Home » Forum » Dagje amsterdam

Dagje Amsterdam?

74 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Dendy Pearson
Dagje Amsterdam?

Ik wilde deze vakantie eigenlijk een dagje met jongste naar Amsterdam. Zonder de drukte hem de stad laten zien. Eenmooie stadswandeling dus. Ik hoef niet perse ergens naar binnen. Ik neem wel een boterhammetje mee.

Vraagje voor de Amsterdammers: Hoe druk is is het centrum nu? Weer bijna net als vroeger? Want dan verzin ik wel wat anders. Ik vond de laatste keer dat ik er was het gewoon echt hélemaal niet leuk namelijk. Zoveel toeristen😱

@Emma
De toeristen zijn terug

En de rust is weg. Eigenlijk is Amsterdam weer bijna als vanouds. Misschien kan je de kleine grachtjes in de Jordaan nog proberen?

Andreaskruis
Het is vreselijk rond de Dam

Rond de Dam, Kalverstraat is het vreselijk druk. Maar ga je naar de westelijke eilanden (prinseneiland, bickerseiland) dan zie je een prachtig stuk Amsterdam. En achter de grote drukte van de Wallen, ligt de Lastagebuurt (zoek kromboomsloot) daar is t altijd rustig. Maar goed, dan zijn 6 a 7 straten, daar ben je zo doorheen, maar dat is t allerallermooiste stuk van Amsterdam. Ik weet niet of je van ver komt en of je vroeg opstaan vreselijk vindt, maar als je om 8 uur uit de trein stapt op t cs, is t nog heel stil. Zeker tot n uur of 11. Voor 10.30 a 11 u kun je nog wel naar de Dam.
Of je stapt uit op station muiderpoort en loopt via klein stukje oost, daarna langs artis richting waterlooplein, zuiderkerksplein, de lastage, nemo, cs. Hou je van nieuwe architectuur, java-eiland en knsm-eiland, pontje naar noord.
Genoeg te zien, ook als je drukte wil vermijden.

AnneJ
Kom niet in het weekend
ElenaH
Dendy

'Eenmooie stadswandeling dus. Ik hoef niet perse ergens naar binnen. Ik neem wel een boterhammetje mee.'

Dat is nou precies wat je niet moet doen. Dan heeft Amsterdam wel de nadelen (drukte) van je bezoek, maar niet de voordelen (omzet). Gewoon geld uitgeven als je daar heen gaat.
https://www.atlascontact.nl/boek/van-wie-is-de-stad/

Hangkous
En en ElenaH

Als wij een dagje Amsterdam doen dan is dat best een aanslag op de financiën.
Met de trein er naar toe, toegang tot en museum, iets eten en drinken we doen het wel maar ik heb toch ook wel bidons met water in de tas en flink wat brood om de tekorten bij de pubers aan te vullen.
Afgelopen week waren we een dagje Haarlem om te shoppen voor kleding voor jongste. De lunch was een frietje bij de snack aangevuld met wat brood van thuis.
Dus ja de lokale ondernemers steunen maar ook een beetje opletten op de eigen portemonnee. Ik begrijp Dendy helemaal.
Verder geen tips, ben al 3 jaar niet in Amsterdam geweest.

Dendy Pearson
Nou eh

Ik wilde niet naar Amsterdam om de lokale ondernemers te gaan ondersteunen, maar om de mooie stad aan mijn kind te laten zien.

Hangkous
1 ijsje is ook steun he😉

Die patat tijdens een kleding expeditie is een traditie bij ons en nu zo tijdens corona was dat ook wel steunen van de ondernemers, puber mocht frites met mayo en een snack.
Als dochter van een ondernemer ben ik daar nu best bewust mee bezig nu. Maar ja bij ons klotst het geld niet tegen de plinten dus gaan we met een goed gevulde tas op pad.
Een aantal jaar terug was alleen 2 raketjes voor de kinderen ook het steunen van de lokale ondernemers tijdens een uitstapje.
ElenaH kan lekker praten dat dat nodig is. Als zij dat kan betalen (met een gezin met pubers) lunchen bij de lokale horeca dan doet ze dat lekker maar als jij alleen geld hebt voor de trein dan moet dat ook kunnen.
Wij doen altijd iets ter plekke kopen maar nemen ook eigen proviand mee.

In Frankrijk ga ik dagen wel eens naar een lokale bakker waar ik baguette haal, dan naar de slager voor 4 plakken ham. Met mijn zakmes maak ik sandwiches die we op het pleintje onder de platanen opeten. Dan ergens een paar blikjes scoren en we hebben geluncht zonder horeca prijzen te betalen .

specht
Druk

Het is echt weer druk in het centrum, wij gaan dan ook zeker niet meer in het weekend naar de stad.
Maar als je toch wilt gaan, ga zo vroeg mogelijk en aan het begin van de week, dan is het het rustigst.

Temet
Toch ergens naar binnen?

Misschien een bezoek aan de rustiger delen van het centrum combineren met een museumbezoek? Door de verplichte reserveringen is het daar nu veel minder druk. Het is niet zo dat je het straatje van Vermeer nu voor je alleen hebt, maar het scheelt wel een stuk (bij de bijzondere collecties van het Rijks is het nu wel erg rustig trouwens). En er zijn natuurlijk veel meer opties dan het Rijks.

Ben zelf al even niet meer in het echte centrum geweest, maar de beelden van de Wallen stemmen droevig. Zou kunnen dat het op de grachten nog wel meevalt.

Groeten,

Temet

ElenaH
Dendy

'Ik wilde niet naar Amsterdam om de lokale ondernemers te gaan ondersteunen, maar om de mooie stad aan mijn kind te laten zien.'

Snap ik. Maar ik lees toevallig net een boek over massatoerisme in Amsterdam (een Venetie) waarin wordt gezegd dat de bewoners vooral nadelen hebben en geen voordelen. De normale winkels (bakker, slager, kapper) verdwijnen en worden vervangen door Nutellawinkels en souvenierstalletjes.

Triva
tjonge elenah

Mag ik zelf weten of ik ergens geld uitgeef of niet? Je hoeft geen toegang te betalen en het is stervensduur daar omdat buitenlandse toeristen gewoon klakkeloos alles betalen wat ze vragen voor je broodje.

Nee ik geef geld uit als ik dat wil, niet omdat jij dat wil en met Venetië heb ik al helemaal niks te maken. De normale winkels verdwijnen in élke stad en als ik bijv in Hoogeveen een broodje koop doe ik dat wellicht ook wel in de supermarkt maar dat mag niet van jou? Ik ga thuis ook nooit naar een bakker of slager.

ElenaH
Mag niet?

Ik zeg nergens dat het niet mag. Maar het kan geen kwaad om eens na te denken over wat je aanricht als je iets doet. Of het nou gaat om goedkope vliegvakanties of om massatoerisme in eigen land.

Triva
elenah

"Dat is nou precies wat je niet moet doen. Dan heeft Amsterdam wel de nadelen (drukte) van je bezoek, maar niet de voordelen (omzet). Gewoon geld uitgeven als je daar heen gaat."

...wat je niet moet doen.
wel nadelen, geen voordelen
...gewoon geld uitgeven

Jij wilt beweren dat je daarmee niet zegt dat het niet mag? Het was geen vriendelijk aansporen.

Echt in 2020 nog iets willen doen aan het feit dat bakkers en slagers en leuke winkeltjes zonder organisatie het moeilijk hebben is allang achterhaald. Ik heb overigens helemaal niks geen medelijden met winkeltjes in Amsterdam. Dus nee daar denk ik geen halve tel over na. Vraag en aanbod. Niks anders dan dat. Ik ga die dure slagers, bakkers etc niet sponsoren.

Overigens valt dat met die kappers nou wel mee, in ons winkelcentrum met veel leegstand zitten er elk jaar meer kappers.

Kenfan
Een frietje....?!

In Amsterdam heb je voor hetzelfde geld een lekkere bara of een saotosoepje. En nee,dat heb je thuis niet, meer he, je bent natuurlijk ook op stap om eens iets nieuws te ontdekken, want je bent geen domme massatoerist. Het leven is een frikandel, je moet hem zelf speciaal maken.

Hangkous
Een frietje ja...

Is dat erg dan?
Ze zijn hier niet zo van het exotische eten, vooral geen onbekende kruiden. Dochter heeft (18 jaar oud) nog steeds restschade van haar periode als reflux baby.
Heel snel last van brandend maagzuur door pittig eten. Tijdens een dagje uit kiest zij altijd "veilig". Liever een broodje kaas en een klachtenloze dag dan iets extreems eten en dan de hele dag snakken naar de maagtabletten.
Het leven is een frikandel, je moet hem zelf speciaal maken en dat kan ook met een frietje of broodje kaas, dat hoeft niks exotisch te zijn.

ElenaH
Triva

Bijzonder dat mensen op dit forum anderen wel afzeiken om foute vliegvakanties of reisjes naar hotelkolossen in Spanje, maar vooral niet gewezen willen worden op de schade die ze zelf aanbrengen binnen Nederland.

Iets met een splinter en een balk ...

zebra
als we eens op pad gaan

dan vinden we het juist fijn om uit eten te gaan, dat hoeft niet persé uitgebreid te zijn, alleen een lunch is ook al prima.

Hangkous
Euhm?

Dus volgens jou Elenah is het hebben van een mening voorbehouden aan mensen met geld?
Met een kind van 10 en een van 7 een bezoek aan NEMO dat kon 11 jaar geleden wel maar met wat beperkingen.
Treinkaartje voor mij, 2 railrunners, 3 keer toegang tot NEMO en op de terugweg 2 raketjes.
Ja ik ben tergen dat massa toerisme, zou graag op een terras gaan zitten en luxe eten bestellen maar dat kon bruin toen niet trekken.
Nu kan er iets meer maar nog niet onbeperkt. Het verschil tussen willen een kunnen.

Triva
Mijn hemel

Dus als ik er niet voor kies om de lokale bakker te sponsoren maar de supermarkt of gewoon zelf eten mee te nemen ben ik ineens 'schade aan Nederland aan het aanbrengen'? Potdorie dan blijf je in Nederland, ga je nooit met het vliegtuig op vakantie, krijg je dit.

Iets met: je doet het hier ook nooit goed.

En nee: ik heb nog nooit boodschappen gedaan bij een bakker, slager, kaashandel, groenteboer of viswinkel. Wel soms een broodje bij de bakker of vishandel als lunch. Heel soms (verdeeld over het jaar) en als die bakker of vishandel er niet meer is kan ik daar dus ook niet om wakker liggen. Van mij krijgen ze helaas niet genoeg financiële support. Toen de vishandel inderdaad weg ging was het oorlog in de facebookgroep van ons dorp en regelmatig kwamen er discussies over wanneer er weer een nieuwe vishandel kwam. Hypocriet gedoe.

Wat bedoel je nu precies Elenah? Wat moet ik nu precies veranderen om geen 'schade aan Nederland aan te brengen'? Wat moet ik laten en wat moet ik doen en vooral waarom?

Poms
Afnemers versus deelnemers

Ik begrijp elenaH eigenlijk wel. Maar dat komt vast doordat ik Amsterdammer ben. Een loeidure stad, waar veel inwoners hun inkomen vergaren uit bijvoorbeeld de horeca. Ik snap goed dat veel mensen onze mooie stad willen bezoeken. En ik snap ook dat lang niet iedereen budget heeft om uitgebreid iets te gaan versnaperen. Maar onze stad kan niet draaien op toeristen die hun thuis klaargemaakte bammetje op te eten. Maak jezelf op de dag van je bezoek een beetje deelnemer, en niet alleen een afnemer van de mooie stad door je hand op je knip te houden. Dat kan ook door een enkel een frietje (in de Voetboogstraat natuurlijk) of een ijsje, van der Linden op de Nieuwendijk bijvoorbeeld. Net als Amsterdammers dat graag doen.

Angela67
Het spijt me

Maar horeca is nou bij uitstek iets voor het vraag- en aanbodsysteem dat kapitalisme heet. Het moet niet gekker worden, dat je geld moet uitgeven aan horeca on iets in stand te houden waarvan de prijs door vraag en aanbod tot stand komt!
Stimuleer mensen dan om naar musea te gaan om daar geld uit te geven.
Gr Angela

Poms
Kapitalisme?

Dat is gewoon economie. En zeker nu. De helft van de Amsterdamse mensen/jongeren zijn hun baan in de horeca verloren door de crisis en gebrek aan klandizie wegens gebrek aan toerisme.

Ga zeker naar het museum. Die overigens vaak gesubsidieerd zijn. Maar besteed ook een beetje geld aan de stad.

Angela67
Economie

Tuurlijk is kapitalisme economie. Daarom moet vraag het aanbod bepalen. En als mensen de horeca te duur vinden dan kopen ze brood bij de supermarkt. En als jij graag wilt dat de horeca blijft bestaan dan moet je niet hier de vraag proberen te stimuleren maar de horeca uitleggen dat ze te duur zijn. Tenzij je zelf in de horeca werkt, dan is het logisch dat je de vraagkant probeert te beïnvloeden.
Gr Angela

Hangkous
Duur duurder te duur

Ik snap prima dat een kop thee en een broodje in de horeca waar duurder is dan wanneer ik thuis thee met een sandwich maak.
Dat het broodje hier in het dorp wat goedkoper is dan in Amsterdam dat snap ik ook nog. Zelfs dat nu vanwege corona er nog iets bovenop de prijs is gegaan vanwege minder klanten en extra maatregelen klinkt ook nog heel logisch dat is hier ook gebeurd.
Maar een club sandwiche met salade en gerookte zalm een en lekkere dressing die ze hier kunnen serveren voor rond de €11 waar ik dan in Amsterdam bijna €20 voor moet betalen is te duur.
Dat doe ik niet dat kan bruin niet trekken. Voor €15 Zou ik er nog over na willen denken zo van voor 1 keer nu we er toch zijn en iets moeten eten ..... vooruit.
Een uitje naar een museum wordt dan van die broodjes wel een heel duur uitstapje.

Poms
Angela

Kapitalisme is een economisch stelsel waarbij wordt gestreefd naar een zo hoog mogelijke winst. Natuurlijk moet er in de horeca geld verdiend worden, het is ook geen filantropische instelling, maar het is primair een branche waar het gaat om service, hospitality en gasten een fijne tijd laten beleven. Zodat ze nog eens terugkomen. Dat is voor een goeie horecaondernemer van belang.

De prijzen in de horeca in Amsterdam zijn zeker hoog. De huren zijn ook significant hoger dan in het gemiddelde dorp. In het salaris van de mensen die in de horeca, ikzelf werk overigens niet in die branche, zit het in ieder geval niet.

Maar goed. Als dagjesmensen gelukkig worden van het eigen gesmeerde bammetje tijdens een bezoek aan de hoofdstad, waar de meest zalige dingen te verkrijgen zijn, moeten ze dat vooral zelf weten. Als Amsterdammer zeg ik: probeer ook een beetje te investeren in de stad waar je te gast bent. Wordt op prijs gesteld!

Angela67
poms

je bent slachtoffer van je eigen verhaal.
iedereen stemt met z'n voeten (z'n portemonnee) dus jij zult wel een belang hebben bij de hoge prijzen. Want anders zou je inzien dat je het zelf in stand houdt (80/20 regel: het meeste is gebakken lucht). Ik wil graag betalen voor kwaliteit, dus wie weet zou ik graag kiezen voor een mooi terras met supergoede bediening op een toplocatie en goed voedsel. En als ik dat wil betalen dan weet ik goed waarop de prijs gebaseerd is. Maar juist daarom is het toch fantastisch dat er mensen zijn die het te duur vinden? Als er nog meer mensen het wilden werd het nog duurder!
gr Angela

Poms
Huh?

Ik zal belang hebben bij hoge prijzen? Ik ben je even kwijt geloof ik ...

Mijn belang is de economie van mijn stad en haar inwoners. Koop als je op bezoek bent dat ijsje als je weinig geld hebt, of desnoods die dure sandwich op dat mooie grachtje als je het wat breder kunt laten hangen.

Angela67
en die supermarkt

daar mag ik dan niets kopen?
gr Angela

Phryne Fisher
Musea

Veel musea zijn gratis voor minderjarigen, en met korting voor studenten. Zelf heb ik een museumkaart. Daarmee heb je met vier bezoeken de prijs eruit, als je bijv het Rijks- of Openluchtmuseum bezoekt. Ik koop overal broodjes en ijsjes. Alleen een flesje water neem ik wel eens mee omdat het me tegenstaat daar 2,50 voor te betalen.

AnneJ
Museumwinkel

Ik mag graag scharrelen in de museumwinkel, je vind er de gekste dingen.

Pagina's

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.