Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Kerstdinervraag

Gisteren werd ons duidelijk dat wij niet naar familie kunnen reizen deze kerst en dat wij de familie bij ons gaan uitnodigen. Meteen daarna drong tot mij door dat niet iedereen rond de tafel past. Dat hebben we in het verleden wel eens gedaan, maar toen waren de aanwezige kinderen nog ukjes die je ergens tussen kon frummelen, dat gaat nu niet meer. Nadien hebben we kerst met mijn schoonfamilie altijd gevierd bij mijn zwager en schoonzus, die een grotere tafel hebben. 
Geen probleem, gaan we allemaal in de woonkamer met het bord op schoot, dat hebben we vaker gedaan. Dan ligt het voor de hand om qua eten iets buffetterigs te doen. Maar op zich kan een meer klassieke invulling - groot vlees op tafel, bijgerechten etc- ook wel. Maar dan: welk vlees? Ik heb ooit eens een ham gemaakt (recept van Nigella Lawson), dat beviel goed. Is ook makkelijk te snijden in de bord-op-schoot situatie. Maar toen bleek gisteren dat ook schoonzus uit het buitenland overkomt. En die is moslim. Niet heel streng in de leer, maar ham is denk ik wel een brug te ver (en vind ik dan ook een tikje beledigend). 
Dus nu de vraag: welk vleesgerecht naast of in plaats van die ham? Liever geen vis, want dan luistert de timing zo nauw, groot rundvlees (Beef Wellington oid) is iha lastiger snijden, en gans, waarmee ik ooit zeer veel eer mee heb ingelegd, is volgens mij ook wat lastiger eten als je op de bank zit. Iemand een briljant idee? 


Kiprollade?

Temet

Temet

07-12-2022 om 09:37 Topicstarter

Zou kunnen, alleen vindt volgens mij niemand dat echt lekker. Maar wel iets om in het achterhoofd te houden. 

Waarom niet vegetarisch? Een lekkere quiche ofzo? 

Een ovenschotel (waarin het vlees dus al gesneden is)?

Of je maakt twee dingen - een ham omdat je dat zelf lekker lijkt - en een alternatief. 

Draadjesvlees is rundvlees. Niet iets om aan te snijden, maar wel lekker. We eten het bijna nooit meer omdat we bijna geen vlees meer eten, dus ik vind het een traktatie

Goulash? hachee? kipsaté? Iets anders waarbij het vlees al in stukjes is gesneden? 

Is het trouwens een idee een tuintafel of een schragentafel tegen jullie eettafel te schuiven en zo het blad te verlengen? Persoonlijk vind ik op bord op schoot helemaal niet prettig eten. Kinderen blijven niet zitten (is mijn ervaring) en je hebt meer kans op geknoei.

Temet schreef op 07-12-2022 om 09:37:

Zou kunnen, alleen vindt volgens mij niemand dat echt lekker. Maar wel iets om in het achterhoofd te houden.

Stoofvlees van rund vinden veel mensen wel lekker of bv kipsate? Of vegetarisch? Of een combi; jouw lekkere ham en iets erbij.

Temet

Temet

07-12-2022 om 10:37 Topicstarter

Wilgenkatje- schreef op 07-12-2022 om 10:14:

Goulash? hachee? kipsaté? Iets anders waarbij het vlees al in stukjes is gesneden?

Is het trouwens een idee een tuintafel of een schragentafel tegen jullie eettafel te schuiven en zo het blad te verlengen? Persoonlijk vind ik op bord op schoot helemaal niet prettig eten. Kinderen blijven niet zitten (is mijn ervaring) en je hebt meer kans op geknoei.

Nee, dat kan niet, dat blokkeert een deur. 

De kinderen zijn inmiddels allemaal tieners en knoeien niet per se meer dan de volwassenen. We hebben ook meermalen gehad dat mensen bij ons met het bord op schoot aten, maar dan was er Chinees of Indonesisch eten en at iedereen met alleen een lepel (voor de goede orde, mijn schoonfamilie zijn Indonesische Chinezen dus die eten gewoonlijk met lepel en eventueel vork tenzij er westers eten op tafel staat).

Dank voor de suggesties. Gestoofd rundvlees is wel een goed idee eigenlijk, als tweede vleesgerecht (nee, vegetarisch wordt het niet, ja ik weet waarom dat goed is, nee, we doen het toch niet). Kan ook goed voorbereid worden en dan weer opgewarmd, wat ook bijzonder goed uitkomt. 

Ben ik de enige die echt niet kan snijden met een bord op schoot in mijn nette kleding? Alleen al de hoek maakt het mij onmogelijk. Op de bank kan ik alleen eten  in hapklare brokken.

Is er ook niks mogelijk met verschuiven van meubels? 
Als bijvoorbeeld eettafel met smalle kant tegen de muur staat, de tafel een kwartslag draaien en dan een extra tafel er tegen aan? 
Of de "jeugd" met bord op schoot en de rest aan tafel? 

Aiden schreef op 07-12-2022 om 12:51:

Ben ik de enige die echt niet kan snijden met een bord op schoot in mijn nette kleding? Alleen al de hoek maakt het mij onmogelijk. Op de bank kan ik alleen eten in hapklare brokken.

Je bent niet de enige, ik eet ook het liefst aan tafel. Kop koffie met taart lukt nog meestal net wel op de bank 😉 (afhankelijk van de soort taart)

madee schreef op 07-12-2022 om 13:13:

[..]

Je bent niet de enige, ik eet ook het liefst aan tafel. Kop koffie met taart lukt nog meestal net wel op de bank 😉 (afhankelijk van de soort taart)

Ik kan het ook niet hoor, vind het echt niet prettig. Mijn ouders hadden trouwens vroeger een soort kussen met dienblad eraan. Dan was het nog wel te doen, dan heb je een best stevig tafeltje op schoot, waar je bord dan op kan staan. Maar ik zit liever aan tafel.

Aiden schreef op 07-12-2022 om 12:51:

Ben ik de enige die echt niet kan snijden met een bord op schoot in mijn nette kleding? Alleen al de hoek maakt het mij onmogelijk. Op de bank kan ik alleen eten in hapklare brokken.

Als het met bord op schoot eten wordt dan hou je daar neem ik aan rekening mee met wat je maakt. Dus geen eten wat gesneden moet worden.

Halal lamsshoarma!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.