Home » Forum » Heel goedkope recepten

Heel goedkope recepten

68 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Genista
Heel goedkope recepten

Goede vrienden van ons zijn zojuist op een uiterst akelige manier in de schuldsanering geraakt. En door administratieve en andere nare omstandigheden is er bij het vaststellen van hun maandbedrag-om-van-te-eten geen rekening gehouden met de hongerige puber die bij hen woont.
Graag wil ik ze daarom een receptenboek of -bak geven met heel goedkope recepten voor 3 personen. Wie helpt me (al dan niet uit ervaring) aan inspiratie? Ieder ander recept dan Chili Con Carne wordt op prijs gesteld!

bertje1
Nibud

je kunt kijken op de site van het Nibud.
verder zou ik googlen. (iets van 'gezond koken voor weinig geld'). kijk ook eens op www.voedingscentrum.nl (bv over: niet weggooien etc)

Jons
Tipje

de volgende site levert mij regelmatig wat op:

http://supergoedkope-recepten.clubs.nl/

wens ze sterkte, die kunnen ze wel gebruiken, geloof ik!

Jons

purk
Wat ideeen

wat een rotsituatie zeg. Het enige dat ik kan bedenken is nu voor de winter: veel stampotten, kan je mooi meer van maken door wat meer aardappelen er door te doen. Verder veel pasta gerechten: tonijn en tomatensaus. Dat soort dingen. Dat hoeft volgens mij ook niet veel te kosten en daar maak je voor een hongerige puber makkelijk veel van door meer macaroni erbij te doen.

Sterkte voor je vrienden!

groetjes van Purk

p.s. meneer Purk heeft vroeger ook erg zuinig moeten leven toen hij alleen met zijn moeder woonde...hij roept: een brood met een pot pindakaas. Dat vult en kost niet te veel. Hij at dat zeg maar tussen de maaltijden door...goed, hij is dan ook behoorlijk gegroeid toen hij jong was, reikt nu namelijk tot twee meter hoogte ;-)

albana
Bonensoep

Hier eten we wel eens allerlei variaties van bonensoep. Ik verzin maar wat...eigen invulling,altijd anders.
Smaakt altijd en erg goedkoop.
googel er maar op.
En dan moet je die dure dingen eruit laten.
gr. albana

albana
En boekje bleu/band

O en erg lang geleden had ik ooit zo´n kookboekje van bleu/band met 100 recepten voor 2,50 (gulden was dat toen).
Toen studeerde ik nog..
Ik heb ´m niet meer maar misschien kan je ´m ergens 2de hands op de kop tikken=
gr. albana

Kaaskopje
Tja en toch...

brengt eten uit blik als je érg weinig hebt ook uitkomst. En diepvries is soms ook goedkoper dan vers. Samen met aardappels, gehaktbal en goedkoopste merk appelmoes (bijvoorbeeld). Pasta inderdaad, zelfgemaakte ragout met rijst, pannenkoeken (helemaal zelfgemaakt uiteraard) eventueel met gebakken ontbijtspek. Let op de aanbiedingen. Bij de C1000 zijn momenteel de sperziebonen spotgoedkoop, paprika is in de aanbieding, e.d.. Ga echt bewust naar een winkel en heb het er voor over om naar 2 winkels te gaan als je daarmee goedkoop én goede kwaliteit bereikt. Broodeisen bijschaven, het duurdere brood even laten liggen. Als toetje zijn we overgeschakeld op de houdbare vla. Beter iets dan niets was ons motto. Als er huisdieren zijn: als de ménsen de buikriem aan moeten snoeren zullen de huisdieren dat ook moeten. Goedkoper voer dus.

Bij mijn weten houdt een bewindvoerder of budgetbeheer inderdaad echt geen rekening met wat de behoefte is van elk gezinslid. Er wordt een bepaald vrij te laten bedrag berekend waar je je kosten van mag betalen en daar heb je het mee te doen. Wij zijn bijvoorbeeld begonnen met een budget van 45 euro per week met twee volwassen mensen en twee opgroeiende kinderen. En je wordt echt heel creatief moet ik zeggen. We voelden ons als ons budget wat verruimd werd de koning te rijk. Zodra ons inkomen groeide kon het weekbudget ook omhoog. Zelfs een tientje extra blijkt dan al heel wat uit te maken.
Overigens: het is natuurlijk naar dat je vrienden in de schuldsanering zijn geraakt, maar ik hoop ook dat ze het als iets positiefs kunnen zien. Geen stress meer van deurwaarders, incassobureaus, medewerkers van energiebedrijven die de boel dreigen af te sluiten... rust én het vooruitzicht dat het 3 zware jaren worden maar wel in de wetenschap dat aan het eind alles weer gladgestreken is. Wens ze maar succes:-)

Manda Rijn
Http://www.goedkooplekker.nl/

er zijn best wel wat sites zie ik.

Misschien is het iets om iemand te vinden met een macropasje en rijst en pasta in grote verpakkingen kopen ? Veel dure dingen invriezen per 3 stuks.

Je kan zelf ook dingen zoals bieslook in bakjes kweken, misschien andere dingen verbouwen in potten of in de tuin ?

Hier eten we 2x per week vegetarisch, 1 keer omelet en dat scheelt dus 3 mooie stukken vlees, een doosje eieren is een stuk goedkoper.

Supergoedkoop is spinazie ala creme met gebakken spekjes en pasta, dat at ik tijdens mijn studie regelmatig.

IngridT
Een favoriet hier...

(ontdekt wegens vegetarisch, maar echt lekker!

Roerbak een willekeurige kool in reepjes met 1 of 2 uien tot beetgaar.

kook rijst in een bouillonblokje. Meng door de gekookte rijst een paar losgeklutste eieren en geraspte kaas. Facultatief een bakje uitgebakken champignons erdoor (ik vind het erg lekker, de kinderen niet)

Gooi de kool & de rijst mix in lagen in een ovenschaal (2 keer rijst en 2 keer kool of zo) kool vovenop. Nog een beetje geraspte kaas erover en hoppa de oven in.

Helemaal niks mis mee.

Hoeveelheden? Een hele spits of groene of witte kool is afhankelijk van de maat regelmatig te veel voor ons 5-en (het zijn vaak monsters voor erg weinig geld). Voor ons is 300 gr rijst, 3 eieren en een zakje van 150 gr geraspte kaas ongeveer OK. (2 ouders, 1 puber, en 2 kleinere eters)

Wens je vrienden sterkte!

Ingrid

Dorry1
Misschien heb je hier iets aan

Mijn ervaring is dat vlees/vis de grootste kostenpost zijn in een maaltijd. Halveer de porties, en koop aanbiedingen en verdeel die in kleine zakjes voor in de vriezer. Eénpans-gerechten vragen vaak minder vlees/vis dan een stukje vlees/vis mét groente als maaltijd oid.
Als student at ik vaak hutspot, zonder vlees. Zeker in de winter is dat supergoedkoop. Jus kun je maken van een gesnipperde ui bakken in boter en dan een verkuimelde bouillon tablet en wat water erbij. Ik zag al veel goede tips zoals, pasta met tomaat uit blik en tonijn. Kun je aanvullen met groente die op dat moment in het seizoen is. Seizoens-groente is trouwens een hele voordelige keuze. In de winter is groene kool heel goedkoop, en lekker! Ik roerbak hem vaak met gembersiroop en een scheutje ketjap, beetje rijst opbakken en een spiegel-eitje erbij.
Misschien is de situatie niet zo nijpend, maar het is misschien een optie om te gaan bekijken waar de voedselbank in de buurt zit. Als er een keer echt niks meer is, zou het handig zijn dat je weet waar je het kunt krijgen.
Ik vind het een mooie gedachte dat je voor je vriendin zoekt naar tips waar ze wat aan heeft. Ik heb destijds tegen mijn vrienden gezegd dat ze voor een maaltijd altijd welkom zijn. Het is soms fijn te weten, dat als de nood aan de man komt, je geen honger hoeft te lijden. Geen geld geven, maar een maaltijd verzorgen.
O ja, Appie heeft altijd het begin van de week brood. O nee, hoor net dat het volumevoordeel brood heet 3 broden voor 2 euro. Maar misschien is brood bij de aldi goedkoper, weet ik even niet meer. Eén avond per week een broodmaaltijd invoeren. Is ook heel goedkoop. Soep is heel voordelig en met brood erbij een volledige maaltijd.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Dorry

IngridT
Enne genista...

Het zijn echt goede vrienden? En wonen ze in de buurt?

Dan zou ik ze op 'vaste basis' aanbieden om te komen eten. Of het nou elke dinsdag is, of om de woensdag, of satandaard de eerste vd maand (of misschien beter de laatste vd maand budgettair gezien).

Ingrid

Genista
Dank allemaal voor het meedenken!

Ik stel het echt op prijs en ik ga er wat moois van maken.
Ingrid, het zijn echt goede vrienden, om precies te zijn de beste vriend van Genistus sinds hij 4 is. Helaas wonen ze niet zodanig om de hoek dat ze elke twee weken kunnen komen eten. Elke maand wordt misschien wel mogelijk, als we meteen ook halen en brengen. Wel willen af en toe een doos boodschappen in de keuken zetten. En we hebben ook al bedacht dat we natuurlijk ook af en toe bij henzelf kunnen komen koken - en dan zelf de ingrediënten meebrengen. Reken maar dat ze dan ook een Ingrid-ijs-met-marssaus-toetje krijgen.
Concrete recepten, vooral succesrecepten blijven welkom. En kan het slim zijn om een doosje kruiden neer te zetten? Aan welke heb je in eerste instantie dan het meest?

IngridT
Okee,

nog eentje dan.

De aller-allergoedkoopste koolvis uit de vriezer (in van die vierkante blokken. Hoop dat dat ook ecologisch okee is) doet het prima in een simpele visragout.

Roux-tje maken van boter en bloem. Visbouillon erbij (van blokjes natuurlijk) Koolvis erin laten garen (andere vis mag natuurlijk ook, het kan lekkerder dan lekker met zalm, tong of garnalen, maar koolvis is de basic optie)

Kan worden opgeleukt met scheutje room (koffiemelk doet het ook prima) witte wijn (maar da's ook de + optie voor nieuwgierige meelezers) of wat dille (gedroogd natuurlijk)

Als je qua groente goedkoop klaar wilt zijn mik je er een pak diepvriesdoperwten doorheen.

Worteltjes erbij kan natuurlijk ook.

Serveren met rijst.

Ingrid

Temet
Dank, ingrid

Dank, van een nieuwsgierige meelezer, ik heb er gek genoeg nog nooit aan gedacht om visragout te maken. Maar ik zie nu een prachtige bestemming voor enige verweesde worteltjes in de groentela en wat spul dat al te lang in de vriezer ligt.

Genista, kruiden geven lijkt mij zeker een goed idee, je doet er namelijk heel lang mee maar in aanschaf is het relatief duur. Welke handig zijn hangt van de kookstijl af. En een pakje paddestoelenbouillonblokjes (3x woordwaarde), fijne basis voor champignonragout.
Wat ook misschien handig kan zijn om eens te geven zijn kant-en-klare boemboes, van die natte kruidenmengsels in zakjes. Neem dan wel Indonesia, Toko Lien oid en niet Conimex of huismerk AH.

Groeten,

Temet

M Lavell
Goedkoop met vlees

* Kip
Hele kip of bouten, de goedkoopste. Zet water op met twee teentjes knoflook, ui, bleekselderie, wortel, prei, boullionblokje, peper en evt zout. Doe er de kip in, in zijn geheel. Dus met vel en bot. Laat het zachtjes pruttelen totdat het vlees van het bot valt.
Haal de kip eruit en strip 'm van het been. Het bot is voor de katten (zijn die er?). Het vlees is te gebruiken in ragout, rooie saus, wrap, etc.
* Koe
Alle koe kun je bakken als biefstuk. Ook braadlappen of dikke lappen van de goedkope turkse slager (mijn turk noemt ze rundersienna. Er zit ook bot in).
De truc: Haal het vlees minstens 2 uur vantevoren uit de koelkast zodat de kou eraf is. Bak het in een hete pan als biefstuk en pak het vervolgens in aluminiumfolie. Laat het nog 10 minuten rusten (dan gaart het nog wat van binnen). Snij nu dunne plakjes van boven naar beneden. Van runderschenkel kun je spiezen maken: snij het vlees tussen de zenen weg en doe het aan spiezen. Bak als sate. Doe de rest met zenen, bot en al in de pan als de kip, zie boven. Met het vlees dat alsnog van het bot valt kun je prutje met rijst oid maken. De boullion is een prima soep of basis daarvoor (gooi er een blik gepelde tomaten en wat maccaroni in en je hebt minestronesoep).
Geeftip: voorzie vriend met regelmaat van zipper zakjes oid. Dan kan vriend alle restje bewaren (zelfs jus). Die restjes doen het prima als smaakmaker (geen vlees, maar wel de smaak ervan) in een saus of prutje, of als vulling voor een maaltijdsoep waarvoor je dan weer de zelf gemaakt boullion gebruikt (Haal het restje boerenkool met worst door de blender, boullion erbij en smullen maar).
Kruidentips: knoflook (een streng is het mooiste), verse thijm en rozemarijn (plantje), paprikapoeder, cayennepeper, gedroogde rode pepertjes, kikoman soja, mosterd.
Groet,
Miriam Lavell

Roosje Katoen
Seizoensgroenten

Als je de groenten van het seizoen koopt kan je echt heel goedkoop lekker eten. Straks in de winter veel koolgerechten, soep (ui, erwten, linzen). Kan je gelijk een grote pan maken voor twee of drie keer eten. En stamppotten, ook goedkoop en evt voor twee keer te maken.

Andere opties: pasta met saus (bv goedkopen kruidenroomkaas, champignons en spinazie, of tomatenblokjes uit blik, wortel en paprika).

Genista
Alweer mijn dank!

Dit zijn echt goede tips, hier kan ik wat mee!

dirksmama
Brood

Brood!

Het wordt in Nederland veel te weinig bij de warme maaltijd gegeten, ik leerde het in Australie, waar bij de echte Ozzies naast de piepers ook altijd het gesneden brood en margarine op tafel staat.
Tegen een hongerige puber valt volgens mij niet voordelig op te koken, dus puberlief gewoon lekker gesmeerde boterhammen bij de maaltijd laten eten!

(en tussendoor inderdaad brood met pindakaas).

Euroshopper en Aldi en Lidl hebben zeer eetbaar brood voor minder dan 50 cent.

Damajo@
Boek

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/lekker-koken-onder-euro-1-50/...

Miriam, katten mogen absoluut geen kippenbotten eten want die splinteren makkelijk. Heb je straks weer een dure rekening van de dierenarts na je goedkope maaltijd :(

Damajo

Chippie
Kruiden

Die kruiden zou ik zeker doen! En denk dan ook aan de wat bijzondere kruiden. Met wat tacokruiden (uit een potje) door je gehakt/mais/rijst mengsel heb je een mexicaanse maaltijd voor weinig. Veel goedkoper dan een zakje kruiden. Met wat standaard Aziatische kruiden (ketoembar, laos, djintan) en een paar leuke recepten kook je aziatisch. Met een grote bus viskruiden fleur je saaie koolvis op. En met versgemalen peper smaakt alles beter.
Ik kan me voorstellen dat de net iets luxere boodschappen (goede koffie, kaas, vleeswaren, nootjes, flesje wijn/bier, afbakbroodjes, koekjes, shampoo) ook erg welkom zijn.

sus-anne
Studentenkookboek

in een studenten kookboek staan ook zeer gemakkelijke,smakelijke én goedkope recepten.

Wenli
Acties in supermarkt

In de supermarkt zijn vaak acties; 1 + 1 gratis, 4 halen, 3 betalen o.i.d. Ik weet van kennissen dat zij bewust deze artikelen kopen (als ze deze zelf ook nodig hebben/lusten), en dan het "gratis" artikel aan andere kennissen geven die het momenteel ook moeilijk hebben.

Zelf maak ik van een restje aardappelen vaak een aardappelsoepje. Heel simpel; gekookte aardappelen even in blender of bewerken met staafmixer, potje kookroom erdoor, gesnipperd uitje erdoor en/of prei (eventueel gelijk met aardappelen pureren) 2 visbouillonblokjes met water en daarin bijvoorbeeld blikje tonijn of vleesbouillon met spekjes, gehakt of een restje vlees wat over is in kleine stukjes. Alles door elkaar roeren, even laten pruttelen en je hebt een lekker soepje wat ook nog eens goed vult.

M Lavell
Kat (ot)

Damajo:"Miriam, katten mogen absoluut geen kippenbotten eten want die splinteren makkelijk"
Lol! En ze mogen ook geen vogels vangen zeker ;-)
Groet,
Miriam Lavell

M Lavell
Volledig ot (voor het laatst)

Pandia, dat doe ik dus wel, dat koken.
Maar laten we de kat maar buiten de discussie houden. ;-)
Groet,
Miriam Lavell

Genista
Katloos onderwerp ;-)

Het gezin in kwestie heeft geen kat, dus dat is al niet aan de orde. En off-topic-zaken maken me momenteel alleen maar aan het grijnzen, want tot mijn opluchting is de operatie van onze vriend goed verlopen. Nu eerst wachten tot hij naar huis kan, en opknappen en dan gaan ze wel aan de toekomst denken.
En ik kan inmiddels aan een leuk receptenboek/tipmap beginnen!

Bastet
Damajo (ot)

Dat mogen katten wel,als je ze niet kookt.Sommige katteneigenaren voeren hun katten gewoon hele dieren,met bot en al.
lees dit maar eens:
http://www.kattenplaza.nl/page/verse_kattenvoeding.php
Bastet

Massi Nissa
Heel goedkoop

Wij hebben een tijd enorm krap gezeten, dus ik heb een hele rits goedkope recepten. De meesten zijn trouwens wel vegetarisch, want juist (goed) vlees is duur.
1. Spaanse omelet: schil drie flinke aardappelen en kook ze twee minuten voor. Als ze afgekoeld zijn snijd je ze in kleine blokjes. Intussen snipper je een ui, wat knoflooktenen en een groene paprika. In een mengkom kluts je drie eieren met wat zout, peper, kerriepoeder. Dan giet je wat olijfolie in een koekenpan en bakt de aardappelblokjes langzaam tot ze gaar-achtig zijn (niet bruin bakken, dat hoort niet). Even de ui, knoflook en paprika een minuutje meebakken en dan het vuur op zijn laagst. Schenk het eimengsel eroverheen en laat de omelet langzaam garen. Intussen warm je wat Turks brood op en maak je een tomatensalade met tomaat en simpele vinaigrette. Genoeg voor vier personen. Groente is trouwens de helft goedkoper bij de meeste Turkse groentemannen, even rondkijken in je buurt.
2. Aardappelcurry (Marokkaans getint): snijd twee uien fijn, flink wat knoflook, een courgette of rode paprika (of allebei), een winterwortel in schijfjes en snijd wat middelgrote aardappelen in de lengte in vier of zes stukken. Uien en knoflook fruiten in wat olijfolie, blikje tomatenblokjes erbij. Even laten staan, dan een paar minuten later alle groente erbij (ik kook zelf de winterwortel vaak even voor, die duurt erg lang). Kruiden erover, hier vaak kerrie, wat verse koriander, peper, gewoon wat je lekker vindt. Zeker drie kwartier rustig laten borrelen, wel goed uitkijken dat het niet aanbrandt, dan moet er wat water bij. Intussen wat rijst of warm brood maken. Afhankelijk van je hoeveelheid groente en aardappelen kun je dit voor wel tien mensen maken als het nodig is. Als je een klein beetje ruimer zit, is dit ook verrukkelijk met een stukje lamsvlees met bot erbij, dat geeft een heerlijke extra smaak. Dat vlees moet je dan als eerste aanbraden, verder de rest gewoon stoven zoals hierboven beschreven.
3. Soep. Ik vind soep met brood een uitkomst als je krap zit. Gewoon kijken wat er in de aanbieding is qua groente, daar wat aardappel of pasta bij, klaar. Heerlijk.
4. Linzen of bonengerechten. Mijn man maakt een variant op de aardappelcurry hierboven met witte bonen en die is werkelijk geweldig. En een pot witte bonen kost bijna niets.
5. Bruine bonen met spek en appelmoes. Aten wij thuis vroeger als het geld op was. Vult heel goed en is gewoon heerlijk (al is het vast niet zo heel gezond).
6. Alle soorten stamppotten, want dan kun je meer aardappelen doen als de groente erg duur is. En je hebt maar heel weinig vlees of kaas nodig als smaakmaker erdoorheen.
7. Turks brood bij je warme maaltijd eten. Is bij ons bijna standaard, maar Turks brood is goedkoop (hier zeventig cent voor een mooi rond brood, genoeg voor een gezin) en het vult goed. En je kunt bijna alles met brood eten, probeer het maar eens.
8. Ik durf het bijna niet op te schrijven, want daar gaat mijn laatste restje zelfrespect, maar als student hield ik mezelf wel eens een paar dagen in leven met macaroni-ham-kaas-tomatenpuree. En ik vind dat nog steeds lekker in noodgevallen (niet verder vertellen).
Groetjes
Massi

Guinevere
Aanvulling op massi

"En een pot witte bonen kost bijna niets". Zakken gedroogde peulvruchten kosten nóg minder. Dat zou ik gaan eten als ik weinig te besteden had: bruine bonen (uit een zak) met rijst. Het laatste uit zo'n énorme zak die je in sommige supermarkten onderin het schap vindt. Grootverpakkingen zijn goedkoper.

Genista
Bonen

Klopt, dat weet ik ook nog uit mijn krappe tijden: de gedroogde versie van bonen is gewoon nog veel goedkoper. Je moet er alleen wat meer tijd voor nemen, er op tijd aan denken om de handel in de week te zetten enzo.

Mashumi
Nou

Bonen natuurlijk in allerlei varianten. Maar ook (net gegeten hier) curry van diepvrieseuroshopperkoolvis met ugali (de witte variant van funchi, dikke maismeelpap) en diepvriesdoperwten. Kost geen drol, wel lekker.

Mashumi
Die van massi

ken ik ook in misschien net andere varianten.

Pagina's

Onderwerp gesloten