Home » Forum » Scheiden waar beginnen

Scheiden, waar beginnen?

107 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
leeuw12
Scheiden, waar beginnen?

Hallo meiden,
helaas zit het er waarschijnlijk toch aan te komen...we gaan waarschijnlijk scheiden.
korte schets: 3 kinderen in een koophuis in haarlem. voor mij niet te betalen,voor hem ook niet. maar een paar maanden ingeschreven voor een huurwoning.
wat nu? als je officieel gescheiden bent,kan je volgens mij urgentie voor een huurwoning aanvragen. hoe lang duurt dat ongeveer?
mijn man moet z.s.m. een ander flatje, hoe? een huurwoing duurt gemiddeld 5 jaar in haarlem. kan ik hem ook apart inschrijven? als ik hem mijn inschrijving geef, heb ik dan nog wel recht op urgentie?
of kan hij beter particulier iets zoeken? is dat te betalen?
Ik denk dat officieel scheiden het eerste zal moeten, moet ik daarvoor naar een advocaat?

wie helpt mij in deze chaos en zet wat dingen op een rijtje voor me?
ik zie het allemaal niet meer zo helder. hij heeft overigens niemand waar hij tijdelijk kan wonen, ik ook niet met 3 kids.

Tinus_p
Wat dingen

Leeuw:
"wat nu? als je officieel gescheiden bent,kan je volgens mij urgentie voor een huurwoning aanvragen. hoe lang duurt dat ongeveer?"
De regels (wel/geen urgentie) en de wachttijden zijn overal anders. Je zult dus in Haarlem moeten rondvragen hoe het daar is.

Leeuw:
"Ik denk dat officieel scheiden het eerste zal moeten, moet ik daarvoor naar een advocaat?"
Nouja, je kunt elk een eigen advocaat, of samen een advocaat -dat is beter als je geen slaande ruzie hebt. Maar dit heeft (als er gene problemen zijn met schulden/gokken etc) niet zo'n haast en je kunt beter zelf zoveel mogelijk voorwerk doen: Advocaten zijn duur.

MaximeM
2 flatjes

Hoi,

Vrienden van ons gingen ook scheiden en er was hier in de stad ook geen woning om te huren. Zij hebben hun huis verkocht en hebben allebei een klein flatje gekocht. Kinderen samen op de kamer en de ouder had een heel klein kamertje over voor zichzelf.

Misschien is zoiets een optie voor jullie?

Maxime

amk
Boekje

regel zelf je scheiding van Saskia Knaven.

Hier staan heel duidelijk de stappen in. Maar ook de voor en nadelen van verschillende omgangsregelingen. Een voorbeeld convenant, en ook de emotionele dingen die gaan spelen als er nieuwe partners in het spel komen.

Wat Tinus al zegt: alles wat je zelf regelt hoef je niet te betalen, maar onder tenminste 1 advocaat kom je niet uit. Als je nog door 1 deur komt is een advocaat die ook mediator is een slimme keuze. Die begeleidt jullie dan min of meer bij het proces van samen onderhandelen. Bij ons was op die manier binnen 3 maanden alles op papier geregeld.

sterkte,

Angela

leeuw12
Reacties

hallo,
ik meen dat de regel in haarlem is dat je urgentie kan krijgen als je eerst officieel gescheiden bent,maar dat moet ik dan navragen.

ons huis zullen we moeten verkopen,maar door de slechte tijd en te duur gekocht houden we niets over. ik kan met mijn salaris van 3 dagen werken geen flatje kopen.
ik heb echt het gevoel dat we vastzitten.

stel, ik beslis nu dat we idd gaan verhuizen. is scheiden dan niet het eerste wat je moet doen? ik hoorde van iemand dat je dat binnen een week kan doen. heb geen haast hoor,maar ik wil zo snel mogelijk ieder een andere plek.

Tango
Leeuw12

Ik kan je helaas geen adviezen geven, maar wil je wel heel veel sterkte wensen in deze moeilijke tijd voor jou. Er komt vast wel een oplossing voor alles.

amk
Vergeet die urgentie maar

De regel in Haarlem (en omgeving):
Alleen mensen in een levensbedreigende situatie die wordt veroorzaakt door de woning komen nu in aanmerking voor een urgentiebewijs.

Levensbedreigend is jullie situatie niet.
Zie hier de folder:
http://www.woningnet.nl/upl_files/179_urgentie_2008.pdf?IID=179
Daarin staat heel duidelijk dat echtscheiding geen reden is voor urgentie.

Scheiden met kinderen duurt langer als een week, je kunt namelijk geen flitsscheiding doen. Dus omzetten naar een partnerschap en dan uitelkaar.

Vaak wordt er eerst uitelkaar gegaan (1 vertrekt) en dan wordt de rest van de scheiding geregeld. Papierwerk en praktische zaken zoals woonruimte, boedelscheiding, vermogensverdeling etc.

Scheiden kan heel lang duren. Mijn ouders zijn er nu al bijna 2 jaar meebezig. Op papier zijn ze gescheiden, maar de boedelverdeling en de vermogensverdeling willen maar niet lukken.
Mijn eigen scheiding was in 3 maanden gepiept en daarmee volgens de advocaat een flitsscheiding. Terwijl ik toch echt gedumpt ben voor een jonger exemplaar. De verstandhouding met mijn ex en zijn nieuwe lief zijn gewoon goed op dit moment.

Dus het zal er waarschijnlijk op neerkomen dat 1 van jullie het eerst verhuist en dat tegelijkertijd de scheiding in gang wordt gezet. Of dat jullie nog een tijd samen in dit huis blijven en dat de scheiding al gestart wordt. Beiden zijn mogelijk.

groet,
Angela

Tinus_p
Een week-niet dus

Leeuw:
"is scheiden dan niet het eerste wat je moet doen? ik hoorde van iemand dat je dat binnen een week kan doen. heb geen haast hoor,maar ik wil zo snel mogelijk ieder een andere plek."
3 maanden tot een jaar is normaal. Het hangt er een beetje vanaf hoe snel ze zijn bij de rechtbank, en het hangt er vooral vanaf hoe snel je aanstaande ex en jij het eens zijn over een echtscheidingsconvenant.

Weet je, jij weet op dit moment nog nix. Ik zou eerst een week besteden aan je inlezen.

Tinus_p
Flitsscheiding

Knurf:
"Volgens mij mag dat nu niet meer als je kinderen hebt, vier jaar geleden mocht dat nog wel."
Los van of het nog mag; het is een slechte constructie en ik ken diverse mensen die er spijt van hebben.

leeuw12
Duidelijk

hallo mensen,
oke, duidelijk! tinus, ik heb me idd nog niet ingelezen, ik weet niet zo goed waar te beginnen...
het grootste probleem blijft woonruimte. we kunnen geen kant op en zullen toch nog lange tijd in een huis moeten blijven.
We zijn samen in gesprek en hebben goede hoop dat het goed komt,maar ik wil voorbereid zijn en weten wat we kunnen en moeten doen.

Het heeft geen haast,maar ik baal ervan dat zoiets als woonruimte er voor zorgt dat we niet uit elkaar kunnen als we toch zover zijn..

bedankt voor jullie reakties

Temet
Boekje

Nou kan het zijn dat ik in de war ben met dat boek dat amk noemt, maar er staat me iets van bij dat ik ooit een boek zag met de titel 'scheiden voor beginners'- dat leek me ook reuze compleet en informatief. Ga eens een avondje of 2 op de bank zitten met dat soort boeken, dan weet je een hoop meer.
En vraag inderdaad die urgentieregels na. Maar ik geef je op dat punt weinig hoop.

Sterkte

Temet

Vic
Urgentie

In Haarlem krijg je alleen urgentie als je in een levensbedreigende situatie verkeert én een inkomen hebt op of onder bijstandsniveau. In het Haarlems Dagblad stond onlangs het verhaal van een alleenstaande moeder die aan die criteria voldeed, maar omdat ze een week bij haar ouders had gelogeerd kreeg ze geen urgentie. Ze was immers (volgens gemeente Haarlem en de rechter) zelf in staat geweest woonruimte te regelen. Als je wel urgentie krijgt, moet je vaak een tijdje in een sociaal pension. En dat wil je niet met drie kinderen.
In de gemeente Velsen kon je een paar jaar geleden nog wel urgentie krijgen na een scheiding (alleen de verzorgende ouder). Ik weet niet of dat nu nog zo is. Een andere optie is huren in de gemeente Haarlemmermeer. Daar zijn veel vrije sector woningen waarvoor geen wachtlijst geldt, huur ca. 700 p/mnd.
Ik denk dat je je beslissing om te scheiden niet moet laten afhangen van het woonruimteprobleem. Je wilt wel of niet scheiden, en daaraan hangen gevolgen. Als je de procedure in gang zet, kun je daarna gaan kijken wat de verschillende opties zijn. Misschien kan je ex wel ergens een kamer huren, dan zijn jullie in ieder geval uit elkaar. Of je verkoopt het huis, jij houdt de overwaarde, gaat fulltime werken en koopt een heel klein appartementje.
Sterkte!

kroet-28
Is het niet

mogelijk dat hij probeert ergens een klein flatje te huren en jij met de kinderen voorlopig even in het huis blijft? En dat je dan rustig en goed overdacht dingen gaat regelen?
geen idee hoor, ik probeer maar even mee te denken!
sterkte!!!

leeuw12
Te simpel

Hoi,
ik vind toch dat een aantal mensen het te simpel ziet. "huis verkopen en overwaarde"? dat speelt bijons niet eens. als we ons huis verkopen, hebben we zelfs een schuld van ongeveer 15.000 euro.
man een flatje huren? ja, graag! maar waar?
vrije sector voor 700 euro? weet je hoeveel ik verdien met 3 dagen werken?
scheiden niet af laten hangen van woonruimte?

het klinkt zo soimpel,maar soms is het niet zo simpel. er is geen woonruimte. dat is een groot probleem en niet zo simpel als jullie stellen.

Vic
Zeker niet simpel

Het is helemaal niet simpel. Het is verschrikkelijk lastig en ik kan me voorstellen dat je er helemaal moedeloos van wordt. Daar kom je alleen niet verder mee, en je zult toch dingen moeten regelen als je wilt scheiden. Fulltime werken is te regelen (als je bent wie ik denk). Dan is 700 euro nog een hoop geld, maar voor tijdelijk misschien wel te doen met je eenoudertoeslagen en -kortingen. Die schuld moet je ex dan meenemen, maar dat kun je eventueel als lening doen. Er zijn best wel opties, ze zijn alleen niet allemaal heel comfortabel en ideaal is het al helemaal niet.

kroet-28
Te simpel

ik zeg ook niet dat het simpel is, ik probeer mee te denken (en de rest volgens miji ook).
als je met een schuld blijft zitten is het misschien zowiezo een goed idee om TOCH te proberen voor hem ergens iets te huren. probeer de onorthodoxe methodes: niet officieel huren, maar bij iedereen rondstrooien dat hij woonruimte nodig heeft en proberen of er ergens iemand iets heeft waar hij tijdelijk kan wonen.
En ik kan me voorstellen dat het heel lastig is als je part time werkt, maar jullie hebben samen een probleem en dat zul je toch moeten zien op te lossen.
En dat je minder te besteden zult hebben, is volgens mij een gegeven, 2 aparte huishoudens zijn altijd een stuk duurder dan 1 gezamelijk, zelfs als je je geld erlijk zou delen.
Nogmaal veel sterkte

leeuw12
Meedenken

Hoi,
ik begrijp dat jullie willen meedenken,maar ik blijf tegen hetzelfde aanlopen. in mijn hoofd ook. van alles wat er geregeld moet worden, geen probleem. maar woonruimte regel je gewoon niet makkelijk.
prive huren ben ik aan het kijken,maar ook dat is niet goedkoop,zucht.

vic, ik weet niet of ik ben wie jij denkt;-) maar fulltime werken is onmogelijk met drie kids waarvan er eentje nog niet op school zit.

Tinus_p
Niet onmogelijk

Leeuw:
"maar fulltime werken is onmogelijk met drie kids waarvan er eentje nog niet op school zit."
Neehoor. Daar heb je KDVs en NSOs voor. Sterker nog, gezien je situatie zuil je wel moeten, dus ik zou beginnen met inschrijven. Het is de directe consequentie van scheiden.

Vic
Fulltime werken

Ik weet niet hoe het met drie is, maar met twee kinderen is het te doen om fulltime te werken. Eigenlijk is het met een niet schoolgaand kind nog het makkelijkst, kdv's beginnen vroeger dan de scholen en je levert je kind zonder spullen (broodtrommel, bekers, pakjes) zorgeloos af.

Maylise
Fulltime werken kan best

Ik heb vroeger toen ik alleenstaand was altijd fulltime gewerkt naast kleine nog niet schoolgaande kinderen. Nu ben ik inmiddels al weer jaren getrouwd en heb nog meer kinderen. En ook nu werk ik fulltime. Natuurlijk kan dat. Er zijn uitstekende KDVs waar je subsidie voor kan krijgen, gastouders en nog veel meer. Het is even wat geregel maar iedereen is zo aan het nieuwe ritme gewend.

Er is een tekort aan sociale huurwoningen. Urgentie zal je vast niet krijgen. Ik weet zo weinig andere oplossingen behalve een vrije sector woning. 700 euro is veel geld inderdaad en er komen natuurlijk nog andere kosten bij. Met fulltime werken zal je dat echter vast op kunnen brengen al zal je het dan verder wel zuinig aan moeten doen. Onderwijl kan je dan verder kijken naar een huur of koopwoning. Immers misschien kun je wel een woning kopen uiteindelijk als je fulltime werkt.

Ik denk dat fulltime werken de enige oplossing is als je echt vlug weg wilt of een veel beter betaalde parttime baan vinden natuurlijk maar dat zal lastiger zijn.

Maylise

leeuw12
Oke duidelijk

hallo mensen,
het is duidelijk. fulltime werken. maar nee, daar ga ik nog niet aan,het spijt me.
al 9 jaar wil ik altijd het beste voor mijn kinderen en nu fulltime werken en ze 5 dagen in de week naar de opvang? nee, niets voo rmij.
ik besef dat ik weinig keuze heb.
Hopelijk redden we het nog samen, we zijn bereid te vechten. Ondertussen ga ik me inlezen en eens rondkijken of je ergens prive wat kan huren ofzo.

fulltime werken? no way!

leeuw12
Fulltime

Hoi,
je kan het een domme reaktie vinden, maar ik vind het niet realistisch om drie kleine kinderen fulltime naar de opvang te brengen.
mijn partner kan niet minder werken. als het allemaal doorgaat, dan zal hij financieel blijven helpen tot we een eigen woning hebben en alles op de rails.
Ik kan met 3 dagen werken en alimentatie genoeg verdienen om ons te onderhouden,maar idd geen huur van 700, dat ben ik dus ook niet van plan.

domme reaktie? misschien wel. ik weet dat er vrouwen zijn die fulltime werken terwijl de kinderen op de opvang zitten,maar dat is geen optie voor ons.

MaximeM
Toch flatje

Hoi,

Ik keek eens voor je op funda.nl en zie bijvoorbeeld een flat (Engelandlaan 152) voor € 125000. Het is een 4 kamerflat. Wel heb je nog maandelijkse kosten van € 140 en ik zie iets van een hypotheek voor € 217 per maand. Ik weet natuurlijk niet wat jij in jouw situatie zou moeten betalen maar dit is op zich bij elkaar niet vreselijk duur toch? Laat anders eens uitrekenen hoeveel hypotheek je zou kunnen krijgen met je salaris.
Ik zou trouwens ook liever niet met 3 kindjes fulltime gaan werken hoor. Ik vraag me soms ook af of het niet meer kost dan opbrengt (je moet ook kinderopvang enzo betalen als je werkt)
Maar goed, misschien komen jullie er samen nog wel uit, doen jullie iets van relatietherapie?

Sterkte
Maxime

Massi Nissa
Fladder

Ik werk ook vrijwel fulltime en ben kostwinnaar van mijn gezin. Hoezo kan dat niet? Jouw situatie is heel anders dan die van veel anderen, ik denk dat je dit soort opmerkingen niet op jezelf moet betrekken. Ik ken op mijn werk genoeg vrouwen die vrijwel of geheel fulltime werken en als alleenstaande moeder zo hun gezin onderhouden. Het kan en het gebeurt.
Wat ik juist heel vervelend vindt is het soort reactie van leeuw12, als ik even eerlijk mag zijn op de vroege morgen. "Nee hoor, dat kan ik niet, ik kies voor mijn kinderen". Dank je wel. Vrouwen die fulltime werken om de boel draaiende te houden, kiezen dus tegen hun kinderen? Daar krijg ik nu een vieze smaak van in mijn mond.
Scheiden lijkt mij een van de ergste rampen die iemand kan overkomen, en ik vind het allemaal echt naar voor leeuw12. Maar zeggen dat je niet kunt wat miljoenen (misschien wel miljarden) vrouwen dagelijks doen, tja.
Groetjes
Massi

leeuw12
Fladder en massi

hoi,
fladder dank je wel!
massi nissa..ik wil niet oordelen over een ander en doe dat ook niet. anderen wel over mij.
ik vind, in mijn belevenis, dat een moeder het niet kan maken om fulltime te werken met 3 kleine kinderen nee. het is niet goed voor de kinderen.
een moeder hoort er te zijn. maar soms kan het idd niet anders. als je het eerlijk aan de stoere fulltime moeders vraagt, voelen zij zich prettig bij het feit dat ze hele dagen werken en de kids nauwelijks zien?
ik denk dat een kleine groep het prima vindt, maar de meesten niet.

Ik hoop dat we er samen uit komen. zo niet, dan zal ik een keuze moeten maken en zoeken naar een flatje,maar ik zal niet fulltime werken.
wie daarover wil oordelen moet dat zelf weten.

maxime, je hebt gelijk. zo slecht verdien ik niet en misschien krijg ik zo'n hypotheek wel. zeker het overwegen waard

Massi Nissa
Leeuw12

Leeuw12, misschien moet ik niet posten als ik me ergens over op zit te winden. Als ik het nu teruglees wat ik net schreef, 'verwijt' ik Fladder ervan dat zij de opmerkingen teveel op zichzelf betrekt... en doe dan vervolgens precies hetzelfde. Wel grappig dat je zoiets niet ziet als je boos bent.
Nee, ik vind fulltime werken niet leuk. Ja, ik zou mijn kind graag meer zien. Maar de harde economische werkelijkheid is gewoon dat het niet anders kan. Ik heb me daarbij neergelegd. Gelukkig heb ik mooi werk waarin ik kinderen van anderen kan begeleiden. Dochter heeft nergens last van, die is gelukkig bij oma en op het kdv.
Die suggestie van Maxime is zo gek nog niet, als je een aflossingsvrije hypotheek neemt kunnen de lasten laag uitvallen. Bovendien heb je als eenoudergezin veel aftrekposten. Misschien weet iemand op dit forum een goede financieel adviseur in jouw omgeving die alles met je/jullie op een rijtje kan zetten?
Groetjes
Massi

purk
Willen of kunnen

soms is het geen kwestie van fulltime willen werken, maar moeten werken om de eindjes aan elkaar te knopen. Dan heb je dus simpelweg niet zoveel te willen.

Ik wens je veel sterkte de komende tijd. Er komen veel nieuwe dingen op je pad, waarvan je ws. nooit gedacht had dat je er mee moest gaan dealen. Je zal dus waarschijnlijk ook leren (of gedwongen worden door hoe zaken lopen en zijn) om anders tegen zaken aan te gaan kijken en wellicht een ander standpunt in te nemen dan je nu hebt of had toen je kinderen kreeg.

groetjes van Purk

Sancy
Niet dom

Nee, dat is niet dom, als je leven overhoop gehaald wordt en je van gekheid niet weet wat je moet doen en waar je moet beginnen. Dat is beangstigend en enorm moeilijk. Maar dan moet er ook een moment komen waarop je beseft dat hoe moeilijk het ook is, je niet meer kunt leven zoals je gewend was, en je op basis van de nieuwe situatie tot andere keuzes moet komen. en helaas is het in de meeste situaties zo dat de omstandigheden je vaak dwingen tot het maken van die keuzes voordat je daar mentaal helemaal klaar voor bent.
Wat het zwaarst is, moet het zwaarst wegen. En dat kan soms enorm wrang uitpakken.

Maylise
Fladderbeestje

Het lijkt alsof kinderen weet ik wat wordt aangedaan door een moeder die fulltime werkt.
Als alleenstaande zul je het zelf moeten redden. Je zult voor een woning moeten zorgen en brood op tafel. Daarvoor heb je inkomsten nodig. Als de inkomsten die je hebt uit je parttime baan en eventuele alimentatie niet genoeg zijn dan zul je inderdaad fulltime moeten werken. Moet inderdaad en niet mag. Het is niet altijd een keuze. Je zult toch een dak boven je hoofd en eten nodig hebben. En dat is niet altijd leuk en helemaal niet stoer maar er is voor heel veel alleenstaande ouders (en niet alleen voor hun) gewoon geen alternatief.
Toen ik jaren geleden er met twee kleine kinderen alleen voor stond zonder alimentatie of wat dan ook moest er toch wat gebeuren. Ik had natuurlijk ook achterover kunnen leunen om te kijken of er wat op me af zou komen maar ja dan zouden we allemaal in de goot zijn beland. Dus ik ging aan het werk, fulltime en zorgde daarnaast helemaal alleen voor de kinderen. Dat was niet zielig of vreselijk. Het was zoals het was.
Ook nu werk ik fulltime terwijl ik inmiddels al lang weer een partner heb. Mijn kinderen komen daardoor niks te kort en zijn ook nooit wat tekort gekomen.
Ik weet niet of Leeuwin een alternatief heeft voor fulltime werken. Dat hangt er van af hoeveel ze verdiend en hoeveel alimentatie ze eventueel kan krijgen en hoe duur de woningen in haar omgeving zijn. Ze zal die bedragen zelf op een rijtje moeten zetten. Mocht daaruit komen dat ze nu niet genoeg inkomsten heeft om op zichzelf te wonen heeft ze verschillende alternatieven:
1) niet scheiden
2) full time gaan werken
3) een part time baan zoeken in een goedkopere omgeving waarbij de kinderen ook weer van school moeten wisselen en vele kilometers van pa vandaan zitten. Ook geen geweldig alternatief lijkt mij.
Ik kan me echter niet voorstellen dat fulltime werken zo gelijk afgewezen wordt alsof het gelijk staat met kindermishandeling. Er is gewoon niet altijd een alternatief. En dat is ook helemaal niet erg. Bijna iedereen is prima in staat om ook met sloten kleine kinderen fulltime te werken. Natuurlijk zijn er mensen die vanwege gezondheidsproblematiek dat niet kunnen maar het merendeel staat niets in de weg.
Fulltime werken is niet eng, het is geen overbelasting en het is ook niet zielig voor moeder of kind.

Maylise

liora
Bijstand

Hoi,

Ben zelf niet gescheiden dus geen idee hoe heftig dat allemaal is. Mijn ervaring is echter wel dat thuis zitten zelden dingen oplost. Werken daarentegen wel, het geeft structuur en je een gevoel van meedoen, van eigenwaarde.
Dan heb ik het nog niet gehad over de financiele voordelen.
Overigens, tussen drie dagen werken en fulltime, zit ook nog alles van 28 tot 36 uur.

fladderbeestje schrijft: "Nogmaals: mijn belastingcenten mogen gerust gebruikt worden om (eventueel) bijstand aan mensen zoals zij te geven."

De mijne niet Fladder! Althans, niet aan mensen die mij een slechte moeder vinden omdat ik 4 dagen werk. Die hoeven dan niet te profiteren van mijn arbeid.

Maar dat is irrelevant. Als belastingbetaler beslis je niet waar het geld aan wordt uitgegeven.

Liora

Tirza G.
Maar massi (licht ot)

Je maakt het jezelf wel moeilijk. Je bent zelfs kostwinnáár. Tjongejonge, ga je elke dag als je je werkplek verlaat langs de finish om de winst te incasseren? Elke dag maar weer moeten winnen om de kost voor je bloedjes bij elkaar te krijgen?

Lieverd, kostwinner is genoeg. Gij gewint de kost. Door uwe noeste arbeid.

En leeuw12: een moeder is misschien wel niet zo bar veel belangrijker in het leven van een kind dan een vader. En die werken vrijwel allemaal fulltime buitenshuis.

Tirza

Pagina's

Onderwerp gesloten

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.