Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Suze

Suze

12-05-2014 om 15:20

Schrap houdbaarheidsdatum van eten

http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2014/05/09/schrap-houdbaarheidsdatum-van-pasta-rijst-en-koffie.html

Goede zaak. Er wordt teveel eten weggegooid! Jammer dat wetgeving nodig is.


Mijntje

Mijntje

12-05-2014 om 15:25

neuzen

Ja, we zijn verleerd om op onze neuzen te vertrouwen.

brugklasmoeder

brugklasmoeder

12-05-2014 om 15:29

Liever niet

Ik heb een darmziekte en reageer heel snel op voeding. Ik moet er niet aan denken dat de houdbaarheidsdatum verdwijnt. Ik zou zeker veel vaker ziek zijn.

Suze

Suze

12-05-2014 om 15:45

brugklasmoeder

Nee, vermoedelijk niet.

Het gaat (alleen!) om de tenminste houdbaarheidsdata (zoals voor rijst en pasta - eindeloos te bewaren!!) en die hebben niets met de voedselveiligheid te maken.

De ander data voor verse waren (melk en zo) blijft wel gelden. Maar ook daar is mijn ervaring dat dingen (vaak) niet van de een op andere dag opeens niet meer goed zijn. Maar voor jou misschien wel.

Heb je de link gelezen?

Doet me denken aan een 1 april grap

De caissière zei tegen een mevrouw voor me: deze rollen WC papier zijn over datum of ze even een ander pak wilde pakken
Ze draaide zich om en ging een ander pak pakken.

Zo extreem gaan sommige mensen met de "over datum" om...

amk

amk

12-05-2014 om 16:02

verschil

er zijn 2 verschillende data: te gebruiken tot, die op verse waren moet staan die beperkt houdbaar zijn zoals melk, vis en vlees. Het product mag na die datum niet meer verkocht worden.
Als het onder de juiste omstandigheden bewaard en getransporteerd is is de voedselveiligheid gegarandeerd tot de aangegeven datum.
Onder transport valt ook het vervoer van de winkel naar de consument, dat moet (in dit soort gevallen) ook gekoeld gebeuren wil je de voedselveiligheid kunnen garanderen. TGT is dus een veiligheidsaanduiding.

de tenminste houdbaar tot is een kwaliteitsaanduiding en geen voedselveiligheids aanduiding. Het product mag na die datum wel verkocht worden maar de aansprakelijkheid gaat dan over van de producent naar de winkelier die het verkoopt. De kwaliteit kan afnemen maar mits onder de juiste omstandigheden bewaard en vervoerd is de voedselveiligheid van de gesloten verpakking gegarandeerd.

Kaaskopje

Kaaskopje

12-05-2014 om 17:20

Ja goede zaak

Ik denk dat er héél veel mensen zijn die 'tenminste houdbaar tot' echt niet overschrijden terwijl het eten nog prima is. Mijn dochter is er ook zo een, ondanks ons goede voorbeeld dat het nog wel even kan. Die datum... dát is waar! Dus als die datum eraf gaat heeft ze geen reden meer om zich daarop vast te pinnen.

Mijn neus is over het algemeen een prima graadmeter,

Kaaskopje

Kaaskopje

12-05-2014 om 17:22

Te gebruiken tot

Melk, vla en yoghurt (bijvoorbeeld) kun je meestal nog met een gerust hart tot drie dagen na de te gebruiken tot datum consumeren. Zeker als het om een nog gesloten verpakking gaat.

Kaaskopje

Yoghurt kan nog veeeel langer dan 3 dagen na de tgt-datum, kan ik je meedelen. Het is al zuur, dat helpt. Vla blijft ook verrassend lang eetbaar, al heb ik laatst toch maar een rest vla weggegooid die al een maand open en meer dan drie weken over de datum was. Ik weet niet precies wat zich daarin allemaal heeft vermenigvuldigd, en het wordt niet meer verhit, dus tja.

Vlees is het enige waarmee ik echt voorzichtig ben, verder maak ik mij niet zo druk. O ja, en kant- en klare rauwkost, daarvoor ben ik ook wel beducht.

Het zou trouwens denk ik geen gek idee zijn om de tht-datum anders op te schrijven. Vervang de datum door een productiedatum en zet eronder dat de kwaliteit minimaal gegarandeerd is tot .... weken/maanden na de productie. Ik vermoed dat dat maakt dat mensen minder snel die datum als een afkapdatum hanteren.

Voor sommige zaken maakt het inderdaad niet uit (rijst bijvoorbeeld), voor andere wel. Nootjes bijvoorbeeld gaan op enig moment echt achteruit. Maar ziek zul je er niet direct van worden. Ranzig geworden pinda's zijn overigens zo vies dat je het er wel bij eentje laat, en waarschijnlijk die ook niet eens doorslikt.

Ik heb trouwens niet zo lang geleden een keer knakworstjes gebruikt die toch, naar mijn idee, niet helemaal smaakten zoals het hoorde. Dat constateerde ik nadat man en kinderen er al van hadden gegeten. Het blik stond nog op het aanrecht: de tht datum bleek met meer dan een jaar overschreden (of 2 jaar, ik weet het niet meer. Maar het was de moeite). De worstjes waren al op, dus ik heb mijn mond gehouden en opgelet of er iemand ziek werd. Nee dus.

Maar ik heb me wel voorgenomen om zaken wat vaker van achter uit het voorraadkastje te pakken

Groeten,

Temet

Dalarna

Dalarna

12-05-2014 om 18:41

tja

Ik vind het een prima idee maar ik vind het ook wel prettig dat als ik meerdere pakken van iets heb in de voorraadkast ik gewoon het pak kan pakken wat het eerst op moet. Dat zou ik wel missen. Je loopt meer de kans dat telkens hetzelfde pak achteraan blijft staan.

Tine Winkel

Tine Winkel

12-05-2014 om 20:01

maar welke producten dan wel of niet een datum

in het nieuwsbericht wordt gesproken over rijst, pasta en koffie. Van die eerste twee denk ik OK. Maar koffie is enkele jaren later volgens mij toch echt niet lekker meer: de smaak is minder en ik kan me zelfs voorstellen dat het, door het vet, misschien ook ranzig wordt? Maar zeker de smaak, ik kan me niet voorstellen dat het na enkele jaren nog lekker is

Hanne.

Hanne.

12-05-2014 om 20:18

precies

En dat is precies het punt. Tot de tht datum wordt de kwaliteit gegarandeerd maar ook na de tht datum zijn producten nog veilig eetbaar.

Een pak koekjes dat open ligt is na een paar dagen ook niet smakelijker geworden maar ziek zal je er niet van worden.

'Tenminste Houdbaar Tot' betekent dat een product niet meer voldoet aan de kwaliteitseisen door bijvoorbeeld kleurverschillen. De veiligheid is echter langer - soms zelfs maanden na het verlopen - gegarandeerd.

bibi63

bibi63

12-05-2014 om 21:31

waar ligt de grens?

Ik geloof absoluut dat pasta's veel langer te bewaren/gebruiken zijn. Maar eeuwig...? Waar ligt de grens dus? Ergens is toch een moment dat die pasta niet meer lekker/goed is. De vraag natuurlijk ook of het 'erg' is (lees: je er ziek van kan worden). Dus als je bij wijze van spreken die pasta na 30 jaar eet, zou er dan niet alsnog een schimmelachtig/bacterie-achtig of bederf-achtig proces kunnen zijn? Geen idee. Meer geldt nog voor 'nattige' producten in pot of blik (groenten, sausen en dat soort zaken). Lastig.
Misschien is inderdaad een andere formulering/vermelding voor dat soort producten een optie. Fabriek geeft een (claimbare) garantie tot een bepaalde tijd. Fabriek is daarna niet meer verantwoordelijk, niet voor bederf, maar ook niet voor smaak/kwaliteitsverlies. Maar dan wel duidelijk vermelden dat product op zich nog jaren goed te gebruiken is. Nou ja, eigenlijk lastig met dat soort producten. Ik vrees vele claim van mensen die ziek worden en dat dan gaan toeschrijven aan product x.
Bibi

Zus

Zus

13-05-2014 om 20:29

Bibi

"Dus als je bij wijze van spreken die pasta na 30 jaar eet, zou er dan niet alsnog een schimmelachtig/bacterie-achtig of bederf-achtig proces kunnen zijn? Geen idee. Meer geldt nog voor 'nattige' producten in pot of blik (groenten, sausen en dat soort zaken)."

Nee want micro-organismen hebben vocht nodig om te vermenigvuldigen en bederfproces op gang te brengen. Geen vocht, dus gedroogde pasta, dan geen bederf.
Potjes en blikken worden gesteriliseerd, dus er is geen enkele bacterie of spore meer aanwezig. Zolang de pot of blik dicht blijft, zal er inderdaad eeuwig geen bederf zijn. Hoogstens wat smaakverandering door UV straling of zo. Maar bederf, nee.

Hanne.

Hanne.

13-05-2014 om 21:05

consumentenbond

De consumentenbond heeft vorig jaar een test gedaan. Producten bleken jaren zo niet maanden na de THT datum nog goed te zijn.

Met als absolute record koekjes uit 1962 en koffie uit 1945 waarvan zelfs de smaak nog redelijk was.

http://www.consumentenbond.nl/actueel/nieuws/nieuwsoverzicht-2013/na-verstrijken-houdbaarheidsdatum/

bibi63

bibi63

13-05-2014 om 21:24

hanne

Als dat zo is dan maar snel die datum afschaffen lijkt mij.
Bibi

geheel terzijde

Koffie uit 1945? Dat spul was nog jarenlang op de bon, ik vind het een mirakel dat er nog koffie uit 1945 kon worden gevonden!

Groeten,

Temet

Kaaskopje

Kaaskopje

13-05-2014 om 22:43

Temet

Ja, langer dan 3 dagen kan het ook nog gegeten worden. Maar drie dagen sowieso

Wij hebben laatst een Mona toetje opgegeten wat 2 weken over tijd was. Toch wel enigszins gevormd door het weggooisysteem, vond ik het haast spannend, maar mijn neus zei dat het goed was en ... het was goed

Kaaskopje

Kaaskopje

13-05-2014 om 22:47

Dalarna

Je kunt toch een eigen systeem gebruiken. Stickertjes, of gewoon direct op de verpakking de aankoopdatum noteren.

Wikke

Wikke

14-05-2014 om 01:13

granen kunnen na jaren wel ranzig smaken

Wij eten hier gerust allerlei pakken en potjes die al jaren over de datum zijn. Potje moet "plof" doen, goed kijken, goed ruiken, even proeven, en vrijwel altijd kun je het nog prima eten.

Met granen merk ik wel dat het soms na een paar jaar (over datum) een beetje ranzig kan gaan smaken, zou dat kunnen?

En eenmaal open, snel opeten.
In open pakken met granen kunnen meelmotten e.d. gaan zitten. Is volgens mij niet gevaarlijk maar wel onsmakelijk en irritant.

Ook vind ik het opvallen hoe lang melk nog goed blijft na de datum. Ik ga er van uit dat je het meteen ruikt/proeft als melk niet goed is, en dat je het gewoon kunt drinken als het nog goed smaakt. (Overigens kun je van zure melk hangop maken.)

amk

amk

14-05-2014 om 08:07

wikke

die melk is niet helemaal betrouwbaar in zijn bederfproces. Vaak blijft het wel drinkbaar maar niet altijd.

Voor Dalarna

Jij schrijft: Ik vind het een prima idee maar ik vind het ook wel prettig dat als ik meerdere pakken van iets heb in de voorraadkast ik gewoon het pak kan pakken wat het eerst op moet. Dat zou ik wel missen. Je loopt meer de kans dat telkens hetzelfde pak achteraan blijft staan.

In supermarkten, magazijnen van horeca of ziekenhuizen worden de "vakken" FIFO gevuld. First in First out. De nieuwe voorraad wordt achter de oude voorraad gezet. Thuis doe ik dat ook, in mijn voorraad kast liggen de zakken macaroni op de plank. Als ik een nieuwe zak moet opruimen leg ik die onderop, zodat de oude eerst op gaat.
Als ik een pot augurken open maak dan begint het bederf, je kunt die pot best over een maand of drie leeg maken maar een jaar of langer wordt moeilijk. Om te weten hoe lang iets open staat schrijf ik de datum van openen met een merkstift op de deksel. Dit doe ik alleen bij producten die niet dagelijks gebruikt worden zoals augurken of sauzen. Producten die dagelijks gebruikt worden zijn wel op tegen de tijd dat bederf zou kunnen optreden.

Wat ik altijd lachwekkend vind is de houdbaarheidsdatum op zout. Gewonnen in een eeuwenoude mijn is het verpakt en wel nog maar anderhalf jaar houdbaar? Van die tht datum trek ik mij weinig aan.

fifo

Zo zet ik de boodschappen ook in de voorraadkast. Bovendien: als je zoveel voorraad hebt dat je je bij tht-producten, waarbij de datum een formaliteit is en nog jaren goed blijven, moet afvragen of het nog goed is, dan heb je waarschijnlijk een voorraad waar een buurtsuper nog jaloers op kan zijn.

skik

buurtsuper!

Mijn voorraad kast is zeker geen filiaal van de buurtsuper maar toch zet ik alles fifo weg. Het gaat dan hooguit om 3 zakken macaroni (gescoord in de 3 = 2 actie) die onder de laatste nog in de kast liggende zak komen te liggen.
Hoewel ik niet veel voorraad heb zijn er soms dingen die ergens op een verkeerde plank terechtkomen of naar achteren schuiven en dan vind ik dat na jaren.
Net na de kerst was ik mijn servieskast aan het opruimen, kwam ik een chocoladereep tegen die houdbaar was tot januari 2011. Die heb ik maar weggegooid, de kleur en structuur was erg veranderd,(misschien was het nog eetbaar in de zin van niet bedorven) maar genieten van een stukje choco was er niet meer bij dat voelde en zag ik al. Mijn stukje pure choco met een kopje thee bij het 20.00 uur journaal is mijn geniet momentje.

Maike111

Maike111

14-05-2014 om 09:49

Belachelijke betutteling.....

Dit is echt belachelijk. Je kan beter goede voorlichting geven dan informatie op de verpakking van producten nog onduidelijker maker. Ik ben juist voor openheid en duidelijkheid. Straks zeggen ze nog: we laten de afkomst van een product weg dan kopen ze het eerder. Gewoon wat meer voorlichting en volwassen mensen zelf laten denken.

bibi63

bibi63

14-05-2014 om 10:16

Wat is een belachelijke betutteling Maike

Die snap ik even niet... Dat er geen houdbaarheidsdatum meer op pasta en dat soort zaken mag staan? Heeft toch niets met betutteling te maken, juist met het feit dat mensen minder onnodig weggooien. Dat lijkt mij geen verkeerd uitgangspunt. Als nu blijkt dat de data totaal niets betekenen in de zin dat het product niet meer goed is, dan kan het er beter af. Ga ik het dan eerder kopen? Nee, dat heeft er toch niets mee te maken? De afkomst of ingredienten van een product is heel iets anders.
Bibi

Dalarna

Dalarna

14-05-2014 om 13:03

fifo

Ik ben natuurlijk prima op de hoogte van fifo maar als je, zoals ik een maand of twee in de keuken van een restaurant hebt gewerkt waar, als je drie dagen niet was geweest, meteen sla tegen kwam van 2 dg over de datum omdat je collega's gewoon maar ergens de sla vandaan halen biedt dat weinig vertrouwen in een huishouden. Ik ben namelijk niet de enige die producten in de kast zet en ze er uit haalt en ik heb ook niet van elk product een rijtje staan zoals in de supermarkt. Soms komt de rijst dus op plaats X en soms op Y en geen idee welke eerder mijn kast in is gekomen.

Natuurlijk is overal een oplossing voor maar ik vind het toch gewoon prettig als ik een datum kan lezen, dat is natuurlijk ook de vereiste van het fifosysteem.

ellen

ellen

14-05-2014 om 13:26

productiedatum

Wanneer er een productiedatumverpakkingsdatum vermeld wordt, kun je aan de hand hiervan bepalen welk product het oudst is en dus het eerst gebruikt moet worden

bibi63

bibi63

14-05-2014 om 13:58

Dat is een goeie Ellen

Een productiedatum. Dan heb je in ieder geval nog enig idee hoe oud iets is en wat het eerst op moet.
Bibi

Monique D*

Monique D*

14-05-2014 om 15:59

Vraagje over houdbaar beleg na opening verpakking

Ik vraag mij het volgende af:

hoe lang kan boterhambeleg (vleeswaren, kaas, etc.) na openen van de verpakking bewaard blijven? Ik weet dat je dan niet altijd naar de houdbaarheidsdatum moet kijken..

In dat geval vertrouw ik op mijn neus en de kleur van het beleg.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.