Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Caesar

Caesar

09-04-2016 om 12:32

Aardstralen

Om een ander topic niet te bevuilen met een off topic discussie, maar even een nieuw draadje.

In dat andere draadje las ik:
"Paar tips, bed verplaatsen, sommige mensen zijn gevoelig voor aardstralen."

Ik hoop dat dat een grapje was. Of zijn er hier echt mensen (anders dan Onno) die serieus in aardstralen geloven?


40er

40er

09-04-2016 om 12:41

ow, dat was ik.....

Helaas moet ik er wel in geloven.
Mijn mega-nuchtere-halve-boer van een man kan ze me zelfs aanwijzen. Hij reageert het sterkste op waterbronnen.
Dus ja, ik geloof er wel in.

(Wel top dat je het andere draadje niet er voor gebruikt

Elfje65

Elfje65

09-04-2016 om 12:50

Hoewel ik de nuchterheid zelf ben, geloof ik wel in het bestaan hiervan. Er is meer tussen hemel en aarde dan wij weten.

En Feng shui

http://skepsis.nl/vrom/

Het is ook een tijdje mode geweest om in te richten met behulp van Feng Shui. En inderdaad ken ik een instelling waar een piramidevormig dak is gemaakt, echt mooi, misschien heeft het niet de beoogde kwaliteiten maar de schoonheid is verbluffend.
De ziekte van mijn grootmoeder op het boerenland werd ook onderzocht door een pendelaar naar aardstralen. Voor zover ik weet kwam er niets uit en ze is ook wel dertig jaar ziek geweest.
Het kunnen sociale fenomenen zijn die positief kunnen werken.
Dat ze als oplichters geportretteerd worden snap ik wel maar dan mis je hun sociale en positief bevestigende en steunende soms esthetische waarde.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

09-04-2016 om 13:18

Mwah

Echt geloven hierin doe ik niet. Maar ik weet dat er wel meer gekke dingen waar blijken te zijn. Dus ik kan me helemaal voorstellen dat je bij verstoorde nachten meubels gaat verschuiven.

Ad Hombre

Ad Hombre

09-04-2016 om 13:28

40er

"Mijn mega-nuchtere-halve-boer van een man"

Dat je 'm een halve boer noemt vind ik best, maar het recht op de kwalificatie 'mega nuchter' heeft ie nu wel verspeeld.

Ad Hombre

Ad Hombre

09-04-2016 om 13:29

Dendy Pearson

"Echt geloven hierin doe ik niet. Maar ik weet dat er wel meer gekke dingen waar blijken te zijn."

Ah, en dus verdienen alle geschifte meningen een kans?

"Dus ik kan me helemaal voorstellen dat je bij verstoorde nachten meubels gaat verschuiven."

Dat mensen met chronisch slaaptekort gekke dingen gaan doen is allebehalve gek.

Veel mensen slapen beter...

Als ze liggend in bed de deur kunnen zien. Toch iets instinctiefs van heel vroeger denk ik. Toen er nog sabeltandtijgers de grot in konden komen stormen en zo. Dus het bed anders zetten kan soms best helpen.

Ik geloof trouwensheel erg NIET in aardstralen, maar wel heel erg in het placebo effect. Als je denkt dat iets 'helpt' dan gaat het ook helpen. Dus als je. In aardstralen gelooft zal het verplaatsen van je bed op advies van een 'kenner' vast en zeker verbetering opleveren.

Ingrid

Nur

Nur

09-04-2016 om 13:34

Nee

Ik geloof niet in aardstralen of aanverwante zaken. Het is niet logisch, er is geen enkel bewijs voor, en geen enkel onderzoek heeft ooit kunnen aantonen dat ze bestaan.
Maar als iemand wel gelooft dat ze bestaan dan kan het verschuiven van het bed misschien wel helpen. Placebo effect is heel belangrijk. We doen allemaal wel eens dingen waarmee we ons zelf voor de gek houden in de hoop dat het helpt. En vaak werken dat soort foptrucjes ook wel als je er zelf in gelooft.

Het enige kwaad wat het kan is dat als je wichelaars en soortgelijk volk binnenlaat je hier geld mee kwijt raakt. Maar als je hier gemoedsrust door krijgt is het dat geld misschien wel waard.

Erkenning

Mijn moeder is veel ziek geweest toen we jong waren. Behalve naar de dokter, uiteraard, heeft ze op een gegeven moment ook een bekende helderziende geraadpleegd. Die luisterde goed en weet haar klachten aan het feit dat ze, als boeredochter, op een flat woonde. Nadat mijn ouders een huis kochten was mijn moeder nog steeds niet heel erg gezond, maar haar welzijn was een stuk verbeterd.

Nur

Nur

09-04-2016 om 13:40

AnneJ

Ja, een uiterst nuchtere constatering die iedereen had kunnen doen. Natuurlijk zal iemand die op een boerderij is opgegroeid zich opgesloten voelen op een flat. De opa van mijn man had precies hetzelfde. Toen die weer terug was op een boerderij is hij binnen een maand enorm opgeknapt. De depressie en lusteloosheid verdwenen en dat had uiteraard ook een goed effect op zijn algehele gezondheid. Zijn benen waren nog steeds verlamd maar hij had een stuk minder last van al zijn kwaaltjes.
Soms heb je een buitenstaander nodig om het overduidelijke aan te wijzigen. Mag ook de buurvrouw zijn, hoeft niet perse een helderziende te zijn

Bekrachtiging

Die positieve consequenties worden in macro onderzoek echter vaak niet gevonden. Voor mij werkt het zo. Ik heb geleerd, de theorie van conditionering, dat als je incidenteel onvoorspelbaar een bepaalde uitkomst bekrachtigd dat dat juist extra positief beïnvloed. Men weet dat het niet altijd werkt, maar juist vanwege het feit dat het heel soms werkt blijft men proberen met soms een anekdotisch maar sprekend resultaat, dat dan als aanjager dienst blijft doen.

Imogen

Imogen

09-04-2016 om 13:48

maar

zijn die aardstralen dan zo smal dat je met het verplaatsen van je bed al buiten hun bereik bent? Dat vind ik dan onwaarschijnlijk, dat aardstralen niet de grenzen van de tektonische platen of zo volgen.

Kaaskopje

Kaaskopje

09-04-2016 om 16:03

Flat vs huis op de begane grond

Mijn vader wilde na een vakantie in Wijk aan Zee niet terug naar onze flat. Afschuwelijk vond hij het om weer op 1 hoog te moeten functioneren. Vanaf dat moment zijn ze zich op een koophuis gaan richten. Ik heb tijdens onze tijd in een flat een flinke antipathie voor flats opgebouwd. Ik was zó opgelucht toen we naar ons huidige huis verhuisden! Toch overweeg ik nu wel weer om naar een flat te verhuizen. Maar hij moet wel aan wat voorwaarden voldoen. Veel zon vooral. Balkon op het zuiden, of deels zuiden, lift, niet gehorig (meer voor de buren dan voor ons), dat soort zaken. We hebben geen haast en de jaren moeten nog verder opgebouwd worden, maar de knop is weer om in ieder geval.

Kaaskopje

Kaaskopje

09-04-2016 om 16:06

Ingrid

Als kind/puber was ik nogal bang als ik alleen thuis was. En uiteraard ging ik ook zo zitten of liggen, dat ik de deur kon zien, maar daar werd ik niet geruster op. Zo kon ik mij verbeelden dat de deur toch openging. Brrr...

Triva

Triva

09-04-2016 om 17:34

Kaaskopje

Dan weet ik er nog één op je lijstje: een hele goede zonwering! Het is echt helemaal niet fijn als je balkon op het zuiden ligt en het is boven de 20 graden met volle zon. Je kunt namelijk nergens schaduw vinden.

40er

40er

09-04-2016 om 18:08

Dat je 'm een halve boer noemt vind ik best, maar het recht op de kwalificatie 'mega nuchter' heeft ie nu wel verspeeld.

Voor jouw waarschijnlijk wel, voor mij niet. Maar die reacties zijn wel de reden dat hij het er nooit over heeft. Ieder zijn eigen kijk ergens op. Maar wij hebben wel 2 grondwater punten in de tuin

Ad Hombre

Ad Hombre

09-04-2016 om 19:07

40er

"Voor jouw waarschijnlijk wel, voor mij niet."

Nee en ik begrijp heel goed waarom. Jij bent blijkbaar zelf ook aangetrokken tot het bovennatuurlijke.

"Maar die reacties zijn wel de reden dat hij het er nooit over heeft. Ieder zijn eigen kijk ergens op."

Alle meningen zijn niet gelijk.
Dom bijgeloof is dom bijgeloof.

Mensen als jij gebruiken wel computers en stappen in vliegtuigen, maar ze begrijpen niet dat de reden waarom die dingen werken is omdat ze *niet* zijn gebaseerd op dom bijgeloof.

wouw ad

Wat heb je weer een prettige vriendelijke toon weten te treffen. Knap hoor. Als ik bijgelovig was, zou ik denken dat je toch een soort gave had

40er

40er

09-04-2016 om 19:21

Prima joh.... wat jij wil, je hebt gelijk

Ad Hombre

Ad Hombre

09-04-2016 om 19:33

Jippox

En dan hou ik me nog in.

ja

Maar gelukkig ben ik niet bijgelovig...

Caesar

Caesar

09-04-2016 om 20:46

Wat is het?

Kunnen de gelovers van aardstralen mij uitleggen wat aardstralen nu precies zijn? En hoe we ze objectief kunnen waarnemen?

ijsvogeltje

ijsvogeltje

09-04-2016 om 22:13

straling

Ik weet niet of het persé om aardstralen gaat, of juist iets als elektrische velden. Ik kan mij daar best iets bij voorstellen.

Grappig dat dit soort zaken direct (door sommigen) in de hoek van bovennatuurlijk worden geduwd. Alsof alles wat nog niet wetenschappelijk is aangetoond, niet kan bestaan en daarmee 'zweverig' is.
(dat werd ooit ook gezegd van mensen die beweerden dat de aarde rond was)
Er is nog zoveel dat we niet weten, en waar de wetenschap ook nog geen antwoord op weet.

Ad Hombre

Ad Hombre

09-04-2016 om 22:44

ijsvogeltje

"Grappig dat dit soort zaken direct (door sommigen) in de hoek van bovennatuurlijk worden geduwd. Alsof alles wat nog niet wetenschappelijk is aangetoond, niet kan bestaan en daarmee 'zweverig' is."

Domheid poserend als wijsheid. Duizenden jaren ontwikkeling en nog brengt ons onderwijs dit soort wanen voort.

Het dieptreurige is dat ze van zichzelf denken dat ze slim, kritisch en vooruitstrevend zijn. Want mensen die beweerden dat de aarde rond was lachten ze ook uit. Snap je wel?

"Er is nog zoveel dat we niet weten, en waar de wetenschap ook nog geen antwoord op weet."

Oh, dat is zeker waar. Maar er is helaas niets dat de aardstraal- randdebielen ons daar ooit over hebben kunnen vertellen.

Zucht...

40er

40er

10-04-2016 om 08:15

caesar

Even een reactie op jou vraag. Ik had helemaal niet meer willen reageren, aangezien er hier een iemand rondwaart die nogal op zijn p*k getrapt is en iedereen die serieus reageert voor dom verslijt.

Ik merk er zelf niks van, maar mijn man kan dus voelen waar een waterbron loopt. Vraag me niet hoe hoor. En als je met hem rondwandelt is het niet zo dat hij het benoemd hoor, in het dagelijks leven heeft hij er geen hinder van.
Bijgelovig is hij niet, echt totaal niet!

(En, ad, kom maar hoor met je reactie, je had al gelijk en jij bent de beste... ik reageer niet meer)

Imogen

Imogen

10-04-2016 om 08:44

Kaaskopje

'Mijn vader wilde na een vakantie in Wijk aan Zee niet terug naar onze flat. Afschuwelijk vond hij het om weer op 1 hoog te moeten functioneren. Vanaf dat moment zijn ze zich op een koophuis gaan richten. Ik heb tijdens onze tijd in een flat een flinke antipathie voor flats opgebouwd.'

Ik had zoiets in een vorig huis. Dan kwam ik terug van vakantie en stond ik bijna te huilen naast de koffers in de gang, want ik voelde me daar niet thuis en wilde daar absoluut niet zijn. Dat lag overigens niet aan aardstralen, maar aan de hele woonomgeving. Verhuizen lost soms inderdaad een hoop op

Ad Hombre

Ad Hombre

10-04-2016 om 08:56

40er

"Bijgelovig is hij niet, echt totaal niet!"

Hoe is het mogelijk he?

"En, ad, kom maar hoor met je reactie, je had al gelijk en jij bent de beste... ik reageer niet meer"

Het gaat er niet om dat ik 'gelijk heb'. Integendeel. Dit soort uitzonderlijke claims dienen te worden onderworpen aan rigoreuze wetenschappelijke tests. Je man mag dan bijvoorbeeld met z'n wichelroede (of hoe hij het ook doet) naar bronnen gaan zoeken en dan controleren objectieve waarnemers of hij het beter doet dan verwacht. Is dat zo dan is dat nog geen bewijs voor 'aardstralen' (misschien *ruikt* hij die bronnen onderbewust wel), maar doet hij het niet beter dan mag de boel gelijk de prullebak in.

Als ik met zo'n claim kom dan gaat men er ook niet van uit dat ik 'al gelijk' heb, zoals jij als een verwend kind jengelt, maar dan moeten ook mijn 'claims' rigoreus onderzocht worden.

Die aardstralen claims zijn uit en te na onderzocht (je man heeft het echt niet verzonnen) en daar is nog nooit ook maar iets bij aangetoond. Jammer, maar helaas.

http://www.kwakzalverij.nl/encyclopedie/a/encyclopedie-aardstralen/

Daarmee zijn je en je man dus, nou ja, misschien is 'bijgelovig' niet het juiste woord, maar laten we het 'goedgelovig' noemen.

Wetenschap is niet meer dan gedisciplineerd denken. Als aardstralen bestaan en je man er praktisch nuttige conclusies uit kan trekken dan *moeten* ze aan te tonen zijn. Is dat niet zo dan is en blijft het gewoon geklets en daar houd ik het op.

Naar mijn mening heeft ieder waarheidslievend mens tot taak dit soort onzin aan de kaak te stellen, uit beleefdheid instemmend knikken is uit den boze.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

10-04-2016 om 09:49

Goh Ad

Leg jij het dan eens uit hoe het met die aardstralen zit.

En 40er: ik ben wel benieuwd hoe jouw mega-nuchtere-halve-boer dan reageert.

Uit beleefdheid instemmend knikken

Laatst sprak ik op een feestje een vrouw die borstkanker had en de alternatieve toer was opgegaan. Alle clichés over Big Pharma en dat je van kanker kan genezen door beter adem te halen kwamen voorbij. Dan probeer ik mijn gezicht neutraal te houden, af en toe 'goh' te zeggen en op een gepast moment het gesprek te verlaten. Die vrouw had haar chemo al afgezegd, haar kinderen liepen daar rond, dan ga ik geen pittige discussie aan door te zeggen dat ze werkelijk in elke complottheorie en kwakzalverij trapt die er bestaan.

Maar het fijne van een forum is dat je hier niet direct met dat soort gevoeligheden te maken hebt en je geen blad voor de mond hoeft te nemen. Niet omdat je het zo leuk vind om goedgelovigen af te zeiken, maar om feitelijke informatie te verschaffen en tegengeluid te geven aan zweverig gezever.

skik

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

10-04-2016 om 10:10

Goh triest Skik

Waar komt dat toch vandaan, dat mensen zulle keuzes gaan maken? Dat je het het voordeel van de twijfel geeft kan ik me nog voorstellen, maar om nou heel je leven in handen te leggen van het alternatieve circuit? Ik bedoel, echt een gedegen opleiding hebben die mensen nu meestal ook niet echt.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.