Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Pluk53

Pluk53

26-07-2010 om 16:05

Beatrijs en okselhaar

een echte komkommertijdposting: ik was verbijsterd met het rigide standpunt van Beatrijs mbt okselhaar:
Beste Beatrijs, Ieder voorjaar in mei scheer ik mijn oksels, omdat een goeie vriendin altijd dermate botte grappen maakt over mijn okselhaar dat ik denk: vooruit maar weer. Ik ben bijna 40 jaar. Dit jaar had ik er gewoon geen zin in. Vanwege het mooie weer draag ik wel gewoon hemdjes met spaghettibandjes. Mijn stiefkinderen (twintigers) lachen mij ronduit uit. Maar ik maak dan een grap over de ’klimaatneutrale oksel’ en leg het naast me neer. Laatst zag ik de moeder van een vriendinnetje van mijn dochter echt schrikken bij de aanblik van mijn behaarde oksels. Toen heb ik de scheerdoos maar weer ter hand genomen. Maar eigenlijk doe ik het liever niet. Mét okselhaar vind ik het minder zweterig en het ruikt dan ook minder snel. Wat zegt de etiquette? Is het leeftijdsgebonden? Mijn moeder (64) scheert haar oksels ook niet, die ’knipt het een beetje bij’. Kun je vanaf een bepaalde leeftijd stoppen met scheren? Mijn man vindt het overigens prima als ik het niet afscheer.
Oksels scheren voor dames heeft niets met leeftijd te maken. Het is spijtig voor u, maar in deze tijd past zichtbaar okselhaar niet in een verzorgd uiterlijk, of een vrouw 18 of 78 jaar is. Ik kan er ook niets aan doen, zo ligt de esthetische conventie nu eenmaal – zie de terugkerende reactie van mensen in uw omgeving. Of dit nu rationeel is of niet, men neemt aanstoot aan deze vorm van haargroei. Ik kan me overigens niets voorstellen bij de praktijk van uw moeder: ’een beetje bijknippen’. Hoe doet ze dat in hemelsnaam? Met één hand een schaar met een scherpe punt bedienen onder haar oksel? Daar kun je toch niets noemenswaardigs mee verwijderen? Die methode lijkt me in ieder geval veel ingewikkelder dan een paar halen met een wegwerpscheermesje. Oksels scheren is in twee minuten gepiept. En het hoeft niet vaker dan eens in de twee of drie weken. De hele winter lang kunt u alles weelderig laten groeien. Als u principiële bezwaren hebt tegen die luttele zomerse scheerbeurten, is er een eenvoudige oplossing: draag T-shirts en bloesjes met korte mouwtjes. Aldus bezorgt u niemand visuele overlast.
Ik vind dit zo'n onzin. Natuurlijk horen er geen shagbuilen onder de oksels te hangen (ook niet bij mannen), maar netjes kort getrimde oksels zijn toch prima?

Het stoorde me nooit,nu wel.

ik hou van frisse gladgeschoren oksels voor mezelf,en wat een ander doet vond ik tot voor kort prima,ik stoorde me er niet aan.
Dat is inmiddels veranderd.
afgelopen week was ik op vakantie ,het was erg warm en we zaten op een terrasje te eten,en tegenover mij zat een Belgische mevrouw met haar gezin ook te eten.
Zij had een flinke bos okselhaar,wat duidelijk zichtbaar was.Op een gegeven moment zag ik zweetdruppels onder haar armen uitlopen,zo op de tafel,er bleven wat druppels aan haar haren hangen,ik moet eerlijk zeggen,ik werd er spontaan misselijk van.
vanaf dat moment mag nog steeds iedereen zelf weten of hij zijn oksels scheert of niet,als ik het maar niet hoef te zien.
mijn moeder is 76,en scheert ook haar oksels niet,maar zij draagt altijd mouwen,en nooit spaghettibandjes,dus dan kan niemand zich er aan storen.

Gallifrey

Gallifrey

26-07-2010 om 17:52

Raar hoe zulke dingen veranderen

Ik heb een collega met een flinke bos okselhaar. Ik zou graag zeggen dat het me niets uitmaakt. Dat vind ik, rationeel gezien, ook echt. Daar groeit nu eenmaal haar.
Maar ik merk dat ik echt geschokt ben als ik het zie. Mijn andere collega's zijn er nog veel feller over en pas heeft ze te horen gekregen dat ze zo niet naar klanten en relaties mag.
Pas zag ik vakantiefoto's uit mijn jeugd en heel veel vrouwen op het strand hadden een flinke bos okselhaar. Nu zie je het bijna nooit meer. Vreemd dat dat je idee van "hoe het hoort" zo verandert. Best schokkend eigenlijk, wat is het volgende?

margje van dijk

margje van dijk

26-07-2010 om 17:58

Modegevoelig inderdaad

Ik ben zelfs nog getrouwd met okselhaar (in een jurk waarbij dat normaal gesproken niet zichtbaar was maar wel toen ik in de vroege uurtjes woest ging dansen en dat is ook vastgelegd op een foto waarmee het dus nu onomstotelijk bewezen is, mochten er in onze evolutie binnenkort wezens opstaan die het niet kunnen geloven of domweg ontkennen dat we in de prehistorie inderdáád met ongeschoren oksels in de openbaarheid verschenen). Overigens heb ik miezerig weinig okselhaar, bijna niks, dus die shagbuilvisioenen van Pluk zijn ook weer wat overdreven, maar toch.
Dit alles (zoals de trouwe forumlezer al jaren weet) alleen maar omdat mijn man niet met mij wilde trouwen zonder okselhaar.

En wat denk je? Tegenwoordig scheer ik mijn oksels. En nog wel meer ook. En zelfs mijn man doet het!

Ik weet niet hoe het zo gekomen is. Maar het is van lieverlee zo gekomen. Of liever: gegaan.

Ik denk dat Betrijs gelijk heeft en dat het gewoon een vorm van evolutie is. Ik heb er verder nog steeds geen mening over trouwens. Iedereen mag het zelf weten, ik vind het niet onsmakelijk, maar ik vind het zelf wel heel prettig nu.

Overigens heb ik ook de fase gehad van 'een beetje bijknippen' (transitiestadium zullen we maar zeggen, en ook omdat ik een beetje bang was van scheermessen). Maar sinds ik een keer pontificaal in mijn schaamlip heb geknipt was dat gauw over. Beatrijs heeft groot gelijk: dat is helaas totaal onverantwoord. (Mijn man sms-te mij op dat moment - ik moest ook nog op reis - telkens om mij gnuivend te vragen hoe het met mijn 'kniplip' was).

Nu ben ik niet meer bang voor scheermesjes, de transitiefase is afgesloten, de hobbel is genomen. Net zoiets als je rijbewijs durven halen, de tondeuse over je man's hoofdhuid durven halen, of in een koude rivier springen. Gewoon een keer doen en dan kun je het / weet je het.

Margje

Tanneke

Tanneke

26-07-2010 om 18:08

Yep, sus-anne

Zo heb ik eens een medewerkster in een snackbar met een enorme bos oksel haar gespot: midden zomer, bloedheet in die tent en zij had een hemdje aan.Dat haar was kletsnat en ik zag, terwijl ze de frieten in het vet liet zakken, het zweet van die natte strengen haar afdruipen. Zo ontzettend goor!
Ik heb niets besteld en ben Chinees gaan halen, uiteraard.(kan door het afhaalluikje helaas niet zien of de Chinees in kwestie zich keurig had geschoren ;) ).

Ik vind het zelf verzorgder staan en in veel gevallen, zoals bij de snackbar dame, schoner.

Mijn schoonzus is allergisch voor heel veel cosmetica produkten, inclusief deodorant.
Ze heeft alles geprobeert en krijgt overal uitslag van. Ook is haar huid vaak te gevoelig om te scheren. Zo zie je maar weer dat er verschillende redenen zijn om niet te scheren. Ze zit er zelf helemaal niet mee, maar ik betrap mezelf erop dat ik dan toch moet kijken. Op een of andere manier vind ik het genant. Gek eigenlijk.

Waarom zouden niet-scheerders

persé in een spaghettihemdje willen lopen? Dat snap ik niet hoor en ik snap het wél dat mensen om bepaalde redenen niet scheren, bijvoorbeeld omdat ze er totaal niet tegen kunnen, zoals de vorige poster schreef). Kleding is er toch voor om de minder geslaagde elementen van je uiterlijk te verbergen en de geslaagde te accentueren?

Pluk53

Pluk53

26-07-2010 om 20:08

Cobi

weinig relevant, maar wat ik bedoel met getrimd is bibop (amerikaanse marinierslengte); is toch heel wat meer dan RL-stoppels.
En waar dachten de geschoren dames waar hun okselzweet blijft? Bij klotsende oksels spettert dat ook vrolijk in het rond. Shagbuil/getrimd/geschoren, een goede anti-transpirant blijft nodig.

Vic

Vic

26-07-2010 om 20:32

Lastig

Mijn man heeft liever dat ik mijn okselhaar laat staan (tot ca. 1 cm). Dat vind ik prima, maar met zo'n stoppellook wil ik niet in een hemdje lopen. Als het dus zo warm is dat mouwloos gerechtvaardigd is, scheer ik elke dag. Anders een keer per week. Van transpiratie heb ik (daar) geen last meer sinds ik Odorex Dry of Syneo5 gebruik. Mannen met geschoren oksels vind ik onsexy. Bijknippen mag wel, maar is zeker geen must.

Tijgeroog

Tijgeroog

26-07-2010 om 21:53

Ik scheer om afkeuring te voorkomen

Een paar jaar geleden ben ik gezwicht onder de sociale druk en ben ik m'n oksels ook gaan scheren. Maar dus niet omdat ik het prettiger vind voelen of mooier vind, maar omdat ik het prettiger vind om geen commentaar te krijgen. En dat vind ik eigenlijk best jammer. Maar het liefste zou ik m'n spaghettibandjes dragen op de manier die ik fijn vind, en niet een ander.

Oksels zijn ook het enige wat ik scheer, verder weiger ik. Ook m'n benen niet, terwijl ik de hele zomer in een korte broek of rok loop (ben wel blond, dat maakt 't makkelijker)

Tijgeroog?

bedoel je nou dat het rechtstreeks tegen je gezegd wordt als je okselhaar hebt?en wát wordt er dan gezegd?
ik zou het niet in mijn hoofd halen om iemand daarop aan te spreken,dat gaat me echt een stap te ver.

Niny

Niny

26-07-2010 om 22:45

Dat wat ook het eerste wat ik dacht bij beatrijs

Die mevrouw uit de rubriek van Beatrijs zei dat ze onaardig commentaar van een vriendin en van haar stiefkinderen kreeg. Dat zou een vriendin niet tegen mij hoeven zeggen, en mijn hypothetische stiefkinderen al helemaal niet!
Even jullie mening peilen: ik ken iemand met enorme spataderen die vrijwel altijd een rok tot op de knie of een kniebroek draagt. Ik zal er uiteraard nooit commentaar op leveren, maar verbazen doet het me wel, zelf zou ik me waarschijnlijk altoos in 't lang hullen.
O en Cobi: bedankt namens mijn toetsenbord, bij het lezen van je bijdrage werd de gedachte aan Lubbers me te veel, terwijl ik net een slok koffie in mijn mond had ;-)
Niny

Shifra

Shifra

26-07-2010 om 22:55

Cobi

jouw beschrijving vond ik dermate plastisch en humoristisch dat ik vanaf nu telkens als ik Lubbers zie, ongetwijfeld aan jouw oksels zal denken.
Dat wordt dus vaak de komende tijd:-).
Shifra

okselfris

okselfris

26-07-2010 om 23:10

Nena oksels?

Zegt me zo niks. Maar ik doe ze meestal niet. Alleen in de vakantie en alleen op verzoek van man. Ik hou niet van scheren, omdat ik er zo'n last van krijg als het weer begint te groeien. Krabbel me gek!

Tijgeroog

Tijgeroog

26-07-2010 om 23:40

Niny

Waarom zou ze haar benen niet bloot mogen hebben? Die spataderen lijken me op zich al vervelend genoeg, als je daardoor dan ook nog eens eens een kledingkeuze aan moet passen wordt het nog erger.
Waarom zou je alles wat niet perfect is moeten verbergen?
(en als ik daar op door ga: door spataderen te verbergen ga je weer hogere schoonheidsidealen stellen, die naar mijn mening tegenwoordig al veel te veel invloed hebben)
Moet je je schamen voor het feit dat je spataderen hebt, waar je helemaal niets aan kan doen?

Maargoed, gezien mijn vorige bericht ben ik waarschijnlijk niet representatief. ;-)

Tijgeroog

Tijgeroog

26-07-2010 om 23:45

Sus-anne

Bijvoorbeeld toen ik samen met een vriendin aan het winkelen was, en een mouwloos jurkje paste: "dan moet je natuurlijk wel je oksels scheren". (dit was wel een goedbedoeld advies, maar dat maakt het nog niet leuk)
Of tijdens een vakantiebaan, waar 2 directe collega's duidelijk hoorbaar gingen bespreken hoe vies ze okselhaar vonden, met het nodige gegiechel en afkeurende blikken in mijn richting.
Op gegeven moment is dat echt niet leuk meer, dus ben ik maar gaan scheren...

ijsvogeltje

ijsvogeltje

27-07-2010 om 00:03

Ik vind okselhaar...

...eigenlijk heel onverzorgd overkomen. Sorry dames, kan er ook niets aan doen. Dus naar je werk met een mouwloos shirtje én okselhaar... nee. Wat mij betreft (maar dat is geheel mijn persoonlijke opvatting) is zichtbaar okselhaar not-done.

Katrien

Katrien

27-07-2010 om 01:33

Oh joepie!

Heerlijk toch weer zo'n okselhaar-onderwerp.

Wel, ik scheer mijn okselhaar niet. Helemaal niet. Nooit. En draag toch topjes met spaghettibandjes. En heb dan ook nog eens overgewicht.

Da's durven, nietwaar.

Maar, zal ik eens iets zeggen? Het kan me nu echt waar helemaal niks schelen dat iemand dat not-done of niet aangenaam om te bekijken, vindt. Er zijn namelijk heel wat dingen die ik not-done vind of die ik liever niet in mijn gezichtsveld heb. Maar wie ben ik om aan anderen op te leggen wat ze met de haren op hun lijf doen of hoe ze zich mogen kleden (of niet mogen kleden) of welke tatoeages/piercings/... ze laten aanbrengen? Me dunkt dat je daar toch nog altijd helemaal zelf over mag/moet beslissen.

En als je het niet graag ziet, doe je je ogen toe of kijk je de andere kant uit.

Katrien

reina

reina

27-07-2010 om 08:46

Niny

Ik heb een lelijk litteken op mijn onderbeen (wat helaas niet bijgewerkt kan worden), maar daarvoor ga ik mij echt niet 'in het lang' hullen, ik wil ook leuke zomerjurken tot op m';n knie kunen dragen, als iemand het lelijk vindt kijkt hij/zij de andere kant maar op.

Okselhaar en ander fraais

eigenlijk vind ik dat iedereen het helemaal zelf moet weten.

Er zijn dingen aan mij die een ander vast zullen storen, en dat is vast ook wederzijds.

Aan de andere kant is al die verscheidenheid alleen maar MOOI!

Stel dat iedereen gelijk was, rondingen op de juiste plaatsen, slank op de juiste plaatsen, perfect gebit, prachtig haar etc etc..Lijkt me DOODsaai!

Maar ik scheer mijn oksels wel, vind ik gewoon prettiger, al kan ik in de winter wel eens minder secuur zijn

Wat me erger stoort is dat als ik in een restaurant zit te eten er een man vlakbij me gaat staan, voluit snotteren (tetterdetetter*huiver*) en vervolgens met zakdoek en al in zijn ruikorgaan gaat zitten graven om nog even na te reinigen..

Snuiten, ok, maar niet in mijn volle zicht als ik zit te eten (ik vraag me dan altijd af of mensen dat thuis aan tafel ook doen..

Mijn eetlust werd er niet beter op, iig!

Clo

Clo

27-07-2010 om 09:21

Okselhaar

Okselhaar vind ik zo schaamhaarderig uitzien. Ik kijk er niet graag naar. Ik haal het mijne dus weg. Nena, dat weet ik nog, toen had ik ook nog nooit eigen okselhaar gehad. Maar inderdaad, de standaard werd direct duidelijk!
@ Margje: een scheermesje, dat is ook wel oppassen geblazen hoor ;-)

Puck

Puck

27-07-2010 om 09:38

Zelf wel

Zelf scheer ik wel mijn oksels, bikinilijn en benen omdat ik dat zelf mooier vind staan, maar wat een ander doet moet zij helemaal zelf weten. Ik kan me er ook niet echt aan storen. Ik zie het wel, maar heb er geloof ik niet echt een waardeoordeel over. Een verzorgd uiterlijk zit wat mij betreft in veel meer dingen dan alleen een gladde oksel. Maar ik kan me überhaupt niet zo storen aan het uiterlijk van anderen: het onderbeen van Reina, een brandwond, tattoes, spataderen, dik, spriet: boeit me niet echt.

Sancy

Sancy

27-07-2010 om 10:20

Ach

Ik scheer mijn oksels, schaamhaar en benen om de andere dag, ook in de winter, omdat mijn man anders van die vervelende krassen om zijn mond krijgt van de stoppels.

Spaghetti

Spaghetti

27-07-2010 om 10:43

Gat in de markt

Ik zie een gat in de markt voor nieuwe topjes met spaghettibandjes met de volgende tekst.
Het spijt mij heel erg maar ik ben allergisch voor scheren en voor de meeste cremes.
Maar het is zulk lekker weer en ik wil ook zo graag eens mouwloos.
Neemt u alstublieft geen aanstoot aan mij. Vanmiddag trek ik mij weer in mijn harnas terug in mijn eigen achtertuin opdat ik geen visuele overlast veroorzaak.

soepstengel

soepstengel

27-07-2010 om 10:49

Oksel

ik scheer mijn oksels niet met een mesje omdat ik dan 3 dagen met mijn armen wijd moet lopen van de irritatie...staat ook zo vreemd he?
Maar ik trim het gewoon heel kort met de tondeuse, dat zie je dus echt bijna niet, ben dan ook blond,gelukkig.

Sancy

Sancy

27-07-2010 om 11:10

Margje?

je schreef: "Ik ben zelfs nog getrouwd met okselhaar". Waarom trouwde je in vredesnaam met okselhaar als je ook gewoon met een man had kunnen trouwen???
;-p

Wikipedia

Ja, t ondewerp blijft boeien!

Ik vind het vooral jammer dat je er tegenwoordig geen keuze in lijkt te hebben. Dat je je moet schamen als je niet mee doet aan de trend. Ook ik ben 10 jaar geleden gezwicht onder de druk van de norm. Ik vind het nog steeds jammer dat het "moet".

Ik kan me goed voorstellen dat je misselijk wordt bij de aanblik van een druipende oksel boven een frituur (al denk ik dat alles wel dood is na in de frituur te zijn gevallen, hooguit wat extra aroma), maar volgens mij heeft dat weinig te maken met de norm van deze tijd. Deze vrouw had duidelijk geen fatsoen en hoestte waarschijnlijk ook boven de burgers zonder hand voor de mond?!
Ik vindt trouwens de aanblik van rode oksels met pukkels ook niet heel fris!
Maar ik denk vooral, waar mensen zich al niet druk om maken; get a life!
Ooit voor mijn studie een onderzoekje gedaan naar de functie van haar/scheren van bij vrouwen. Ik kan er zo niet meer iets over terug vinden, maar weet nog de belangrijkste conclusie voor mij toen: hoe minder haar, hoe meer je aan de man liet zien dat je je onderdanig opstelde!...

Onderstaand stuk vond ik ook nog wel grappig:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Schaamhaar

De voorouders van de huidige mens, homo ergaster en/of homo erectus, waren door hun evolutionaire oorsprong als aapachtig wezen, van top tot teen behaard. In de evolutie verloor de mens echter het merendeel van de lichaamsbeharing. De vraag blijft dan, waarom is het schaamhaar niet verdwenen? Het antwoord kan samenhangen met de geur. Deze speelt een belangrijke rol bij seksuele aantrekking tussen mensen, net zoals bij andere dieren. Vandaag de dag reageren mensen daar volledig onbewust op via hun vomeronasaal reukorgaan, dit is een piepklein en oeroud extra reukorgaan. De haren onder de oksels, tussen de billen en rond de geslachtsdelen kunnen geuren vasthouden en verspreiden. Een andere reden is dat schaamhaar een aanwijzing voor seksuele rijpheid is.

Groetjes lunamaya

Tirza G.

Tirza G.

27-07-2010 om 12:01

Er wat aan kunnen doen

Dát is het criterium volgens mij. Je mag best visueel overlast veroorzaken, maar dan moet je maar lijden wat je overkomt als het iets is waar je wat aan kunt dóen. Zoals overgewicht, okselhaar en spataderen. Tja, dat is vandaag de dag toch niet meer nódig?
Taal is een krachtig instrument, herinner ik mij uit het draadje over tattoes. Ík vind een tattoo een verminking van een gezond orgaan (je huid is een orgaan). Nou, dat was niet waar. Het was een versiering, verfraaiing. Mmmm. Ik heb veel, heel veel, littekens en ben dus gewend aan woorden als: litteken, verminking, lelijk - lees maar eens in de rubriek Gezondheid. Daar post nooit iemand met: hoera, mijn zoon heeft eindelijk een litteken! Een spoor van het prachtige leven dat hij leidt! Nee, het is: wie weet er iets tegen die afschuwelijke dikke rode randen van het afzichtelijke litteken op zijn kin? En bedankt, ik heb daar een lichaam vol mee.
Gelukkig is er niets aan te doen. Pfjoei. Daar kom ik dan weer goed mee weg.

Tirza

reina

reina

27-07-2010 om 12:20

Idd puck

"Maar ik kan me überhaupt niet zo storen aan het uiterlijk van anderen:' dat heb ik ook, ik hoor wel eens over mensen praten als over ;"diegene met ..." of "die dikke vrouw", vaak weet ik dan niet over wie het gaat, omdat datgene mij helemaal niet opgevallen is (wat ook wel eens vervelend kan zijn, ik maak bijv. zelden een positieve opmerking tegen iemand die afgevallen is, omdat het me nooit opviel dat diegene voorheen te zwaar was...., dat leg ik dan maar uit, is het ook weer goed :-)).

margje van dijk

margje van dijk

27-07-2010 om 12:35

Sancy

Jij mag niet meer meedoen ;-)

En o ja, iemand zei nog dat een scheermes ook niet zonder gevaren is (n.a.v. kniplip-incident). Maar dat heb ik eerlijk waar nog niet gemerkt, en ik ben echt vreselijk onhandig met dit soort dingen. Ik heb zo'n ding met een aangehaakt zeepje (tja, als beginner probeer je eens wat) en dat gaat supergoed. Ik rag overal probleemloos overheen zullen we maar zeggen.

Margje

Tante Truus

Tante Truus

27-07-2010 om 13:27

Maar maar...

Als je zegt 'ik word spontaan onpasselijk van een vrouw met een topje en okselhaar' is mijn volgende vraag: oh maar word je dat dan niet van een man in een hempje met okselhaar.
Tot mijn grote spijt moet ik bekennen dat ik ook opschuif naar het esthetisch waarde-oordeel en schrik ik een beetje als ik een vrouw met okselhaar en behaarde benen zie. Maar daar baal ik wel van. Ik vind het zo'n flauwekul en aan vrouwen opgelegd schoonheidsideaal dat ik echt een vrouw er niet euvel om zal duiden dat ze daar niet aan meedoet. Ik zelf heb het probleem niet: benen zijn van nature onbehaard en in mijn okself groeien drie haren die ik er soms uittrek als ik ga zwemmen, soms ook niet. Draag wel altijd blouses met mouwtjes

TT

Tante Truus

Tante Truus

27-07-2010 om 13:58

Haha berber

Ik begrijp je punt ;-)

En toch... ik vind t niet eerlijk naar onszelf

TT

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.