Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Fiorucci

Fiorucci

30-08-2015 om 18:29

Hond en katten samen

Wij hebben vijf katten, de jongste is nu ruim een jaar. Onze zoon van 18 geeft te kennen dat hij graag een hondje wil, uiteraard neemt hij zelf alle zorg op zich. Wij staan er op zich positief tegenover, hij zorgt goed voor al onze dieren, en dat zijn er veel. Gezien zijn autisme en het feit dat hij mo menteel thuis is, is het ook goed om dit op zich te nemen, ivm dag en nachtritme, dagbesteding etc. Maar...de katten. Wie heeft ervaring met een ho ndje introduceren bij katten?


Thea

Thea

30-08-2015 om 22:32

dat ligt

Dat ligt er aan, hoe heb je dat met de katten gedaan?

Een pup is even wennen en in het begin even apart houden in de nacht voor de veiligheid.
Een volwassen hond zal van huis uit gewend aan katten moeten zijn, dat is het makkelijkst.
Ik denk dat de katten, niet eens doordat ze in de meerderheid zijn, heel snel laten weten wie er de baas is en hoe de pup/hond zich moet gedragen.

Kortom: hetzelfde als met katten, maar houd ze de eerste tijd even in de nacht gescheiden tot ze van elkaar niet beter weten dan dat ze er allemaal altijd al geweest zijn.

Katniss

Katniss

30-08-2015 om 23:31

Bezoek

Ik heb alleen maar ervaring met een hondje dat af en toe op bezoek komt. Een van mijn katten neemt dan de benen naar zolder, en die zie je niet meer. De ander gedraagt zich als een echte kater die wel eens even zal laten zien wie de baas is. Hij vindt het hondje prima, zo lang die bij hem uit de buurt en van zijn eten blijft.

Paddington

Paddington

31-08-2015 om 08:33

Ervaring

Ik had 4 katten en nam een volwassen hond in huis, die geen katten gewend was. Uiteindelijk heeft het mij 9 maanden gekost om ervoor te zorgen dat alle dieren zich op hun gemak voelde bij elkaar.

Als je een hond hebt die katten gewend is, dan zal het een stuk makkelijker gaan. Een andere mogelijkheid is een pup. Dieren ruiken dat een dier nog niet volwassen is en gaan er anders mee om. Dan is ook nog steeds prettig dat de pup is opgegroeid in een huishouden met katten.

Daarnaast hangt het ook van de katten af. Over het algemeen is een kat de baas over een hond.

Succes met zoeken! Daarbij nog een andere tip. Mocht het een pup worden, neem dan niet de pup die als eerste op je af gerend komt, maar ook niet degene die heel erg op de achtergrond blijft. Neem er eentje die gedrag vertoont dat er tussenin zit. Dat zijn de makkelijkere dieren.

Thea

Thea

31-08-2015 om 09:47

neem de tijd.
Beter even door sparen dan een goedkoop hondje van een brood/hobbyfokker op marktplaats.
Bij een fokker weet je zeker dat er veel aan de socialisatie is gedaan en krijg je minder snel ellende met hondjes die niet sporen.
Investeer in een goede hondenvereniging voor de cursus zodat je de hond ook met commando's/gebaren onder controle kunt houden. Als je huis al zo vol is met dieren, valt er voor een pup heel veel te ontdekken en het is handig als je niet steeds harder nee hoeft te schreeuwen zonder resultaat.

en nog een optie

ik woon in Spanje en heb privé kennis aan iemand die een hondenopvangplek heeft. Zij rijdt 1x per 6 tot 8 weken met honden naar Frankrijk, Belgie, Nederland, Duitsland waar zij honden een warm plekje kan geven, via organisaties. Allemaal goed geregeld.
Als er bij een adoptie-gezin katten zijn, wordt een hond waarvoor belangstelling is, uitgebreid getest of deze met katten kan. Dus zit altijd goed.

Fiorucci

Fiorucci

02-09-2015 om 09:41

Dankjullie

Het wordt zowiezo een pup,hebben we besloten, we hebben al wat ijzers i het vuur. Aan aanbod geen gebrek, nu nog het had van het koren scheiden...

mama2

mama2

03-09-2015 om 13:52

gewenning

Weet je, het is lastig zeggen of het goed gaat of hoelang de gewenning duurt. Ook al kent een hond katten, andersom niet en daar zit wat mij betreft de meeste begeleiding in voor je.

Wij hebben het andersom gehad, hadden een hond die geen katten gewend was anders dan buiten er achter aan willen en daar hebben wij 2x een kitten bij gezet. Introductie heel rustig laten verlopen, maar wel direct bij elkaar in 1 ruimte. Merk je dat je stress krijgt bij 1 van de dieren dan kan je er of voor zorgen dat ze elkaar niet zien, maar wel kunnen ruiken dus beide in een andere kamer of je kan een bench gebruiken (sowieso een aanrader bij een pup). Zo hebben je katten, die toch echt het meeste moeten aanpassen, meer ruimte om dit vreemde wezen te bekijken. Een tip die ik kreeg is met een washandje goed de dieren aaien en dan met hetzelfde washandje de nieuwkomer. Zo ruikt hij al iets meer eigen. Bij ons duurde het 2 weken eer iedereen gesetteld was, bij mijn vriendin 4 maanden. Ik bedoel daarmee dat het echt wel kan lukken, maar dat je er echt de tijd voor moet nemen.

Wel heel leuk en veel plezier met het inlezen e.d. van het gekozen ras straks!

Amare

Amare

03-09-2015 om 14:00

vast wel

het gaat alleen mis als de kat al doodsbang is voor honden, om wat voor reden dan ook. Als de kat redelijk neutraal tegenover honden staat, en je leert de hond om de katten te negeren, lukt het vast wel.

Leuk!

Kaaskopje

Kaaskopje

03-09-2015 om 21:30

Hier 3 katten en 2 honden

Onze honden laten 1 kat met rust. Deze kat blijft stoïcijns zichzelf. Dat is ook echt de manier om de honden de baas te blijven. We hebben ook een kat die het op een rennen zet en ingewikkeld doet. En dat is koren op de molen van onze jongste hond. De oudste doet er aan mee, dus een beetje sneu is dat wel. Dan hebben we er nog een, die ook rent, maar die gedraagt zich iets minder opgejaagd. Zolang de katten gewoon rustig liggen dan is er niets aan de hand.

Onze honden waren al 4 tot ruim 4 maanden toen we ze kregen. Hoe jonger de hond is, hoe makkelijker de katten hem waarschijnlijk accepteren. Een goede leeftijd om een pup in huis te nemen is 8 weken.

mama2

mama2

04-09-2015 om 14:25

8 weken

niet om er een discussie van op te starten, zo is het niet bedoeld, maar onderzoek heeft uitgewezen dat het het allerbeste is om een pup tot minimaal zijn 12e week bij zijn moeder te laten. De grens echter in Nederland is 7-8 weken en daar houden de meeste fokkers of eigenaren van pret nestjes zich dan aan, het is niet beter voor de pup...

Jaina

Jaina

04-09-2015 om 15:33

Prima

Wij hebben honden en katten samen en dat gaat prima. Hier negeren ze elkaar eigenlijk. De katten gaan hun eigen gang en de honden ook. Ze lijken elkaars aanwezigheid nauwelijks op te merken. Toen we een van onze honden kregen wilde hij altijd heel graag met de katten spelen. Het was ook nog een pup. Hij rende toen ook wel eens achter de katten aan. Dat hebben we hem af kunnen leren.

Ik zou of gaan voor een oudere hond uit het asiel waarvan bekend is dat hij met katten kan of voor een pup van een erkende fokker die in huiselijke sfeer is opgegroeid. Een pup van een erkende fokker is vaak duur maar zeker de investering waard. Ik zou niet van marktplaats en zo hondjes gaan halen. Heb je iemand in de buurt met een nestje die je persoonlijk kent dan is het ook weer wat anders. Maar ik zou niet bij onbekenden een pup halen zonder enige garantie. Broodfokkers zitten niet alleen in boerderijen met vele honden (die heb je natuurlijk ook) maar ook in gewone huizen om het idee te geven dat het gaat om pups die in een huiselijke sfeer opgroeien.

Thea

Thea

04-09-2015 om 16:41

ja dat zou ik ook doen

Of een echte fokker, geen hobbyfokker, geen broodnestjes, of een asiel waar het dier in observatie is geweest. Als je ver weg van marktplaats ed blijft hoef je het kaf niet van het koren te scheiden, ondoenlijk als je er geen kijk op hebt. Dan zou ik persoonlijk echt even door sparen en wachten.
Ook niet met 8 weken meenemen, een beetje fokker weet dat hij/zij de dieren beter een paar weken later kan afstaan omdat ze nog veel van de moeder leren in die paar weken. Dan zijn ze ook gechipt en dat scheelt je weer.

Beatrijs

Beatrijs

15-09-2015 om 16:29

pup

Onzin dat je geen pup van 8 weken moet kopen. Wij hebben onze hond vanaf 8 weken meegenomen van een erkende fokker. Ik zou je wel adviseren om contact op te nemen met een rasvereniging van het ras dat je aanspreekt en je ook goed in te lezen. Zij hebben voldoende kennis in huis en kunnen je in contact brengen met goede, erkende fokkers. Ga bij de fokker langs om de moederhond te bekijken.
Let er wel op dat het soort hond ook bij je moet passen. Je kunt een hond nog zo leuk vinden, hij/zij moet ook bij je passen. Een zeer actieve hond (werklijnen) moet je niet als 'rustige huishond' willen.

Dus ga ook niet op marktplaats kijken of kijken naar 'zielige hondjes uit spanje'. Kans is groot dat je een probleem in huis haalt.

Kaaskopje

Kaaskopje

15-09-2015 om 21:57

Wat een aparte adviezen lees ik hier

Hobbyfokkers kunnen zomaar meer ziel en zaligheid leggen in de zorg voor de pups dan de "echte" fokkers. Ook binnen de wereld van echte fokkers zijn verschillen, waardoor je meer voorkeur voor de een boven de ander zou moeten hebben. Het is ook aan de mensen die een hondje zoeken om alles goed te bekijken.

De leeftijd van 8 weken is wel goed in verband met de socialisatie van de pup. Stel je nieuwe ervaringen te lang uit dan loop je het risico dat de ervaringen angstig maken in plaats van dat het bij jeugdige nieuwsgierigheid blijft. Door onze oudste hond heb ik geleerd dat een pup niet alleen de begin-socialisatie goed moet dooorlopen, maar ook de periodes waarin nieuwe ervaringen tot blijvende angst kunnen leiden. Dat begint bij 12 weken. Stort je een pup in die periode in totaal nieuwe indrukken, dan bestaat de kans dat de pup dit niet goed oppakt. Beter is dus om een pup in de gezonde nieuwsgierigheidsfase in een nieuwe omgeving te zetten en die indruķken van daaruit voort te zetten.

Thea

Thea

15-09-2015 om 23:10

kaaskopje

Alleen bestaat er bij hobbyfokkers geen regelement vwb fokken van gezonde dieren/goede karakters/inteelt, geen sancties bij het overtreden van de regels enz.

Een goede fokker biedt de pup al een groot deel van de socialisatie in die eerste 8 weken.

Eigenlijk zou er geen markt voor hobby- pleziernestjes moeten zijn, maar mensen houden zelf die markt voor oa honden en katten in stand. Dat is alleen een andere en vast heel lange discussie.

Kaaskopje

Kaaskopje

16-09-2015 om 23:39

Goede fokker

Een goede fokker doet zijn best om een pup al veel mee te geven inderdaad. Maar de vermelding erkende fokker zegt niets in dat opzicht. Kopers willen nog wel eens teveel kijken naar alle gewonnen prijzen van een fokker, maar het gaat om meer dan kampioenen.

Ach ja... ik zou zelf niet meer gaan voor een rashond. We hebben er 3 gehad. De prijs van een rashond alleen al. We hebben nu twee adoptiehonden en ik zou niet anders meer willen.

Jamie

Jamie

17-09-2015 om 10:15

hobbyfokker

Het probleem zit niet bij hobbyfokkers maar bij broodfokkers. Luister ook naar de serie deze week op radio 1 elke dag om 11:40. Al dat gedoe met hondjes uit het buitenland: ik begrijp er echt helemaal niets van. Zo blijft dat ook in stand.

Jamie

Jamie

17-09-2015 om 10:16

serie

http://www.radio1.nl/item/316065-De-serie:-hondenleven-%283%29.html dit is deel 3, de overige delen per datum te vinden.

mama2

mama2

17-09-2015 om 10:18

Kijk eens naar deze link

http://www.dierbewust.nl/na-hoeveel-weken-mag-mijn-pup-het-nest-verlaten/

Hierin staat duidelijk omschreven waarom het beter voor de pup is om tot tenminste 10 (maar liever 12) weken bij de moederhond te blijven.

Een erkende fokker wil inderdaad niet zeggen dat daar geen " rotte appels" tussen zitten. En natuurlijk kunnen de mensen met een " pret nestje" absoluut hun ziel en zaligheid erin steken. Maar wat mij betreft mag er inderdaad een verbod komen op dit soort nestjes, maar dat is geheel mijn mening. Ik heb teveel ellende gezien door dit soort nestjes. je kent geheel geen bloedlijn of erfelijke afwijkingen oid. Daarom ligt de prijs van een rashond ook hoger

Paddington

Paddington

17-09-2015 om 11:34

Pretnestje

Wat is dat eigenlijk. Is dat iemand die al jarenlang honden heeft en een keertje een nestje wil van zijn/haar hond? Wat is daar precies mis mee? Kruisingen zijn vaak hele leuke, sterke en gezonde honden.

De problemen worden in mijn ogen juist veroorzaak door malafiede broodfokkers. Rassen die kapot gefokt worden. Honden die allerlei gezondheidsproblemen hebben vanwege de raskenmerken.

Er zijn ongetwijfeld goede fokkers en bij het kijken op bijvoorbeeld marktplaats moet je echt oppassen. Ik heb nu twee honden, die beide via marktplaats bij mij terecht zijn gekomen. Beide dames waren rond de 9 maanden oud, ze zijn nu 12 en 2. Ik ben erg blij met beide honden.

Jaina

Jaina

17-09-2015 om 14:32

Fokker

Erkende fokkkerhet algemeen ook hobbyfokkers in de zin dat ze er niet van kunnen leven. Goede fokkers hebben alleen af en toe nestjes en zeker niet aan de lopende band. Ik zou zelf zeggen wil je een rashond ga dan voor een erkende fokker maar uiteraard blijf ook gewoon zelf pro-actief en observeer hoe zo iemand met potentiele klanten en met de dieren omgaat. Ga er eerst een keer heen voor een kennismaking als het het niet helemaal vertrouwd.

Verder zou ik wegblijven van markt plaats. Een oeps nestje in de buurt (kruising) kan een hele goede manier zijn om aan een niet rashondje te komen. Maar wederom ik zou wegblijven van marktplaats. Als je in de buurt laat weten dat je een hondje zoekt krijg je soms wel eens tips van mensen. Er is niks mis met een leuk bastaard hondje maar wederom wees er zeker van dat het echt gaat om een mensen die per ongeluk een nestje hebben gekregen.

Een rashond koop je sowieso nooit via marktplaats of goedkoper dan gemiddeld via niet erkende fokkers want dan weet je eigenlijk 100% zeker dat er iets vreemds achter zit. Dan gaat het vaak om geimporteerde hondjes of hondjes die via een broodfokker bij particulieren belanden die ze weer doorverkopen.

Het asiel is een goede oplossing. Bij het asiel zijn ze vaak zorgvuldig. Je kan een hondje ook mee krijgen op de proef. Maar het kans soms tijd kosten om de juiste hond te vinden. Ik ben ook wel eens op zoek geweest naar een hond en dat er in het asiel echt geen enkele hond zat die goed bij ons gezin paste (kan bij kinderen, andere honden, katten & kan alleen thuis zijn) dus zeker als je veeleisend bent kan het soms veel tijd kost.

Zielige zwerfhondjes uit het buitenland heb ik principieel niks op tegen maar ik zou er zelf nooit voor kiezen. Ik wil geen hond ongezien in huis halen.Ik wil de hond eerst ontmoeten en kijken of het klikt. Ik wil zelf een oordeel kunnen vormen. en natuurlijk mag je zo'n hondje wel weer terugbrengen naar de organisatie als het echt niet gaat maar ik vind dat wel weer een heel gesol met het beestje. Bovendien zijn de kinderen er dan al aan gehecht dus dat wordt weer een drama. Daarnaast zijn het vaak ook niet de makkelijkste hondjes heb ik zo gezien in mijn omgeving want er zijn er vaak al veel slechte gewoontes aangeleerd. Maar voor de liefhebbers is het prima. Beter dan een broodfokker of het in stand houden van hondjes verhandelen door particulieren. Al kan er hier natuurlijk ook weer een industrie door ontstaan als er veel vraag naar is.

Een rashond is inderdaad duur & zijn ook niet altijd gezond. Zeker bepaalde rassen moet je ook gewoon niet meer kopen. Die rassen zijn zo doorgefokt dat die hondjes altijd pijn hebben, nauwelijks gewoon adem kunnen halen, eigenlijk altijd ziek zien. Die rassen moet je gewoon nooit nemen. Dat kan eigenlijk niet meer op een verantwoorde wijze.

Kortom het is nog een heel gedoe om een leuk en verantwoord hondje te vinden

vlinder72

vlinder72

17-09-2015 om 16:28

nestjes

Wij hebben geen hond maar twee raskatten.

Volgens mij is het grootste probleem dat mensen geen zin hebben om te wachten op een hond. Ze willen een hond en wel nu. Dus komen ze bij broodfokkers terecht want die hebben alle rassen wel op voorraad. En zodra ze zo'n puppy zien wilen ze hem hebben. Ook al rinkelen alle alarmbellen.

Ik ben geen voorstander van honden halen uit het buitenland. Er zitten genoeg honden in Nederland in het asiel en bovendien gebeurt het zeker niet overal netjes. Een buurvrouw van ons haal honden uit Slovenie/kroatie. Zij rijdt met haar eigen auto naar Slovenie of Kroatie en laadt daar de auto voor. Die honden gaan niet gevaccineerd mee naar Nederland. Illegaal zonder paspoort of iets dergelijks. Ook zoeken ze daar de mooiste honden uit want de honden moeten wel geplaatst kunnen worden in Nederland (tegen een vergoeding natuurlijk). Natuurlijk doen ze volgens eigen zeggen allemaal uit dierenliefde maar ze houden een volledig illegale hondenhandel in stand.

Ik heb geen problemen met iemand die een keer zelf een nestje wil. Zolang die mensen maar wel de dierenarts kunnen betalen. De puppy's laten vaccineren/ontwormen. En er een baasjes voor zoeken voordat de puppy's geboren worden.

Thea

Thea

17-09-2015 om 20:06

problemen

De problemen die je krijgt met ongekeurde honden is het doorgeven van bepaalde ziektes/afwijkingen omdat men er geen verstand van heeft noch de hond laat keuren voor de bevruchting op afwijkingen. Het probleem van je hond niet steriliseren is dat je grote problemen kunt krijgen zoals het hondje van mensen bij mij uit de straat die vrolijk een ommetje was wezen maken en gepakt werd door een veel te grote hond en bijna het leven liet bij het baren van veel te grote pups.
Ik vind niet dat je dat in stand moet houden omdat je te weinig geld hebt en daardoor liever op marktplaats of elders gaat zoeken. Dan zou je mijns inziens beter even door kunnen sparen.

Kaaskopje

Kaaskopje

17-09-2015 om 23:34

Genoeg honden in Nederland

Dat is toch zo'n hardnekkig misverstand. Je moet echt héél toevallig op een hond stuiten die aan je persoonlijke "eisen" voldoet. Ik hoef geen stafford, herder of jack russell.

De organisatie waarvan we de jongste hond hebben geadopteerd geeft overigens de gelegenheid om kennis te maken en te bekijken of de "klik" er is. Althans met honden die al in Nederland zijn. Ik heb naar filmpjes gekeken en oordeelde dat het leuke honden waren. Het is een risico om op basis van beperkte informatie een hond te nemen, dat is natuurlijk zo. Maar zeker met jonge honden is de kans van slagen groot.

Fiorucci

Fiorucci

19-09-2015 om 10:20

Vanavond

Allereerst: al míjn katten komen via via,marktplaats, een kittenopvang, Griekenland, etc. Dus ons hondje is nu onderweg vanuit Roemenië. Gevonden langs de weg, met zijn broertjes. Netjes nagekeken, gechipt,ingeënt, ontvlooid, ontwormd etc. Opgegroeid met katten en kinderen. Ik kon hier in het asiel geen jong hondje vinden, en ook geen oudere hond die hier zou passen. Hij is nu vier mnd oud. Ik hoef niet persé een ras namelijk....

Amare

Amare

19-09-2015 om 11:07

maar Fio

'Gevonden langs de weg, met zijn broertjes. Opgegroeid met katten en kinderen.'

Hoe weet je dat dan? Een zwerfhond van pas vier maanden die is opgegroeid met kinderen? Dat geloof je toch zelf niet?

Kaaskopje

Kaaskopje

19-09-2015 om 15:07

Amare en Fiorucci

De Europese en landelijke wetgeving eist dat je de hond op de leeftijd van 12 maanden de rabiësenting laat geven en pas drie weken later mag worden vervoerd. Pups zijn dus nooit jonger dan 15 weken als je ze adopteert. Althans... als men zich aan de regels houdt en je de leeftijd niet laat vervalsen, net als de entinggegevens. Sommige dierenartsen hebben er blijkbaar geen moeite mee om daar creatief mee om te gaan. En dat blijkt vanuit de Oosteuropese landen nogal eens mis te gaan. Heb je Zembla gezien Fiorucci?

Toen ik een pup zocht, heb ik wel rondgekeken op Marktplaats, maar vanwege de waarschuwingen en ook de absurd lage prijzen van rashonden, zou ik nooit via die weg een pup gekocht hebben. Dat het verleidelijk is om dat wel te doen, begrijp ik volledig.

Amare, van onze honden heb ik video's en foto's gezien waaruit ik kon opmaken dat ze goed verzorgd werden. Onze oudste hond is ook van straat geplukt op de leeftijd van 2 maanden. Dat gaat zo in die landen. In landen rond de Middellandse zee en Oosteuropese landen is de situatie voor honden ronduit slecht te noemen. (Net als nog verderop in Azië en Afrika, maar laat ik me tot Europa beperken.)

In Spanje is onze pup met de rest van het nest in een doos gedumpt. Beide honden zijn min of meer in huiselijke kring opgevangen. Onze oudste hond is duidelijk niet met jonge en oudere kinderen opgegroeid en dat is voor ons een probleem. Hij is er bang voor. De jongste hond, heeft kennis gemaakt met kinderen, maar zit weer achter de katten aan. Je kunt dus nooit uitsluiten dat een adoptiehond een probleem(pje) zal hebben. Toch zou ik het zo weer doen.

Kaaskopje

Kaaskopje

19-09-2015 om 15:24

Fiorucci

Begrijp ik dat je hondje vanavond komt? Oh spannend! Je zit vast niet al meteen op adviezen te wachten, maar ik zou het opvoeden vanavond nog maar even laten voor wat het is. Gewoon lekker op de arm nemen in de ongetwijfeld overweldigende wereld waarin hij terechtkomt.

Door het probleem van onze oudste hond, zoek ik altijd naar informatie over hoe je met honden om moet gaan en ik voel me heel erg thuis bij een deskundige met de naam Monique Bladder.

https://www.facebook.com/MoniqueBladder?fref=ts

Ik heb me lang verzet tegen de aanschaf van een rollijn, maar ik ben overstag gegaan en zou nu niet anders meer willen. Het is een ideale manier om je pup aan de omgeving te laten wennen, zonder de belemmering van een lijntje van maar 1 of 2 meter. Zo kunnen ze zelf hun grenzen verkennen.

Tot zover mijn wijze raad. Veel plezier bij het ophalen.

Fiorucci

Fiorucci

19-09-2015 om 18:31

Amare

Via via ben ik bij deze organisatie uitgekomen.Zij vangen gevonden dieren op ter plekke en zoeken nieuwe eigenaren. De opvang is ter plekke, in huiselijke kring, met kinderen en katten. Hij was een week of acht oud toen hij werd gevonden. Ik ben echt niet over een nacht ijs ge gaan, en heb even geïnformeerd bij iemand die dit wereldje goed kent.

Fiorucci

Fiorucci

19-09-2015 om 18:35

Kaaskopje

Ja, vanavond! We kregen inderdaad al het advies om zeker de eerste week het wennen het belangrijkst te laten zijn,en dank voor je tip, ik ga gelijk even kijken op de site.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.