Home » Forum » Kinderen op bruiloft

Kinderen op bruiloft

Kind mee naar een uitvaart, wel of niet?

En wat doe je als je kind gaat lachen of keten? Lees deze tips van een rouwcoach.

 

66 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Bruid
Kinderen op bruiloft

Mijn vriend en ik gaan binnenkort trouwen. We zijn ons inmiddels aan het orienteren hoe en waar we deze dag willen vieren. Het idee is nu om rond 16.00 te beginnen met een borrel en hapjes, rond 18.00 te trouwen, daarna een cocktail uurtje en daarna een zogenaamd sit down 4-gangen diner. Op de locatie waar we dat wellicht zouden willen kunnen max 50 mensen dineren. Dat is ook ongeveer het aantal familieleden en beste vrienden die we zouden willen uitnodigen. We houden het graag relatief klein en intiem. Het wordt overigens een winterbruiloft (dus binnen)

Ondanks dat we zelf 4 kinderen hebben (in de leeftijd van 12 tm 17) zou ik eigenlijk de kinderen van onze vrienden en familie niet willen uitnodigen. Aan het begin van de middag en tijdens het trouwen vind ik het hartstikke leuk en fijn als er kinderen zijn maar tijdens het diner vind ik veel kleine kinderen eigenlijk niet zo leuk. Maar naast de kleine kinderen (ongeveer 6) zijn er ook een aantal vrienden met oudere kinderen (ongeveer 10 in totaal) wat er voor zorgt dat als zij die allemaal meebrengen we uit moeten wijken naar een andere locatie en de dag niet meer kunnen vieren op de plek van onze eerste keus.

Ik wil niemand voor het hoofd stoten. En ik kan het moeilijk inschatten maar ik kan me goed voorstellen dat er mensen zijn die het not done vinden dat de kinderen vanaf, zeg, 19.30 niet welkom zijn. Is dat heel ongastvrij? En als dat allemaal wel mee valt, hoe communiceer je dat een beetje aardig naar de gasten?

Ingewikkeld zeg, trouwen :-)

Angela67
ik zou het dan volledig zonder kinderen doen

dus ook niet van 1600 tot 1930 uur. Ik zou dat zelf heel goed snappen. Dan kan het stel zelf bepalen of ze oppas regelen en samen komen, of dat een 's middags komt en de ander bij het eten.
En wat is binnenkort? Als je wilt dat iedereen kan en/of oppas kan regelen moet je wel een beetje op tijd zijn denk ik. De maanden met veel (school)(clubjes)verplichtingen en leuke dingen komt eraan, dus mei en juni zijn altijd beredruk hier.
gr Angela

bromvlieg
Geen kinderen bij het diner

Dat bedoel je toch? Een stijlvol diner met een aantal gangen, daar doe je kinderen meestal niet zo'n plezier mee. Alleen al het lange zitten en socializen na borrelen voor en na de plechtigheid is wat veel van het goede.

Maar wat je wilt, lijkt me niet zo uitvoerbaar. De kinderen zijn welkom van vier tot half acht, maar hoe komen zij dan thuis als de ouders wel blijven mee-eten? Hoe zie je dat voor je?

Jippox
hmmm

Inderdaad lastig. Want als de kinderen eerst wel welkom zijn en later niet meer, waar laat je die dan zo gauw als gast zijnde?
Het lijkt me op zich wel logisch dat zeker kleine kinderen niet aanwezig zijn bij een diner dat om 19:30 uur begint. Maar dan zou ik -als gast met kinderen- of om 16 uur komen met kinderen en dan na het trouwgedeelte vertrekken, of pas (zonder de kinderen) bij het diner aanschuiven. Tenzij het vlak om de hoek is en ik tussendoor de kinderen weg kan brengen/op kan laten halen door een oppas.

Vesper Lynd
Jullie feestje

Het is jullie feestje, maar ik vind het wel heel ongastvrij om kinderen uit te sluiten. Een collega van mij had op haar lijstje met gedragsregels ook het verzoek om voor kinderen en huisdieren een oppas te regelen. We hebben ons wel een middagje vermaakt met al haar do's en don't's. Van een collega kon ik het nog wel hebben, maar ik zou het echt niet leuk vinden als mijn kinderen niet welkom zijn bij familie.

Jaina
Halve dag

Halve dag wel kinderen en halve dag geen kinderen lijkt me erg onhandig. Ik zou dus doen hele dag geen kinderen.
Persoonlijk vind ik het niet zo erg als mensen een bruiloft organiseren zonder kinderen.
Ik kom meestal op bruiloften waar iedereen wordt meegesleept maar ik ben ook wel eens op bruiloften geweest zonder kinderen. Een paar van die bruiloften waren ook op locaties die echt niet kindvriendelijk waren en waar het gewoon niet geschikt was om kinderen mee te nemen. De sfeer is ook best anders als er veel kleine kinderen zijn.

bruid
Polderen

Om de kinderen aan het begin wel welkom te laten zijn is een beetje een oplossing in de categorie polderen :-) Tussen de kleine kinderen zitten een paar nichtjes waarvan ik me kan voorstellen dat die het wel leuk vinden om bij het officiele trouwdeel te zijn. Maar misschien is helemaal geen kinderen wel duidelijker? De dag vindt plaats in het centrum van de stad waar bijna alle gasten ook wonen. Logistiek helpt dat wellicht iets?

Wat vinden jullie een geschikte manier om zoiets te communiceren? Mondeling? Op de uitnodiging? Argh!

bruid
Vesper

Ik heb inderdaad nog wel meer don't's.

Géén ABC's, géén stukjes, géén vrijgezellenfeest waar voorbindtieten en een wallentour aan te pas komt.

Verder ben ik heel makkelijk hoor!

Marjoleine64
Kan best hoor

Mijn schoonzusje heeft dat ook gedaan. Toen zij trouwden waren er veel (ook jonge) kinderen 's middags bij de festiviteiten (hartje zomer). Na de receptie was er tijd om de kinderen die dichtbij woonden naar huis te brengen, en voor de kinderen (ik geloof een stuk of 8) die verder weg woonden maar waarvan de ouders tot de intimi behoorden hadden zij bij hunzelf thuis oppas geregeld, 2 buurtpubers. Er werden frietjes gehaald, spelletjes gedaan, filmpje gekeken en evt wat geslapen. Onze kleuters vonden het prima op die manier, en wij hadden een heerlijke avond. Net als het bruidspaar.

Jaina
Uitnodiging

Als ik een uitnodiging krijg die gericht is aan Mevrouw X weet ik dat alleen ik welkom ben. Als ik een uitnodiging krijg die gericht is aan Mevrouw X en de Heer Y weet ik dat mijn man en ik allebei welkom zijn. Als ik een uitnodiging krijg gericht aan de Familie X-Y dan weet ik dat e kinderen ook welkom zijn. Maar misschien is dat te subtiel?

Angela67
op de uitnodiging

Ik zou het op de uitnodiging zetten want dan is het maar duidelijk. Maar: ik zou het zo snel mogelijk vanaf nu al in de wandelgangen erin gooien, zeker bij vrienden die je al regelmatig spreekt. Het is gewoon een keuze, het is geen persoonlijke aanval op die kinderen. Dus hoe simpeler en sneller jullie het communiceren, hoe beter. Als iemand zich geschokt opstelt dan zou ik dat niet netjes vinden want het is tenslotte jullie keuze.
Weten de meesten overigens al informeel dat jullie gaan trouwen en wanneer? Dan zou ik het direct laten weten, nog voordat de kaart eruit gaat.
gr Angela

Ginny Twijfelvuur
Nette oplossing

Het is niet jullie uitdaging dat ouders een oplossing voor hun kinderen moeten zoeken.

Ik kan me je keuze goed voorstellen en zou het gewoon letterlijk op de uitnoding zetten: jullie zijn uitgenodigd vanaf 16.00uur en iin de middag zijn kinderen van harte welkom, vinden wij dit zelfs zeer leuk, maar voor het diner kiezen wij ervoor dit alleen met volwassenen en onze eigen kinderen te doen.

En evt. de buurtpubers als extra geste?

Ik vind het geen gekke keuze. Mij zou je daarmee niet in de gordijnen hebben.

Kenfan
Positieve formulering

Ik heb wel eens een uitnodiging gehad waarop iets stond als "dit willen we vieren met onze volwassen vrienden". Met de opzet en de tijden die jij in gedachten hebt, klinkt dat ook het meest logisch. Die kleine nichtjes zijn vast tevreden met een mooie foto.

@Emma
Jonge en oude kinderen

Wat vinden jullie eigen kinderen? Iedereen heeft het alleen maar over jonge kinderen, maar willen jullie puberkinderen ook niet op je bruiloft? Ik zou er zelf erg veel moeite mee hebben als ik mijn dochter van 15 niet mee mocht nemen naar het diner van goede vrienden met kinderen van dezelfde leeftijd.
Families en "life-events" zijn vaak moeilijk omdat mensen midden in het leven staan en omdat er veel verschillen zijn binnen je eigen kring van familie/vrienden. Als die kring groot is en je wil hem zelf klein houden heb je een probleem.
Zelf zou ik het vieren met iedereen die mij dierbaar is, met kinderen, mensen met hele jonge kinderen zelf laten beslissen en zorgen dat er iets voor ze is. Dan kom je op een aantal mensen en daar zoek je een locatie bij. Niet omgekeerd!

Miekemieke
alleen kinderen van directe familieleden

Kinderen van vrienden hoef je niet uit te nodigen. Kinderen van neven en nichten lijkt mij ook niet nodig maar vaak snappen mensen dat zelf ook wel.

Magalí
Even iets anders

Je schrijft dat jullie rond 18:00 uur willen trouwen, kan dat dan? Het is niet een gebruikelijke tijd. Kan dat in jullie gemeente?

Ik ben wel bij bruiloften geweest waar kinderen werden opgehaald door de oppas, ik heb zelf ook een keer mijn neefjes opgehaald van een bruiloft. Er zijn meer mensen die kinderen niet de hele tijd er bij willen laten. Een uitnodiging voor een bruiloft stuur je toch meestal ruim op tijd, dus dan is er ook tijd genoeg om oppas te zoeken.

Limi
tijd

Het diner klinkt vrij laat, dus waarschijnlijk zouden mensen hun kleine kinderen sowieso al naar huis brengen. Dan zit je nog met 10 grotere kinderen, waarvan een deel misschien al geen oppas meer hoeft. De rest kan toch iets doen met jouw kinderen?

MarSy
Zelf weten

Het is namelijk nooit goed wat je doet, er zijn altijd wel mensenbeledigd. Was bij ons ook zo!

Ginny Twijfelvuur
Waarom Emma?

Je snapt toch wel dat er een groot verschil tussen de eigen kinderen en andermans kinderen bij een gelegenheid als deze? Waarom heb jij er dan moeite mee als jouw kind niet overal bij mag zijn?

Je krijgt gewoon een heel andere dynamiek als er ook kinderen bij zijn. En dat staat los van de speciale rol van de eigen kinderen.

Vesper Lynd
Bruiloft

Van mij hoeven mijn kinderen niet overal bij te zijn. Liever niet ;-) Maar een bruiloft vind ik bij uitstek een familie-aangelegenheid. Vrienden heb ik niet, maar ik kan me voorstellen dat je dan sowieso je kinderen (altijd) thuis laat.

Kenfan
Life event ?

Zeker niet onaardig bedoeld hoor, maar met de bruiloft als life event zie ik een stel twintigers voor me: de bruiloft als rite de passage van vrijheid, blijheid naar het volwassen leven, met in de meeste gevallen het stichten van een gezin met bijbehorende verantwoordelijkheden.Tegenwoordig in de meeste gevallen met een aanloop van samenwonen en steeds vaker een eerste kind.

Dat is bij TS al een gepasseerd station. Die geeft een mooi feest met extra glans. En heel veel mensen met een groter gezin hebben als de jongste wat ouder wordt bijeenkomsten waar jonge kinderen de toon zetten wel gehad.

Gewoon kort en krachtig formuleren dat het een bijeenkomst wordt voor volwassenen. Zonder omhaal, want dat lijkt op impliciete excuses en dan geef je ruimte voor gemekker van mensen die nog in de fase zitten van onbegrip dat niet voor iedereen hun nazaat het stralende middelpunt van het heelal is.

Veel plezier.

wil40
Dagprogramma.

Als ik het programma lees is het niet geschikt voor jonge kinderen en blijkbaar is de locatie ook niet geschikt voor kleine kinderen.
Ik zou de trouwerij vieren zonder kinderen, dan is het duidelijker.

Wij krijgen soms een uitnodiging gericht aan de Hr. en Mevr. Jansen en soms aan de Fam. Jansen. Duidelijk toch?

Voor mij is een uitnodiging zonder kinderen geen enkel probleem, het is jullie dag en je mag die invullen zoals jij wilt. Ik regel een oppas.

Ik ben sowieso geen moeder die vindt dat haar kind overal bij hoort te zijn, ook altijd uitgenodigd moet worden. Mijn man en ik hebben zelf ook uitjes waar we liever met zijn tweeën heen gaan.

Jippox
en jullie kinderen

Vinden die het dan eigenlijk wel leuk om uren aan zo'n diner te zitten zonder dat er andere kinderen bij zijn?

mijk
dat vroeg ik me ook af

Is er zo nog wel iets aan voor je eigen kinderen?

Mijk

Triva
hmm

Ik zou het zo inrichten dat je dan helemaal geen kinderen laat komen want voor de mensen ver weg is het geen doen om hun kinderen na de plechtigheid weg te brengen. Ik zou ook gewoon beginnen met trouwen en niet daarvoor nog borrel en hapjes. Dus gewoon vroeger trouwen en dan door.

Moni
Ik heb toen ook een oppas geregeld

Wij hadden overdag een feest waar kinderen ook welkom waren. Daarna zijn we met een klein gezelschap gaan eten (ouders, brussen en aanhang). De brussen zaten toen al in de kleine kinderen. En hoe lief wij die ook vonden (en nog vinden), wij wilden een volwassen diner hebben op onze bruiloft met gelegenheid tot volwassen gesprekken. Met vijf jonge kinderen aan tafel krijg je een heel ander etentje.

Het restaurant was op loopafstand van ons huis. De kleintjes waren in ons huis met een oppas. De ouders konden zelf zien dat alles goed geregeld was. Zij hadden er echt geen problemen mee. Zij vonden het wel prettig om ongestoord te kunnen kletsen aan tafel.

Natuurlijk horen kinderen bij de familie. Bij allerlei gelegenheden werd er volop rekening met ze gehouden. Het is niet erg als ze er een keer niet bij zijn.

Mach
Je eigen kinderen

Ik zou denk ik eerst met eigen kinderen overleggen.
Het is voor hen waarschijnlijk leuker als er meer pubers zijn. Hier zijn de banden met de neven en nichten vrij close, al zien ze elkaar door afstand niet eens zo vaak. Maar ze zijn erg blij met elkaar en dat kan het feest voor hen ook leuker maken.
Of zouden je eigen kinderen ook voor het diner vertrekken?

taartje
' ervaring'

Mijn zussen en ik mochten zelf een 'partner'meevragen voor het diner dat mijn ouders gaven voor hun 25 jarig huwelijk. Dat hebben wij als leuk ervaren, meer jeugd was er namelijk niet.

wil40
Partner voor kind.

Aangezien ik één kind heb, hebben wij ook wel eens zijn favoriete vriend uitgenodigd. Ook mee op vakantie enzo.
Maar 4 kinderen tussen de 12 en 17 hebben elkaar toch? Of is dat de typische gedachte van een ouder met één kind?

40er
wat je ook doet

Communiceer het duidelijk. Ik vond het nml vervelend toen wij een feestje hielden en er ineens vrienden kwamen opdagen met hun kinderen. We hadden aan kinderen alleen de nichtjes en onze zoon en daarvoor iets speciaals geregeld.

bruid
Resumerend

Door jullie reacties denken we er nu inderdaad over om helemaal geen kinderen uit te nodigen. En dit duidelijk te communiceren (en nog even mondeling te benadrukken).

Ik vind alle kinderen van onze vrienden en familie hartstikke lief maar heb ook lang niet met alle kinderen veel contact. Veel van onze vriendschappen spelen zich af op momenten dat er ook geen kinderen bij zijn. Dat helpt vast in de oordeelvorming. En wat iemand al terecht opmerkte: je doet het toch nooit goed.

Onze 4 kinderen vermaken zich prima met elkaar. De jongste van 12 is het enige meisje en die vroeg of zij een vriendinnetje mag vragen zodat ze niet de hele tijd tijd alleen tussen die testosteronbommen zit. Lijkt me een prima voorstel.

Op een verdieping boven de locatie waar we willen trouwen zijn een aantal suites. We overwegen zo een suite te huren zodat onze kinderen daar lekker kunnen hangen als ze dat hele dinergebeuren zat zijn. Kunnen ze een beetje gamen ofzo. En kunnen wij er daarna zelf slapen (de kinderen gaan na het feest met opa en oma mee naar ons eigen huis).

Opgelost! Dank voor het meedenken. Heel fijn.

Pagina's

Wat leert je kind in groep 1?

En dit is wat je kind al moet kunnen voor hij naar groep 1 gaat: lees het hier.