Home » Forum » Een kastje per dag

Een kastje per dag

918 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Savon
Een kastje per dag

Via via kwam ik op de blog "een kastje per dag", iedere dag een kastje/plank/la opruimen en dat 365 dagen lang. Het levert een opgeruimd huis op. Nu lijkt mijn huis heel georganiseerd en opgeruimd, maar als je bijvoorbeeld de kast in de berging opentrekt of je kijkt op de bovenste plank van de kast in de gang waar de administratie staat, dan valt het dus echt ontzettend tegen. Het lijkt me zo lekker als ik weet waar alles is zodat ik niet de zoveelste fles stickerverwijderaar koop omdat ik de vorige 3 niet kan vinden.

Ik ga dus vandaag beginnen maar ik weet nog niet waar. Sinds gisteren buitelen de plankjes en laatjes door mijn hoofd, wie mag nou eerst? Het gevaar bestaat dat ik weer helemaal doorsla en gelijk weer een hele grote kast met heel veel zooi leeghaal en dit allemaal op de eettafel mik waarna ik niet meer weet waar ik moet beginnen. Ik zoek dus een mede-opruimer!

Vertigo
Ok savon

Dan moet je het kastje kiezen waar je NU aan denkt! Of alleen 1 la.
En zorg dat je ook een papierbak/ vuilniszak erbij het staan en een soort 'opruimbak', waar je alles in doet wat een andere vaste plek heeft :)

Ik moet ook uitmesten met verhuizing voor de deur, en ik wil bakjes klaarstaan om spullen in te doen, eriket erop.. Maar het is lastig om door de bomen net bos te zien ja!

Zet em op :)

Guinevere
Ik doe mee!

Wat leuk, ik kende dat niet. Een goed idee voor een chaoot zoals ik, één plank of lade per dag moet toch lukken?
Na de koffie begin ik, met een zinloos speelgoedkrat op de kinderkamer!

koentje
Ja...

ik ben er ook zo eentje, ik wil ook bij de club!!
Ik ben voor de vakantie al begonnen met een badkamer kast en dat vond ik al erg knap van mezelf, maar heel veel rommelige laatjes en kastjes staan nog op mij te wachten!
Maar dan ook echt een la of kastje, want anders ga je er tegenop zien en valt het stil. Gaan we dan wel elkaar coachen? In, ja gezellig of zo?

Anneque
Count me in

"Het gevaar bestaat dat ik weer helemaal doorsla en gelijk weer een hele grote kast met heel veel zooi leeghaal en dit allemaal op de eettafel mik waarna ik niet meer weet waar ik moet beginnen." 100% herkenbaar :-)
Ik doe mee, kan wel pas vanaf maandag, want ik ben komende weekend weg. O, geweldig, als dit eens werkt.......(alle kastjes en kasten zijn chaotisch én ik heb een enorme bende op zolder waar de halve inboedel van mijn overleden schoonmoeder is "opgeslagen"). Genoeg te doen voorlopig!

Guinevere
Link
neteret mut
En ik

wil denk ook wel meedoen, maar begin dan met dozen en tassen met zooi die al eens eerder uit kasten en van planken gehaald zijn ( bij een poging een kamer op te ruimen is dan een hoop ongesorteerd in een doos gesmeten). Een duwtje om te beginnen en vooral om door te gaan heb ik wel nodig.

Filoen32
Ik doe ook mee!

Ik ben al met 1 plank begonnen in de woonkamerkast. Zo'n plank met tijdschriften, tekeningen en bankafschriften...
Dat wordt straks een ritje naar het oud-papier, maar het lucht wel op!

Morgen (of misschien vanmiddag) staat de kledingkast van dochter op het programma. Is wel een hele kast, maar hoognodig. Wissel van zomer- naar winterkleding en alles wat te klein is eruit!

Lijkt me gezellig om het met elkaar te doen! Houden we elkaar ook op de hoogte van hilarische vondsten?

Succes allemaal!

Guinevere
Schande

Het is een schande wat ik nu ga bekennen, maar de krat die ik ga leeghalen op zoon's kamer is linea recta afkomstig uit de caravan, na de zomervakantie. Zó in zijn kamer geparkeerd omdat er wat speelgoed van hem in zat. Ik ben benieuwd welke verloren voorwerpen/speelgoedonderdelen ik allemaal tegen ga komen. :-)

Savon
O wat leuk!

Ik ga dit project in elk geval niet in m'n eentje aan! Ik zie het helemaal zitten met z'n allen. Maar hoort dit in gezellig thuis zoals Koentje opperde?

Savon
Dag 1

En wat heeft dag 1 mij gebracht? Nou ik heb in de berging een kewlox-kast staan en ik heb er een plank van opgeruimd. Op die plank staat wasmiddel en van die flessen schoonmaakzooi die iedereen in huis heeft maar die je veel te weinig gebruikt.

Jaren geleden kon je bij de C1000 van die boodschappendozen sparen en ik had 5 van die dozen gespaard. Wat blijkt? Ik heb ook 5 flessen vloerenschoonmaakspul staan en 5 flessen luchtspuitfrisspul die dus uit die dozen komen. Nu dweil ik al niet zo vaak en als ik dweil dan gooi ik een scheut allesreiniger in een emmer. Nu sta ik dus te twijfelen, weggooien is ook zo wat, milieutechnisch gezien, maar wat moet ik er eigenlijk mee? Ik kan ze ook niet naar de kringloop brengen, die accepteren dat natuurlijk niet. Help dus!

Ik kwam een zak houten knijpers tegen (nog van mijnheer Savons oma geweest) en een aangebroken zak van die zogenaamd-lekker-ruikende-zakjes-voor-luiers, die heb ik zojuist meegenomen naar de peuterspeelzaal en daar waren ze er blij mee.

Resultaat van dag 1: een opgeruimde plank, een paar twijfeldingen, een zak knijpers en wat zakjes minder.

Merel
Of een vriendin vragen

Of je vraagt iemand om te helpen. Die houdt je die middag wel bij de les. Soms is het namelijk niet heel handig om maar bij een kastje of plankje te beginnen.
Wij hadden het met de schuur en nog een hok in de tuin. Overal lag wat, en ook overal dubbel. Dus toch op een regenvrije dag alles stuk voor stuk uit de schuur gehaald, soort bij soort gelegd en weer opgeruimd. Uit alle hoeken en gaten kwamen, kwasten, verfbakjes, nieuwe rollertjes etc. tevoorschijn. Dus het was nu juist heel efficient om alles in een keer uit te sorteren en op de juiste plek te leggen.

En wat ik net al schreef, vraag er iemand bij. Ik ga vaak een vriendin helpen, en daar kom ik voor. Dus niet lummelen en doorpakken, dan gaat het best snel eigenlijk.

Merel
Savon

Savon, misschien even een rondje langs een paar buren? En anders hup ogen dicht en weg ermee.

MoederMop
Het moet wel in je systeem gaan zitten...

Dat lijkt me nou net wat voor mij: je met een zucht in bed gaan liggen en dan schiet het door mij heen: "het kastje vergeten vandaag!" en me dan voor het slapen gaan nog lekker even schuldig voelen.
Mag een kastje per week ook?

Guinevere
Moedermop

Dan doe je toch nog gauw even je nachtkastje? :-)
Oogst hier: de kratten zijn bijna leeg en staan nu op de eettafel. En ik heb veel playmobil-onderdelen teruggevonden, en nog wat lego. Alles zit nu soort bij soort in schoenendoosjes die te mooi waren om weg te gooien, ipv in 1 grote krat gesmeten.

dc
Opruimwoede

Ik heb opruimwoede deze week dus denk graag mee:

Vandaag heb ik de kledingkast van mijn dochter opgeruimd (18 maanden) en weer een zooi kleding in een tas voor goed doel gedaan.

Gisteren heb ik de gangkast leeggehaald, gezogen en heringericht (en wat dingen weggegooid).

Eergisteren heb ik de kledingkast van mijn oudste zoon opgeruimd (netjes opgevouwen, dingen weggedaan).

Vorige week die van de middelste.

En ik wist niet eens dat ik een methode volgde :-)

Margriet*
Hier gaan we het weekeinde los

Het moet je systeem maar zijn een kastje. Ik houd meer van het grote werk, een kledingkast helemaal leegtrekken en dan uitsorteren. Nog drie kinderkledingkasten te gaan.....
Hier staat op de nominatie om de gehele zolder met flink wat boekenkasten deze winter op te schonen.
Maar hier is ook vier jaar achterstalligonderhoud na een studie. (moet ik eigenlijk ook niet mijn tijd hier verdoen met oh-en)

Silone
Hmm

Als ik nu gisteren 5 kastjes heb gedaan, hoef ik dan een week niet? Ik kwam er gisteren achter dat er beestjes in het zelfrijzend bakmeel zaten. En dus ook in de bloem, en in de maizena in een totaal ander kastje (verplaatsen die beestjes zich via teleportatie ofzo?) en vertrouw ik dan de rijst nog wel in kastje 3? Kortom, alles wat in papier verpakt zit of open heb ik weggegooid en alle keukenkastjes uitgesopt. Grr.
Maar een fijn streven, een kastje per dag.

rodebeuk
Ik doe ook mee

...ben al van alles aan het aanpakken. Schoonmaak, bedritueel, werkrooster. Ik wil alles vast en gestructureerd maken.

Maar alle kasten puilen uit, ondanks een purge-actie vorig jaar.

Ik zal vanavond even kijken waar ik kan beginnen.
Jammer dat dit geen FB is, foto's kunnen zo enorm motiverend zijn!

Savon
Weer een daad gesteld

Aan de deur van de berging heb ik een oude boodschappentas gehangen en die moet morgen vol zijn met spullen voor de kringloop.

Het eerste is dus die tas, want waarom heb ik 15 boodschappentassen? Er zitten nu wat boekjes in van jongste, ze kieperde zo fijn de hele boekenbak om, kon ik dus gelijk mooi uitzoeken. Ik heb zo vaak iets in m'n handen waarvan ik denk "moeten eigenlijk naar de kringloop", dat moet dus vanaf nu direct die tas in.

Ik merk wel dat ik druk in m'n hoofd ben, ik zit vol plannen, nu nog uitvoeren. Ik zie ook opeens overal kastjes, laatjes en plankjes. Hebben jullie dat ook?

Het gevaar schuilt hem erin dat ik de gewone dingen laat liggen omdat ik dan weer als een bezetene aan het opruimen ben, dat moet ik voorkomen dus.

Enne beukje, we gaan tegelijk aan de schoenenkast, oké?

Annie
O joepie

Net een berichtje naar echtgenoot eruit gedaan:
Lief, ik doe mee aan "een kastje per dag". Dan ruim ik per dag 1 kast op en maak die schoon en netjes. Dat scheelt overbodige rommel waar jij je altijd aan stoort, over de datumblikjes en rare beestjes in de bakmeel en rijst. Het idee is vandaag te beginnen, want uitstel geeft bij mij afstel, zoals je altijd terecht opmerkt. Omdat ik vandaag na mijn werk meteen door ga naar de Ziggodome, zou je vanavond een kast willen uitmesten en poetsen voor mij en als je toch bezig bent, doe die van morgen ook maar vast, want dan zijn we ook al de hele dag weg. Als jij zondag naar voetballen gaat, neem ik het weer over;-).
Antwoord: Wat een prachtidee, ik begin met jouw kledingkast en daarna is jouw badkamerkast aan de beurt. Alle rommel gaat de deur uit en de kasten zullen fijn leeg en opgeruimd zijn en blinken als je thuiskomt;-)
Ik vrees dat hij er niet in is getrapt en ik gewoon zondag begin.

Guinevere
Het gevaar

Het gevaar schuilt volgens mij hierin: nu opeens opruimwoede krijgen, 3 kasten uitmesten en dan maanden niets meer doen. Dus ik heb mezelf beperkt tot mijn daglimiet. :-) Morgen doe ik één plank van de boekenkast in de studeerkamer. Overmorgen nog één plank.

Temet
Nav guinevere

Er is een Amerikaanse opruim/schoonmaaksite, Flylady (www.flylady.net). Zij beschrijft het gevaar dat Guinevere ook aanstipt als "Crash and burn". Ook haar methode is gebaseerd op elke dag een beetje.

Naast "crash and burn" noemt zij ook "stash and dash": vlak voor er bezoek komt alle troep in kastjes en onder tapijtjes etc stoppen en dan maken dat je wegkomt :-)

Het aanlokkelijke van dit 'kastje per dag" idee is inderdaad dat je na een jaar 365 planken zou moeten hebben opgeruimd. De trieste waarheid is helaas dat die planken niet vanzelf opgeruimd blijven ...

Maar goed, misschien doe ik vanavond ook wel een plankje ...

Groeten,

Temet

mijk
Ik ook

Heb in de vakantie al 3 weken een tas per dag wegggegooid dus ik begin niet eens met een echte achterstand! Joepie!

Mijk

rodebeuk
Oh gatver de schoenenkast

Hoe weet jij dat????
Ik kan ettelijke paren niet aan omdat ik in de haast om zeven uur 's morgens maar één schoen kan vinden, en er zitten alweer te kleine dingen van de jongens in.. en .. en....

Rafelkap
Ik ook

Pas nog naar de kringloop gefietst, maar ik heb nog zo'n berg aan karweitjes en opruimklusjes dat ik gewoon niet weet waar te beginnen. Heb ik wat gedaan, zie ik dat op de boeken boven in de boekenkast een dikke laag stof zit, is ook weer nodig, zucht, het is nooit klaar.

Elke dag een plank lijkt me wel overzichtelijk en haalbaar, of ik doe een klusje. In ieder geval iets en niet te lang. Het weekend houd ik vrij (we moeten ook niet overdrijven)
Ik begin maandag.

Fiorucci
Dames

Veel succes, ik heb dat allemaal al gedaan in de zomer..:)

Filoen
Mijn score

De score van mijn dag: Twee planken in de woonkamerkast. Een stapel Libelles van een half jaar geleden tot een maand geleden op gratis af te halen gezet op MP, Reisgidsen van onze vorige vakantie weggegooid, al m'n uitgescheurde receptjes die los rondzwierven weer netjes in een mapje gedaan en alle boeken van de kinderen gereorganiseerd. Er zaten nog AVI 2-boekjes tussen, mijn schaapjes zijn inmiddels 6 en 8. Die boekjes zitten dus in de zak voor neefje in groep 2.

Wij hebben van de zomer de schuur al helemaal uitgemest (auto vol naar de stort) en onze trapkast ook al gedaan. We zijn dus wel goed bezig!

Limi
Iets gedaan

De bestekla leeggehaald en schoongemaakt. Het jammere is dat ik dan dingen tegenkom waarvan ik niet weet waarvoor ze zijn en ze daarom dus niet durf weg te gooien. Misschien zijn ze ooit nog nodig voor een ingewikkelde culinaire handeling.Ik heb dat nu verplaatst naar de rommella, maar die zit dus vol met misschien-ooit-nuttig-maar-wat-is-het dingen.

Gooien jullie dingen van jullie man weg? Ik ga op een gegeven moment toch plankjes en kastjes tegenkomen waar rommel inzit die hij ooit gekregen heeft en waarvan hij misschien nog weet dat het er is. Als ik denk dat hij het niet weet, doe ik het weg, zoals vazen. We gaan toch nooit de 20 boeketten tegelijk halen. (En hij heeft een koopgrage moeder, dus ik weet bijna zeker dat hij zelf nog nooit een vaas heeft gekocht.)

Guinevere
Bestekla

De bestekla is inderdaad ook zoiets waar je dagelijks naar kijkt en denkt: "wat een troep". Die komt ook hoog op mijn lijstje. Kunnen al die plastic ijslepels van de ijssalon er eens uit en al die rare dingen waarvan je niet weet wat het is. Niet te spreken over 3 jaar broodkruimels. :-p

rodebeuk
Schoenenkast is klaar

Toch maar de hele kast gedaan, want er waren te veel paren verspreid over meerdere planken.

Ettelijke paren weggegooid of apart gelegd (wat heb ik daar een hekel aan) voor als jongste ze past.

Limi: ben jij nieuw in de opruimwereld? Voor dingen waar je over twijfelt bestaan keiharde regels ;-) . Alles wat je meer dan een bepaald tijdvak niet gebruikt hebt mag je gewoon wegmieteren. En als dat te moeilijk is kan je een Limboland creëren. Dat is te zeggen een soort tussenfase. Een zak met spullen waarvan je betwijfelt of je ze nog gaat gebruiken.

Pagina's

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.