Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Tiepmiep

Tiepmiep

18-11-2015 om 14:13

Wat kost een poes aan verzorging minimaal?

We zouden graag een poes aan willen schaffen.
Maar eerst wil ik duidelijk hebben wat de kosten zijn om een poes te onderhouden.
Al diverse mensen ondervraagd. Er zijn er veel die gewoon brokjes en grit gebruiken van aldi, lidl of action. Is dat te doen?
Wat kost een poes per maand in het gunstigste geval? En zijn er nog andere bijkomende kosten waar ik rekening mee moet houden?


MamavanSenH

MamavanSenH

18-11-2015 om 14:30

Die van ons

Even snel uitgerekend en die van ons kost tussen de 50 en 55 euro per maand aan voeding en kattenbak korrels. We gebruiken de goedkoopste korrels. Die doen het hier goed genoeg. En verschonen dan twee keer per week en kunnen met 1 zak twee keer verschonen.
Voer krijgt onze kat van een wat duurder merk omdat ik de goedkope supermarkt merken niet goed genoeg vind. Daar zit weinig echte voeding in. Wij gaan dus naar een dierenwinkel voor het voer. Brokjes zijn geloof ik 14 euro per zak en daar doet ze dan een maand mee. Blikjes 1,09 per stuk en daarvan eet ze er één per dag.

Bijkomende kosten: bij de aanschaf natuurlijk dingen als krabpaal, kattenbak, speeltjes, voerbakken. En verder is onze kat voor 15 euro per maand verzekerd tegen dierenartskosten maar dat hoeft natuurlijk niet. Ik vind het zelf wel prettig want ik heb in het verleden wel eens een kat moeten laten inslapen omdat ze ziek was en de behandelingen onbetaalbaar waren. Dat wil ik voor dit beestje voorkomen. We hebben al een consult, chip en sterilisatie voor 80% vergoed gekregen dus dat is heel fijn.

Paddington

Paddington

18-11-2015 om 14:30

Je moet rekening houden met de dierenarts kosten. Gelukkig is dat redelijk te doen, als je elke maand een vast bedrag opzij (bv. 10,-) legt.
Volgens mij was er een hele aflevering van de Rekenkamer over. Misschien is die nog ergens te vinden.

Hou rekening met gemiddeld 35,- per maand. Daarvan dus 10,- opzij leggen voor de dierenarts. Mocht je pech hebben en een kat met gezondheidsproblemen treffen wordt het duurder.

Een krabpaal is vaak geen overbodige luxe, maar hoeft niet heel erg duur te zijn.

Tip: ik weet niet of er een Ranzijn met dierenarts in de buurt zit bij jullie, maar die zijn in mijn ervaring goed en goed betaalbaar.

Jasmijn

Jasmijn

18-11-2015 om 14:42

viel hier bij de ene mee, bij de andere niet

Wij hebben buitenkatten, dus geen kattenbak en kattengrit. De ene kat eet alleen zakjes van de Lidl en is daar erg gelukkig mee (kosten 12,- per maand, het is geen grote eter) de andere bleek na een tijdje een allergie te hebben,dus moest aan speciaal voer (30,- per maand) en dat was ook geen grote eter, anders was ik meer kwijt geweest. Dan heb je 1x per poezen leven of kattenleven de kosten van sterilisatie of castratie (zo rond 1,5 jaar) en jaarlijks inentingen... daarvan weet ik de prijs niet meer, maar was niet heel erg duur.
Oh ja en iedere maand vlooiendruppels ik dacht 30 euro voor 6 pipetjes (1 per maand) dus 60 euro per jaar per kat)
Dus de uitleg van Paddington is qua bedrag denk ik wel plausibel.
Maar goed, hou er ook rekening mee dat je pech kunt hebben en een dure kat kunt krijgen (allergie o.i.d. en zo'n beestje kan ook niet zomaar weer weg doen)

angel3

angel3

18-11-2015 om 15:11

die van ons

Nat voer is niet perse nodig. Wij doen met 1 blikje/zake van 1,10 euro 2 dagen. Brokken van een duurder merk omdat onze kat erg kieskeurig is en ze beduidend minder stinkende ontlasting heeft met een duurder merk. Zoń zak royal canin of iets kost 2 kilo iets van 23 euro. Doen we denk ik een maand mee.

Kattenbak verschonen we hier zelden maar grit kost bijna niks.
Dierenarts is beduidend duurder. Elk jaar de check up en entingen. Elke maand de vlooiendruppels, elke 3 maanden een herhaling prednison vanwege allergische?? reactie rond haar bekje en dat keert steeds terug zonder oorzaak of in elk geval de dierenarts weet het niet. Die is gelukkig wel zo coulant dat we dan alleen de prik hoeven te betalen en niet steeds het consult. Maar al met al komen we dus qua gezondheidsverzorging al op een 10tje ofzo per maand minimaal.
Ik denk dat rond de 35 euro zeker een realistisch bedrag is per maand.

Wij hebben geen krabpaal meer (weggegeven) ze krabt aan de boom . Ze heeft een mand en een voerbak en ons.....thats it

Phaedra

Phaedra

18-11-2015 om 15:37

Goedkope poes

Mijn (binnen)poes kost me niet zoveel in de maand. Kattengrit koop ik van het merk Katsan, twee zakken in de maand, zo'n 9 euro. Verder krijgt ze droge brokjes voor een 'In-Home'poes. Ook zo'n twee zakken in de maand, kosten 7 euro. Omdat ze me 's nachts uit m'n slaap hield met haar gemiauw heb ik haar wel laten steriliseren. Kosten 120 euro. Hou verder rekening met de aanschaf van een kattenbak, reisbak, voerbakjes, en eventueel een krabpaal. Inentingen heeft ze niet gehad, antivlooi en antiworm doe ik niet aan. Mijn poes is niet verzekerd voor het geval ze ziek mocht worden.

maps

maps

18-11-2015 om 16:30

dure kat hier

Wij hebben onze kat 10 jaar geleden uit het asiel gehaald en die was al gecastreerd. Kat zou ontwormt en ontvlooit zijn,jaja de wormen kwamen van voren en achteren eruit,jak!
Kat was erg ziek en heeft ons de eerste 4 maanden bijna 1000 euro aan dierenartskosten gekost.
Asiel wilde niets vergoeden. Voer kost hier ongeveer 60 euro in de maand aan voer en grit en zand voor in zijn buitenbak in de tuin.
Dit is wel merk droog en nat voer,want kat is vreselijk kieskeurig.
Verder speciale ontworm pipetjes van de dierenarts,ongeveer 40 euro per jaar en dan natuurlijk de onverwachte dingen.
Kat vloog tijdens zijn speelkwartier vorige week uit bocht,kwam verkeerd terecht en kan niet meer op zijn pootje staan.
Meteennaar de dierenarts,fotos genomen en zijn hiel is uit de kom,gaat nog een tijd duren en er zullen helaas nog meerdere bezoekjes aan de da volgen.
Arm beest en arme wij,even 182 euro armer...
Dus ook al geef je je kat eigen merk voer en grit,hou er altijd rekening mee dat het onverwacht heel duur kan worden bij de da.

Injel

Injel

18-11-2015 om 16:43

hier

30 euro per maand aan kattenbaksteentjes voor 2 katten (vrij duur merk, maar wel vrijwel reukloos). En grofweg 1 kg droge brokken per week, ook voor 2 katten samen. Nat voer krijgen ze hier niet, dat is slecht voor hun gebit (tandsteen, ontstekingen).

Verder natuurlijk de anti wormen- en vlooienpipetjes, 's zomers elke maand en de rest van het jaar elk kwartaal.

Aan dierenartskosten ben ik voor deze twee katten nog niet veel geld kwijt geweest. Eigenlijk alleen de jaarlijkse inentingen. Ze zijn 7 dus in de bloei van hun leven. Voor mijn vorige katten heb ik vooral in de laatste twee jaar van hun levens de zakken van de dierenarts stevig gespekt. Maar dat hoort erbij.

Noet

Noet

18-11-2015 om 16:58

2 stuks

waarvan 1 beginnend nier patient dus speciale voeding 70 euro voor 7,5 kg, doen we dan 3 maanden mee. Katte grit 6 euro per 20 liter, doe een week of 3 met een zak. 2 katten bakken 1x per week verschonen. Dierenarts zo'n 15 per maand omdat er standaard bij de jaarlijkse controles bloedonderzoek gedaan moet worden.

De vorige twee waren goedkoper. De goedkoopste brokjes, nooit zacht voer en 1x per 2 jaar naar de dierenarts, zijn 18en 20 geworden, duursteuitgave in die tijd: inslapen a 150 euro.

Dierenartsverzekering heeftgeen zin, want die vergoeden niet veel, en bij elkaar ben je zonder goedkoper uit.

En hier..

Twee katten van 11 jaar oud die snachts altijd buiten zijn en overdag graag even op de bank komen liggen binnen.
Zijn wel gecastreerd en gesteriliseerd. Verder komen we niet bij dierenarts voor inentingen en zo. Vlooiendruppels geef ik zo nu en dan eens (weinig structuur in dus).
Eten heb ik brokjes van de Lidl. Weet niet wat zo'n zak kost maar het is niet veel. Samen 2 a 3 weken met een zak denk ik. Ook haal ik van die zakjes met nat voer bij de Lidl. Iedere dag(bijna dan want sla ze ook wel eens over) krijgen ze een bak met brokken erin, oud brood er doorheen of aardappels als ik die heb en klein scheutje melk en een flinke plons water. Soms dus zo;n lekker zakje er door heen. Ze kosten ons dus denk ik nog geen 10 euro per maand samen...

Mikke

Mikke

18-11-2015 om 17:20

Hier

Hier een binnenkater. Wij zijn per maand 5-10 euro kwijt aan kattenbakvulling en per 2 maanden 25 euro aan voer. Onze kater eet alleen droge merkbrokjes. Dierenarts zijn we ook niet veel aan kwijt, maar als hij eens wat heeft dan is het wel meteen duur (gemiddeld 15 euro per maand: 1x bijna dood geweest voor 1200 euro hakt er flink in). Voor ons geen probleem, maar als je het geld niet 'over' hebt wel iets om rekening mee te houden.

Alles bij elkaar kost onze kat dus toch nog zo'n 40 euro per maand (en dan hebben wij 'n redelijk onderhoudsvrije kat: geen dieet, geen ziektes!)

Jamie

Jamie

18-11-2015 om 17:32

verzekering

'Dierenartsverzekering heeftgeen zin, want die vergoeden niet veel, en bij elkaar ben je zonder goedkoper uit.'

Zoals bij alle verzekeringen: de verzekeraar zorgt er wel voor dat ze winst halen uit alle verzekeringen bij elkaar. Dikke kans dus dat maar 30% van de mensen met een verzekering dat geld er uit halen, een klein deeltje speelt ongeveer quitte en de rest gaat er op achteruit. Verzekeraars zijn niet gek dus als je het kunt betalen kun je maar beter niet verzekeren of je moet voorkennis hebben over je huisdier (of bijv je autorijkunst als het daarover gaat).

Noet

Noet

18-11-2015 om 17:42

jamie

bij voorkennis betalen ze ook niet. Net als alle verzekeraars.

Lusithania

Lusithania

18-11-2015 om 17:44

Verschillende factoren

Droogvoer is het goedkoper dan natvoer (blik of zakje). Binnenkatten kosten meer aan kattebakgrit. Onze katten gaan naar buiten en daar vis ik alleen vaak een drol uit.
Een krabpaal vindt de ene kat iets en de andere kat niets. Wij hebben nu een kat die de paal gebruikt, vier andere katten gebruik(t)en het matje bij de deur.
De dierenarts is iemand die je veel of weinig ziet. Binnenkatten hebben de inentingen niet echt nodig maar als ze in de vakantie naar een pension gaan zijn ze verplicht.
Wij hebben onze huidige katten nu een half jaar en de ene heeft al iets te vaak bij de dierenarts gezeten: snee in zijn elleboog van 4 cm, gespiest maar heel gelukkig geen vitale organen geraakt, nog een kleinere snee maar die zagen wij pas toen het flink ontstoken was, afvallen en erg veel moeten spugen. In dat halve jaar kostten die akkefietjes ons al 600-700 euro.
Ik wil goede vlooienpipetjes hebben, als de katten vlooien hebben heb ik er zelf ook last van.

Katniss

Katniss

18-11-2015 om 18:42

Dure kostgangers

Ik had ooit twee kittens die in twee maanden voor 1000 euro dierenartskosten hebben gezorgd (Incl ca 300 voor inentingen en sterilisaties). De asielkat die ik daarna nam bleek ziek, en is kort daarna overleden (400 euro + 100 voor de crematie).
De katten die ik nu heb, krijgen hun prikjes voor ca 100 euro per jaar, dus 50 per kat. Ontwormen + ontvlooien ca 30 per jaar. Voer kost 25 euro voor 2 kg en daar doe ik ca drie weken mee, zeg 15 euro per kat per maand. Ze krijgen ook natvoer, zakje Gourmet met zijn tweeën, 50 ct per dag, 15 euro per maand. Grit is niet zo duur, ik schat 10 euro per maand (2 zakken Catsan).

Jamie

Jamie

18-11-2015 om 22:00

noet

Was een grapje, daarom ook de toevoeging 'autorijkunst', maar een buitenkat zal toch ook meer risico lopen dan een binnenkat?

Fiorucci

Fiorucci

18-11-2015 om 22:51

Angel

Royal Canin is niet zo goed als in t algemeen gedacht wordt. Het merk is vooral goed in marketing. Ik zou eens ander voer proberen, scheelt prednison betalen misschien....

poesje mauw

poesje mauw

19-11-2015 om 09:25

mijn kat....

heeft geen kattebak nodig; is een buitenkat: allemaal eufemisme voor:
Mijn kat scheit in de tuin van de buren!!!
Asociaal vind ik dat

hier twee katten

van wie er een ook een allergie heeft en het meeste voer niet kan eten. Ze krijgen Orijen brokjes, duurder maar wel veel beter dan supermarktvoer. Stinkt ook veel minder, trouwens.
Wij zijn denk ik zo'n 50 euro per maand kwijt aan eten, kattenbak, waterfontein (filters moeten vervangen worden), speeltjes etc.
Een keer per jaar inentingen, kosten kunnen per dierenarts verschillen dus kijk goed rond.
Bijkomende kosten kunnen behalve de dierenarts verder nog zijn: oppas/pension als je op vakantie gaat. Misschien ook spullen die eerder vervangen moeten worden (katten gooien nog wel eens iets om), energiekosten bijv. als je de verwarming voor ze aanlaat, schoonmaakkosten. Ik denk niet dat het veel is qua kosten maar ik was bankbekleiding, gordijnen, beddengoed etc. wel veel regelmatiger sinds ik katten in huis heb.

Elisabeth

Elisabeth

19-11-2015 om 09:38

onze

poes poept ook buiten in andermans tuin, maar heeft ook een kattenbak die ze gebruikt als het regent en voor 's nachts, want dan is ze altijd binnen.
kattenvoer 20 euro per maand brokjes/natvoer
kattenbakgrind 10 euro per maand
dierenartskosten apart leggen voor inentingen/ontwormen.vlooienspul e.d 10 euro per maand

Dus ik kom op ongeveer 40 euro per maand.

Niki73

Niki73

19-11-2015 om 12:00

Goedkoop voer

Ik heb nog geen zicht op de langetermijnkosten van mijn nieuwste aanwinst, een katertje. Wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Als je een kitten neemt, kost je kat de eerste tijd meer, want kittenvoer (tot 1 jaar) is duurder dan gewoon voer en ze eten VEEL (vlg puber in de groei). Overigens hebben mijn vorige katten nooit kittenvoer gegeten en die zijn ook gezond groot geworden. Kiteenshebben een in het begin paar inentingen achter elkaar nodig (hier 70 euro per keer) en castratie was 80 euro (sterilisatie poes kost meer). Structureel: elk jaar inenten (70 euro) en in de zomermaanden vlooiendruppels, 40 euro per 6. Mijn katten zijn/waren geen raskatten en eigen nooit ziek, dus verder weinig dierenartskosten.
Sinds de Vlaamse consumentenbond kattenvoer getest heeft, meng ik het kittenvoer met het premiumvoer van de Aldi of de Lidl (niet hun goedkope voer dus). Dat is even goed als de topmerken en veel goedkoper. Dat is dus echt een aanrader en je kat blijft er gezond bij.
Verder gebruik ik klontvormend kattengrit op houtbasis met biologische werking (enzymen tegen stank). Ik doe nu al 3 maanden met mijn eerste grote zak en hij is nog lang niet leeg! Dus 21 euro voor 4 of 5 maanden, schat ik. Dat spul lijkt duur, maar is dus goedkoop en heel makkelijk in gebruik. De bak staat in de woonkamer en stinkt niet. Ook een aanrader wat mij betreft.

Theekopje

Theekopje

19-11-2015 om 12:16

Dierenarts

Bedenk bij de dierenartskosten ook wat voor soort dierenarts je wil. Niet elke dierenarts is hetzelfde en tarieven verschillen.

Voorbeeld: dierenarts A in onze stad is een standaard praktijk. Ze geven prima zorg, maar van het type "bij 99% van de dieren is dit een goede oplossing dus dit is wat we standaard doen". Lage kosten dus je stapt er ook wat makkelijker heen.

Dierenarts B heeft een moderne kliniek met allerlei apparatuur en specialismen. Ze onderzoeken alles en hebben als uitgangspunt "bij 1% van de dieren is deze oplossing niet geschikt, dus we doen voor de zekerheid ook altijd even een echo/scan/foto, en misschien halen we de dieren-endocrinoloog er ook nog even bij". Bij het afrekenen schrik je je elke keer een bult.

Als je de beste topzorg voor je dier wil, ga je naar B. Als je gewoon goede zorg wil maar niet het summum van moderniteit, ga je naar A.
Dat kan zomaar een paar honderd euro per jaar schelen.

Ik vind dat als je een dier neemt je er goed voor moet zorgen, en als je geen dierenartskosten wil betalen moet je beslist geen kat nemen. Maar ik vind het heel logisch en begrijpelijk als mensen wel de dierenarts willen, maar niet de topkliniek met alle toeters en bellen. Dus je kunt je in je woonplaats oriënteren op de soorten dierenartsen die voorhanden zijn.

Zus

Zus

19-11-2015 om 12:36

kosten en voer

De aanschaf van onze kat uit het asiel was de grootste uitgave, maar ze was dan wel gesteriliseerd, gechipt, ontwormd e.d.
Voor de rest eet ze alleen vers vlees, zoals hart, kippenrestjes, levertjes, kuikentjes. Erg goedkoop en zeer efficient voedsel. Kattenbak is dus ook niet echt vies, want ze plast voornamelijk. Om de dag een klein drolletje, hooguit. Bij droog voer en natvoer dat je in supermarkten koopt zit ook groenten en rijst vaak. Dat kunnen katten helemaal niet verteren, weggegooid geld dus.

mama2

mama2

19-11-2015 om 13:33

Hier

zijn we gemiddeld €16 aan vulling voor de bak kwijt (hebben 2 katten en 2 bakken) en €25 voor droogvoer voor 2 katten. Vergeet daarbij niet om de 3 maanden de ontworming en vlooienpipetten niet.

Als je voor een kitten gaat, dan moet je ook rekening houden met sterilisatie of castratie. Je wil immers geen blèrende krolse poes of een sproeiende kater in je huis.

De 1e aanschaf is dus het duurst, kattenbak, krappaal, speeltjes...

Daarna zijn de kosten vrij standaard, maar wel altijd rekening houdende met de dierenarts natuurlijk. Dat kun je helaas niet voorzien.

Hier 2 totaal verschillende karakters, 2 Perzen waarvan de 1 echt een op zichzelf kater is en de andere nog net niet in mijn nek springt als ik thuis kom.

Noet

Noet

19-11-2015 om 14:44

Zus

en onder dierenartsen is er nu juist de zorg dat steeds meer mensen hun hond/kat vers vlees gaan voeren dat juist minder gezond is voor de beestjes en de baasjes.

http://www.uu.nl/nieuws/rauw-vlees-slecht-voor-hond-en-baas-faculteit-diergeneeskunde-slaat-alarm

Paddington

Paddington

19-11-2015 om 15:05

Noet

Vers vlees kan slecht zijn als iemand zich er niet in verdiept. Ik heb vroeger twee katten gehad, beide opgegroeid tot gezonde katten volledig op vers voer. Helaas gingen de katten met mijn ex mee en zijn ze vervolgens in het asiel beland.

Mijn honden krijgen al jaren niets anders dan vers. Zoals jij nu een link neerzet over hoe slecht het kan zijn, zo kan ik een hele lijst neerzetten met hoe slecht de kant-en-klare voeders zijn.

Ik denk dat het je eigen keuze moet zijn. Voor mij was het een weloverwogen keuze om de overstap te maken naar vers voer. Bij katten is deze overstap vaak wel moeilijker. Met kittens gaat het meestal wel goed. Dus als je vers voer wil gaan geven, lees je dan goed in. Er zijn veel boeken te vinden waarvan er vele zijn gebaseerd om grondig onderzoek door gerenommeerde dierenartsen.

Dierenartsen die tegen vers voer zijn, zijn vaak dierenartsen van de oude stempel. Mocht er nog een kat komen bij mij (en die kans zit er zeker in) dan zal ook deze zeker vers voer krijgen, net als mijn honden.

Zus

Zus

19-11-2015 om 16:06

Noet

Met vers vlees moet je net zo hygiënisch omgaan als je met vlees voor jezelf doet. Er zijn ook sites waar je kant-en-klaar ingevroren gemalen (biologisch) vers vlees kunt kopen, met botten en al. Ik vind het opmerkelijk dat een dierenarts, zoals in het artikel, zou vinden dat blikvoer en brokjes betere alternatieven zijn (maar de bron is De Telegraaf, ben benieuwd of dat niet hun eigen visie is). Kijkend naar het verteringsstelsel van katten, is het zo onlogisch om iets anders te geven dan prooidier of vlees. Honden hebben overigens wel behoefte aan wat graan en groente, maar honden zijn ook minder 'streng' carnivoor dan katten.
Ik merk het ook aan de ontlasting die nauwelijks stinkt (niet zoals bij mijn vorige katten die alleen brokjes lustten) en ze ruikt ook niet uit haar bek.
Volgens mij kan dit net zo'n discussie worden als borstvoeding vs flesvoeding .

Katniss

Katniss

19-11-2015 om 16:13

Rauw voer

Ik denk dat die risico's bestaan bij mensen die bedenken dat Fifi ook wel een (rauw) karbonaadje mag, of een lekker stukje kipfilet. Je kunt ze het best rauw vlees geven dat ook speciaal bedoeld is als dierenvoer. Niets zo irritant als mensen die zelf het wiel menen te moeten uitvinden, terwijl andere mensen ervoor geleerd hebben.

Zus

Zus

19-11-2015 om 17:17

Katniss

'Niets zo irritant als mensen die zelf het wiel menen te moeten uitvinden, terwijl andere mensen ervoor geleerd hebben'.
Of mensen die helemaal niet nadenken, altijd denken dat mensen die ervoor geleerd hebben per definitie gelijk hebben en klakkenloos voedsel geven waarvan katten slechte gebitten krijgen en deels niet kunnen verteren.
Je moet inderdaad niet zomaar wat geven als je aan vlees begint. Geen varkensvlees bijvoorbeeld. Maar waarom geen kipfilet dan?

Zus

Zus

19-11-2015 om 17:45

Katniss toevoeging

Lees net mijn eigen bericht en lijkt alsof ik kribbig op jou persoonlijk reageer. Is niet het geval, even voor de duidelijkheid

Katniss

Katniss

19-11-2015 om 19:29

Och ja

Dat is natuurlijk ook irritant maar feit is dat talloze katten gezond oud worden op Lidlbrokjes. De kat van mijn moeder krijgt huismerkbrokken en blikvoer uit zo'n 400 gramsblik, het allergoedkoopste. Het is een buitenkat maar hij wordt nooit ingeënt, ontvlooid of ontwormd. De kat is inmiddels een jaar of 15, en nooit ziek. Die van mij krijgen brokken met 75% vlees, het duurste blikvoer, de hele handel aan inentingen en ontworming, en ze hebben regelmatig wat.
Ondanks hetzelfde voer heeft eentje altijd grote flubberuitwerpselen en de ander keurige droge drolletjes.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.