Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

De kerstboodschappen.

Manlief had een lumineus idee, laten we de kerstboodschappen nu alvast doen. Goed plan, vond ik dus we gingen gewapend met boodschappen tassen en een briefje op pad. Voor een doorsnee maandagmiddag was het extreem druk! De schappen met rosbief en varkenshaas slonken als sneeuw voor de zon. Ik heb er met verbazing naar gekeken. De hoeveelheid boodschappen en luxe artikelen die in de karren verdween waren immens.

Ben ik nu de enige die me er zo over verbaasd? Kerst is toch ook gezellig als je geen everzwijn eet of reerug? Kerst is toch niet een feest van mooi mooier mooist of veel, meer of meest?

Ik mis een beetje de gezelligheid van vroeger. Het gevoel van extreme luxe als je gezellig ging eten en je kreeg ijs na. Of die ene bonbon die je anders nooit kreeg.

Nu laad iedereen zijn kar vol met een chagrijnig gezicht en klaagt men steen en been. te lange rijen bij de kassa, slome cassiere en mensen die mopperen dat het allemaal zo duur is. Waar is toch die tevredenheid van vroeger gebleven?

Oke, ik vind het ook niet fijn om nergens bij te kunnen en om lang in de rij te staan maar het doel heiligt de middelen toch?

Fiorucci

Fiorucci

20-12-2010 om 18:23

Al jaren zo

Ach,vroeger....vroeger toen ik klein was, zat mijn ma achter de kassa bij AH en had geen honger meer met kerst, zoveel luxe eten kwam er voorbij. En ook hele hordes mopperaars. Wat dat betreft veranderd er weinig.
Je wordt oud Nikus, dan krijg je last van dit soort bespiegelingen..:)

Nikus

Nikus

20-12-2010 om 18:30 Topicstarter

Grinnik

Ja waarschijnlijk wel ;-)

Voorkomen

daarom heb ik zo,n hekel aan boodschappen doen met kerst,al die mopperende hebberige mensen ,die er een drama van maken als er van de zeven soorten sla nou net die ene is uitverkocht.
waar gaat het over denk ik dan?
ik doe daarom mijn boodschappen online,op vrijdag 24 december komt er een vrolijke bezorger al mijn boodschappen keurig brengen.
uiteraard krijgt hij een leuke fooi.
zo blijft boodschappen doen leuk;-)

Kaaskopje

Kaaskopje

20-12-2010 om 20:21

Ach, herkenbaar

Het lijkt ons wel. Ik loop in de winkel met een houding van 'wat zullen we eens kopen?!' en mijn man begint eigenlijk ook vol goede moed, maar na een half uur begint alles aan zijn gezicht te hangen naar ''k bennut zat'.
Ik moet komende week nog 2 keer naar de winkel, alleen, om álles in huis te halen. Dat is prima, dan heb ik gewoon de tijd om rustig rond te keutelen.
Het is het enige feest waarbij wij onszelf extra luxe gunnen. Dan dus wat 'sjieker' vlees, meer verschillende onderdelen op tafel, uitgebreid brunchen e.d.. Dit jaar voor praktisch elke maaltijd met gasten, dat betekent dus volle boodschappenkarren.
Aan te lange rijen bij de kassa erger ik me nooit. Ik maak ook deel uit van die lange rij tenslotte en slome caissiëres heb ik nog niet meegemaakt. Het is hard aanpoten voor die meiden, jongens, mannen en vrouwen.

Nikus

Nikus

20-12-2010 om 20:42 Topicstarter

Kaaskopje

Ik vertaalde de moppers van de mensen. Persoonlijk erger ik me niet aan de rijen en de cassieres die met hoogrode konen achter de kassa zitten. Ik verwonder mij over de mensen die zo mopperen. Blijkbaar staat het er niet
zo duidelijk ;-)

Nikus

Nikus

20-12-2010 om 20:44 Topicstarter

Sus-anne

Ja via internet winkelen. Ideaal. Het kan hier niog niet helaas! Jij begrijpt mij haha

krin

krin

20-12-2010 om 20:59

Grijnzend door de winkel

Ik probeer zoveel mogelijk van tevoren al mee te nemen, dus vanaf nu, maar als ik me in de echte drukte stort, lach ik tegen de klippen op tegen iedereen die ik zie om me staande te houden. Desnoods gooi ik er een op samenzweerderige toon uitgesproken 'erg hè' tegenaan, bij voorkeur tegen de meest wanhopig om zich heen starende man of vrouw. Het werkt. Voor mij, althans.

Nasha 1st

Nasha 1st

20-12-2010 om 21:06

Al vanaf sint

zijn wij langzaam bezig inkopen te doen. Enige dat ik nu nog moet halen is gourmetvlees en wat sausjes, verder zijn we klaar. Kwestie van plannen ;-)

Berber

*Ik word trouwens erg onzeker van al die luxe hapjes en moeilijke gerechten die ik voorbij zie komen in de supermarkt.*

ik word er juist vrolijk van,als ik me bedenk dat sommige mensen uuuuuuuuuuuuren boodschappen doen,en in de keuken staan om maar het *juiste* kerstdiner te presenteren.
ik hou erg van lekker eten,maar niet van koken,dus de kant en klare overschotels en gerechten zijn hier favoriet.
vorig jaar kerst heb ik zelfs eend uit blik gepresenteerd,en wat een complimenten heb ik gehad!
geen kerststress,gewoon een pakje of zakje opentrekken en genieten van een heerlijke simpel bereide maaltijd.

bij al die *moelijk te bereiden gerechten *denk ik alleen maar,joepie,ik hoef lekker niet;-)

Al klaar?

Nou hier nog helemaal niet. Ik moet zelfs nog bedenken wat wij op kerstavond gaan eten. Het zal wel weer gestoofde peertjes, varkenshaasje met champignonsaus en gebakken aardappels worden met een lekker toetje na, weinig fantasierijk maar wel lekker.

En Berber, wat is er toch met jouw speciale tekens aan de hand?

Chris

Chippie

Chippie

20-12-2010 om 21:26

Afgeschaft

Ik heb de kerststress afgeschaft. Eerste kerstdag gaan we gourmetten (diner is afgeschaft) met de familie. Wij zorgen voor het toetje. Apple crumble, vanilleslagroom en een bak kaneelijs. Easy as beans.
Voor thuis heb ik aan iedereen gevraagd om twee lekkere voor het ontbijt te noemen (rosbief, zalm, hazelnootpasta, knakworstjes, minipizzaatjes (!), lekker gevulde brie, jip en jannekesap). Paar broodjes en paar lekkee sapjes erbij klaar!
Onze oudste heeft zelf het diner bedacht wat hij - met hulp - zelf gaat kokkerellen: carpaccio (kant-en-klaar), vlees (nog even bedenken), gebakken aardappeltjes, sla & boontjes, zelfgemaakte appelmoes, sorbetijstaart met sterreflikkertjes toe.
Kinderen mogen in de winkel ieder nog 2 soorten hapjes (salade, tapas, etc) en 1 soort chippies/nootjes uitzoeken. En dan hebben we echt meer dan genoeg voor kerst en oud & nieuw.
Ik ga écht niet moeilijk doen over een paar boodschappen. Vandaag (erg rustig in de winkel) heb ik al wat zaken ingeslagen naast de gewone melk, groente, fruit, etc. Gewoon die dingen die ik zag liggen... geen extra moeite dus.
Ook qua versieringen doe ik niet te moeilijk. We hebben twee kerstbomen, een (nep)krans bij de voordeur en een paar kaarsen. Klaar!

Guinevere

Guinevere

20-12-2010 om 21:39

Retrokerst

En daarom heb ik voor dit jaar "retrokerstmis" in gedachten. Gevulde eieren vooraf. Daarna kipcocktail, vervolgens zalm met sperziebonen en aardappeltjes. Nu nog een oubollig toetje waar ik niet moeilijk voor moet doen bedenken. Misschien zo'n debiele kookpudding uit een zakje, net als vroeger.
Nu twijfel ik eigenlijk of die stukken diepvrieszalm van mij wel retro genoeg zijn. Is dat wel helemaal 1971???

Chippie

Chippie

20-12-2010 om 21:56

Zalm, ik zou zeggen 1993!

Nee, voor het echte 1971-feel-good zul te echt aan de rollade moeten. Denk ik. Kookpudding is volgens mij een echt 1971-alledaags toetje. Ik zou gaan voor een (voorloper van de) Viennetta met saus uit flesje.

Zonder gekkigheid, ooit zijn wij een weekend voor kerst verhuisd. Met een soepie uit een zak, een kant-en-klaar-oven-varkenshaas, gebakken aardappeltjes en als hoogtepunt een Viennetta hebben wij echt een superkerst gehad!

krin

krin

20-12-2010 om 21:59

Ha chippie

De Vienetta was ook het eerste waar ik aan dacht. Het toppunt van het kerstdiner vroeger. Overigens horen bij een retrodiner dan ook pommes duchesse.

Chippie

Chippie

20-12-2010 om 22:08

Ja, pommes duchesses

Ik kon niet op de naam komen. Rollade, pommes duchesses, boontjes-in-spek, Viennetta. En champignonsaus???

reina

reina

20-12-2010 om 22:15

O, jee :-)

Ik zie dat ik al boodschappen moet doen voor de kerst. Ik heb nog geen flauw idee wat we gaan eten die dagen :-)

Chippie

Chippie

20-12-2010 om 22:55

Pelle

Ik was er nog niet in 1971 en ik weet dat Viennetta later op de markt kwam en echt een grote hit was (toppunt van luxe). Volgens mij had je in 1971 de voorloper; een soort van ijstaartgeval.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

20-12-2010 om 22:56

Albert

Ik heb weer online mijn boodschappenlijstje gemaakt. Doe ik eigenlijk maar 1 x per jaar, en dat is dus met kerst. En als ik Albert dan toch laat komen, dan doe ik het ook goed: hamsteren dus! 24 flessen cola, 12 pakken cornflaces, dat werk.
Wij gaan dit jaar voor een 5-gangen diner (voor 8 personen), maar wel lekker simpel hoor, geen ingewikkelde recepten voor mij.

Het pre-viennettatijdperk

Volgens mij moet je voor het pre-Viennettagevoel nog zo'n ouderwetse ronde ijstaart zien te scoren, met van die chocolaatjes erop, of anders - ook erg retro volgens mij - zo'n mokka-en-vanilleboomstam.

Kookpudding is niet Kerstig genoeg inderdaad.

Voor het echte jaren-70 gevoel lijkt fondue mij trouwens ook een aanrader. Gewoon van die ouderwetse met olie, niks Chinezigs verantwoord met bouillon ofzo. En uiteraard dan met stukjes biefstuk, varkensvlees en gehaktballetjes. Niks struisvogel en wildzwijn.

Groeten,

Temet

Chippie

Chippie

20-12-2010 om 23:05

Ik voel een trend...

Je hebt wat losgemaakt... Ik voel een trend opkomen!

Kaaskopje

Kaaskopje

21-12-2010 om 01:02

Nikus

Ik had je naam er niet boven gezet, het was meer in het algemeen:-) Ik begreep dat jij bijvoorbeeld zo'n rij ook voor lief neemt.

Kaaskopje

Kaaskopje

21-12-2010 om 01:13

Kant en klaar

Ik keek rond op de site van La Place. Je kunt er heerlijke gerechten bestellen en zelfs een compleet buffet voor de lieve som van zo'n 275 euro (ik weet het niet meer op de euro). Het zal ongetwijfeld prima zijn, maar ik vind het té gemakkelijk. Op zulke dagen hoort wat ambachtelijk gedoe er toch ook wel bij?
Het is voor het eerst, maar ik vrees dat ik vrijdag al sta te koken omdat we voor het diner andere visite hebben als tijdens het diner. Ik kan moeilijk in de keuken staan terwijl slechthorende schoonmoeder op de bank zit tenslotte. Het is nog onbeleefd ook. Ik had de stoofpeertjes best kant en klaar kunnen kopen, maar voor dat geld kan ik veel meer peren uit de supermarkt kopen. Zonde dus. Na het weekend kan ik eerlijk vertellen of ik nog steeds zo'n voorstander ben van ambachtelijk gekokkerel in eigen keuken:-)

Huh? hoezo? kaaskopje?

*Op zulke dagen hoort wat ambachtelijk gedoe er toch ook wel bij?*

waarom? omdat het kerst is? wie bepaalt dat het er bij hoort?
wat een onzin.

voor mij is kerst ; fijne vrije dagen ,op een relaxte manier doorbrengen met je dierbaren.
al krijg ik een broodje kaas,maakt me niks uit,kerst is voor mij geen (ambachtelijk vr)eetfeest.

Fiorucci

Fiorucci

21-12-2010 om 08:25

Retro

Heel retro is appelmoes met vruchtjes, mijn moeder deed er dan stukjes ananas en perzik uit blik doorheen.
Wij eten heel klassiek kalkoen, die dan de hele dag de oven ingaat, het hele huis ruikt er dan naar, zalig. Maarja ik heb een man die kan koken, dat scheelt..:)

reina

reina

21-12-2010 om 09:13

Lekkere hapjes na (ot)

Ik ga graag net na de kerst en oud-en-nieuw naar bijv AH, daar liggen dan al die prijzige lekkere hapjes die niet verkocht zijn in de aanbieding, en echt, ze zijn bijna nog lekkerder op een 'gewone 'dag :-)

Nikus

Nikus

21-12-2010 om 10:35 Topicstarter

Chippie

De voorloper van Viennetta waren volgens mij de boomstammetjes.

Ik moet erg grinniken om het draadje. Wij zijn vorig jaar tot geschoktheid van velen de 2e kerstdag naar de mc Donalds geweest. Puber vond het geweldig. (wij iets minder maar puber mocht kiezen) De eerste kerstdag hadden we varkenshaas en boontjes en gefrituurde aardappeltjes.

Dit jaar herhalen we het varkenshaasje wegens groot succes (lees:
puber vond het heerlijk) De 2e dag zijn we bij vrienden, eten we chinees.

Super retro is een glaasje advocaat met slagroom op 1e kerstdag. Fonduen, Ik kan me de citroentjes ook nog goed heugen die mijn oma kreeg.

Nikus

Nikus

21-12-2010 om 10:38 Topicstarter

Temet

En dan wel fonduen met een spiritus brandertje en niet elektrisch!

Primavera

Primavera

21-12-2010 om 11:38

Leuk! een retrokerstmis

*Pakt grote letter kookpoek anno 1970 erbij*
Hmm, geen zalm. Dat is zeker van na die tijd. Vis was meer type tongfilets met witte-wijnsaus of tarbot met roomsaus en champignons. Champignons werden veel gebruikt om het recept iets extra's te geven. Ipv kipcoctail vind ik een garnalencoctail, maar kip moet kunnen, toch? Sperzibonen is ok, mits je ze haricots verts noemt.
Viennetta is van 1982, veel te modern. Toen d'r tijd had je wel een heuse zwitserse boomstamtaart met Grand Marnier erin. Mandarijntjespudding met rijnwijn of chocoladeslagroom met advocaat klinkt ook verschrikkelijk retro. We hebben ook nog chipolatapudding met vruchtensaus of kabinetpudding met rum, maar ik weet niet of dat wel deftig genoeg is voor kerst en de laatste naam zal tegenwoordig niemand meer door de keel kunnen krijgen. Gembergerechten waren ook errug in.
Als ik zo door het kookboek blader zie ik dat om in te zijn je toen vooral roomsauzen, alcohol en van die blikvruchtjes in de recepten (voor-, hoofd- en nagerecht) moest verwerken en dan een liefst franse naam om het deftiger te laten klinken.
Groeten Primavera

Dit jaar

zijn we niet thuis met kerst, 1e kerstdag naar mijn zus (vegetarische maaltijd) en 2e naar mijn ouders. Ik hoefdus niets te regelen. Normaal doe ik wel van alles, en dit soort dagen zijn de enigen dat ik een boodschappenlijstje maak. Waardoor ik me dan heerlijk geordend en rustig voel. Ik doe de meeste boodschappen bij de plaatselijke Boni, daar is het vaak redelijk rustig. Voor de laatste dingen en brood ga ik dan nog naar de veel drukkere AH of C1000.
Nu ben ik al vrij, ik denk dat ik voor kerstavond een lekker maal ga maken samen met de kinderen. Ik heb ook wel eens een paar dagen voor een drukke kerst gebeld naar (schoon)ouders om te vragen of ze het leuk zouden vinden als wij zouden komen. Met de gedachte, heerlijk, geen boodschappen doen en niets bedenken!

Nikus

Nikus

21-12-2010 om 11:49 Topicstarter

De vruchten tulband

Ook zo fijn

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.