Home » Forum » Krijg het huishouden niet georganiseerd

Krijg het huishouden niet georganiseerd

83 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
succesmom
Krijg het huishouden niet georganiseerd

help, herkent iemand het dat je niet goed bent in het runnen van een huishouden, structureren, etc. ik schaam me enorm, vooral omdat niemand het snapt dat ik niet lui ben maar geen huisvrouw, groetjes

Marjo
Ehhhhhhhhhhhhhh

Je schaamt je enorm!!! Maar je noemt jezelf wel succesmom!!
Ergens klopt dat dan niet helemaal denk ik.......

Janeway
Ik gaf

je een reactie in alleenstaand,

Tinus_p
Heu

Wat is het probleem concreet dan? Dat je kinderen alleen pizza eten? Dat je vuilnisbak terugbijt als je er wat ingooit?

Tinus_p
Heu2

Kan het zijn, dat dat huishouden best OK is, maar dat je moeder je een probleem aanpraat?

http://www.ouders.nl/cgi-bin/TMMforum/FRshowpost.cgi?sinds=0&template=1&...

Lize
Vreemd

Wat een rare reacties allemaal zeg! Waarom dát nou? Of ben ik zo naïef dat ik ze niet doorheb...
Cobi, de alttoets indrukken? Waar slaat dat op?
Marjo, een succesmom hoeft niet perse ook een succeshuisvrouw te zijn hoor, en het is ook niet vanzelfsprekend dat een succes- en liefdevolle moeder tegelijkertijd haar huis spik en span heeft. Dat zijn volgens mij toch echt twee totaal verschillende dingen! What's in a name?!

amk
So what!

als ze denken dat ze het beter kunnen mag iedereen die bij mij een opmerking plaatst over mijn huishouden het zelf even voor doen.
Doet niemand.

Ik vind het prima georganiseerd voor mijn omstandigheden en houd tijd over voor de leuke dingen die ik belangrijk vind.

Je doet het toch niet goed, want als alleenstaande besteed je met een perfect georganiseerd huishouden weer te weinig tijd in je 'toch al getraumatiseerde kinderen'. (Dat laatste is cynisch)

Of wel, laat het van je afglijden, je doet het gewoon anders, nou en.

Lize
Dubbel

Ik zie dat ik twee keer achter elkaar hetzelfde zeg. Ik bedoelde dus: Een succesmom hoeft niet perse ook een succeshuisvrouw te zijn, en het is ook niet vanzelfsprekend dat een huisvrouw die haar huis helemaal spik en span heeft tegelijkertijd ook een (succes-en) liefdevolle moeder is. Wat mij betreft kun je beter succesmom zijn in een vies en slordig huis dan een liefdeloze moeder in een keurig netjes en opgeruimd huis.

Primavera
Hoe erg is het?

Hallo succesmom,
Bij mij is huishouden nou ook niet mijn favoriete bezigheid, das niet zo erg zolang het in huis leefbaar blijft. Ik heb nog nooit hoeven te horen dat ik daarom lui zou zijn, want aan de andere kant werk ik wel keihard.
Uit Tinus zijn berichtje maak ik op dat je alleenstaand bent. Dat is lastig, want dan heb je niet dde mogelijkheid om de taken te verdelen en komt altijd alles op jouw neer.
Er zijn een heleboel tips te geven over het huishouden, maar daarvoor moet je wel wat duidelijker zijn wat er nou precies bij jou blijft liggen. Is de vloer meestal leeg of struikel je bij iedere pas over de troep? Hoelang blijft de afwas staan? Staat er schimmel op de wanden van de ijskast? Een wasberg hebben de meeste mensen wel, het wordt pas problematisch als je vaak geen schoon ondergoed meer ter beschikking hebt. Gasfornuis hoeft niet brandend schoon, maar als de pitten onbruikbaar worden door het vuil heb je te lang gewacht (zo hadden de vorige bewoners van ons huurhuis de boel achtergelaten).
Eerst moet je eens voor jezelf vaststellen hoe schoon, gestreken en opgeruimd je het zelf eigenlijk wilt hebben. Huishouden is een eeuwigdurende klus, die net zo perfectionistisch en tijdrovend gemaakt kan worden als je er voor over hebt, maar dat hoeft niet. Als je werkt om je eigen maatstaven te handhaven lukt het meestal wel, als je het doet om de maatstaven van een ander na te streven (je moeder bijv.) dan lukt het nooit en wordt het alleen maar vreselijk frustrerend.
Soms is door een één of andere reden het achterstallige werk zo hoog opgelopen dat je er met geen mogelijkheid meer doorheen komt Dan is het handig om met hulp van een stel vrienden en vriendinnen of familie, de moel tot op de bodem goed uit te mesten, veel weg te gooien en daarna met een schone lei te beginnen. Je kan dat eventueel ook kamer per kamer aanpakken. Een verhuizing helpt ook geweldig heb ik gemerkt, maar het is wel een extreme maatregel om alleen daarvoor te verhuizen ;-)
Verder zijn er op internet allerlei hulpgroepen om te helpen het huishouden te organiseren. De twee die me te binnen schieten zijn Kaat Mossel (nederlands) en Flylady (engelsalig). Deze zullen echter alleen zin hebben als je het vanwege je eigen motivatie doet, niet als je de doelstellingen van iemand anders probeert na te streven.
groetjes Primavera

Jacobien
Hier een actieplan

Reserveer drie keer twintig minuten per dag:

1e: de reguliere klussen: afwas, aanrecht leeg en schoon, wc borstel door gehaald, bedden opgemaakt, vloeren aangeveegd/ stofzuigen. Was in de machine.

2e: je neemt drie van de rommeligste kamers en ruimt in iedere kamer vijf minuten op (loopt altijd iets uit) of je gebruikt de tijd om de was uit de machine te halen.

3e je neemt een schoonmaakklus. Denk daar niet over na. Haal die van een lijst op internet (poetsze.com of idd kaatmossel). Zo heb ik gisteren boven alles nat afgenomen, vandaag en morgen zijn de keuken aan de beurt, woensdag de tuin. Enz. Voer gewoon uit wat op die lijst staat.Er staan ook dingen op als: breng de boeken naar de bieb, doe verstelklussen, ruim je vriesvak op want morgen gaan we het schoonmaken. Als je wilt kan ik je wel zo'n lijst mailen.

Doe beslist niet meer dan dit. Als een dag 2 en 3 niet lukt doe dan in ieder geval 1. Met 2 en 3 haal je in, met 1 draai stationair maar zit je er wel even opgeruimd. Probeer niet in te halen maar stap er gewoon in. Het gaat erom een lange adem te hebben. Als je dit twee weken zo doet ben je al een heel eind verder.

Succes, Jacobien

liora
Fladder

Jeetje hee Fladderbeestje, je schrijft: "Het is keihard overleven als alleenstaande ouder."

Ik stoor me hier enorm aan. Ik vind het heel leuk om alleenstaande ouder te zijn en vind het helemaal niet keihard overleven. Jij blijkbaar wel, maar waarom projecteer je die ervaring op alle alleenstaande ouders?

Dit werkt heel stigmatiserend vind ik!

Liora

Sjillie
Jij bepaald

hoe je huis eruit ziet en niet een ander.

Mijn schoonvader had in het begin er nog wel eens aan handje van om iets te zeggen. Zijn normen liggen qua huishouding duidelijk hoger dan de mijne.
Een aantal keer heeft mijn schoonvader er ook een opmerking over gemaakt, heb toen gezegd waar mijn schoonmaakspullen staan.
Dit hielp niet, heb toen schoonmaak spullen klaar gelegd toen ik wist dat hij kwam. Schoonvader vroeg toen of ik aan het poetsen was, ik heb hem toen nuchter verteld dat ze voor hemklaar lagen.......Sinds dien heb ik hem er nooit meer over gehoord (en voor de duidelijkheid: ik heb een hele lieve schoonvader!)

Wat ik doe als ik het niet meer overzie is ruimtes aan dagen koppelen. Ik bedenk dan wat er in een ruimte gedaan moet worden om het weer op orde te krijgen. Dan deel ik die week voor elke dag een of meerdere ruimtes in, naar gelang ik tijd heb.
Bijvoorbeeld op ee werkdag doe ik de wc en gang, is niet al teveel werk en na een dag werk heb ik ook geen behoefte aan meer.
Op een vrije dag zorg ik ervoor dat ik niet de hele dag aan het poetsen ben, maar een deel ervan.

Gr Sjillie

maria
Ik ook niet

Ik krijg het ook niet georganiseerd, en daarmee bedoel ik alles opruimen, schoonhouden en de was strijken. De wasmachine in en uit, dat ging wel, boodschappen halen ook nog wel, maar opruimen, poetsen en dat soort dingen? Man wilde niet zien of zag het echt niet (wiens probleem is het dan?) en ik werd met de dag chagrijniger. Mijn oplossing: we hebben 't uitbesteed. Ik heb wel de eerste twee weken meegelopen met de hulp om aan te geven hoe ik het wou, want dat wist ik wel en daarna: ga je gang! Ik ben een dag meer gaan werken, daar had ik nu wel tijd voor en ik voel me daar een stuk beter bij. Man ook trouwens, ik vit niet meer en ik hoef me nu nergens meer aan te storen.

mopperkont
Ik ook!

VRAAG:
EN een gezin EN drukke baan EN een leuk sociaal leven, hoe houd je dat in godsnaam vol?

ANTWOORD:
Ik ben een slons!

amk
Liora (ot)

we moeten toch maar eens samen gaan kamperen volgend jaar, lijkt mij heel gezellig worden.

Want jij schreef wat ik dacht. Ik verbaas mij er altijd over hoe makkelijk ik het eigenlijk vind dat alleenstaand ouderschap. Waarmee ik zeker niet ontken dat het ook heel erg zwaar kan zijn. Maar met een welwillende ex, of een bewuste keuze kan het ook gewoon best makkelijk zijn, met de gewone ups en downs.

liora
Amk

Hoi Amk,

Inderdaad!! Gaan we doen, leuk. Wellicht willen er nog anderen mee, zien we tegen die tijd wel.

Ik vind het een genot om een kind te hebben (binnenkort twee zelfs) en overleven vind ik het alleen als ik bijvoorbeeld ziek ben of zo.

Keihard overleven vind ik echt zo zwaar overtrokken!

Liora

purk
Keihard

ik schat zo in dat de zorg die je kinderen nodig hebben en het contact met de ex in kwestie bepalen of je het alleenstaand ouderschap als keihard overleven ervaart of als een genot.

Verder is het hier met grote regelmaat een puinzooi en ben ik zeker geen poetser. Mijn normen van schoon zijn denk ik onder het gemiddelde. Ik kan er niet mee zitten. Ben en leef gelukkig. Heb de indruk dat mijn kinderen dat ook doen ;-)

groetjes van Purk

liora
Purk

en ik schat in dat je eigen karakter er nog het meeste mee te maken heeft.

En of je realistisch verwachtingen hebt of niet, wat ook weer deels door je karakter wordt bepaald.

Jacobien
Gezond

Ja, en we weten dat Fladderbeestje tobt met haar gezondheid en ook nog eens twee zorgenkids heeft, nou rekening maar dat dat zwaar is, wat voor positieve persoonlijkheid je ook hebt.

Jacobien

Massi Nissa
Tipje

Ik heb een tip die hier echt uitstekend werkt. Wij hebben een vrij grote flat met veel kamers. We werken beiden bijna fulltime en hebben 1 peuter (ja, ik weet het dan heb je makkelijk praten, maar lees even verder). Ik heb arthritis en kan bijna niets in het huishouden doen, vooral niet na drie uur 's middags. Man doet ' de vloer' (stofzuigen en dweilen) en alle klussen buitenshuis: vuilnis, auto, balkon. Toch is het bij ons OP HET OOG altijd netjes. Okee, nu komt-ie: zorg voor heel veel opbergruimte. Kasten, onderschuiflades bij bedden, alles waar je iets in kunt kieperen voldoet uitstekend. Mijn manier van opruimen is dan ook: zorgen dat het onzichtbaar is. Zo eens in de zoveel tijd (meestal tijdens vakanties) heb ik de energie om een kast helemaal uit te mesten, schoon te maken en veel rommel en passant weg te gooien. In een jaar tijd heb ik alle kasten wel een keer te pakken. En zo blijft het op het oog heel netjes, en in het echt niet al te smerig. Ik heb ook drie enorme rommellades voor klein spul, en ik gooi heel veel dingen meteen weg als ik ze tegenkom tijdens het opruimen. Dat is dus mijn tip: zorg dat je je rommel uit het zicht kunt halen.
Ons huis is absoluut niet schoon. De ramen zijn een ramp, de koelkast doe ik hooguit 1x per maand, beddengoed ligt er rustig drie of vier weken op. Het gekke is dat de meeste bezoekers wel altijd *vinden* dat het zo'n schoon en opgeruimd huis is (zolang ze geen kasten opentrekken, natuurlijk).
En nog iets: zorg voor zo min mogelijk drukte in huis. Laat muren en vloeren zo leeg mogelijk, haal alles van de keukentafel af, haal je aanrecht leeg. Hoe leger een huis is/lijkt, hoe netter. Scheelt ook een hoop schoonmaakwerk trouwens, je kunt dan veel sneller overal even een nat doekjes langs halen. Als ik hoor dat mijn moeder langs wil komen, doe ik een scheut schoonmaakmiddel met fris geurtje in een emmer met wat warm water. Ik pak drie van die gele doekjes, doop ze in de emmer en wring ze uit. Met die drie doekjes vlieg ik dan langs elke kamer en haal de doekjes over vensterbanken, tafels, plankjes etc. Alles wat in het zicht staat, op de kast mag rustig een centimeter stof liggen. Ik heb hopeloze handjes en ben niet zo snel ter been, maar op die manier lijkt ons huis binnen 20 minuten (echt waar) glanzend schoon en ruikt heerlijk.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt, maar je zult pas vrede vinden als je kunt loslaten dat je perfect moet zijn in de ogen van je moeder. Echt, het is HAAR probleem, niet het jouwe.
Groetjes
Massi
p.s. De reden dat ik zorg dat ons huis schoon is voor mijn eigen moeder is precies omgekeerd aan die van jou. Als mijn moeder vermoedt (door een vies, rommelig huis) dat het mij teveel wordt, gaat ze onmiddellijk zelf aan de slag. En dat wil ik niet. Ik speel dus ook mooi weer, maar dan anders ;-).

dc
Werk je?

als je geen goede huisvrouw hebt, zou ik een leuke baan zoeken waar je wel goed in bent, en het huishouden uitbesteden. Heb ik gedaan. Bevalt prima.

En als je werkt dan is 3 keer 20 minuten echt geen optie. Die tijd heb ik echt niet...

amk
Klopt helemaal jacobien (ot)

Daarom mag je alleenstaande ouders, net al andere ouders helemaal niet over een kam scheren.
De een heeft het gewoon een stuk makkelijker dan een ander. En Liora en ik vallen net allebei in het groepje gelukshebbers.

En Fladder vind ik gewoon een heel 'stoer wijf' want ondanks alles is ze wel heel positief. Lees haar andere bijdragen maar, er is altijd wel iets positiefs in te lezen.

Polly Shearman
De opper slons spreekt

Ik kan nl altijd wel iets bedenken wat ik leuker vind om te doen dan poetsen. Ik onderschrijf de massi methode. Je moffelt gewoon alle overbodige troepage in laatjes en kasten. En dan af en toe moet je dat dan wel weer uitzoeken, zo'n dag was het hier vandaag. Nu kan ik er wel weer een tijdje tegen. Ooit heb ik een periode gehad dat ik een kraak helder huis had. Dat was dank zij de kaatmossel methode. Ik denk dat ik me daar maar weer eens op ga storten.
Oh en amk en liora, mag ik mee? Lijkt me hysterisch om met jullie op vakantie te gaan. Liora past op de kids als amk en ik gaan rennen. En amk past op de kids als willemijn en ik witte wijn drinken en een quich bakken. Zaligheid. ;-) maar waar laten we dan mijn man? groet polly

liora
Fladder

Hoi Fladder,

Ook ik nuanceer mezelf meteen: als je zelf gezondheidsklachten hebt, of je kind heeft extra zorg, is het zeker enorm afzien. Maar ik denk wel dat het dat ook is als je wel een partner hebt onder dezelfde omstandigheden.

Ik was inderdaad ook te kort door de bocht. (Zo gek, dat heb ik nooit.... ;-))

Liora

liora
Polly

Yes, hoe meer zielen hoe meer vreugd!

Alleen zie ik Willemijn niet zo snel kamperen... eerder een villa huren in Italie of zo. Niet slecht toch?

amk
Polly

manlief past op de kinderen als wij met z'n allen tegelijk aan het oo-en zijn!!

En zorgt voor de witte wijn, de sportdrankjes en de pannenkoeken voor de kids natuurlijk.

Fladder, natuurlijk mag je met de kids mee met ons als het ook maar even kan. Maar realistischer is denk ik onderstaande:
Ondertussen sturen we Fladder alle goede dingen die ze kan gebruiken. Waardoor zij een fantastische week heeft waar ze weer maanden op kan teren.

dirksmama
Ik haat het

Ik haat alles wat met huishouden te maken heeft. Doe ook mijn best er zo min mogelijk aan te doen, maar het kost nog steeds te veel tijd.

Doe mij maar een fulltime baan. Veel leuker.

Nely
Mijn hobby

is het ook bepaald niet hoor. Ik zorg er meestal wel voor dat het er fatsoenlijk uitziet in huis maar dingen als ramen zemen gebeurt meestal zo'n 1 keer per 3 maanden ofzo. 's Ochtends ben ik al aan het poetsen op mijn werk, na de middag ben ik ook regelmatig op pad als postbezorgster dus 's avonds ben ik bekaf. Ben dan vaak al blij dat ik warm eten op tafel heb.

petty
Ik kan het ook niet...

Hier nog een huishoudslons.

Ik kan het gewoon echt niet. Ik ben vanochtend begonnen de badkamer schoon te maken. Ik heb de helft gehad, en nu dus geen zin meer ;-). Ik heb besloten daar straks mee verder te gaan, als ik de jongste op bed heb gelegd.

Ik vind het ook altijd zo onbevredigend. Ik begon vanochtend flink met stofzuigen na het ontbijt, en na kopje thee met en koekje is het weer een bende. Nu net...terwijl ik dit tik komt mijn zoon van twee binnen om een emmertje zand in de woonkamer te droppen. mmm (tja...daar moet ik dan eigenlijk wat van zeggen. Meestal doe ik dat ook...ben nu ff, ze zijn ook zo heerlijk aan het spelen).

Ik moet zeggen dat ik ook werk. Mijn streven was altijd om voldoende salaris in te brengen om een huishoudelijke hulp te kunnen betalen ;-) Echter, af en toe eens lekker nieuwe kleren kunnen kopen is ook wel heel leuk...dus die hulp is er nog altijd niet.

Ik werk formeel drie dagen, maar in de dagen dat ik niet werk, ben ik officieus ook aan het werk als het mogelijk is (ik ben een proefschrift aan het afronden, dus ik heb mijn tijd hard nodig, heb gisteren net een deadline gehaald, dus daarom heb ik mijzelf vandaag 'vrij' gegeven. Na het weten, en als de badkamer schoon is, vermoed ik echter dat ik toch achter de pc kruip, als de kinderen rustig spelen, en de jongste nog slaapt) Meestal kies ik voor werken ipv schoonmaken, wanneer ik een momentje vrij heb, en de kinderen zich vermaken.

Nou...nu maar weer even de kinderen vermaken, en ze helpen om het zand op te vegen ;-)

Groetjes, petty

Rafelkap
Lees oblomov

Succesmom,
Een vrouw kan toch niet overal succesvol in zijn, kennelijk ben jij dat op andere vlakken gezien je nick? Wees daar dan trots op. Ver is het hier op het forum volgens mij best popi om niet zo'n ster te zijn in het huishouden.
En anders ben je misschien gewoon een beetje lui? Lees Oblomov en je krijgt gewoon zin om iets van je leven te maken, ook op huishoudelijk vlak :-) Als je er het geld voor hebt kan je hulp kopen, probleem opgelost. Wij zijn ws gewoon niet van die superhuisvrouwengeneratie als mijn schoonmoeder :-)

Kiki
Ik heb er ook zo'n vreselijke hekel aan

Mijn man en ik kregen het ook gewoon niet eerlijk verdeeld.

Dus we hebben een hulp genomen twee dagen in de week, een oppas voor een dag in de week en doen gewoon beide niets meer. :)
Ik ken ook eigenlijk niet zoveel nette mensen, dus mijn huis steekt gelukkig ook niet af bij andere mensen

Pagina's

Onderwerp gesloten

Dit moet je weten over mondkapjes!

Belangrijke informatie over mondkapjes: Lees het hier.