Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Dresscode bij feestje

Grrrrr, wéér zo'n uitnodiging: dresscode feestelijk en kleurig, bij een avondprogramma van een bruiloft. Ik trek wel iets uit de kast, maar wat draag je dan als man? En wat is er zo lollig aan om gasten op kosten te jagen en van tijd en moeite te beroven voor jouw feestje?
Kijk, ik ben geen danser, maar ik snap nog wel dat je een band uitnodigd en een avond gaat dansen. Evengoed snap ik wel dat iemand voor een bepaalde lokatie gaat, juist wel of niet te eten aanbiedt etc. Maar zo'n dresscode...ik kan er niet mee overweg. Mis ik iets? (bahalve dan een kleurige feestelijke outfit voor echtgenoot).

Vic

Vic

15-09-2010 om 14:08

Man

Met feestelijk en kleurig moet je toch wel iets kunnen? Het lijkt me niet de bedoeling dat een man dan zijn kleurrijkste hawaiishirt uit de kast trekt. Een normaal kostuum met leuk gekleurd overhemd lijkt me prima, al dan niet met das.

Hanne.

Hanne.

15-09-2010 om 14:22

Kleurloos type?

Kom op, met zo'n drescode kan je vast wel wat, of is je echtgenoot zo'n kleurloos type dat hij alleen zwart en wit in de kast heeft liggen?

Ik zou inderdaad gaan voor pak met een gekleurd overhemd, of (als het kouder is) met een gekleurde trui er boven. En als het echt zo'n kleurloos type is (qua kleding) desnoods een zwarte broek met een zwart hemd en een hele felgekleurde stropdas. Dat kost je ook geen rib uit je lijf.

Hanne.

Hanne.

15-09-2010 om 14:23

En trouwens

en trouwens, zou dit niet het probleem van je man moeten zijn. Hij moet zorgen dat hij gepast gekleed op het feest verschijnt. Jij moet voor jezelf zorgen.

Pippin

Pippin

15-09-2010 om 14:27

Makkelijk hoor ; ))))

Ik geef je een suggestie:
http://awkwardfamilyphotos.com/
Ach, ik word ook altijd een beetje geergerd door dresscodes. Net alsof iemand in zijn grijze werkoverall met stalenneuzen schoenen naar een bruiloft toe zou gaan.

Tegengaan

Misschien willen mensen op zo'n feestje tegengaan dat iedereen in die onzijdige kleding op komt dagen. Zo'n spijkerbroek met een shirt en stappers eronder, goed voor heren en voor dames...
Vriendinnen en ik hebben wel eens een feest bedacht in een kerk waar de dames allemaal in "trouwjurk" moesten komen. (bij gebrek aan trouwfeestjes hier, moeten we toch eenmaal in ons leven zo'n galajurk aankunnen)
En trouwens als je de dresscode niet leuk vindt, dan ga je toch niet?

Silone

Silone

15-09-2010 om 14:58 Topicstarter

Hmmm

Ik mis dus echt wat, begrijp ik. Overigens, zeker met draadje hierboven in gedachten, is echtgenoot geen kleurloos type, maar de nette werkkleding blinkt niet uit in kleur, en thuis loopt hij het liefst in joggingbroek met t-shirt/trui. We waren niet bepaald van plan om iets aan te schaffen, dus het zal wel een donker pak met oranjige overhemd worden. Ik erger me alleen wel aan dit soort uinodigingen. Maar daarin sta ik blijkbaar alleen, zo erg zelfs dat ik maar beter niet kan komen als de uitnodiging me niet aanstaat.

ééééééhhhhh (nasaal)

.. die pieptoon bij het verkeerde antwoord in een kwis.

Dresscodes zijn zó 20ste eeuw!

Niets van aantrekken. (even vergeten of je dat zelf al als optie had genoemd)

En dat kan ook

gewoon niets van aantrekken en aandoen wat je leuk vindt. Als ik toch graag zou willen gaan en de dresscode staat me niet aan, ga ik gewoon als mezelf :-)

margje van dijk

margje van dijk

15-09-2010 om 15:18

Hulpmiddel

dresscodes zijn voor hulpeloze mensen die anders niet weten wat ze aan moeten.

Mensen met voldoende zelfvertrouwen, zoals jij, kunnen zo'n code gewoon negeren ;-)

Margje

Vic

Vic

15-09-2010 om 15:26

Bruiloft en apepakkie

Een collega van mij had op haar bruiloft white of black tie als dress code (in ieder geval mannen met zo'n strikje). Bij de uitnodigingen zat, naast anderhalf A4'tje met do's en don'ts, ook een briefje met adressen van kledingverhuurbedrijven. Bij de ingang van de feestlocatie stonden twee dames die heren zonder strikje er eentje om bonden. Overigens had ik zelf geen uitnodiging, de uitgenodigde collega's waren speciaal geselecteerd (we zijn er niet uit gekomen hoe of op welke criteria).

Hillary

Hillary

15-09-2010 om 15:50

Als je dan een dresscode meegeeft

gebruik dan een duidelijke, een officiële, zoals black tie of tenue de ville ofzo. Kun je gewoon nazoeken op internet. Maar dit is zo'n vage voor velerlei uitleg vatbaar en daar heb ik zo'n hekel aan. Ik dacht dus serieus aan dat hawaishirt voor je man bij deze omschrijving. Met dit soort omschrijvingen krijg je het effect dat de een in smoking komt en de ander in hawaishirt. Laatst moest ik ergens naartoe en de dresscode was business casual, ook zo'n leuke, eens nagekeken en er bleken daarbinnen vier varianten te zijn van een pak zonder das tot een nette spijkerbroek (even voor de heren), ging dus maar voor de wat nettere variant, maar bleek de enige dame in een rok te zijn. Daar heb ik zo'n hekel aan, als je een dresscode geeft wees dan minimaal duidelijk.
Overigens gaven wij 2 jaar geleden een feest zonder dresscode, het was op vrij korte termijn georganiseerd, dus dat was al redelijk spontaan en zo mocht de kleding ook zijn, bovendien draagt mijn man de hele week al een pak, dus dat voelt meer als werk evenals zijn collega's. Maar mijn schoonfamilie ging zich volledig te buiten aan cocktailkleding, dus ik ben een paar dagen vantevoren nog maar een cocktailjurk gaan kopen, je mocht tenslotte ook wel weer zien dat ik het feestvarken was en mijn man heeft een smoking hangen in de kast, dus dat is altijd snel geregeld. Kwamen zijn collega's binnen, lekker casual gekleed en die voelden zich enigszins opgelaten, eentje vroeg het nog aan ons, of er een dresscode was die hij had gemist. Tja dat soort situaties voorkom je wel met een dresscode.

Vic

Heb jij net een cursus gedaan met het scheiden van feiten en meningen? Want het is werkelijk meesterlijk hoe jij je beperkt tot de feiten.

Ik weet dat je aan het zoeken bent in je werk naar nieuwe mogelijkheden enzo, maar als iemand je een cursus aanraadt zou ik zeker kijken of het scheiden van feiten of meningen aan bod komt. In dat geval kun je die cursus overslaan!!

LOL.....ROTF..

Vic

Vic

15-09-2010 om 16:40

Rodebeuk

Ik snap je niet. Heb ik iets geks gezegd?

Hanne.

Hanne.

15-09-2010 om 16:40

Pipin

>> Net alsof iemand in zijn grijze werkoverall met stalenneuzen schoenen naar een bruiloft toe zou gaan.< <

Mag het ook een afgedragen spijkerbroek met sandalen met geitenwollensokken zijn? Of een afritsbroek met een afgewassen T-shirt?

Dat vonden 2 van mijn gasten namenlijk gepaste bruiloftskleding. Niet dat ik anders verwacht had, want zo zijn ze nu eenmaal, en strak in pak had ik ze waarschijnlijk nieteens herkend. Maar als het om bruiloften gaat zijn er toch veel mensen die het 'plaatje' belangrijk vinden. Dan is het wel handig om aan te geven wat je ongeveer verwacht.

En on topic. Zwarte broek met een oranje overhemd is toch heel feestelijk en kleurrijk. Lijkt me perfect.

Hanne.

Hanne.

15-09-2010 om 16:45

En silone

En Silone

Je staat vast niet alleen in je ergernis bij dergelijke uitnodigingen. Maar ik denk dat in dit geval er met niet al te veel moeite een mouw aan te passen is.

Op het moment dat ik gala/coctail jurkjes, pinguinpakken, hoeden of weet ik veel moet gaan aanschaffen word ik ook wat geirriteerd, zou ik inderdaad zomaar thuis kunnen blijven als het iemand is die ik niet heel erg aardig vind.

Zolang ik het gewoon met de dingen uit mijn eigen kast kan regelen vind ik het geen probleem. En dan ben ik wel van de vrije interpretatie.

Ik vraag me af

met dit soort uitnodigingen vraag ik me altijd af: ben ik uitgenodigd om wie ik ben?,of ben ik uitgenodigd om het plaatje van het *perfecte* feest compleet te maken?

Overigens

wat zou er gebeuren als je gewoon verschijnt in de kleding die je normaal naar een feestje draagt?
zouden ze je er op aanspreken?zou je het mikpunt van de avond zijn?zou je voor straf geen drankje krijgen?

wat ook nog kan gebeuren: iedereen ziet er superfeestelijk uit,als je door het raam zou kijken zou je denken,dát moet wel een heel feestelijk gebeuren zijn,en dan blijkt dat het feestje maar niet op gang komt,dat iedereen maar een beetje op zijn stoel zit en dat zelfs de band de stemming er niet in krijgt.
dan heb je een dubbel triest feestje.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

15-09-2010 om 17:10

Kreeg toevallig net een uitnodiging...

... voor een bruiloft, met dresscode.
De ceremoniemeesters hebben het als volgt beschreven:
.. oktober wordt een feestelijke dag, daarom is er gekozen voor een feestelijke dresscode. X houdt van dames in mooie jurkjes en Y van mannen in pak, maar ze willen je daartoe niet verplichten.
Het wordt dus een jurkje :-)

Een jurkje

ik ben een broekenmens,voel me niet op mijn gemak in jurkjes,ze staan me ook totaal niet.
Ik zou me dus diep ongelukkig voelen met zo,n uitnodiging.
ik zou me ook niet aan de dresscode houden,maar gewoon een nette broek met een tuniekje aantrekken.

Vic

Nee hoor, niets geks. Maar je beschrijft gewoon een situatie waar mijn nekharen van overeind gaan staan en je zegt niets onaardigs of oordelends over die collega. Terwijl het idee dat je een strik omgebonden krijgt bij de ingang, dat doet me denken aan mijn favoriete kinderboek over Valentijn het Varken, die krijgt een blauwe strik om zijn nek van de boerin voordat hij uit zijn trog gaat eten.

Hahaha, dus ik moest gewoon lachen dat jij iets beschrijft wat echt behoorlijk lachwekkend, apart, of nou ja, je kan er heel veel woorden voor verzinnen, is, zonder te oordelen.

Die cursus hoef je van mij nog steeds niet te volgen want je was onbewust bekwaam. Heel veel mensen moeten hier echt jaren op oefenen, om iets zo sec te beschrijven.

Vic

Vic

15-09-2010 om 18:07

Rodebeuk

Ik vond de droge feiten al heel grappig. Je hoort wel van die uitspraken dat een bruiloft 'jouw feestje' is, en die collega nam dat erg letterlijk op met haar do's en don'ts. Nog komischer was dat ze een collega had gevraagd als fotograaf (hij doet ook het personeelsmagazine) en hij weigerde om zo'n pakkie aan te doen. Zelfs toen zij aanbood om de huurkosten te vergoeden. Uiteindelijk liep iedereen erbij volgens de regels, behalve de fotograaf (maar die stond gelukkig niet op de foto's).

An

An

15-09-2010 om 20:04

Wel zo makkelijk

Tegenwoordig weet je dus precies wat er van je verwacht wordt: met je verplichte envelopje (kadotip), in je verplichte kleding naar het feestje (dresscode). Leuk!
Is je man geen kleurrijk tiepje van zichzelf? Dan maakt het namelijk helemaal niet uit wat hij aandoet;-)

amk

amk

15-09-2010 om 20:17

Nou

ik moet toch eerlijk bekennen dat ik me gruwelijk ergerde aan mijn neef die het presteerde om op mijn bruiloft te komen in een geel t-shirt met gaten en een afgeknipte spijkerbroek. Ik vind dat zo respectloos naar het bruidspaar. Je doet je best een feestelijke dag te organiseren komt er zo'n slons.
Onze ceremonimeester heeft de fotograaf gevraagd hem NIET op de foto's te laten komen. Voor de groepsfoto is dus ook gevraagd aan mijn neef of hij even opzij wilde gaan want hij hoorde duidelijk niet bij deze bruiloft.

Ik vond het net zo vervelend dat hij met dezelfde soort kleding op de begrafenis van onze oma kwam. Dan heb je ergens toch iets gemist.

Guinevere

Guinevere

15-09-2010 om 20:38

Begrijpelijk amk

Kleding hoeft inderdaad niet je smaak te zijn, maar het mag wel relatief schoon en netjes zijn.
Mijn zus heeft het gepresteerd om in een oude spijkerbroek en houthakkersshirt naar de begrafenis van onze moeder te komen. De dag ervoor zag ze er picobello uit, bij de begrafenis was de kleding vreselijk. Ik vermoed dat het een soort statement/dwarsliggerij was tegen de gevestigde orde. Mijn moeder had die kleding in elk geval niet gewaardeerd.

Amk

kennelijk is dit de kledingstijl die bij je neef past,aangezien hij er altijd slonzig uitziet,op feest en begrafenis.

ik vind het echt zwaar overdreven om hem dan maar niet op de foto te willen,hij wás er toch? hij heeft toch de moeite genomen om op je feest te komen?hij vind kleding waarschijnlijk niet zo belangrijk,nou en?

het is nu net alsof er op de foto alleen maar keurig geklede mensen mochten.
nog even en dan mogen ook te dikke mensen er niet op,en worden we allemaal geselekteerd op uiterlijk voordat je op de *feestfoto* mag.
waarom die perfectie?waarom worden mensen niet gewaardeerd om het feit wie ze zijn,en afgerekend op hun kleding?

*Voor de groepsfoto is dus ook gevraagd aan mijn neef of hij even opzij wilde gaan want hij hoorde duidelijk niet bij deze bruiloft.*

misverstand: hij hoorde duidelijk wél op deze bruiloft,je hebt hem tenslotte zelf uitgenodigd.

An

An

15-09-2010 om 21:47

Bont gezelschap

Als ik de groepsfoto van onze bruiloft bekijk, vind ik het bonte aan het gezelschap juist leuk: mijn broer in zijn spijkerbroek en blouse, mijn oom in zijn bermuda en teenslippers, zijn vrouw ernaast in galajurk, mijn schoonmoeder in een jurk uit de prehistorie met idem dito tas en schoenen, mijn moeder ultrahip en ga zo maar door.

Ander geluid.

Ik vind het wel leuk, zo af en toe een gelegenheid of chique feest waar iedereen er een beetje gecoordineerd bijloopt. Het kan echt wat toevoegen aan de sfeer of een extra bijzonder tintje geven als iedereen in gala is of zo.

Eerlijk gezegd vind ik dat gedoe van 'je moet altijd jezelf kunnen zijn' en 'ze nemen me maar zoals ik ben' soms van een typisch nederlandse allureloze botheid.

Klein beetje gevoel voor decorum, en extra feestelijkheid bij speciale gelegenheden..ja, wat mij betreft wel. En dan hijs je je eens fijn in een outfit die je anders misschien nooit aan zou trekken. Koop je als man 1 keer een mooi tijdloos pak, en dan kun je (mits je de richtlijnen van het voedingscentrum een beetje in de gaten houdt) jaaaaaaareen vooruit. Dat dat zo vaak wordt gezien als een inbreuk op je 'eigenheid', en leidt tot allerlei 'nou graag of niet' gedachten...vind ik eigenlijk jammer.

Tuurlijk snap ik de dilemma's. En kan ik me voorstellen als de complete vriendenkring van het bruidspaar meer van de houthakkershemden is dan van het driedelig grijs, dat een verzoek om jaquetten te huren een beetje over the top is. En sowieso..al je gasten op serieze kleding-huur-kosten jagen daar moet je als gastvrouw/heer natuurlijk even heel goed over nadenken (of van te voren afvinken, of iedereen daar wel trek in heeft) Het is natuurlijk slim als je zelf iets organiseert om iedereen niet al te erg uit zijn 'comfort zone' te jagen. Maar ik vind het jammer dat we een beetje lijken af te glijden naar 'alles kan en mag'. Op een trouwerij, begrafenis, kerstfeest of weet-ik-wat-voor memorabel moment kan kleding een extra stukje toevoegen aan de sfeer, plechtigheid of ambiance van het moment. Moeten we er in houden, vind ik persoonlijk.

Ingrid

Aanvulling...

Ik ben het wel met Hillary (gelooof ik) eens dat een dresscode duidelijk moet zijn. De officiele dus. Of anders echt duidelijk uitgelegd. Wat voor de een 'feestelijk' is, is voor een ander een casual dagelijks kloffie.

Ingrid

Voor mij voegt het niets toe

*Het kan echt wat toevoegen aan de sfeer of een extra bijzonder tintje geven als iedereen in gala is of zo.*

als ik van mezelf uit ga,ik voel me totaal niet op mijn gemak in een galajurk of andere sjieke dresscode.
voor mij is zo,n feest dus geen feest,ik loop ongemakkelijk rond,loop constant na te denken of ik wel het *juiste gedrag* vertoon.

het plaatje ziet er dan wel perfect uit,maar zou jij willen dat de helft van je gasten zich ongemakkelijk voelen op jouw feest,omdat jij toevallig de dresscode hebt bepaalt?

ik heb liever dan ál mijn gasten net zo genieten van mijn feest als ik zelf,dat ze plezier hebben en later terugkijken op een gezellige avond,in plaats van op een paar *mooie* foto,s waarbij je direct weer weet: oh jah dat was dat vervelende feestje waar ik me zo ongemakkelijk voelde.

Maar

voelen degenen die zeggen zich ongemakkelijk te voelen in een sjieke jurk zich ook niet ontzettend ongemakkelijk als zij in iets heel simpels komen terwijl de rest in gala loopt?

Oorspronkelijk is een dress code daar toch voor bedoelt, dat niemand zich verlegen hoeft te voelen omdat zij verkeerd ingeschat hebben wat de rest aan gaat doen.

Mariel (die houdt van een mooie jurk op zijn tijd)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.