Want zij hebben hun momenten van privacy in de tuin (jouw woorden) en jij eigenlijk nooit. Zie je zelf niet in hoe raar het is als je dat wil?

Ik denk dat ik je heel hard zou hebben uitgelachen als je bij mij aan de deur was gekomen. Sorry, maar ik vind dit echt ridicuul.

Overigens kun je je afvragen of het niet geheel tegen elk beroepsgeheim in gaat als iemand luid vertrouwelijke gesprekken voert in een tuin, waar jan en alleman kan meegenieten. Absolute NO GO. 

Maar om er een probleem mee te hebben dat iemand de hele dag gebruik maakt van zijn of haar tuin of er voor kiest om zijn of haar deur de hele dag open te hebben, sorry, maar als je zelf niet in ziet hoe belachelijk dat is. 

Het ging toch om geluidsoverlast en TO geeft aan wat ze allemaal bijv. hoort. Ik zou het niet eens aankaarten ivm de privacy maar gewoon, omdat ze nogal hard praten in de tuin. De hele dag door en blijkbaar ook nog eens iedere dag. Je kunt toch je geluidsniveau een beetje binnen de perken houden?
Ik zou het trouwens dan heel vervelend vinden, dat wanneer ik dat zou aankaarten bij de buren ze me keihard zouden gaan zitten uitlachen zoals een paar mensen hier aangeven. Ik zou zelf geen overlastveroorzaker willen zijn en er dus echt wel rekening mee proberen te houden.

Ik zou in de tuin openlijk bespreken met mijn partner wat de buren over cliënt x of y hebben besproken wellicht horen ze het en beseffen ze dat ze verkeerd bezig zijn. 

Decembermamma schreef op 08-09-2023 om 14:48:

Ik zou in de tuin openlijk bespreken met mijn partner wat de buren over cliënt x of y hebben besproken wellicht horen ze het en beseffen ze dat ze verkeerd bezig zijn.

Eens. Zo heb ik tijdens de coronatijd mij vreselijk geërgerd aan de urenlange luide telefoongehouwehoer van de Italiaanse student next door terwijl ik in de tuin wilde genieten van het mooie weer. Op gegeven moment stond ik op, riep 5x heel luid BLHE, BLHE BLHE, ging naar binnen, schoof de tuindeur hard dicht. Dagen erna geen last meer gehad.

Hij had het blijkbaar ook niet in de gaten gehad.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.