Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Stopverf

Stopverf

15-01-2009 om 00:11

Is een kanarie houden zielig?

Hoe zit dat met het houden van een kanarie? Ik wil al 20 jaar een zangvogeltje, maar heb er nog nooit eentje gekocht omdat ik zo'n vogeltje in een kooitje zielig vind.
Wat vinden jullie daar nu van?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
MaximeM

MaximeM

15-01-2009 om 00:43

Ik vind van wel

Hoi,

Ik vind het houden van een vogeltje in een kooitje inderdaad ook zielig. Een vogeltje moet kunnen vliegen en dat kan niet in een kooitje. Ik vind trouwens alle dieren in kooitjes en hokken zielig hoor, tenzij het bijvoorbeeld een gigantische ren is voor een konijn ofzo (iets á la kinderboerderij maar anders vind ik het zielig

Maxime

Kaaskopje

Kaaskopje

15-01-2009 om 01:52

Tja wat is zielig?

Goedbeschouwd is een vogel in een kooitje natuurlijk zielig. Maar een kanarie die in een kooitje is geboren weet niet beter. Je kunt het hem/haar wel zo aangenaam mogelijk maken. Een ruime kooi, een soortgenootje, niet op de tocht en vermaak in de kooi bijvoorbeeld

Even zielig als vissen

tsja, ewat kan ik eraan toevoegen. Als je het zielig vind, doe je het gewoon niet.
Persoonlijk lijkt het mij vergelijkbaar met vissen in een aquarium, of hamsters/muizen/ratten/slangen etc in een kooi.

Polly Shearman

Polly Shearman

15-01-2009 om 11:55

Als jij nou

die parkiet uit een ander draadje overneemt, is het niet zielig!

tonny

tonny

15-01-2009 om 12:11

Tja

wat zullen we daarvan zeggen.

Het heeft veel te maken met je visie op 'het dier'. Als je een dier op mensenniveau plaatst, is het inderdaad zielig.

Aan de andere kant - als jij al twintig (!) jaar graag een zangvogeltje wilt, weet ik zeker dat je er alles aan zult doen om dat beestje een zo goed mogelijk bestaan te gunnen.

tonny

Ja vind ook

Ik vind vogels in kooitjes zielig. Als dat vogeltje dus vrij mag rondvliegen vind ik het al weer heel anders.

Polly

Maar een parkiet is niet echt een zangvogel te noemen Gezellig beestjes zijn het wel.

mirrekr

mirrekr

16-01-2009 om 05:14

Laten vliegen

Ik heb ook een vogeltje, een parkietje, gehad dat vrij rondvloog, en helemaal tam was. Was volgens mij absoluut niet zielig, hij had het erg naar zijn zin. Ik heb er heel veel plezier mee gehad, vond hem echt heel lief.
Kijk wel uit voor tocht, dat is dodelijk voor een vogeltje, sprak zij helaas uit ervaring...

Mathilde

Mathilde

16-01-2009 om 11:12

Niet zielig

Mijn kanarie mocht vrij rondvliegen in de huiskamer, zijn kooi was zijn veilige haven. Hij is nooit tam geworden, het zijn geen echte gezelschapsdieren. Als je een tamme wilt, moet je hem vanaf het uitkomen zo'n beetje opvoeden. Maar mijn pietje durfde wel dingen van mijn bord te eten (fruit en groenten). Ik vond het supergezellig toen ik nog alleen woonde. Niet alle vrienden waren er dol op, sommige mensen reageren erg allergisch.
Let wel op bij kanaries. Je hebt zangkanaries (meestal in drabkleuren) en je hebt kleurkanaries (en postuurkanaries, maar dat zal je wel niet willen). Die laatste zingen minder mooi (die van mij leek wel een fluitketel haha). Wil je toch een kleurkanarie, neem dan geen witte. Met de helft van de witte is genetisch iets mis, waardoor ze een voedingstekort oplopen (eerst een lelijk verenpakje en kalkpoten, later worden ze echt ziek). Die van mij bleek zo'n genetisch mislukte witte te zijn, waarvoor ik speciaal duur voer van een gespecialiseerde vogelarts in Meppel moest kopen. Ik zou nu alleen nog van een echte kweker kanaries kopen. Niet meer in een dierenwinkel of zo.
Mijn kanarie is uiteindelijk per ongeluk de tuin ingevlogen en wilde niet meer in zijn kooi terugkomen. Hele nachten heb ik ervan wakker gelegen, maar ja. Dat is nu acht jaar geleden en nu denk ik af en toe: zou toch wel leuk zijn. Maar ja, ik heb nu kippen .
Als je ze goed houdt (met het juiste voer) kan een kanarie trouwens makkelijk tien jaar of langer halen.
Mathilde

Mathilde

Mathilde

16-01-2009 om 11:17

Aanvulling

Als je ze eerst een weekje in hun kooi opsluit en alleen daar het voer geeft, gaan ze 's avonds vanzelf terug naar hun kooi. Je kunt het deurtje dan vrijwel permanent open laten staan. De poepjes komen niet overal, die van mij had favoriete zitplekken en daar legde ik een stukje krantenpapier neer.
Een kanarie is geen sociaal dier zoals een parkietje. Dus je krijgt ze niet zo tam als een parkiet. Die van mij durfde wel heel dichtbij te komen, om bijvoorbeeld van mijn bord mee te eten. Maar hij ging nooit voor de gezelligheid op mijn schouder zitten of zo.
Mathilde

mirreke

mirreke

16-01-2009 om 11:53

Idd deurtje open

en natuurlijk alleen in het kooitje eten geven. Voor het vogeltje wordt het kooitje dan zijn 'slaapkamertje' en gaat vanzelf weer terug.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.