Home » Forum » Icesave

Icesave

Is een reisverzekering ook nodig in Nederland?

En kun je geld terugkrijgen bij annuleren door corona? Lees het hier!

67 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
an
Icesave

Hoi,

Wij gadden dus 38.000 euro bij Icesave staan tegen 5,25% rente. 20.000 euro daarvan wordt door de IJslandse staat gegarandeerd en 18.000 door de Nederlandse bank. Echter hebben wij sterk het gevoel dat wij naar die 20.000 euro kunnen fluiten aangezien we gisteren hebben begrepen dat de IJslandse economie één grote luchtbel is en dat ze 800 keer zoveel schuld hebben als het hele volk in één jaar verdient. Wij zijn de hele avond bezig geweest om in te loggen op de site, maar kwamen er niet door. En nu ligt de site eruit.
Achteraf denken wij dat we stom geweest zijn om bij Icesave te sparen. Een bank geeft niet voor nits zo'n hoog percentage rente. Ze hadden blijkbaar heel hard geld nodig. Er waren meer van dat soort buitenlandse banken die zo'n hoge rente gaven. Ook een Turkse bank. Ik wil alleen maar zeggen...als iemand zijn spaargeld op zo'n soort bank heeft staan, tegen zo'n hele hoge rente, boek het nu over naar een betrouwbare Nederlandse bank. Ik heb er vannacht gewoon niet van geslapen.

Groet An

amk
Idd letten op de kleine lettertjes

Icesave valt idd deels onder het IJslandse recht. Echter de AK-bank valt volledig onder het Nederlandse recht.
Voor dat je je geld heen en weer gaat schuiven altijd even op de site van de Nederlandse bank kijken of een bank volledig onder de Nederlandse bankgarantie valt.

Een andere goede info bron is www.geldenrecht.nl

groet,
Angela

Nasha the first
Volgens de berichten

moeten gedupeerden kontakt opnemen met de Nederlandse Bank.....gauw doen dus....

Manda Rijn
Wachten

ik heb begrepen dat je er nu niet bij kunt, ik neem aan dat jij daar meer van af weet dan ik.

Het stomme is dat ik vorige week nog geadviseerd werd daar te gaan sparen en ik daar vol vertrouwen dat advies hier heb gescandeerd. Het is een unieke situatie, al die decennia daarvoor was er niets aan de hand, in die zin is het helemaal niet gek geweest toen om voor deze bank te gaan dus dat verwijt kan je jezelf niet maken.

Jeetje het is wel wat, ik heb 2 jaar geleden al gedacht dat het erg zou worden maar dat er ook grote Nederlandse banken om gingen vallen had ik niet verwacht. Ik geloof ook niet dat de gifbeker helemaal leeg is, we wachten dus af.

Tinus_p
Uniek

Manda:
"Het is een unieke situatie, al die decennia daarvoor was er niets aan de hand, in die zin is het helemaal niet gek geweest toen om voor deze bank te gaan dus dat verwijt kan je jezelf niet maken."
En dát is inderdaad waar het om gaat. Wanneer is dat depositogarantiestelsel voor het laatste nodig geweest?

Ondertussne gebeuren er inmiddels elke dag unieke dingen. Wie had kunnen bedenken dat Fortis (ooit één van de grootste banken van europa) in 2 weken gewoon zou ophouden te bestaan? Dat de beurs dagen achter elkaar 5% of meer zakt?

an
Niet rustig

"Rustig aan, komt goed", schrijft Veerle, maar onderstaande, door haar aangehaalde artikel, spreekt dat tegen:

"Normaal gesproken zou de IJslandse centrale bank de eerste 20.000 euro moeten vergoeden aan internationale spaarders als Icesave failliet gaat. IJsland weigert volgens Darling evenwel daar garanties over te geven. "De IJslandse regering, geloof het of niet, heeft mij verteld dat zij niet van plan is haar verplichtingen hier na te komen", aldus Darling."

Engeland heeft de britten toegezegd dat ze al hun spaargeld terug zullen krijgen. Nederland heeft dat niet gedaan. Ik heb begrepen dat de IJslandse economie één grote luchtbel is. Hoewel de staat garant staat voor die eerste 20.000, zie ik niet hoe ze in deze positie ook maar iets kunnen teruggeven. Is het mogelijk dat een land, een staat falliet gaat? En wat gebeurt er dan?

Groet An

Tinus_p
Merkwaardig persbericht

Het volgende pluk ik van de site van De Nederlandse Bank:

http://www.dnb.nl/nieuws-en-publicaties/nieuwsoverzicht-en-archief/persb...

Er zijn onduidelijkheden ontstaan rond Landsbanki hf. te Reykjavik en haar bijkantoor Icesave in Nederland. De Nederlandse autoriteiten zoeken contact met hun IJslandse collega's om opheldering te krijgen. Thans kan het volgende worden meegedeeld.

Op de rekeningtegoeden bij Icesave zijn de IJslandse en Nederlandse depositogarantiestelsels van toepassing. DNB zal in overleg treden met de IJslandse autoriteiten over hoe, indien de instelling in déconfiture zou geraken, de afwikkeling zal worden vormgegeven. Vandaag is door de Minister van Financiën besloten de dekking op de tegoeden van rekeninghouders in Nederland voor een periode van één jaar te verhogen tot EUR 100.000 per persoon per bank. In het geval van Icesave komt een deel van die dekking voor rekening van het IJslandse en niet van het Nederlandse depositogarantiestelsel. Indien nodig zal DNB rekeninghouders faciliteren met hun beroep op de dekking in IJsland.

Zodra nadere informatie beschikbaar is, zal deze worden verspreid via de website van DNB.

Volgens mij stata hier niets, behalve dat iemand van DNB Ijsland probeert te bellen maar dat ze daar niet opnemen.........

Triple
An

De bankgarantie is niet helemaal zoals jij omschrijft An, de eerste 20.000 euro van je spaartegoed valt onder het garantiestelsel van de IJslandse bank en van de volgende 20.000 euro wordt 90% door de Nederlandse Bank gegarandeerd. In totaal zou dus maximaal 38.000 euro zijn gegarandeerd. Als jij 38.000 euro op Icesave zou hebben staan, moet je 20.000 in IJsland zien te verhalen en van de overblijvende 18.000 wordt 16.200 door DNB gegarandeerd. Zo was het in elk geval tot voor kort. Er gaan nu verhalen dat het gegarandeerde bedrag door DNB omhoog zou gaan (is gegaan?).
Sterkte ermee! Ik heb begin vorige week mijn Icesave rekening leeggehaald...

Tinus_p
Uniek2

An:
"Is het mogelijk dat een land, een staat falliet gaat? En wat gebeurt er dan?"
Een land kan niet failliet gaan zoals een bedrijf dat kan. Maar idd kan een land wel ophouden met betalen. DE oplossing is meestal hyperinflatie (geld bijdrukken) maar dat kan met IceSave niet -de tegoeden zijn niet in IJslandse kronen.

Volgens mij heeft iemand totnogtoe zoiets meegemaakt en weet niemand het meer......

Roos
Geen gokken

Dat is toch geen gokken? Als er staat dat de ene helft door IJsland wordt gegarandeert en de andere helft van het geld door de Nederlandse bank. Ik zou er ook op vertrouwd hebben, en vind het zeker geen gokken met je geld.
Roos

Tinus_p
Uniek3

Martine:
"is dat mensen de gok nemen om hun geld op een buitenlandse bank te zetten en niet de moeite nemen om na te gaan of die bank ook onder het garantiestelsel van de DNB valt."
Tot pakweg twee weken geleden was dat hele gepraat over het garantiestelsel allemaal nogal theoretisch; niemand kon zich serieus voorstellen dat het nodig was.
Bovendien, we praten hier niet over één of andere apenland of zwartgeldparadijs; IJsland is een serieus (hoewel nogal klein) westers land, onderdeel van de EER en dus samenwerkend met de EU. Juist dat maakt het allemaal nogal zorgwekkend.

(nee, ik heb geen geld bij IceSave; ik ken wel een paar mensen die daar geld hebben zitten).

Nasha the first
Ken ook iemand ja

die vanmorgen met verwilderde ogen op school verkondigde dat ze nu wel kon fluiten naar haar 30.000 euro.....maar er staat gewoon dat IEDEREEN kontakt op kan nemen met DNB en dat die inderdaad gaat proberen de kontakten met IJsland te leggen.....Doe dat dus gewoon en wacht af, meer kun je nu toch niet doen....

(ben voorlopig nog gerust, over de Postbank hoor ik niks....alleen mijn hypotheek zit bij ABN....is dat nou gunstig voor mij of niet???)

pluis
Ik ook

Ook ik heb een spaarekening bij Icesave. Lang getwijfeld. Google er op losgelaten en toen toch maar gedaan. Oh wat een spijt. Nu heb ik er gelukkig niet veel op staan.Overal staat dat je contact op kan nemen met dnb maar wat dan? Ik kan me niet voorstellen dat ze je naam noteren en je wordt terug gebeld. Gewoon maar afwachten dan?

Nasha the first
Klinkt misschien gek

maar ik zou gewoon bellen, dan hoor je het vanzelf toch?

pluis
Inmiddels

leg ik net neer. Het antwoordt is dat ik gewoon moet afwachten.Aanmelden voor de nieuwsbrief zodat je op de hoogte wordt gesteld en verder kan ik dus niets doen. Ze kunnen gewoon nog niets zeggen. Tja....

Nasha the first
Je weet wel meer...

want als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief, weet je meteen wat er speelt. Ik begrijp je zorgen wel hoor, daar niet van, maar ze zijn in ieder geval wel bezig ermee.

an
Hypotheek

We wachten het maar af en hopen het beste.

Nasha: "alleen mijn hypotheek zit bij ABN....is dat nou gunstig voor mij of niet"

Volgens mij is dat gunstig, maar wie ben ik in deze gekke wereld. Niets gaat meer als eerder.
Mijn buurman heeft overigens de hypotheek opengebroken die anders pas in april verlengd had moeten worden. Hij heeft'm vastgezet voor 20 jaar o.i.d..
Een rabo-kennis vertelde dat de hypotheekrente schrikbarend zal gaan stijgen?

Groet An

Bree
Ijsland
Triple
Hypotheek

Als je bank falliet gaat ben je in principe je spaartegoed kwijt (wel garantiestelsels e.d.), maar als je juist een hyptheek bij die falliete bank had lopen ben je die helaas niet kwijt! Zou mooi zijn natuurlijk. Dergelijke hypotheken worden dan door andere banken overgenomen en je blijft gewoon je maandelijkse lasten (rente + evt. aflossing) betalen.

amk
Verrekening

er vindt dan wel een verrekeing plaats met eventuele tegoeden. Je hypotheek bedrag kan daardoor omlaag gaan, maar je appeltje voor de dorst of je pensioen is dan wel omgezet in de stenen van je huis.

groet,
Angela

amk
Het is officieel

ICEsave is uit de lucht.
Alle overboekingen vanaf maandag zijn al niet meer uitgevoerd.

www.icesave.nl

Verder verwijzen ze wel naar een persbericht van DNB maar het blijft er op neerkomen dat je voor de 1e 20.000 euro moet procederen in IJsland. Wellicht met hulp van de DNB.

groet,
Angela

Manda Rijn
Godsamme zeg

man man wat erg allemaal.

Ik denk dat we die hele verbouwing van het huis in de koelkast zetten, dan maar een donkerbruine keuken (ding is 40 jaar oud) die uit elkaar valt, ik wil geen hogere hypotheek meer.

Die 100.000 garantie die Bos geeft, ja dat is beter dan 40.000 maar kunnen wij/de staat/wij met zijn allen, dat wel opbrengen als er nog een bank valt ?

Marith
Zeg dat wel

Tssss wat een ellende, ontzettend lullig voor je An (en de rest van de mensen die nog geld op de bank hadden staan bij Icesave (in totaal 1,7 miljard). Dat is niet bepaald kattepis en we moeten het met zijn allen opbrengen. Het is een grote doffe ellende.

an
Ongeloof

Misschien dat we via procederen die 20.000 over 30 jaar terug krijgen? Dat is dan wel de slechtste investering ever!
We hebben wel goed naar de bank gekeken toen we de stap namen, maar niet naar het land en hoe het er economisch voor stond! Bovendien waren het allemaal leugens en was de bank niet zo prachtig als men deed voorkomen (aandeel ook keurig e.d.). Vertrouw nooit een financiele instelling!
Daar gaat dan dat spaargeld waar ik zo hard voor heb gewerkt. Diep triest!

Groet An

Tinus_p
An - credit rating

An:
"We hebben wel goed naar de bank gekeken toen we de stap namen, maar niet naar het land en hoe het er economisch voor stond! Bovendien waren het allemaal leugens en was de bank niet zo prachtig als men deed voorkomen (aandeel ook keurig e.d.). Vertrouw nooit een financiele instelling!"
Je bent in groot gezelschap; alle banken en andere grote geldleners hebben een officiële credit rating (de Rabo maakt graag reclame met haar triple A rating, de beste die er is). Inmiddels is duidelijk dat die credit ratings eigenlijk gewoon niets waard zijn.

suus36
Gedeelde smart is ook k.t

Hoi An,

Wij hebben 10.000 euro bij Icesave staan. Ik ben er echt beroerd van. De hele dag zit ik te googelen en te zoeken. Mijn moeder belde dat in het RTL nieuws nieuws komt. Ik hoop het.

Er stond 20.000. vorige week heb ik 10.000 teruggeboekt omdat mijn man het niet vertrouwde. Daar ben ik nu wel blij om, maar had ik maar gelijk alle teruggeboekt.

Ik hoop dat we iets terug gaan krijgen. Ik kijk veel op dit forum http://forum.blog.nl/forums/viewthread/280/

Daar haal ik wel veel nieuws uit.

Ik stapte in Icesave nadat de consumentenbond zo enthousiast was. Ook in Intermediair een poitief artikel. De DNB zelfs bekeken. Het is dus niet zo dat ik als een kip zonder kop mijn zuurverdiende centjes even bij een gek iets parkeer.

Maar ja, achteraf toch.

Nou, veel sterkte en we duimen!
Lfs
Suus

Groetjes en

Nasha the first
Dat is toch logisch?

Wat weten wij "gewone" mensen nou van wat er bij de banken speelt? Wie wist dat het bij Fortis al zo erg was? Ze hadden net ABN-AMRO overgenomen, dat doe je toch niet als het slecht gaat???? Nee, dit komt volkomen onverwachts voor iedereen die het aangaat....tja, wij hebben net onze hypotheek verhoogd vanwege een verbouwing....had ik dat gedaan als ik dit geweten had? Waarschijnlijk niet, maar het is nu eenmaal zo....ik wacht het maar af allemaal.....heb het geld alleen in depot staan bij ABN....dus dat is nog wel even de vraag....

Genista
Nasha

Nasha: "Wie wist dat het bij Fortis al zo erg was? Ze hadden net ABN-AMRO overgenomen, dat doe je toch niet als het slecht gaat????"
Maar het ging ook helemaal niet slecht met Fortis.

spaartje
Triodos?

Hoe denken jullie over het overhevelen van spaargeld naar de Triodos bank? Is dat een bank die een beetje uit de wind blijft, of is juist een grote bank betrouwbaarder omdat de overheid die niet zal laten vallen?

Mamasan
Alex?

Volgens mij kun je redelijk veilig je spaargeld bij een Nederlandse bank zetten als het minder is dan 100.000 euro. Vanmiddag hoorde ik op de radio dat Alex een 'veilige bank' is. Het was een reclameboodschap dus in hoeverre dat echt waar is, blijft natuurlijk de vraag. Het scheelt volgens mij wel dat ze alleen maar spaar- en beleggingsbank zijn en geen leningen verstrekken. Ons geld staat ook op een Alex-rekening. Helaas doen we er meer mee dan alleen sparen dus die AEX-daling van 25 punten in twee dagen werkt ook niet lekker mee ;-(

amk
Ook argenta

door een volgens mij betrouwbare adviseur. Althans hij raadt me meer dingen af als aan. Terwijl hij er wel zijn geld mee moet verdienen.
Ik ben er ook nog niet uit. Voordeel je krijgt ook een rente vergoeding op je gewone betaalrekening. En passen etc zijn gratis.

Ik heb mijn spaargeld wel bij triodos staan omdat ze duurzaam investeren met mijn geld. Ik denk dat ze toch iets rustiger zijn met investeren als de andere banken. Maar dat is waarschijnlijk meer een idee van mij dan dat het echt zo is.

groet,
Angela

Pagina's

Onderwerp gesloten

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.