Home » Forum » Meer plezier zonder vuurwerk

Meer plezier zonder vuurwerk

Kind mee naar een uitvaart, wel of niet?

En wat doe je als je kind gaat lachen of keten? Lees deze tips van een rouwcoach.

 

66 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Lynna
Meer plezier zonder vuurwerk

Ik zag vandaag op internet de volgende petitie staan: http://vuurwerk.petities.nl

Daarin wordt gepleit om per gemeente alleen professionals vuurwerk af te steken en het af te steken door particulieren te laten verbieden. Omdat het veel ongelukken veroorzaakt, luchtvervuiling, angstige dieren en nog meer.

Ik ben momenteel in Dublin en hier mag geen vuurwerk afgestoken worden. Ik liep dus ook rustig met mijn 2 kinderen midden door de stad vannacht, omdat ik helemaal niet bang hoefde te zijn voor allerlei jongens die lollig met vuurwerk aan het stunten waren.

Ik heb de petitie dus getekend en ik hoop dat er veel handtekeningen komen (ze hebben er 40.000) nodig.

Triple
Fijn stof

Ik ben geen tegenstander van vuurwerk omdat ik het zo eens in het jaar wel vind kunnen. Maar het effect van vuurwerk afsteken op bijvoorbeeld de fijn stof concentraties wil ik jullie niet onthouden:
http://www.lml.rivm.nl/data/histo/446-168.html

amk
Spelregels

ontwikkel je in de loop der jaren binnen je familie.

zo is bij mijn schoonouders de belangrijkste regel dat alle schilderijen van de muur moeten en in de hal. En dat de gordijnen dicht moeten. (De schilderijen verhullen de deuken in de muur!) Bij voorkeur heeft schoonvader ook dat zijn wijn voorraad onder de trap geevacueerd wordt.

Verder is het verboden elkaar de schijven om de oren te gooien.

Schijven die over het balkje terugkomen mogen nog een keer, die er onderdoor terug komen niet meer. Schijven die op elkaar liggen wordt de bovenste verwijderd.

Tja, het gaat nogal ruw bij mijn schoonfamilie. Maar het was altijd wel heel gezellig. Al hebben de kinderen er inmiddels alles aan gedaan om de goede spelers uit het spel te wippen. Alle schoondochters zijn inmiddels ex-schoondochters en wij wonnen altijd.....

groet,
Angela

amk
Oeps

het vorige berichtje hoorde natuurlijk bij het sjoelen.

sus-anne
Haha

bij jullie ontaard het sjoelen vaak in Vuurwerk??;)

kaaskopje
Net ook besproken

Mijn zus was vanavond op visite en ook zij verzuchtte dat ze gráág wil dat vuurwerk voor particulieren verboden gaat worden. Want: weet je wel hoe naar het voor honden en katten is, weet je wel hoeveel ongelukken ermee gebeuren, weet je wel hoe belachelijk veel geld ermee verschoten wordt, weet je wel... ? En natuurlijk weet ik daarvan. Maar moet je een traditie afblazen omdat honden en katten een paar dagen per jaar van slag zijn? Moet je die traditie afschaffen omdat op de duizenden en duizenden mensen die vuurwerk afsteken een aantal mensen dom bezig is en gewond raakt? Moet je je bemoeien met het feit dat veel mensen flink wat geld besteden aan vuurwerk? Ik vind het leuk hoor dat je zonder risico midden in de nacht door de stad kunt lopen tijdens oud en nieuw, maar hoeveel mensen zullen zo'n nachtelijke wandeling willen maken met hun kinderen?
Wij hebben zelf al heel lang huisdieren en ik weet dat ze beslist niet blij worden van al het geknal. Een hond van ons kreeg een kalmeringspilletje. Sneu dat het nodig is misschien, maar een dag later was het weer de vrolijke hond die ze normaal was. Onze katten schieten overhaal heen tijdens het vuurwerk. Niet leuk dus, maar na een dagje flink de vacht gewassen te hebben is het leed weer geleden.

kaaskopje
Nou ja

wat een raar woord heb ik getypt... overhaal... Overal natuurlijk!

Temet
Lynna (tikje ot)

Ik had vroeger een vriendin die uit Noord-Ierland kwam en zij vertelde me dat vuurwerk daar verboden was omdat het er dan teveel op leek dat iemand een aanslag pleegde (dan wel omdat je er daadwerkelijk een aanslag mee kan plegen, dat weet ik eigenlijk niet meer).
Is dat ook de achtergrond van het verbod in de republiek, dat je weet?

Groeten,

Temet

Lynna
Temet en kaaskopje

Temet, ik sprak een ier over het vuurwerk en die vertelde mij dat het vooral kwam vanwege de vele ongelukken. Maar misschien zit de angst voor aanslagen er ook wel achter hoor.

Kaaskopje, het is niet alleen dat ik het prettig vond om nu veilig midden in de nacht door de stad te kunnen lopen, maar thuis in mijn dorpje ga ik de laatste dag van het jaar niet meer over straat omdat overal een stelletje rotjochies voorwerk aan het afsteken zijn!

reina
Ik teken niet

Ik weet dat er voor kapitalen de lucht ingaat, maar er wordt ook voor kapitalen naar binnen gewerkt en uitgegeven aan pretparken etc. Ieder mag dat voor mij zelf weten. Ik weet dat het milieuvervuilend is, maar het gaat om 1 nacht per jaar (en professioneel door de gemeente afgeschoten vuurwerk zal ook niet geheel milieuvriendelijk zijn), ik weet dat honden en katten er niet blij van worden, maar mijn hond raakt minstens zo in paniek van de sirenes van zieken- en politiewagens, die paar dagen per jaar heeft ie gewoon pecht gehad. Maar er hebben ook heel veel mensen plezier van, al steek ik zelf niks af, ik zou het jammer vinden als het er niet zou zijn (net zoals ik het jammer vind dat de traditionele kerstboomverbranding hier sinds een paar jaar niet meer plaats vindt). Ik denk dat ik, en velen met mij, niet 's nachts naar dat ene veld of dat ene plein gaan waar het vuurwerk dan zou zijn. Ik ben bang dat er dan heel veel mensen met een slok op achter het stuur gaan zitten om daar naar toe te gaan of met de meegenomen champagne achter de kiezen weer terug naar huis rijden..
Kortom, het is eigenlijk een slechte gewoonte, maar het geeft ook veel plezier en is al een heel oude traditie, van mij mag het blijven.

reina
Lynna

"in mijn dorpje ga ik de laatste dag van het jaar niet meer over straat omdat overal een stelletje rotjochies voorwerk aan het afsteken zijn!" Als de politie alerter is en direct Haltstraffen uitdeelt wordt dat al een stuk minder. Dáár ben ik wel voor: veel strenger zijn, niet alleen tegen degenen die te vroeg afsteken, maar ook tegen degenen die te vroeg kopen, tegen hen die te vroeg verkopen, fout vuurwerk verkopen etc.

Temet
Reina

Ik treur met je mee over het verdwijnen van de traditionele kerstbomeneverbranden. Waarom is dat eigenlijk? Het milieu? Die ene keer in het jaar? (en ondertussen wel terrasverwarming...)
Ik vind dat iedereen, en dan met name jongetjes tussen de 8 en de 16 recht hebben om toch een paar keer een fatsoenlijke fik te zien. Dat voorkomt ook hopelijk dat ze later allemaal zo nodig moeten barbecueen ;-) Bovendien stimuleert zo'n verbranding enorm om alle bomen in te zamelen en dat scheelt weer zwerfvuil.

Groeten,

Temet

Roos
Saai zeg

Daar ben ik zeker niet voor. Ik ben wel eens in een land geweest met oud en nieuw waar geen vuurwerk afgestoken werd, en daar vond ik niks aan. Er is dan namelijk ook geen reden meer om naar buiten te gaan om twaalf uur, en dat vind ik nou juist een van de charmes van oud en nieuw. Gezellig de straat op, of bij elkaar naar binnen lopen om gelukkig nieuwjaar te wensen.
Van mij mag het wel gewoon altijd verboden zijn voor kinderen onder de 16 om vuurwerk af te steken (of is het dat al en wordt er niet op gecontroleerd??).
Roos

reina
Ternet

Hier is het idd afgeschaft wegens het milieu. Kinderen kunnen nog wel bomen inzamelen om te laten versnipperen (daar kunnen ze dan iets mee verdienen en winnen), maar sinds het verbranden is afgeschaft liggen er hier overal kerstbomen als zwerfvuil, voorheen werden ze allemaal opgehaald door kinderen of weggebracht door de mensen zelf naar de verbrandplekken. Helaas :-(

Tirza G.
Ik ben een heel redelijk denkend mens

Ik weeg 364 dagen per jaar het belang van welzijn van mens, dier, milieu én kredietcrisis af tegen mijn eigen belang. En één dag per jaar ga ik los. Als vuurwerk niet bestond, zou ik het uitvinden. Ik stook al 30 jaar vuurwerk en ik vind het geweldig :-)

Tirza

kaaskopje
Lynna

Dat je niet over straat durft is vervelend natuurlijk en dat begrijp ik ook. Ik kijk toch ook een beetje zenuwachtig rond als ik er tussendoor moet, maar ik ga er toch maar even vanuit dat die rotjochies in 99 procent van de gevallen niet naar mij gooien.

Maylise
Van mij mag het verboden worden

Ik vind vuuwerk heel mooi en heb er geen enkel bezwaar tegen als mensen drie maandsalarisen uitgeven aan het kopen van vuurwerk maar toch mag het van mij verboden worden. Het geeft namelijk veel overlast gewoon. Mensen kunnen er blijkbaar niet verstandig mee omgaan. Het geknal begint al een week voor oudjaar en stopt pas de dag daarna. Er liggen enorme hoeveelheiden troep op straat want niemand ruimt zelf op. Nog erger zijn de restanten van die kerstboom verbrandingsvuren waar ze nog vel meer rotzooi op hebben gesmeten. Daarnaast hebben dieren en het milieu er last van.

Als iedereen zich aan de regels hield en er alleen op oudjaarsdag vuurwerk zou worden afgestoken en alles zelf zou opruimen zou het een ander verhaal zijn maar blijkbaar kunnen mensen de verantwoordelijkheid niet aan.

Ook veel mensen hebben er last van. Oudere mensen die niet over straat durven, kleine kinderen die niet kunnen slapen, mensen met asthma die ook maar binnen blijven.

Een groot bvuurwerk per wijk lijkt mij een prima oplossing.

Overigns ik vier regelmatig oudjaar in een plaats waar er geen vuurwerk is (buiten Nederland dus) en als ik daar ben mis ik het nooit. Daar zijn er weer andere leuke dingen. Op de place to be op Oudjaar, Time Square, steken particulieren ook geen vuurwerk af in die drukte.

Maylise

Bastet
Eens met tirza

Er mag al zo veel niet.Ik sluit me aan bij Tirza!Groetjes,Bastet

Prulletje
Getekend

Ik heb getekend. Geef mij maar een mooie vuurwerkshow in plaats van wat vuurpijltjes en een hoop geknal een week lang.
Wij komen zelf echt de deur niet uit. Ik heb deze oud en nieuw vanachter het raam gezien dat zelfs dronken volwassenen het leuk vinden om rotjes naar elkaar te gooien...

Prulletje

kaaskopje
Omgeving

Ik denk dat bij dit onderwerp alle meningen heel erg gekleurd worden door hoe het in de eigen wijk, straat, e.d. toegaat. Als je ergens woont waar echt heel veel overlast is is het misschien moeilijk om enthousiast te blijven. Bij ons valt de overlast mee en daarmee de irritatie ook.

tonny
Kerstboomverbranding terug!

weg met dat stomme gesnipper!

Vuurwerk vind ik best, maar weg met de rotjes en die rotjochies die heel oudejaarsdag om je heen overal de boel onveilig maken. En zware straf voor lui die nog steeds allerlei rare bommen fabriceren met vuurwerk in ijzeren staven enzo. Levensgevaarlijk!

Verder mag vuurwerk blijven van mij, hoeft niet van gemeentewege ontstoken te worden (de gemeente heeft er ongetwijfeld minder (gemeenschaps)geld voor over dan de particuliere burger.)

Zelf heb ik nog nooit iets aangestoken, ik kijk wel ;)

Wat het geld betreft... het is wel wat scheef, 3,1 miljjoen (toch?) voor Serious Request en 70 miljoen vuurwerk... Ietsje minder is volgens mij niks minder leuk.

tonny

Triple
Troep na afloop

Hier heeft de gemeente een goeie actie: als je op 2 januari een volle vuilniszak afgestoken vuurwerk inlevert krijg je een bon voor een zak patat. De jeugd hier was dus op 1 januari driftig aan het vegen en verzamelen om zoveel mogelijk troep in de zakken te krijgen!

Troel
En hier

had de gemeente een actie: 2009 begint met een uurtje vegen. Je kan speciale zakken ophalen en die vol met vuurwerkafval gratis inleveren bij de gemeentelijke stortplaats. Voor een volle zak krijg je een lootje en de prijs is een Wii. Mijn kinderen hebben als bezetenen staan vegen vandaag en hadden in no time 3 zakken vol. De straat ziet er een stuk beter uit. Zelf steken we niks af trouwens.
Ik ga niet tekenen, van mij mag het blijven. En die kerstbomenfik wil ik ook terug!

Tirza G.
Dan weet ik

waar jij woont :-) Die burgemeester was op TV :-)))))

Tirza

Temet
Kerstbomenfik

Nog is Mokum niet verloren: zondag kerstbomenfik op het Museumplein (en zeker na afloop weer met zijn allen ritueel miepen over de staat van de grasmat ;-))

Gelukkig, zelfs in deze stad gaat er soms wel eens iets goed. Al vind ik eigenlijk dat er in ieder stadsdeel een verbranding zou moeten zijn.

Groeten,

Temet

Troel
Haha tirza

Dat dacht ik wel, ik schreef het niet voor niks onder een gelegenheidsnick :-)

Tinus_p
Ook getekend

Volkomen waanzin, dat vuurwerk. Maar ik heb teveel BHV filmpjes gezien in mijn labtijd.

Sanneke*
Getekend!

Getekend, ik vind het echt geldverspilling en nog gevaarlijk op de koop toe...

Tirza G.
Geldverspilling?

En wíe denk je dat het gaat betalen als "de overheid" een groot vuurwerk af gaat steken? Ik gok zomaar de belastingbetaler, hoppaaaaaa de gemeentelijke belastingen ietsje omhoog vanwege het vuurwerk.

Tirza

Genista
Grinnik tirza

En in dat geval geven de ergste tegenstanders van vuurwerk dus verplicht meer aan vuurwerk uit...

Loekie78
Ik teken niet

Ik vind het leuk om te kijken, en gezellig om na 12'en even naar buiten te gaan om de buren gelukkig nieuwjaar te wensen en te kletsen al vuurwerk kijkende. Was erg gezellig bij ons in onze (nieuwe) wijk. Tegelijkertijd geef ik d'r zelf geen handen vol geld aan uit (lees maar: niks, we hebben niks afgestoken). Ik vind het idioot duur, maar iedereen moet zelf weten hoeveel geld ie er aan verspilt. Die illegale troep (knallers) hoeft van mij dan weer niet.
Bij ons in de wijk stonden ze overigens de volgende dag met zijn allen netjes op te ruimen (leek wel afgesproken werk haha zo op hetzelfde tijdstip), dus ik heb d'r eerlijk gezegd ook geen overlast van gehad.

Loekie

Pagina's

Onderwerp gesloten

Wat leert je kind in groep 1?

En dit is wat je kind al moet kunnen voor hij naar groep 1 gaat: lees het hier.