

Huis, Tuin en Keuken

Blackbird28
28-12-2010 om 14:37
Hoeveel oliebollen?
Wij vieren oudjaar bij goede vrienden waar nog 2 andere stellen zullen zijn met hun kinderen, deze ken ik niet echt goed. Ik heb voorgesteld om oliebollen en appelbeignets mee te nemen maar sta enorm in dubio hoeveel ik zal inslaan. Het gaat dus om 8 volwassenen en 8 kinderen, varierend in leeftijd van 6 tot 16. Ik kan absoluut zelf niet bakken, moet gewoon heel de week werken en heb me daar slechts 1x aan gewaagd, resultaat kon zo de vuilnisbak in
Kortom, hoeveel stuks eet een mens gemiddeld op een avond die begint ergens na 20.30 uur en eindigt rond....?
Iemand enig idee wat wijsheid is?

Puck
31-12-2010 om 09:54
Ook in huis
Puckman heeft ze ook gewoon in huis gebakken gisteravond. Normaal vindt hij altijd dat dat traditioneel in de schuur moet op een elektrisch kookplaatje. (Hij is zo eigenwijs dat de frituurpan niet goed genoeg is) De olie wordt dan in de keuken opgewarmd en vervolgens loopt ie met die hete olie naar de schuur. Ik heb hem gisteren weten over te halen om toch alles in de keuken te doen en idd: een goede afzuigkap scheelt enorm. Vanmorgen toen ik beneden kwam rook je niets meer, dat is na gourmetten oid wel anders.
Trouwens een vraagje: waar bakken jullie de oliebollen in. Kan dat in vloeibaar frituurvet of doen jullie dat echt in (zonnebloem)olie.

egberdien
31-12-2010 om 11:02
Op de helft!
De eerste schaal staat klaar en ik ben met de 2e bezig, de appelbollen. Straks nog een schaal ananasbollen. De kinderen zijn al druk om de eerste schaal leeg te krijgen, dus volgens mij zijn ze wel lekker.

Mamarijke
31-12-2010 om 11:04
En hier ook klaar
Vanmorgen begonnen. Er is een schaaltje met appelbollen en een schaal met oliebollen.
We hebben ze gebakken in de zonnebloemolie in een pan op het fornuis.

Vera*
31-12-2010 om 12:46
Hier
Mijn man zorgt voor de oliebollen en de appelflappen. In verband met niet zo veel tijd zaten we te denken om oliebollen te kopen en appelflappen te maken. Maarja, als het vet toch al heet is kunnen er natuurlijk ook gelijk de oliebollen in. Man gaat ze zo toch maar zelf maken.
Vera

Vera*
31-12-2010 om 13:38
Appelflappen
Hoe maken jullie appelflappen? Wij, man dus, maakt een soort dik pannekoekenbeslag waardoor een plak appel gaat en dat gaat zo de olie in. Zo deden we het bij mij thuis ook.
Vera

reina
31-12-2010 om 13:58
Vera
Ja, plak appel (met appelboor het klokhuis eruit gehaald) door beslag en in de olie bakken, maar eerst die appel bestrooien met suiker en kaneel!

Silone
31-12-2010 om 15:57
Klaar en op
Erg he? Maar ja, ik had net mijn eetkamertafel vol met buurtkinderen zitten aan de chocomelk. Dan gaat het snel met die oliebollen. En tijdens het bakken ben ik telkens al naar buiten gelopen met de schaal, naar de vuurwerkafstekende jeugd voor onze deur. Ik ben blij dat echtgenoot vanochtend toch ook nog oliebollen had gekocht. Ik heb geen zin om opnieuw deeg te maken. Er zijn nu alleen nog gekochte bollen over.

Shonagh
31-12-2010 om 16:48
Hier ook
Omdat we dachten dit jaar met zijn 2-en te zijn , hadden we geen oliebollemix meegenomen uit NL. Zoon meldde vadeweek dat hij toch thuis kwam en ja toen wilden we wel Amerikaanse schoondochter iets Nederlands laten proeven. We hebben dus net van 15 appels appelflappen gemaakt en ze zijn heerlijk ! N.a. v. dit draadje voor het eerst in de keuken ipv de garage op een camping tafel, wat een "luxe".

Minet
02-01-2011 om 10:41
In de wok
Ook dit jaar gebruikte ik weer mijn grote wokpan op de wokbrander. Ik had heel grote goudreinetten gekocht, er gingen 9 flappen tegelijk in de wok, dus ik had in 2 uur tijd 120 flappen! En wat waren ze weer superlekker....
Misschien een tip, want ik lees steeds over de appelschijven bestrooien met suiker; ik vul een plat bakje met suiker, doe daar een flinke dot kaneel bij, even roeren, en vervolgens wordt elke schijf 1 keer op de suiker gedrukt en door het deeg gehaald voordat ze in de pan verdwijnen.

Genista
03-01-2011 om 09:02
Nabrander
Puck, oliebollen en appelflappen kun je echt het best in zonnebloemolie bakken. Als je frituurvet gebruikt, worden ze minder lekker en je kunt er heel rare witte vlekken van op de buitenkant van de bollen.
Ze waren weer heerlijk dit jaar. En de appelflappen-suiker-kaneel-truc van Minet doe ik ook al járen zo. Geleerd van mijn moeder, ik dacht dat iedereen dat zo deed...

Puck
04-01-2011 om 10:13
Ook nabranders zijn prima genista
En ik ben er van overtuigd dat oliebollen in zonnebloemolie gebakken moeten worden. Dat vast frituurvet witte aanslag geeft dat snap ik wel, maar wij gebruiken altijd vloeibaar frituurzooi.
Maar ondertussen is Puckman er door dit draadje van overtuigd dat het ook prima in onze frituurpan kan en niet perse in een aparte pan op het formuis hoeft. Wat een nuttig draadje is dit weer geweest!
En wat die appelflappen-kaneel-suiker-truc: die ken ik ook al van huis uit. Het was bij ons altijd vechten wie het overgebleven restje suiker met kaneel met een zweempje appelsmaak mocht opeten.