Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Monique D*

Monique D*

20-11-2014 om 17:33

Welke voorwerpen kan jij je uit je jeugd herinneren, waarvan de kinderen van tegenwoordig zich niets bij kunnen voorstellen?

Welke voorwerpen kan jij je uit je jeugd herinneren, waarvan de kinderen van tegenwoordig zich niets bij kunnen voorstellen?

Ik trap af:
- Mijn kinderen hebben geen idee wat een kolenkit is..dit hebben mijn ouders vroeger nog gebruikt toen wij nog een kolenkachel hadden.

- de grijze metalen vuilnisemmers voor de vuilniswagens. Die wagens zagen eruit als de cementwagens van nu. Je hoorde ze al van verre aankomen, zoveel lawaai maakte het. Je zette de emmer met het vuil op straat, de vuilnisman goot hem leeg en de emmer werd weer langs de weg gezet. Vergelijk het met de biobakken van nu.

Wie volgt?


Evanlyn

Evanlyn

20-11-2014 om 17:37

Ja!

- Telefoon met draaischijf
- Fluitketel
- Wollen dekens (of zijn er nog mensen die geen dekbedden gebruiken?)
- Zwart wit TV. Ik zag ooit een bekend politicus in levende lijve, en wat ik me daar vooral van herinner was dat hij zo ongelooflijk rose was.

Maria

Maria

20-11-2014 om 17:54

hier

cassettebandjes met bijbehorende afspeelapparaten.

Het oude filmapparaat waarbij het filmen nog zonder geluid ging.

Oude fototoestellen met een flitsblokje en fotorolletjes
maar 2 of 3 zenders op tv en idd zwart wit tv

schillenboer met een hond onder de kar

melkboer aan de deur met de flessenwissel

een met de hand geschreven brief vinden ze apart, een kaartje kan nog wel

een kassa zonder scanner of zo'n heel ouderwetse

langspeelplaten, alhoewel ze alle lp's nu hebben overgezet, dus dat kennen ze dan wel

ze herinneren zich weinig van voor de euro en hoe bedoel je geen geld uit de muur halen, betaalchecque's enz.

Verder al het bovengenoemde en vast nog heel veel meer

Barvaux

Barvaux

20-11-2014 om 18:41

Evanlyn

Ik weet niet waar maar ik zag van de week zo'n ouderwetse groene draaischijftelefoon in een advertentie staan (te koop dus LOL).

Barvaux

Barvaux

20-11-2014 om 18:41

Oja

Wij waren eens in een museum waar je die draaischijfdingen had en dan kon je elkaar bellen, wat een lol hadden we omdat de jongens geen idee hadden hoe dat werkte.

typemachine

Zelfs een toetsenbord raakt nu uit de mode maar mijn kinderen hebben ook mijn niet elektrische en elektrische typemachines (met zelfgebreide hoes niet meer meegemaakt.
Ik had een koffermodel en een mooie hoge zwarte glimmende niet elektrische die zo mooi tingelde als je een nieuwe regel begon.
En die elektrische was ook een beetje chique met alle soorten bolletjes en een snaar waarmee die regelmatig naar de reparateur op de Willemsparkweg of de Utrechtsestraat moest.

tonny

tonny

20-11-2014 om 19:03

de schillenboer

met paard! (zoals in Jip en Janneke)

-de zinken teil om in bad te gaan (wij kregen was een douche, warm water en centrale verwarming toen ik 9 was)

-de kolenkachel

-de koffiemolen om bonen te malen, niet als multifunctionele machine, maar een handkoffiemolen waaraan je kon draaien

-de wasmachine met wringer

-wasketels die op het vuur stonden, om kokend warm sop te krijgen

-de metro die slechts van Rotterdam CS tot Zuidplein ging

- handnaaimachine (mijn moeder kocht een electrische toen ik 6 was)

mijk

mijk

20-11-2014 om 19:36

Mijn kinderen zagen vorig jaar een telefooncel.

Vonden ze een hliarisch ding.... Spoorboekje telefoonboek postcodegids. Allemaal heel bijzonder!

Mijk

Auto

De raampjes moest je met zo'n zwengel open en dicht doen. De choke als ie niet meteen start, een sleutel die je in het slot moet doen en omdraaien ipv afstandbediening. TV die je met de hand aan en uit moet zetten, en met knoppen om de kanalen te kiezen en een antenne eraan. Testbeeld als er geen uitzending was.
Op school nog met de hand de schoolkrant gestencild. En leren programmeren in Pascal, zodat je een beetje gevoel krijgt voor hoe zo'n ding werkt. Dat was toen heel hip.
Inderdaad, cassettebandjes en dia's. Met de hand ingeplakte foto's.

Hadewich

Hadewich

20-11-2014 om 20:31

Bandrecorder

Heel veel van wat ik kan bedenken is al genoemd. Cassettebandjes kennen mijn kinderen nog wel, maar bij een bandrecorder met van die grote spoelen kunnen ze zich niks voorstellen. En dat ze wiskunde zouden kunnen doen zonder grafische rekenmachine vinden ze ook maar raar.

Evanlyn, wij hebben gewoon nog een fluitketel, zijn ook nog gewoon te koop!

Evanlyn

Evanlyn

20-11-2014 om 20:39

Wauw

Dus zowel draaischijf als fluitketel zijn er nog. En die wollen dekens?

gestikte deken

Ik zoek nog weleens een ouderwetse gestikte deken. Lekker zwaar. Ik had er nog een uit een erfenis toen de kinderen nog piep waren.

Hanne.

Hanne.

20-11-2014 om 21:09

die zijn er ook nog

Wollen dekens worden hier regelmatig gebruikt. Heerlijke als get buitrn echt koud wordt.

Verder zie ik hier dingen langs komen die ik zelf niet ken (bandrecorder met grote spoelen, kolenkit,schillenboer). Maar ook dingen die ik dagelijks gebruik (auto met sleutel, niet automatische raampjes). Ook de kassa zonder scan zie ik nog regelmatig.

Wat ik niet meer zie zijn: floppydisks

tonny

tonny

20-11-2014 om 21:56

wollen deken? Mijn moeder heeft 'm nog hoor

en elk seizoen moet-ie geklopt. Dat valt niet mee in een verzorgingshuis

tonny

tonny

20-11-2014 om 21:57

petroleumstel

Mijn moeder had dat nog in gebruik, voor suddervlees en stoofpeertjes. Ik moest nu en dan een kan petroleum halen bij ... eh ja dat weet ik niet meer, wat voor iemand was dat nou??

tonny

tonny

20-11-2014 om 21:58

pen en inkt

Hebben wij gebruikt tot klas 2/groep 4.

Oh ja, de basisschool is ook vrij 'nieuw''. Wij zaten nog op de lagere school. De kleuterschool had een ander gebouw met een eigen directrice.

tonny

tonny

20-11-2014 om 22:00

dia-apparaat

dat zien mijn kinderen natuurlijk ook allang niet meer. Alles gaat via een beamer of een smartboard.

Wat er vroeger ook was: blauwsel in een zakje, voor een heldere witte was. En buisman voor bij de koffie.

tonny

tonny

20-11-2014 om 22:00

TV zonder afstandbediening

Nu hebben zelfs alle mensen een afstandsbediening, hahaha!

Hadewich

Hadewich

20-11-2014 om 22:27

oja

Een antenne op het dak voor de tv-ontvangst. En wij hadden dan ook nog een apparaatje waarmee we vanuit de woonkamer die antenne konden draaien, voor een beter beeld. En dat we toen alleen maar Nederland 1 en 2 hadden en de BRT, verder niks. Mijn kinderen zaten vol verbazing te kijken toen ik dat vertelde.

Toen ik in de 6e klas zat (ik zat dus ook nog op de 'lagere school', mijn zus hoorde bij de eerste lichting die naar groep 8 ging) kregen we een computer, een commodore 64. En wat je daar dan mee kon, wauw: hele programma's overtypen, dan 'run' en dan...deed ie niks. Had je ergens net iets verkeerd getypt...

't hûske

Mijn oma had 40 jaar geleden nog een buitentoilet. Wat moest ik toch vaak naar de wc bij beppe, ik vond het zo spannend!

skik

creabea

creabea

20-11-2014 om 23:17

jullie zijn allemaal wat ouder :-p

want een kolenkit en een wasmachine met wringer zijn ook van vér voor mijn tijd.

En hier nog wel een telefoon met draaischijf (echt waar!), een fluitketel en wollen dekens voor als het koud wordt. Ze doen het nog, dus waarom zouden we ze weg doen? Zelfs een platenspeler en een cassettedek hebben we nog.

Maar de fluitketel, dat kennen de meeste kinderen niet

Zeg ja tegen de fluitketel

Aangezien bij mij elektrische apparaten buitensporig snel stuk gaan wil ik nu zoveel mogelijk low tech spullen. Ik heb dus weer een fluitketel want van de twee laatste waterkokers sloeg de stop steeds door. Koffie zet ik met een espressopotje of een cafetiere. Ik heb de plastic melkopschuimer die in de magnetron moet vervangen door een metalen melkopschuimer die op het gas kan en op mijn verjaardagsverlanglijste staat een handmatige koffiemolen. Hoe minder stekkers, hoe liever het me is.

skik

Kaaskopje

Kaaskopje

20-11-2014 om 23:45

Leuke vraag

Wat wij thuis nooit hadden, maar wel in of rond ons huis staat is een kolenkit en een wasketel. Een vuilnisbak van vroeger staat ook in de tuin.

Een niet elektrische typemachine en draaischijftelefoon zijn echt voorwerpen die mijn dochters nooit meegemaakt hebben. Iets met de hand klutsen is ook zwaar antiek, dus wordt met verbazing gevraagd waarom ik pannenkoekenbeslag met de hand kluts.

Ik weet nog dat mijn vader een handboor had. Ontzettend handig eigenlijk. Ik wou dat ik er een had. net als een handklopper voor slagroom. Ik heb afgelopen week nog bekeken waar ik die kan kopen.

Wat de kleuterschool betreft: wij wonen op de grond waar voorheen de kleuterklassen stonden. Ik heb nog steeds een beetje moeite om groep 1 en 2 niet domweg kleuterschool te noemen.

De scharensliep. Het was al een uitstervend beroep, maar ik heb het nog meegemaakt. Net als de melkboer en de bakker aan huis.

Wij hebben nog steeds een diaprojector in huis, voor de liefhebber... Ik zet hem binnenkort maar eens op Facebook.

Lynna

Lynna

20-11-2014 om 23:50

Brief versturen

Ik heb mijn dochter van 17 vorig jaar nog moeten leren hoe ze een officiele brief moest versturen. Waar ze het adres op de envelop moest schrijven en waar de postzegel dan geplakt moest worden. Zelf krijgt ze hooguit post van de bank of van DUO, die zitten allemaal in vensterenveloppen zonder postzegel erop.

Juno

Juno

21-11-2014 om 08:07

Kaaskopje

Bij fonq verkopen ze een prachtige wel prijzige handmixer. Echt mooi, ziet er goed uit.
Een 'gewone' kan je wellicht krijgen in een ouderwetsche huishoudwinkel, een winkel van Sinkel maar die zijn niet meer overal. Soms heb je vam die rommelantiekzaakjes, daar heb je ook een grote kans.

Barvaux

Barvaux

21-11-2014 om 08:35

stencils

Het is voor mij nog steeds een raadsel hoe ze die maakten maar je rook en wist dat het stencils waren... ik kan mijn zoon dus niet uitleggen wat het precies was

De basisschool is van 1985, ik was net van school af toen dat begon. Kaaskopje, je hebt toch kinderen gehad in groep 1/2?

Mijn ouders hadden een kolenkit in gebruik als paraplubak dus die herken ik wel en ook petroleumstellen hadden ze voor de sier in de huis (met vaak een plant er bovenop).

Mijn oudste wist inderdaad ook niet goed hoe hij een enveloppe moest schrijven en waar je dan ongeveer moet beginnen om goed uit te komen.

Voor mijn examen kreeg ik een electrische typemachine, heb hem nog 2/3 jaar goed gebruikt maar toen kon ik gebruik maken van de computer van mijn (toen nog geen) man.

wimb

wimb

21-11-2014 om 08:37

Toverlantaren

Ik mis nog de toverlantaren. Wij hadden al een moderne, zoals deze: http://assets.catawiki.nl/assets/2013/3/22/5/9/e/59e5f316-9344-11e2-9a98-1f1adab614e3.jpg
met filmpjes als Doornroosje en Bulletje en Bonestaak

Het ouderwetse fototoestel hoort er ook bij, klikken en een week later kon je fotos kijken.
wimb

wimb

wimb

21-11-2014 om 08:48

De Wereldreis van Bulletje en Boonestaak

De liefhebbers en de geïnteresseerden kunnen bij de DBNL kennismaken maken en de De Wereldreis van Bulletje en Boonestaak als PDF downloaden. Er staan zelfs opvoedkundige adviezen in het voorwoord.
online lezen: http://www.dbnl.org/tekst/jong003were01_01/jong003were01_01_0002.php
download: http://www.dbnl.org/tekst/jong003were01_01/downloads.php
veel plezier.
wimb

Een stoof!

Al stond die bij ons in huis voor de sier....

sis

sis

21-11-2014 om 09:48

amen skik

Stekkers de keuken uit, o yeah!
Hier staat dus ook al sinds jaar en dag een fluitketel op het gasfornuis. Is ooit stuk gegaan, toen gewoon weer een nieuwe gekocht. Is overal te koop. Het was alleen even zoeken naar een groot formaat.

En die dia-projector, nostalgie ten top. Gordijnen dicht, lampen uit, schilderijtjes van de muur een draaien maar. Ze zaten er natuurlijk altijd op de kop of gespiegeld in. Mijn vader moet nog bakken vol dia's hebben. Kun je die eigenlijk om laten zetten op een digitale drager?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.