Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

pupkoper

pupkoper

09-05-2010 om 10:36

Puppy van de boerderij

Wij kunnen een pup krijgen, een golden retriever reu. Hij heeft een stamboom, de ouders zijn HD-A ED vrij en ogen vrij, dus tot zover alles prima. Maar hij is al 12 weken en nog nooit van de boerderij af geweest. Hij is prima gesocialiseerd met schapen en paarden en ook met mensen maar dingen als verkeer en een druk winkelcentrum heeft hij nog nooit mee gemaakt. Daar krijgt hij wel mee te maken als hij eenmaal bij ons woont. Nu ben ik bang dat we wat betreft socialisatie op verkeer en grote groepen mensen te laat zijn. Overal kan ik lezen dat wat een pup voor zijn 12de levensweek niet heeft meegemaakt altijd als eng zal ervaren. Volgens de fokker valt dat wel wat mee en kan het hondje daar nog prima aan wennen. Wie heeft er gelijk? Wat zouden jullie doen, dit hondje nemen of laten zitten?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

12 weken en pup

die 12 weken zijn écht niet zo heel strikt hoor. Als je dit hondje écht leuk vindt, is er misschien de mogelijkheid om hem ff mee te nemen naar je huis om tezien hoe hij reageert?
En als je gevoel goed is bij het hondje én bij de plaats waar hij vandaan komt, gewoon doen.
Bij twijfel, niet doen.

soepstengel

soepstengel

09-05-2010 om 11:21

Dan zou ik het niet doen

denk ik, maar ja ik heb t hondje niet gezien. Je moet echt een goed gevoel hebben om het te doen, anders niet. Een pup is altijd leuk maar als hij nog niets gewend is zul je er wel meer energie in moeten steken. Kun je dat? Dan is het goed en kun je m nog geneog leren. Is hij zindelijk of mag hij op de boerderij alles overal laten lopen?

Valt mee

Wij hebben een labradorpup van een boerderij gehad. Het hangt ook maar net af hoe er daar met ze wordt omgegaan. Onze hond had weinig aandacht gehad, het enige 'speelgoed' was de bezem waar af en toe de stal mee werd uitgeveegd.. Het is met onze hond helemaal goedgekomen, mensen geen probleem, drukte ook niet, verkeer ook niet. Maar je blijft er wel kleine dingen van zien, onze hond heeft het altijd eng gevonden om opgetild te worden (en dat moet soms gewoon, denk aan trappen) en op schoot genomen worden vond ze ook eng, dat is wel een verschil met een andere labrador die wij kennen die in een gezin is opgegroeid en zodra je op de grond zit half over je heen komt liggen
Als ik nog een keer de keus zou hebben zou ik voor een hond uit een gezinssituatie gaan, maar ik raad je zeker niet af om dit te doen. Kijk of je de pup wat eerder op kan halen en reserveer de eerste maanden echt veel tijd voor de pup, daar ga je later namelijk echt profijt van hebben!

Maylise

Maylise

09-05-2010 om 12:00

Pupkoper

Ik heb meerdere pups gehad en ik heb nog nooit een pup gekocht die al gewend was aan winkelcentra en verkeer. De pups die ik uit gezinssituaties heb gekocht waren ook nog maar zelden buiten huis en tuin geweest voor de verkoop. Dat vind ik ook wel logisch, je gaat als fokker niet vlug met 8 puppies wandelen of zo. Het belangrijkste is dat ze gesocialiseerd zijn met mensen en andere honden. Wennen aan verkeer, autorijden, wandelen aan de riem, winkelcentra en alles kan later echt wel.

En alle pups die ik heb gehad waren echt leuke honden die overal prima aan gewend zijn geraakt. Soms werden ze op latere leeftijd nog met iets heel nieuws geconfronteerd (reizen met de trein bijvoorbeeld) en dat was echt nooit een probleem.

Maylise

Kaaskopje

Kaaskopje

09-05-2010 om 12:02

Kun je wel doen

Wat de socialisatie betreft kun je het naar mijn idee best doen, maar vanwege je volgende uitspraak zou ik ervan afzien: Hij heeft een stamboom, de ouders zijn HD-A ED vrij "en ogen vrij"...)
Het is jouw taak om de pup verder te socialiseren en regelmatig naar 'gewenningspunten' mee te nemen. Wandel een klein stukje met hem door de stad. Ga een stukje met de trein, de bus, zodat hij het reizen en wachten bij zoiets niet als eng ervaart. Het lijkt me ook verstandig om naar een puppytraining te gaan. Al is het maar om hem te laten wennen aan vreemde honden. Ik heb inmiddels ervaring met honden, maar met onze eerste hond heb ik die training ook gedaan. Je steekt er altijd wel iets van op.
Onze boxer was ook zo 'oud' toen we hem kregen en we hebben er stad en land mee afgereisd, meegenomen naar restaurants, enz.. De fokker van deze hond nam de pups mee naar buiten, maar ook niet echt in een drukke omgeving. Het is allemaal goed gekomen. Persoonlijk zou ik mij drukker maken om de opvoeding die hij nog bij jullie moet krijgen dan de basis die hij heeft. Jullie moeten hem nu manieren leren zodat het een fijne gezelschapshond wordt.

Kaaskopje

Kaaskopje

09-05-2010 om 12:15

Gelijk met maylise

Ik schreef gelijk met Maylise en ik ben het dus met haar eens. Mijn zus fokt ook honden en die gaat voor fokkersbegrippen heel ver in wat ze de pups meegeeft voor ze naar een nieuwe eigenaar gaan. Ik zou bijna zeggen dat dat niet normaal is. Normaal is zoals Maylise zegt en ik aangaf. Ook de leeftijd van de pup zien veel mensen als 'verstandig' om van huis te wisselen. Er is dus echt nog niets verloren met de pup.

madlief

madlief

09-05-2010 om 14:16

Mijn ouders...

Mijn ouders hebben altijd twee honden gehad. Volgens mij kwamen de pups standaard met ca 10 weken van de fokker. Maar mijn vader heeft een overtuiging: tot pup 5-6 maand is, nergens mee naar toe nemen. Omdat pup anders ziektes kan oplopen. Klein stukkie op straat misschien, verder niet, alleen in huis en tuin (gewoon, normale niet groot of klein, die tuin).
Nou ben ik het niet helemaal met dit idee eens, lijkt me erg overdreven. Maar wat ik wil zeggen: al hun honden zijn prima gezelschapshonden geworden, en konden later overal mee naar toe genomen worden. Dus ik weet niet of die socialisatie tussen 8-12 weken wel heel essentieel is.
Nou hadden ze nooit rassen die bekend staan om "zenuwachtigheid", dan is het misschien iets anders. Ze hadden wel altijd grote honden.
Zoals al gezegd, de opvoeding bij jullie thuis is net zo belangrijk. En bij 12 weken kun je al wel goed zien hoe het hondje op mensen reageert, hoe het speelt, etc. Dat is ook wel weer belangrijk.
Succes
Madlief

Ik vind

Ik vind dat een goede fokker een pup altijd terugneemt voor herplaatsing als het bij een koper niet goed gaat. Dat laat zien dat je om de hond geeft en vertrouwen hebt in de pups die je fokt.

Mariel

Sassefras

Sassefras

09-05-2010 om 17:12

Enige bedenkingen...

Op zich kan het qua leeftijd van de pup best goed uitpakken; het hoeft zeker niet nadelig te werken. Maar wat ik wel bezwaarlijk vind is dat de fokker nu al zegt de pup niet terug te nemen mocht het niet goed gaan. Dat hoort een goede fokker niet te zeggen. Want wat als de pup bijvoorbeeld ernstige gezondheidsproblemen blijkt te hebben als hij eenmaal bij jullie woont? Dan móet je op de fokker terug kunnen vallen.

Is het een erkende fokker en zijn vader en moeder beide goedgekeurd door de 'Golden Retriever Club Nederland'? Heb je ook een gezondheids/keuringsrapport rapport van beide ouders gezien? Allemaal zeer belangrijke zaken, aangezien dit heel nauw steekt bij het Golden Retriever ras. Wij hebben zelf een Golden reu van bijna 1,5 en ik ben ook aangesloten bij het Golden Retriever Forum. Je wil niet weten hoeveel miskopen er gedaan worden aan Goldens qua 'foute' karakters en hoeveel er na aankoop zijn waar van alles aan blijkt te mankeren qua gezondheid. Er is in het verleden erg veel mis gegaan met het fokken van Goldens en dat is nu nog te merken.

Misschien zit et bij deze fokker allemaal goed hoor, maar ik adviseer je vantevoren alles tot in de puntjes uit te zoeken.Het zijn overigens wél fantastische honden, ik heb er nog geen seconde spijt van gehad! Succes!

100%mama

100%mama

09-05-2010 om 17:30

Gevoel

Je gevoel is het allerbelangrijkste......

De fokker heeft de honden met stamboom verkregen, die krijg je niet door alleen geld over te maken. Ook al komt je pup bij een erkende fokker vandaan die volgens alle richtlijnen gefokt heeft heb je nog steeds geen garantie, wij hebben dat helaas moeten ondervinden met onze 1e Bordeauxdog.

Onze pup hebben wij 7 maanden geleden met 12,5 week gekregen. Enkel gesocialiseerd op mensen en andere honden. Het eerste is tevens ook de meest belangrijkste socialisatie. Onze pup vond buiten alles eng, net zoals een pup van 8 weken dat vind. Het gaat erom hoe je er zelf me om gaat als "baas" zijnde en hoeveel tijd en energie je in de training steekt.

Waar ik op let is of de pup levendig is, of de pup speeld, of de pup schoon uit zijn ogen kijkt, of de vacht er goed uit ziet. Of de pup goed eet en drinkt.

Persoonlijk zou ik een hond welke later "mankementen" vertoond niet terug brengen, let wel, dit is mijn persoonlijke mening hoor, je kiest voor een beestje en daar heb je dan voor te zorgen in gezondheid en in ziekte. "Inruilen" voor een gezond exemplaar zou bij mij niet opkomen. Overigens vind ik het dan wel weer raar dat de fokker dit stellig van te voren zegt. Wat je bijvoorbeeld zou kunnen doen is vragen of je het hondje bij je eigen dierenarts mag laten keuren en dan je beslissing maken.

Wel leuk zon'n puppekind hoor.....zwijmel.....hier groeit de jongste als kool met zijn nu 7 maanden! Oja, waar het op neer kwam, hij is volledig gesocialiseerd nu en vind alles prachtig. Concreet gezien als antwoorde dus: ik zou het geen problemen vinden met 12 weken!

100%mama

100%mama

09-05-2010 om 17:32

8,5

maanden inmiddels Time fly's!

Sassefras

Sassefras

09-05-2010 om 17:59

100%mama

Je schreef:'De fokker heeft de honden met stamboom verkregen, die krijg je niet door alleen geld over te maken.'
Dat beweer ik ook niet. Maar de Raad van Beheer die de pups officïeel de stamboom meegeeft, kijkt níet naar de richtlijnen van de fokvereniging. Zij kijken puur naar het feit of vader en moeder beide een erkende stamboom hebben, en niet naar ziektes in vorige nesten of de gezondheid/karakter van de ouders o.i.d.

Verder ben ik het volledig met je eens hoor; zelfs met een pup uit een 100% verantwoord nest kan je pech hebben. Maar juist daarom zou ik wel zo veel mogelijk risico willen uitsluiten door goed naar de achtergronden te kijken.

Kaaskopje

Kaaskopje

09-05-2010 om 18:17

Eens met sassefras

Een rashond haal je bij een fokker die bij de rasvereniging aangesloten is. Een rasvereniging houdt als het goed is in de gaten of er verantwoord gefokt wordt. Een fokker die goed bezig is heeft er dus alle belang bij om bij zo´n vereniging aangesloten te zijn en als goede fokker bekend te staan. Altijd informatie inwinnen dus bij de rasvereniging over de fokker. Als je geen plannen hebt om de pup in de toekomst in te zetten als dekreu is het niet zo erg als niet alles perfect is, als zijn gezondheid maar goed is.

margje van dijk

margje van dijk

09-05-2010 om 19:38

Sassefras (volstrekt o.t.)

Leuk jou weer eens terug te zien Alles goed, terug in het hoge noorden?
Margje

Fatima

Fatima

09-05-2010 om 20:05

Niet doen

Als ik het zo lees zou ik het niet doen, of is dit hondje zo goedkoop? Voor alles geldt dat iets goed moet zijn als je het koopt. Zelfs voor een goudvis die binnen 6 maanden dood gaat moet je je geld terug kunnen krijgen. Ook plantjes van een tuincentrum.

Wellicht dat bij ziekte of iets dergelijks de fokker de pup ook wel terug neemt maar dan krijgt de pup gewoon een spuitje. Wat moet je er anders mee. Ik ben het verder met Pelle eens dat mensen die snel beslissen een pup te nemen in staat zijn om binnen een maand de pup te verpesten. Je hebt dan wel weer een half jaar nodig of langer om daar nog een beetje een leuke hond uit te krijgen.

Ik denk dat je verder moet kijken Pupkoper, zeker als je niet eens weet hoe je moet reageren als je pup bang is.

Sassefras70

Sassefras70

09-05-2010 om 20:16

Margje van dijk (volstrekt o.t.)

Hey Margje! Jij ook nog steeds hier?
Alles goed hier in het hoge noorden; ik had mezelf al even weer ge-herintroduceert in 'Gezellûg', het is alweer zo lang geleden...
Leuk hoor, niets veranderd hier!

Sassefras

Sassefras

09-05-2010 om 20:20

Pupkoper

Lees mijn bijdrage nog maar eens door, je hebt het niet helemaal begrepen geloof ik.
Alleen die stamboom is misschien niet genoeg...

Sassefras

Sassefras

09-05-2010 om 21:30

Juiste beslissing

Waarschijnlijk fokte deze fokker niet volgens de richtlijnen van de rasvereniging. D.w.z. dat de ouders door de vereniging niet goed genoeg bevonden zijn, of dat de ouders uberhaupt nog nooit gekeurd zijn, om een nestje mee te mogen fokken. Er is in dat geval niets bekend over bijvoorbeeld eerder gefokte nesten. Of, en dat wil ook nog wel eens voorkomen, dat er gefokt wordt met een te oud teefje.
In ieder geval heb je groot gelijk te breken met deze fokker, want haar reactie is beneden alle peil.

Kijk eens op de site van de GRCN, daar staan ook meldingen van verwachte of inmiddels geboren nestjes. Bij deze meldingen kun je er vanuit gaan dat het qua achtergronden helemaal goed zit en zo sluit je een aantal belangrijke risico's zo veel mogelijk uit.
Succes met zoeken!

Kaaskopje

Kaaskopje

10-05-2010 om 01:13

Verstandig

Hoewel ik helemaal begrijp dat het een afknapper voor je moet zijn heb je juist gehandeld.
Als je weer een nieuwe fokker benadert vind ik dat je je niet al te blind moet staren op wat de pups al buiten de deur meegemaakt hebben hoor. Je kunt gewoon niet verwachten dat een pup al helemaal klaargestoomd voor de grote boze wereld afgeleverd wordt. Het is ook leuk om dat zelf te doen. Belangrijk is dat een pup rond 3 weken en daarna blootgesteld wordt aan invloeden buiten het nest. Andere mensen dus, geluiden zoals een stofzuiger e.d.. Ze moeten op gezette tijden vrij rond kunnen scharrelen in de tuin en het huis.
Ik weet hoe moeilijk het is om rustig te blijven als je eenmaal besloten hebt dat je een hond wilt, maar het is echt verstandig om dit goed aan te pakken. Mijn zus mailt en belt wat af met gegadigden. Zij neemt een pup overigens wel terug als het niet loopt zoals gedacht was. Zoiets is natuurlijk een tegenvaller, maar ik vind dat een fokker je die garantie binnen redelijke grenzen moet geven.
Weet je zeker dat je een reu wilt eigenlijk? Heb je nagedacht wat de voor en nadelen van een reu of teef zijn?

Bastet

Bastet

10-05-2010 om 11:16

Emma

Het probleem is dat er onder fokkers gewoon veel slechte zitten.Dus een pup kopen bij een fokker geeft geen garantie,zoals je ook al schrijft.Daarbij staan juist labradors en chihuahua's erom bekend dat ze redelijk doorgefokt zijn,met alle ellende vandien.Daarom zal ik,in mijn geval,ik ben kattenliefhebber,nooit een pers kopen,maar wel een abessijn of siamees.
Groetjes,Bastet

100%mama

100%mama

10-05-2010 om 11:32

Pupkoper

Als ik je laatste reaktie's lees......NIET DOEN. En dan niet omdat de pup al 12 weken is, maar ik vind het allemaal maar heel erg vaag en ergens zegt mijn gevoelletje dat je hier problemen mee gaat krijgen.

Wat wij hier hebben gedaan is gewoon heel rustig doorlopen en de aandacht weg trekken van het gene wat hij eng vond naar ons. Wij trainen met clicker en dus heel veel belonen. Het kost veel geduld, maar dat is met elke pup opvoeden....en kind

Ik hoop dat je snel JE puppenkind vind hoor, maar voor deze zou ik niet gaan.....

100%mama

100%mama

10-05-2010 om 12:03

Pupkoper

had in de "haast" even over je berichtje gelezen dat je al de beslissing had gemaakt voor deze niet te gaan....sorry. Wel heel knap hoor, je smelt toch weg bij zo'n hummel!

Succes bij je zoektocht hoor!

Kaaskopje

Kaaskopje

10-05-2010 om 12:49

Emma

"En waar moeten anders al die hondjes die niet bij rasfokkers worden geboren heen?"
Dat zie ik, hoe sneu voor de hondjes ook, nou echt totaal niet als mijn verantwoordelijkheid. Ik betaal (stel dat ik dat ooit nog zou doen) een lieve duit voor een raspup en dan wil ik dat de fokker er correct mee omspringt. Je koopt een nieuwe niet tweedehandse auto toch ook niet bij een beunhaas, maar bij een officiële dealer?
Met je tweede opmerking heb je wel een punt. Bij een officiële fokker ben je niet gevrijwaard van het risico dat je pup iets blijkt te hebben. Dat wordt wel geprobeerd uiteraard, maar het blijft een natuurlijk 'goedje' waar helaas productiefoutjes aan kunnen zitten.

Kaaskopje

Kaaskopje

10-05-2010 om 12:56

Pupkoper

Ik maak een fokker van dichtbij mee, maar de kosten komen niet zomaar uit de lucht vallen. Pups betekenen sowieso een investering in tijd, dierenartskosten, materiaal, voer, e.d.. Ik vind niet dat je van een fokker kunt verwachten dat de pups al alles kennen. Hoe vaak zie jij dát soort kleine pups middenin de stad? Ik nooit. Ik zie pups op zijn vroegst in het openbaar met hun nieuwe eigenaar.

Kaaskopje

Kaaskopje

10-05-2010 om 13:00

Emma

Een pup van 13 weken is geen oude pup. Er zijn wisselende meningen over hoe oud een pup bij het verlaten van een nest moet zijn en 1 van die meningen is dat 13 weken een mooi moment is. Ik heb een pup liever iets jonger, maar met onze boxer van die pupleeftijd is het ook helemaal goedgekomen. De fokker kon niet goed kiezen welke ze zelf wilde houden en die van ons was dus in feite goed genoeg om mee te willen fokken. Niks mis mee dus. Ze heeft er hooguit zelf meer kosten aan gehad, waardoor de verkoopprijs netto minder voor haar opgeleverd heeft.

Sassefras

Sassefras

10-05-2010 om 13:05

Pupkoper

Ik denk dat deze fokker al omlaag was gegaan met haar prijs. De prijs van een Golden Retriever, gefokt door een erkende fokker die volgens, en met goedkeuring van de rasvereniging fokt, is wel wat hoger. Varïeert van 700 tot 800 euro. Misschien wel meer inmiddels...

Sassefras

Sassefras

10-05-2010 om 13:17

Emma b

Emma: Niets mis met een leuke kruising en het klopt dat ze vaak wat sterker zijn en wat ouder worden dan de gemiddelde, dure rashond. Wij hebben er hier zelf 2 rondlopen, waarvan de oudste al 15 is.
Je kunt ze overal kopen; tenzij het zo'n broodfokker is met een schuur vol verschillende nestje pups is natuurlijk.
Maar ga je voor een echte rashond met de bepaalde typische raskenmerken, dan kan je toch echt het beste naar een erkende fokker gaan, dan loop je het minste risico op doorfok en de daarmee samenhangende problemen. En natuurlijk kun je daar ook pech mee hebben, maar dit komt dan altijd weer terug bij de fokker die de volgende keer niet wéér met deze combinatie zal fokken. Met name als er bij meerdere pups uit hezelfde nest deze problemen zijn geconstateerd. Op deze manier blijven de risico's het meest beperkt...

Maylise

Maylise

10-05-2010 om 13:23

Emma

Als ik een rashond koop dat zou ik nooit een rashond kopen bij een niet erkende fokker. Kruisingen die je bij particulieren haalt is een ander verhaal. Ik hoef ook niet persé een rashond. Een van mijn leukste honden ooit was een kruising uit een particulier nestje en een andere geweldige hond was een niet te determineren soort uit het asiel. Als ik echter wel een rashond wil dan zou ik altijd voor een erkende fokker gaan. Er is namelijk (zeker bij populaire rassen) te veel kaf onder het koren. Daarnaast vraag ik me af waarom iemand er voor kiest om honden van een bepaald ras te fokken maar vervolgens niet bij de rasvereniging wil. Te duur? Te veel eisen? Te weinig interesse? In elk geval zet ik er mijn vraagtekens bij en als ik toch zo'n grote investering wil doen dan wil dat toch zorgvuldig doen. Natuurlijk sluit je daarmee niet elk risico uit maar dat kan natuurlijk nooit.

Overigens zijn er ook zeker bepaalde rassen die ik niet zou willen vanwege erfelijke problemen zoals bijvoorbeeld een bulldog.

Maylise

Maylise

Maylise

10-05-2010 om 13:27

Reu of teef

Ik heb verschillende reuen gehad en verschillende teefjes en ik zou echt niet weten wat in het algemeen makkelijker is. Het waren allemaal reuze lieve honden eigenlijk. Of in het algemeen teefjes zachtaardiger zijn dan reuen weet ik eigenlijk niet.

Overigens heb ik geen van mijn honden ooit laten castreren/steriliseren. De nadelen zijn vaak groter dan de voordelen. Alleen ons laatste hondje hebben we laten castreren op een gegeven moment op aanraden van de dierenarts omdat de kans dat een bepaald gezwel wat hij had terug zou komen kleiner zou worden zo.

Ik heb nu al meerdere jaren geen hond meer maar ik hoop ergens eind dit jaar weer op zoek te gaan naar een hondje. Heb er echt heel veel zin in.

Maylise

Kaaskopje

Kaaskopje

10-05-2010 om 13:35

Pupkoper

Onze laatste hond was een Engelse Cocker-reu en ik was bij het verzorgen toch altijd een beetje bang dat ik uit zou schieten als ik een beetje moest knippen en fatsoeneren Een volgende hond van ons wordt sowieso weer kortharig, dus dan zou dat probleem er niet meer zijn, maar ik heb toch voorkeur voor een teefje. Zo'n voorkeur is heel persoonlijk.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.