Huis, Tuin en Keuken
IngridT
05-05-2012 om 21:49
Okee, de kookplaat heeft het begeven....wat nu!?
Tja, al meer dan een jaar had mijn keramische kookplaat af en toe kuren. Sloeg zomaar op tilt, maar even de stekker er uit & weer in en tadaa...het ging weer weken of maanden goed.
Tuurlijk had ik me voorgenomen om ondertussen eens rond te neuzen wat ik voor vervangend ding zou willen als de tijd daar was, maar ja, da's dan niet zo urgent natuurlijk.
Nu heeft ie echt het loodje gelegd. 11 jaar oud, en ik ga er ook geen reparatuer meer naar laten kijken. Er moet iets nieuws komen, maar wat????
Eigenlijk ben ik nooit echt heel happy geweest met keramisch, en word ik stiekem nog altijd blij als ik elders op gas mag koken. Dus dat wil ik eigenlijk wel.
Maar moet ik dan ouderwets gas? Of gas op glas?
Het schoonmaken van een keramische plaat was natuurlijk altijd wel lekker gemakkelijk.
Of moet ik aan de inductie? is dat 3 keer zo duur? En doet mijn dure Fissler pannenset het daar wel op?
Of zijn keramische kookplaten tegenwoordig 10 keer sneeler en krachtiger dan vroeger?
Of moet ik NOG iets anders?
Ik heb momenteel een 'gewone' 4-pitsplaat & heb geen zin in een megakeukenverbouwing. Is het stom als ik weer gewoon een smalle plaat neem? Of moet ik het grootschaliger aanpakken en het aanrechtblad laten verzagen zodat er een bredere plaat in kan? Kan dat ueberhaupt?
Whaaah! Waarom heb ik hier niet allemaal over nagedacht toen het kreng nog werkte!
Overigens....krijg je bij een keukenzaak een leuke elektrische noodkookplaat of zo te leen in dit soort gevallen? Waarom gebeuren dit soort dingen altijd op zaterdag net na 5-en? Hoeveel levertijd zit er eigenlijk op een kookplaat? En wat doe ik in godsnaam met de asperges die al geschild klaarstonden???!!!
Ingrid
IngridT
08-05-2012 om 11:55
Kari
die 70 cm brede 4 pitter gas met een wokding in de hoek is van Pelgrim. Volldeig asssymetrisch geplaatste pitten voor optimaal gebruik vd ruimte. kan het typenummer zelfs wel voor je opsnorren als je dat wilt.
Ik zit te wachten op de installateur, dus over een uurtje weet ik wat het wordt...denk ik! Doe pelgrim, of een 'gewone' 4 pits inductieplaat. Ik heb besloten dat ik met allebei blij zal zijn. Het is in ieder geval veeeel beter dan het keramische &%#@ ding dat het begeven heeft.
Enne 90 cm gaat het echt niet worden. Ik ga niet mijn hele keuken revisen vanwege de kookplaat.
Ingrid
Genista
08-05-2012 om 12:13
Ingridt
Wat mij betreft een heel wijze keus, als je met vier pitten prima toekomt. Dán is 70 cm lekker breed.
Wat die wokbrander betreft, die had ik in mijn vorige kookplaat (ook een 5-pitter, maar toen wel 90 cm breed) en ik gebruikte die vrijwel niet. Vandaar dat ik nu een kookplaat met weliswaar 5 pitten, maar zonder wokbrander. Een gewone grote pit geeft hitte genoeg voor mij. Wat dat betreft is hij ideaal, als hij maar breder geweest was. In elk geval weet ik waar ik bij een volgende kookplaat op moet letten!
IngridT
08-05-2012 om 12:24
Genista...
weet je, die wokbrander hoefde vsan mij ook niet perse. maar een grote power-pit is altijd fijn. Kan ook een gewone pan op. Die 70 cm vind ik wel leuk. Gewoon ietsje ruimer allemaal. Maar goed, eerst maar afwachten hoe het zit met het gas. Inductie is ook OK. (maar dan wordt het gewoon weer 60. Daar leef ik al jaren mee, lukt best & zeker als alles 2 keer zo snel aan de kook is!
Ingird
IngridT
08-05-2012 om 13:12
Gas!
Jep, het gaat gas worden!
Heerlijk, ik vind het helemaal fijn. Ik ga voor die 70 cm plaat die in mijn 60 cm zaaggat past. En de dag dat ie werkt ga ik biefstuk halen en die op een loeihoge echt vlam bakken!
Ingird
Kari1
08-05-2012 om 13:13
Ingridt, die pelgrim
Bij de Pelgrimplaat van 70 breed die ik kan vinden lijkt het er op dat er een soort extra rand omheen zit. Dat geeft geen effectieve extra kookruimte. Het gaat om de afstand tussen de pitten.
Het advies is hier al meer gegeven: ga naar de winkel met een tas met je meest gebruikte pannen onder de arm, en vooral de combinaties daarvan live uitproberen!
Kari
Kari1
08-05-2012 om 13:14
de berichten hebben gekruist zie ik. Fijn dat je een keus hebt kunnen maken!
Kari
mirreke
08-05-2012 om 13:18
Dan is 90 cm zonde
als je er maar vier pitten van kan gebruiken. Ik heb ook een fornuis van M-system, 90 cm breed, zes pitten, met een grote wokbrander linksvoor, en op alle pitten kunnen tegelijk pannen staan, waaronder een joekel van een wok. Ons fornuis staat vrij, met rechts en links nog een tussenruimte van enkele centimeter, zodat de pannen eventueel over de rand kunnen vallen. Bij de wok gebeurt dat dan ook, maar bij de rest is het echt niet nodig.
Enfin, gas dus, en daar heb ik dan weer spijt van. Ok, het reageert snel, maar het schoonmaken vind ik een crime... We hebben hem gekocht omdat mijn partner perse gas wilde, hij kookte immers altijd. Maar omdat we verhuisd zijn is hij veel vaker weg, en kook ik dus eigenlijk meer...
Wel ben ik ook erg blij met de grote oven met allerlei automatische mogelijkheden en plek genoeg voor zes pizza's tegelijk. Maar die is weer elektrisch.
Ooit zou ik wel inductie willen...
Silone
08-05-2012 om 17:36
Kari heeft gelijk
60-70-90 cm het gaat er maar om dat met jouw pannen jouw manier van koken lukt. Wij zijn indertijd met cm-band op pad gegaan en gewoon hartafstandpit-hartafstandpit gemeten. Sta je nog versteld van hoeveel verschil het maakt.
Ik heb overigens nog nooit op iets anders dan gas gekookt (behalve een pannetje soep warm maken bij mijn vader), maar ik kan me haast niet voorstellen dat er iets fijner kookt dan gas.
Ik gebruik de wokbrander trouwens minder dan ik had gedacht. Als je voor 5 gewone pitten kunt gaan, zou ik daar voor kiezen denk ik. Wij hebben een wokbrander, een sudderbrandertje, twee grote en twee kleine pitten. De twee groten zitten schuin tegenover elkaar zodat je optimaal ruimte hebt voor twee grote koekepannen (die hier altijd tegelijk nodig zijn voor pannenkoeken, aardappeltjes etc.)
IngridT
09-05-2012 om 15:27
Proest. toch inductie.
De 70 cm pelgrim bleek momenteel niet leverbaar. Ik op advies van de keukendame (en jullie) alsnog met mijn pannen nnaar de winkel om te kijken of een 60 cm gas ook groot genoeg zou zijn naar mijn zin. ik schrok me dood. Veeeel kleiner dan mijn 60 cm0overleden-keramische plaat. Van weeromstuit was ik zelfs blij dat ik die 7o cm gas niet besteld had, volgens mij was dat me zelfs tegengevallen! Er was iets met de diepte, omdat de knoppen aan de voorkant van de plaat zaten. nee, niet goed!
Toen met mijn pannen (dr combi van grootste kook & koekepannen die ik op mijn oude fornuis kwijt kon) door de winkel gesjokt om te kijken wat her en der wel en niet paste. Idd...dramatische verschillen. Mooie inductieplaat gevonden (paar slagen exclusiever) waar je min of meer onbeperkt met je pannen kon schuiven...ze doen het overal zeg maar. Geen 'vaste cirkels' maar een soort automatische herkening van waar het moet gebeuren. Kunnen ook van die grote langwerpige pannen op, maar net zo goed een hele riedel minipannetjes. Daar paste alles wat ik wilde met gemak op.Mooi dealtje gemaakt met de keukendame over de prijs. En morgen komt de installateur NOG een keer kijken wat er nu met de stroom moet gebeuren om dit in orde te maken. Pffff. wat een bevalling, dit! Nou ja, dan maar geen echt vuur, maar wel gemakkelijk schoonmaken. Ook leuk.
Ingrid
Genista
09-05-2012 om 16:49
Oew ingridt...
Dat klinkt toch wel als iets dat ik voor een volgende keuken zou overwegen!
IngridT
09-05-2012 om 17:22
Genista....
...over een paar weken zal ik je laten weten hoe het bevalt, OK? het zag er in pubertermen wel vet cool uit. En zo'n langwerpige pan om een hele vis in te mikken of zo lijkt me ook wel heel lollig.
Voorlopig nog even een weekje of zo prutsen op mijn 2 elektrische plaatjes. Die zijn qua reactiesnelhied nog veel vreselijker dan mijn keramische ex-plaat. Maar we redden ons prima!!
Ingrid
Genista
09-05-2012 om 18:11
Succes
met je elektrische prutplaatjes Het moet te overleven zijn (een paar weken met uitsluitend een magnetron gaat ook, weet ik uit ondervinding). En ja, ik zou graag je ervaringen horen over een paar weken.
Kari1
09-05-2012 om 22:09
Oh, goed
dat je toch aan het passen bent geslagen! Want ja, er is een enorm verschil, de ene plaat van 60 is beslist de andere niet qua pitafstand en dus qua effectieve ruimte.
Ja, dat automatisch herkennen van de pan, dat doet inductie, leuk hè. Heb je wel bedacht dat bij de kookzones met de riedel kleine pannetjes dan wel al die pannetjes op dezelfde temperatuurstand staan? Je kunt niet de een sudderen en met de ander iets snel aan de kook brengen. Dat kan met meer verschillende kookcirkels wel.
Maar het zal je, komend van keramisch, vast wel goed gaan bevallen!
Kari
mirreke
10-05-2012 om 10:45
Heerlijk, goede keuze
en goed gedaan, praktisch op sjouw met je pannen. Voordeel blijft ook dat je je plaat als onderdeel van je aanrecht houdt. Dat vind ik nog zo'n nadeel van een gasplaat met pitten, als hij niet in gebruik is, na ja, dan is hij niet in gebruik. Nu leg ik er vaak zo'n dikke houten snijplank op, en zet ik daar dingen op.
Zelf had ik de eerste dag al spijt...
Primavera
10-05-2012 om 11:03
Alle pannen op dezelfde temperatuur?
Oei, Kari, alle pannetjes op dezelfde temperatuurstand lijkt me wel een groot nadeel. Ondanks ruimte moet je dan toch dingen na elkaar gaan koken ipv tegelijkertijd.
Hier hebben we gewoon gas met pitten, er zit alleen wel een glazenplaat bij die openstaand als spatscherm dienst doet en als de pitten niet gebruikt worden kan worden dichtgeklapt om nog een stukje bruikbaar aanrecht erbij te hebben.
Kari1
10-05-2012 om 16:16
Ja, maar nu ga ik twijfelen
Nou, niet álle pannetjes, er is sowieso verschil te maken tussen de zone links en de zone rechts. Maar misschien heb ik het toch wel niet goed begrepen. Het gaat om zoiets: http://www.shopwiki.nl/d/710240/722092570/Vario~inductiekookplaat,-Siemens,-'EH675MV11E'
Links en rechts heb je zones, en daar kun je je pannen op kwijt in verschillende posities. De plaat herkent dan waar die staan en hoe groot ze zijn. Dat geldt ook zo voor een plaat met 4 gewone ronde zones overigens.
Je zult wel de temperatuur van de voorkant en de achterkant apart kunnen regelen zoals bij 4 losse zones, maar ik vraag me af hoe het geregeld wordt als je b.v. 3 of 4 kleine pannetjes op zo'n zone zet. Dan zal de hele zone dezelfde temp. moeten hebben, dacht ik begrepen te hebben bij onze uitleg destijds.
Maar Ingrid kan het straks haarfijn uit de doeken doen!
Kari
IngridT
11-05-2012 om 09:17
Wow!
Hij zit er in! En hij doet het!
Ik ga vanmiddag een weekend naar Ameland, dus de eerste echte kookervaringen zullen pas maandag zijn, maar jongensjongens, wat een spektakel. 1 liter koud water kookt binnen 60 seconden. Ik wist niet wat ik zag. Heel veelbelovend, dit!
Ingird
Genista
11-05-2012 om 09:32
Ingridt
Veel plezier op Ameland! Ik blijf in spanning dit draadje volgen; ik zou er haast een nieuwe keuken om willen...
Shonagh
12-05-2012 om 12:05
Leuk
dat je toch voor inductie hebt gekozen. Ik heb de mijne nu al bijna 10 jaar en ziet er nog als nieuw uit. Hier in Schotland erg ongebruikelijk, voor mijn keukenboer was het de eerste die hij installeerde en hij wilde er eerst niet aan, ik moest aan het gas (haha). Ik heb toen gedreigd naar een ander te gaan ;o)