Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Flavia

Flavia

14-01-2019 om 15:57

Kleine stapjes duurzaamheid

Naar aanleiding van een andere draad.
Welke kleine stapjes doen jullie in het kader van duurzaamheid?

Onder het motto verbeter de wereld begin bij je zelf en vele kleine druppels maken ook een meer.
Geen grootse acties als auto de deur uit of nooit meer vliegen maar kleine dingetjes.

Zelf ben ik overgestapt naar cuploze theelichtjes en heb ik nu net roestvrijstalen theelichthouders gekocht zodat ik ze nog wel in mijn theelicht kan zetten.

We zijn net overgestapt op tandenborstels met verwisselbare kop zodat je niet steeds de hele tandenborstel weg hoeft te gooien.

Ook heb ik ipv kunststof schuursponsjes nu sponsjes van sisal gekocht.

De grootste stap voor mij is vooral van alles minder te gebruiken.
Dus niet meer een scheut allesreiniger, maar de 10 ml per emmer die de fabrikant aangeeft. En dat structureel op alles toegepast.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

28-01-2019 om 09:03

Tjonge jonge Ceasar/Yanea

Wat zijn jullie vriendelijk.... Het lijkt bijna rellen.

Tja, hoe het kan... heel simpel. Kleine stapjes... daar ging het hier over.

En verder

1. Een auto bezitten is niet hetzelfde als een auto rijden
2. Niet alle auto’s zijn van mij persoonlijk inderdaad
3. En niets menselijks is mij vreemd.

Wat een geblaas. Mensen gaan graag op vakantie, willen nu eenmaal graag een beetje luxe in hun leven. Ik vind het bijzonder vreemd dat ik me daarover aan jullie moet verantwoorden. Ik zeg namelijk nergens dat ik het al zo goed doe. Duurzamer gaan leven is een knop omzetten in je hoofd. Normaalgesproken begint dat klein, maar blijkbaar is het jullie al gelukt om groot te denken. Wat wil je nu? Een lintje?

Ik hoor jullie alleen maar afgeven op alles wat hier gezegd wordt. Maar zeg eens eerlijk, wat doen en laten jullie dan allemaal? Beetje makkelijk scoren zo.

En het ergste van al vind ik nog wel dat jullie alle Ads in deze wereld in de kaart spelen op deze manier. Die worden zo uitstekend in hun idee bevestigd dat je helemaal niks hoeft te doen, want dat heeft toch allemaal geen nut. Ook de kleine dingen hebben nut (oud papier apart, glas apart,composteren van groen afval, spullen uit de kringloopwinkel gebruiken, spullen naar de kringloopwinkel brengen, thermostaat een graadje lager en een warme trui aan, de fiets boven de auto, de tuin wat minder verharden, een boom in je tuin, ledlampen ipv gloeilampen, investeren in groene stroom, je huis isoleren, zonnepanelen in combinatie met elektrisch rijden, etc. etc.). Dat zijn alle kleine druppels op een gloeiende plaat. Dat heeft altijd nog meer nut dan lui achterover hangen en roepen dat dat allemaal zinloos is.

Dus kom op, en vertel eens wat jullie dan wel niet allemaal doen en laten om deze wereld te redden! In plaats van zo makkelijk liggen te schieten vanuit je luie stoel.

Hanne

Hanne

28-01-2019 om 10:34

Zinloos of niet

Volgens mij is de discussie zinloos of niet helemaal niet relevant.

Voor mijn gevoel is het vegelijkbaar met gezonder gaan leven. Het vraagt om een aanpassing van je leefstijl. Om deze aanpassing vol te houden, zijn kleine stapjes die in eerste instantie niet teveel moeite kosten juist heel belangrijk, want ze maken je bewust. Dat ik daarmee de wereld niet ga redden snap ik ook wel, maar het wordt er ook niet slechter van.

Mijn aanpassingen zijn, zo min mogelijk afval veroorzaken, nadenken of wanneer ik iets koop het daadwerkelijk nodig is en als het nodig is of ik het tweede hands kan kopen, als vervoermiddel neem ik zoveel mogelijk de fiets, zet ik de verwarming lager, douch ik maar kort enz.. En volgens mij ook een belangrijke ik probeer zoveel mogelijk te eten wat in omgeving/seizoen wordt geproduceert.

Zelfs wanneer ik minder goede keuzes maak, maak ik ze niet zonder over dingen na te denken, wat ik in het verleden wel deed. En als ik ze maak dan doe ik dat zonder schulgevoel en geniet ik ervan, net als bij het glas wijn of stukje kaas als ik op dieet ben.

Kaaskopje

Kaaskopje

28-01-2019 om 12:14

Veel begint met tegenzin

tenminste, dat merk ik bij ons weleens. Wat een gedoe, moeite, pfff.... Tot je er lol in krijgt en het een sport wordt om dat te doen of vol te houden. Dan kan het een principe-ding worden. Ik heb het nu al zolang zus en zo gedaan... kom op, volhouden hoor!

Zo hebben we twee jaar terug (veel te laat) ontdekt dat hobby-tuinders langs gaan echt voordelig is. Op de fiets (man), groente 'scoren' geeft voldoening. Ze zelf kweken geeft nog meer voldoening. Ik merk dat ik nu een beetje tegen het opstarten opzie, maar daar moet ik me echt overheen zetten. Ik vond het echt zo leuk vorig jaar! Dit kun je win-win keuzes noemen. De producten hoeven niet met een vrachtwagen getransporteerd te worden en wij zijn voordeliger uit. Scheelt toch weer ietsje.

Vroeger keek ik een beetje neer op tweedehands. Vraag me niet waarom, dat snap ik achteraf ook niet meer. Maar sinds we dicht bij het vuur zitten, ben ik de lol ervan gaan inzien. Niet dat ik nu alleen nog maar tweedehands koop, maar lekker neuzen en soms met iets thuiskomen wat je een vondst kunt noemen, is gewoon leuk, vind ik nu. De afvoer van gedragen en gebruikte spullen gaat nu ook soepeler die kant op. Je kunt het ook via Facebook aanbieden en zo nog iets proberen terug te verdienen, maar ik vind dat meestal teveel gedoe. Hup, naar de Kringloop, dan wordt het ook weer gebruikt of op zijn minst gerecycled en het is een goede werkgever voor wie daar een plek kan krijgen.

Marie Kondo is nu een enorme hype, ik heb er nog geen minuut echt van gezien, alleen het nieuws óver deze hype, maar wat ik ervan geleerd heb, is dat ze vindt dat je drijfveer 'vind ik dit nog leuk' moet zijn, bij de keuzes die je maakt als je aan het opruimen bent. Die drijfveer geldt voor meer. Als je iets echt met tegenzin doet, is het gedoemd om te mislukken. Bij mij wel in ieder geval. Als iemand met de zweep achter mij gaat staan (bij wijze van spreken) met je moet dit en je moet dat, zoals de toon van Yanea en Caesar inderdaad wel is (hee toevallig dezelfde lettercombinatie in de nick!), werkt bij mij eerder ontmoedigend dan 'leuk, gaan we doen!'. Het is zo jammer dat dit zo gaat. In plaats van elkaar blij te laten zijn met wat we wel voor elkaar krijgen, wordt dat de grond in geboord. Dit lijkt een mechanisme te zijn die in meer discussies optreedt. Ik heb ook veel in discussies gezeten rond Zwarte Piet of politieke zaken en dan is er ook áltijd een groep die enorm doorslaat en niets anders doet dan verwijten, beschuldigen, anderen op woorden vangen, bah.. heel akelig en demotiverend. Zoek het dan maar uit met je zooitje, denk ik op een gegeven moment. Dom dus, want zo verlies je de sympathie van mensen die absoluut wel bereid zijn om hun best te doen.

Ad Hombre

Ad Hombre

28-01-2019 om 13:11

OND

"Er blijft natuurlijk wel dat marginaal probleempje van het afval."

En van de af en toe exploderende centrales met bijbehorende no-go zones. Leuk is het niet, kernfusie zou mooier zijn, maar als het klimaatprobleem zo ernstig is dat we er aan onderdoor gaan zullen we toch moeten kiezen.

Vergaande achteruitgang in economie/comfort is volgens mij gewoon politiek niet haalbaar, zeker mondiaal niet.

Yanea

Yanea

28-01-2019 om 13:42

Mensen willen nu eenmaal graag een beetje luxe in hun leven

Heb je enig idee hoe oppervlakkig dat klinkt? Ben benieuwd hoeveel luxe mensen nog hebben als de wereld onleefbaar is geworden.

Ad Hombre

Ad Hombre

28-01-2019 om 13:49

Yanea

"Heb je enig idee hoe oppervlakkig dat klinkt? Ben benieuwd hoeveel luxe mensen nog hebben als de wereld onleefbaar is geworden."

Er gaat een wereld van complexiteit schuil onder die vraag, een paar puntjes:

- Mensen zijn niet in staat om echt lange termijn keuzes te maken zeker niet als de offers op korte termijn moeten worden gemaakt en de beloning straf op lange termijn.

- De 'tragedy of the commons' https://nl.wikipedia.org/wiki/Tragedie_van_de_meent

- Helpt opofferen van luxe wel?

- Werkt opofferen van luxe misschien zelfs contraproductief?

- Is er sowieso nog wat aan te doen?

Je ziet dat zelfs in deze zeer sociaal/mileubewogen groep niemand bereid of in staat is om echte offers te brengen.

Volkomen logisch en menselijk natuurlijk, helaas heeft iedereen hier - behalve ik - de illusie dat dat gedoe enige zin heeft.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

28-01-2019 om 14:11

Goh Ad

Je verrast me... haalt ie zomaar de Tragedy of the Commons aan.

Voor de rest, rest my case...

Ad Hombre

Ad Hombre

28-01-2019 om 14:16

Ginny

"Je verrast me..."

Dacht je dat ik van de straat was?

Yanea

Yanea

28-01-2019 om 14:18

Tragedy of the commons inderdaad

Waarbij 1 partij meer dan zijn deel opsnoept zodat iedereen minder heeft. Dat werkt zolang die ene partij denkt dat hij op de lange termijn de dans van de negatieve gevolgen ontspringt. Door naar de weide ernaast te gaan en daar hetzelfer te doen
Ben benieuwd naar welke aardbol Ginny en consorten willen verhuizen als deze leeg gegraasd is.

Yanea

Yanea

28-01-2019 om 14:20

Ginny

Wel grappig dat je Ad complimenteert met het feit dat hij je vergelijkt met een uitvreter ...

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

28-01-2019 om 14:21

Ach Yanea

En wat doe jij dan?

Ad Hombre

Ad Hombre

28-01-2019 om 14:25

Yanea

"Dat werkt zolang die ene partij denkt dat hij op de lange termijn de dans van de negatieve gevolgen ontspringt."

Dat is geen juiste weergave. Gegeven dat je weet dat je sowieso deelt in de lange termijn negatieve gevolgen is het nog steeds individueel gezien rationeel om zoveel mogelijk van de korte termijn voordelen op te snoepen. Zeker als de lange termijn gevolgen pas na jouw dood echt voelbaar worden.

Wat zei die andere econoom ook alweer? "In the long run we are all dead"

Après nous le déluge!

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

28-01-2019 om 14:39

Mooie beeldspraak Hanne

Gezonder gaan leven. Daar lijkt het inderdaad op.
En voor een deel gaat het ook gelijk op. Meer bewegen, gezonder eten, dan snijdt het mes aan twee kanten.

Kaaskopje

Kaaskopje

28-01-2019 om 20:07

Mijn hemel Yanea

Doe even kalm zeg! Luxe in je leven willen is geen schande. Ik zou het heerlijk vinden als ik mij met meer luxe kon omringen. Het is trouwens maar net wat je als luxe beschouwt. Dat jij meteen begint te blazen over oppervlakkigheid als je luxe wilt, zegt dat misschien meer over wat jouw levensstandaard is. Ik vind iets luxe als het beter is dan ik heb. Een matras, pannen, tuininrichting, schoenen, dat werk. En als Gaston voor mijn deur staat, stuur ik hem niet weg. Je mag wensen hebben en blijven dromen, Yanea.

win-win-win-win.....

Zo zie ik het.

Ik doe alles op de fiets (heb nog nooit een auto op mijn naam gehad, sinds ik samenwoon staat er wel eentje voor de deur maar die gebruik ik alleen indien noodzakelijk), dus mijn 4 kinderen zijn gewend om ook alles altijd op de fiets te doen. Ergens in dit draadje werd genoemd dat je met meer kinderen sneller de auto zou nemen. Nou nee hoor, ik had een fietskar waar ik iedereen in meesleepte en anders verdeelden we het halen-brengen wel. Mede door al dat fietsen hebben mijn kinderen allemaal een uitstekende basisconditie. Die helpt hen om goed te zijn in de sporten die ze doen.

Dus: ik bespaar milieu (1), geld (2) houd mijn eigen conditie op peil (ik fiets gem. 150 km per week) (3) wat ook weer geld bespaard voor een sportschool (4), mijn kinderen kiezen sneller voor de fiets (draagvlak creëren voor de volgende generatie) (5) en ontwikkelen zo een goede conditie (6).

Zo leuk kan het zijn. Dat ik er de wereld niet mee ga redden weet ik ook wel, maar intussen zie ik ook geen nadelen.

Ad Hombre

Ad Hombre

28-01-2019 om 21:58

Jippox

Sommige duurzaamheidsdingen zijn ook gewoon leuk en/of technologisch interessant.

Ik heb een plugin hybride auto en een ebike en die laatste neem ik als het weer het toelaat (dat dan weer wel).

Een energie neutraal huis lijkt me ook cool maar niet als ik er iets voor moet laten.

Dus als ik zou willen zou ik me hier helemaal kunnen etaleren als mr. Milieu, maar dat zou hypocriet zijn.

Fransien

Fransien

29-01-2019 om 10:45

Tsja

Hier nog steeds geen rijbewijs maar wel 4 kinderen. Wij fietsen veel.
Ik ben het met Jippox´ analyse eens, het scheelt mij een hoop gedoe met de sportschool en ergens vind ik het ook wel stoer (dat houd ik mij maar ijverig voor op het moment dat ik dwars door de regen moet, regen is niet alles maar regenpakken ook niet).
Hier een paar kinderen met de neiging tot eczeem dus die douchen weinig, kort en helemaal niet heet. Ik heb zo´n vermoeden dat als die neiging tot eczeem er niet was een zeker kind liefst uren onder de douche zou staan.
We hebben hier de regel dat de verwarming niet hoger gaat dan 19 graden en we hebben hem zo geprogrammeerd dat hij alleen draait op het moment dat wij thuis zijn. Mijn familie is hogere temperaturen gewend maar ze weten dat ze hier gewoon een trui of vest aan moeten trekken. De pubers mogen rustig op hun kamer huiswerk maken maar de verwarming gaat daar een uur voordat ze gaan slapen uit en pas aan als ze naar boven willen.

We zijn afgelopen december verhuisd naar een heerlijk ruim huis, met nog veel enkel glas. We zijn een plan aan het maken om zoveel mogelijk te vervangen door dubbel glas en te kijken of we zonnepanelen aan kunnen schaffen en welk gedeelte van onze energiebehoefte we daarmee kunnen dekken. Zeker de huidige terugverdientijd is heel leuk, al moet ik zeggen dat we het enkel glas vervangen door dubbel glas met name vanwege het comfort doen.

De meeste van deze maatregelen doen we vanwege onze portemonnee en maar deels vanwege milieu-overwegingen, maar dat wil niet zeggen dat ze nutteloos zijn. Als iedereen een beetje doet, telt dat toch op.

Yanea

Yanea

29-01-2019 om 16:53

Niet zo duurzaam

Ik zie net op tv de reclame van Remia vloeibare bakboter. Puber die midden op de dag (na school?) een lap vlees braadt waar normaal een heel gezin van eet, om dat helemaal in zijn eentje op te eten. Zonder groente of aardappels.
Niet echt duurzaam.

Pirata

Pirata

29-01-2019 om 16:57

Fransien

Hier ook zo'n huis. Wij hebben gelijk de spouwmuren laten isoleren. Dat levert direct warmte en comfort op. Ik zou zoiets laten doen vóór mijn zonnepanelen.

Yanea, ja dat zag ik ook. FF een biefstukje bakken na schooltijd.... merkwaardig.

Kaaskopje

Kaaskopje

29-01-2019 om 17:18

Hoeveel zou die lap vlees wegen Yanea?

Ik ken de reclame niet :-)

Ad Hombre

Ad Hombre

29-01-2019 om 21:05

Yanea

"Ik zie net op tv de reclame"

Kijk, daar begint het al. Weet je niet hoeveel stroom een TV kost? EN hoeveel energie om te maken? EN dan de programma's?

En die reclames, waar zijn die anders goed voor dan om je aan te zetten tot meer, meer en nog eens meer consumptie?

Nee, jij bent duidelijk niet zo duurzaam, Yanea!

Hangkous

Hangkous

29-01-2019 om 21:24

Duurzaam denken🤔😕

Onze mediabox "kan niet" aan tussen 23.30 en 17.00 uur dus de kans dat ik midden op de middag tv reclames zie is heel klein.
Meestal heb ik het geduld niet om dat ding te laten starten.
Morgenmiddag ga ik met replay tv het een en ander binge-watchen. Dan haal ik de door ziekte ernstig opgelopen strijk naar beneden en ga ik het nuttige met het aangename verenigingen.
Niet zo duurzaam 2 x elektrische apparaten tegelijk aan maar wel gezellig.
En een warmte element warm houden kost minder stroom dan het steeds opnieuw opwarmen.
Dus misschien toch een beetje duurzaam.
Ik warm er wel lekker van op na een uur banen trekjen in het zwembad, dan hoeft de verwarming ook niet aan.
O ik ben zo duurzaam bezig.

Kaaskopje

Kaaskopje

29-01-2019 om 22:02

Twee apparaten tegelijk

Dat is niet minder duurzaam dan niet gelijk. Stroom gebruikt het net zo veel. Duurzamer is de strijkbout aan de wilgen te hangen. Sommige kledingstukken moeten wel ontkreukt worden, maar wie nog steeds het hele huishoudelijke textiel aan een "strijk" onderwerpt kan daar toch een duurzaamheids-punt verdienen. Als je spijkerbroeken goed droogt, hoeven ze niet gestreken te worden. Dekbedden, theedoeken.. goed vouwen en de zwaartekracht doet de rest. Perfect hoeft niet.

Strijken?

Dat doe ik dus echt nooit. Toch weer een puntje verdiend :-)

Hangkous

Hangkous

29-01-2019 om 22:42

Grapje

Mijn titel was duurzaam denken, met 2 smileys.

Overhemden van man zijn uniform moeten gestreken van de baas. En de horeca polo van dochter ook.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

29-01-2019 om 23:26

Nou Hangkous

Voor dat overhemd heb ik niet direct een oplossing. Maar dat polo shirt kan als je het goed ophangt en opvouwt toch wel ongestreken aan? En anders eerst even in de droger zodat het net niet droog is. Oh wacht.... 😉😂

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

29-01-2019 om 23:27

En serieus

Ik zit een beetje op het spoor van de voedselverspilling.

Iemand daar nog goeie tips voor?

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

29-01-2019 om 23:29

Wat dat betreft Ad

Is heel dat forummen eigenlijk ook helemaal niet duurzaam.
Wat een energie dat dat kost...

Kaaskopje

Kaaskopje

29-01-2019 om 23:46

Hangkous

Ja er zijn niet te vermijden strijkklusjes, maar die vullen geen heel tv-programma 😃. De horeca kleren van mijn dochter moeten schoon zijn, dat is de enige voorwaarde. Ze zijn van materiaal wat snel droogt en niet kreukt. Ook polo's. De broeken zijn ook al zo makkelijk.

Yanea

Yanea

30-01-2019 om 07:22

Ik keek naar The Block Australia ... De reclame had op mij niet zoveel effect, aangezien ik geen vlees ett.

Reageer op dit bericht

Als je wilt reageren moet je eerst inloggen of je aanmelden.

Aanmelden