Home » Forum » Tenue de ville

tenue de ville

93 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Jippox
tenue de ville

Binnenkort moet ik opdraven voor een heel bijzondere gelegenheid. De dresscode op de uitnodiging vermeldt: tenue de Ville.
Nu ben ik een echt spijkerbroek/fleecevest/bergschoenen type, en ik heb al minstens 25 jaar geen jurk meer gedragen (en destijds ook al zeer zelden en nooit geheel van harte).

Dus ten eerste heb ik sowieso niks geschikts in mijn kledingkast, ten tweede voel ik mij volkomen ongemakkelijk in al te vrouwelijke kleding en ten derde weet ik niet eens goed wat ik nou eigenlijk geacht wordt te dragen.
Maar gezien de gelegenheid wil ik het wèl graag goed doen.

Iemand tips en/of advies?

Elise
Stadskleding.

Netjes, maar niet te chique. Een japon of een mantelpakje, met een rok op of over de knie. Een broekpak mag volgens mij ook. Lichte of pastelkleuren. Bij een rok of japon geen blote benen. De blazer aanhouden bij een mantelpakje of broekpak. Pumps of ballerina's. Subtiele accessoires.

Jippox
Elise

Ja hmm, daar zit dus werkelijk niets bij dat ik a) bezit of b) bij mij past... Ik heb wel een echt mooie nette broek (waar ik in getrouwd ben) maar die is zwart met krijtstreep. Dat mag dan dus weer niet -zucht-

Jippox
schoenen

Mijn nette schoenen zijn zwart, dat past natuurlijk niet bij al dat pastelgeweld. Ik heb ook nog hele mooie cowboylaarzen. Beter qua kleur (lichtbruin/turquoise) maar die zijn weer niet netjes genoeg.

Dit gaat nog een kostbaar grapje worden!

Elise
Zwart

mag tegenwoordig ook. En laarzen, mits stijlvol en niet te grof. Of loafers.

Guera
Mmmmm

Ligt beetje aan de broek. Modieus van nu of ben je 10 jaar geleden getrouwd?:)
Heb je er een bijpassend jasje bij?
Mooie blouse, klein hakje. Dan kan dat wel als tenue de ville tegenwoordig.

Jippox
Ah!

Dat is goed nieuws! Ik hoop dat ze dat daar ook weten :-)

Dat maakt het alweer een stuk eenvoudiger, dank!

Viooltje
Lenen?

Heb je niet een zus of vriendin in een vergelijkbare maat? Dan kun je misschien iets lenen. Hoef je niet alles aan te schaffen. Mijn zus, qua kledingstijl vergelijkbaar met jou, komt regelmatig in mijn kast snuffelen voor feesten en partijen. Niet dat ik nou direct 'tenue de ville' uit mijn kast kan toveren, maar een paar schoenen lukt wel en jurkjes heb ik ook.

Jippox
Guera

Eh ja, 11 jaar zelfs, maar de broek is echt nog mooi, en nog mooier is dat 'ie nog past !

Jippox
Viooltje

Ik ben vrij klein (1.65), mijn zus en meeste vriendinnen zijn groter en /of een stuk forser. Of hebben dezelfde smaak als ik.... Maar ik ga toch eens informeren her en der. Ik vind het zonde om veel geld uit te geven aan iets wat ik maar zelden ga dragen.

Elise
Eens met Guera

Als je een mooie blouse en blazer bij die broek hebt, kom je al een heel eind met die broek en je nette schoenen.

Aagje Helderder
Op dresscode.nl

vind ik dat tenue de ville ‘vaak geassocieerd wordt met lichte (pastel) kleuren maar dat zwart niet verboden is.

Ik ben zelf best van net en mooi (in mijn ogen dan) gekleed voor gelegenheden maar ik ben niet dogmatisch met dit soort voorschriften. Ik ga ervan uit dat ik niet teveel uit de toon wil vallen in de zin dat ik expres lichte kleuren zal dragen als men op een uitvaart bv meer donker verwacht. En ook geen spijkerbroek met T-shirt als men meer formeel is. Of alles donker als men witte kleding vraagt.

Tenue de villle is netjes maar niet te formeel, en dat vul ik dan dus wel een beetje zelf in. In jouw situatie zou ik dan die nette zwarte broek aantrekken met een vlotte blouse. Die zou ik dan nog wel willen aanschaffen als ik het kon betalen. Maar dan moet ‘ie wel draagbaar zijn bij andere gelegenheden. En nette zwarte schoenen zou ik er ook gewoon bij aantrekken.

Aagje

Teuntje
Als

het echt eenmalig is en je er niet veel geld aan wilt uitgeven, denk dan eens aan tweedehands kledingwinkels, of, nog voordeliger, de kringloop. Klinkt misschien gek maar hier zit een hele leuke kringloopwinkel waar je voor een habbekrats nog best heel goede kleding op de kop kunt tikken.

Jippox
dank

Voor tips en meedenken.

Teuntje, dat vind ik wel een goed idee voor een blazer, om die tweedehands te zoeken. Ik ga eens neuzen.

Dat blijft ook al lastig, want ik vind het allemaal al snel niks (voor mij dan toch)...

Cato
Ik zou

Ik zou gaan met wat voor mijzelf netjes/tenue de ville is. Op mijn huidige werk ben ik wat netter gekleed maar spijkerbroek en fleecetrui zijn anders mijn ding.
Mijn zus was altijd veel netter gekleed, wat voor haar casual is, is voor mij (erg) netjes.
Aanpassen aan de dresscode is een goede leidraad maar ik zou wel bij jezelf blijven.

Jippox
Cato

Dat vind ik ook wel belangrijk ja. Het is een voor mijn zoon (en dus ook voor ons als ouders) heel bijzondere gelegenheid, ik wil er graag netjes en gepast bijlopen, maar als ik mijzelf helemaal ongemakkelijk voel is dat natuurlijk ook niet wenselijk.

Tijgeroog
Jippox

Ik woon in Brabant en heb misschien iets wat je zou kunnen lenen (draag ik voorlopig toch niet, mijn standaard kleding lijkt volgens mij best veel op die van jou. ;-)) Heb je daar wat aan?

Jippox
Tijgeroog

Wat lief! Brabant is niet direct om de hoek, maar wie weet. Zou je me willen mailen op "moi_nl@yahoo.com"?

Marinade
Jumpsuit?

En een mooie jumpsuit van Ladress? Loafers eronder, volgens mij kan dat wel. Beetje stoer en sober.

Tijgeroog
Jippox

Je hebt mail

Jippox
tijgeroog

Jij ook :-)

OND
Wij noemen dat gewoon "stadskledij".

De uitdrukking "tenue de ville" werkt enkel op de lachspieren omwille van de gewichtigdoenerij, gegrondvest in ... een gebrekkige kennis van het Frans zal ik het maar noemen.
In Frankrijk is "tenue de ville" zo goed als onbekend, wat de Nederlandstalige Wikipedia daar verder ook over moge zeggen, maar ze weten daar in het zuiden meteen waar dat "Frans" vandaan komt.
De Fransen kennen wel "les vêtements de ville", maar daar bedoelen ze iets wezenlijk anders mee dan wat hier bedoeld wordt: "les vêtements de ville" staat tegenover "le tenue de travail": vrijetijdskledij tegenover werkkledij.

Lou
Tja OND

"Wij" vinden kledij dan weer geen gewoon woord. Nou en?

OND
Het staat in Vandale

en dat brengt alles wat u daar verder zoal over vindt terug tot zijn ware proporties: een volkomen irrelevant meningetje.

Jippox
OND

Hartelijk dank voor je enorm zinvolle bijdrage weer!

OND
Ik wou er even op wijzen

dat taal- en culturele idiomen behoorlijk ingewikkelde fenomenen zijn en dat de kennis van een andere taal nog net iets meer is dan woordjes een op een vertalen.
Dat gaat inderdaad wat breder en wat dieper dan een snobistische onderdeur die op een uitnodiging "tenue de ville" vermeldt, ondertussen wellicht aan een glaasje sudderance/ jus d'orange nippend.
Als dat allemaal niet aan u besteed is, omdat u nu eenmaal niet goed opgelet hebt in de lessen Frans (hoewel: Belgische leraren praten schande over het Nederlandse taalonderwijs Frans...) is dat voor mij goed hoor, maar verwijt mij niet uw bekrompenheid. "Zinvol"... Je moet het maar durven...

Lou
Precies

Ik vond jouw bijdrage ook niet zo relevant. Daar wou ik even op wijzen :-)

OND
Voor wie een benepen kijk heeft

is alles wat buiten het beeldveld valt irrelevant.

Elise
Tenue de ville

staat trouwens ook in Van Dale.

En hier: https://fr.m.wikipedia.org/wiki/Tenue_de_ville

OND
In Canada (en dan nog...).

Niet in Frankrijk.
Maar weet je wat? Jullie hebben altijd, overal en in alles gewoon gelijk. Jullie zijn de wereldwijd gewaardeerde dijkenbouwers, polyglotten, wat je maar wil.
Nu goed?

Lou
OND

"Nu goed?"

Ja.

Pagina's