Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

depietje

depietje

25-03-2013 om 22:46

Zien jullie deze wereld eigenlijk nog zitten?

haha dit klinkt wel vet zwaar, maar ik zie allerlei voorbodes van ellende. Ik wil best een stapje terug, maar ik vind het zo'n rare wereld aan het worden, alles maar dan ook alles lijkt wel om geld te draaien. Is het niet terug te draaien, kan het niet anders, is er dan niemand die het licht ziet en eens de boel op de schop gooit?
bah.
en dan is het ook nog vies weer.

Ik heb altijd een rotsvast vertrouwen dat het allemaal goedvkomt, dat het morgen beter zal zijn en dat het uiteindelijk ooit een keer lente zal worden, al is het pas in september.

skik

P

P

26-03-2013 om 09:12

Vies weer?

Je kunt van alles zeggen maar dit is geen vies weer. De zon schijnt de hele dag het is alleen berekoud.

Tip

Doe de krant weg en kijk geen gewoon een poosje geen journaal meer. En ga lekker wandelen. Natuurlijk is er heel veel ellende in de wereld, maar voor een groot deel kun je ook zelf kiezen hoe je 'm ziet.
Dus straks op het schoolplein, de pauze op je werk, thuis tegen je partner of waar dan ook niet klagen over weer of wereld, maar alleen iets leuks of positiefs benoemen. Verbeter de wereld, begin bij jezelf!

Filomela Houtekiet

Filomela Houtekiet

26-03-2013 om 09:33

Tja

Zo ik deze wereld ooit heb zien zitten wel, ja.
Er is altijd wel iets, denk ik. We zijn massaal bang geweest voor een allesvernietigende kernoorlog. En een hele tijd geobsedeerd geweest (en nog wel) door de milieuvernietiging en de schaarste die daardoor zou uitbreken. En nu zijn we na een ongekend rijk decennium bang voor armoe, en dus obsessief bezig met geld.
Het eindtijddenken zit in de (westerse) mens ingebakken. Hel en verdoemenis liggen immer om de hoek, liefst over onszelf afgeroepen door ons verderfelijk gedrag. Een manier om te zeggen dat het leven precair is, denk ik, ondanks alle veiligheid die we om ons heen hebben opgetrokken. En als je wilt een duurzame aansporing om te kijken hoe je het goede in jezelf en de mensheid in het algemeen kunt aanspreken en aanwenden.
Het komt goed, ook als het niet goed komt.

Marija

Marija

26-03-2013 om 12:15

Weet van de lelijke maar kijk naar de mooie dingen

zoals deze holocaust survivor van over de honderd zegt: http://www.youtube.com/watch?v=OnoQ8F_CUfE
Er is nog zoveel moois op de wereld. Kijk daar naar.

dihanne

dihanne

26-03-2013 om 12:52

Zaai iets...

lieve depietje,

Ik voel met je mee, af en toe bekruipt mij ook het gevoel dat onze westerse manier van leven totaal vastloopt.
Dus ik ben ook niet degene die het licht ziet, helaas

Ik weet niet of je zin hebt in tips, maar ik voel me beter als ik iets zaai.
Zo komt de tuinkers (gezaaid in twee championbakjes) hier mooi op, dus die kan bij het paasontbijt.

En samen met mijn dochter ga ik zo'n vierkante meter moestuin maken, hebben we ook al spulletjes voor gezaaid.

Als ik die plantjes langzaam omhoog zie komen, doet dat me echt goed

groetjes
Dihanne

Nee en ja

ik zag net even een stukje van vpro over de offshore industrie, het leegroven van afrika, het vieze wereldje van de postbus multinationals, de miljaren die verdiend worden door 0,1 procent van de wereld die 95% van het financiele bestuur in handen heeft en beivloed.

Mijn man zit als wetenschapper hier boven op, hij heeft het gevoel dat het wel goed kan komen, kan want er zijn allerlei mogelijkheden en kansen.

Misschien is dit wel de middeleeuwen op een andere manier dan 600 jaar geleden en kost het gewoon weer generaties voordat het weer een stukje netter en eerlijker gaat. Maar er is wel hoop, het kan wel, met name het volk moet in opstand komen, politieke partijen moeten lef hebben. Ik zie ook heel positieve dingen bij andere landen gebeuren, elk land doet wel iets heel netjes zeg maar en daar moeten we dan maar naar kijken, als voorbeeld nemen en dan proberen aan te jagen.

maar soms is het ook gewoon goed even een tijd geen journaal te kijken, ik probeer dat enkele weken l omdat ik doordraaide van het leed wat ik overal zie, ik sluit mij even af en probeer op mijn kleine microschaal goed te doen, luisterend oor te zijn, even aan de omstanders af en toe laten weten dat ik zie dat ze het zwaar hebben, waardering geven etc. En ook inderdaad genieten van het zonnetje, ook al is het buiten nu koud, mijn perenboompjes hebben heel veel knoppen, de konijntjes zijn enorm gegroeid en mogen straks in het buitenhok, mijn oudste die zo ontzettend vrolijk in elkaar steekt en mijn jongste die van die enorm grappige dingen zegt.

guera

guera

26-03-2013 om 19:17

Tja

Ik heb ook wel van die depri periodes en ik ben niet roomser dan de paus. Maar we willen nog steeds allemaal meer en blijven meewerken aan verkeerde politiek en bedrijven. Ik Ken zat mensen die bij boeven banken werken of smerige bedrijven. Snap ik persoonlijk niks van. Wij in Nederland komen niet in opstand het is nog niet erg genoeg....
Dus blijf in het kleine. Zet je in voor je arme buurvrouw dat voelt al n stuk beter. In de wereld is altijd wel iets slechts...

Tijgeroog

Tijgeroog

26-03-2013 om 21:01

Zaai iets

Maar dan anders bij Dihanne.
Groet de mensen op straat met een grote glimlach. Houd de deur voor iemand open. Breng een pan eten bij iemand die het (even) moeilijk heeft. Bak een lekkere gaat en nodig wat vriendinnen/kennissen (vooral degenen die wat eenzaam zijn, maar het misschien wel goed met elkaar kunnen vinden) uit, om 'm samen op te komen eten.
De grote wereld problemen kan ik niet oplossen. Ik probeer wel om het in m'n omgeving een beetje leuker te maken.

Wilma

Wilma

27-03-2013 om 15:37

Hou t klein

Zoals anderen ook al schreven. Glimlach tegen mensen.laat iemand voor bij de kassa, help een ouder iemand met de boodschappen pakken. Zeg wat tegen anderen in de lift. Prijs een kindje die iets goeds of leuks doet.
Hou t klein...

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

27-03-2013 om 16:12

Ja hoor

Wat aandacht krijgt groeit. Dus waar wil je de aandacht op vestigen? Of anders gezegd: er gebeurt nog zoveel moois in de wereld, je moet het alleen willen zien. De pay it forward beweging vind ik in ieder geval heel mooi!

Tijgeroog

Tijgeroog

27-03-2013 om 18:39

Facebook

Ik kwam laatst een pay it forward bericht tegen op Facebook, daar heb ik ook op gereageerd. Helaas maar weinig reacties.

Bellefleur

Bellefleur

02-04-2013 om 11:44

Nee. ik zie deze wereld niet meer zitten.

Er komen zoveel dingen op ons af! De sterfte onder bomen: estaksterfte, twee ziekten die kastanjebomen bedreigen, de bijensterfte, de minimalisering van weidevogels; dat gaat echt heel hard!, het aantal vlinders dat sterk achteruit gaat, de ziekte onder merels. De verschraling van de Waddenzee, de sterfte onder eidereenden en wadvogels. Het maakt me angstig. Verder schokt mij de haat onder verschillende groepen in de wereld. Ik heb het gevoel dat het steeds sneller gaat. En ja, ik vind dat je in je eigen omgeving vriendelijk moet zijn en blij moet kijken. Maar het valt me steeds zwaarder. Ik maak graag lange fietstochten. Maar ik moet me er steeds meer toe zetten. De verschraling van de natuur en dus ons leven, beangstigt me. Daar kan geen tuinkers zaaien tegen op.
En ja, ik voel me enorm schuldig dat ik kinderen op deze wereld heb gezet. Wat doe ik ze aan!

Hombre

Hombre

02-04-2013 om 11:57

Manda's middeleeuwen

"Mijn man zit als wetenschapper hier boven op, hij heeft het gevoel dat het wel goed kan komen, kan want er zijn allerlei mogelijkheden en kansen."

Oh, je man zit er bovenop, dan komt het wel goed!

"Misschien is dit wel de middeleeuwen op een andere manier dan 600 jaar geleden"

Koop jij eens wat non-fictie over de middeleeuwen en ga je schamen.
- Je kon niks (gebonden aan je land)
- Je had niks (zelfs je eigen lijf niet)
- Je mocht niks (verkeerde religie? -> brandstapel)
- Je ging overal aan dood ( niersteen? pech! )

Nee, inderdaad, net als tegenwoordig. Zelfs koningen in de middeleeuwen zouden jaloers zijn op de mogelijkheden en luxe van Jan Modaal in onze tijd.

Mensen zouden zich eens wat minder blind moeten staren op die 1% en 'hun zegeningen tellen'. Maar de overwegende emotie is vaak pure jaloezie.

Bellefleur

Bellefleur

02-04-2013 om 12:17

Zucht, hombre.

Lezen is een kunst. Wat Manda bedoelt met haar opmerking over haar man, is dat hij andere opvattingen heeft dan zij. Manda zegt letterlijk dat hij het 'gevoel' heeft dat het wel goed kan komen. Hij is dus een optimistische wetenschapper.
En die opmerking over de Middeleeuwen: volgens mij bedoelt Manda dat er na een positieve periode een negatievere periode kwam, die weer opgevolgd is door de Gouden Eeuw. Er komt dus misschien na deze negatieve periode weer een positievere periode. (al geloof ik daar zelf niet in, zie mijn bijdrage)
Wat heeft jouw opmerking over jaloezie trouwens te maken met dit onderwerp? Of is dat jouw persoonlijke stokpaardje?

De toekomst positief zien

http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1335130
Het is ook een kwestie van perspectief (en karakter denk ik). In Tegenlicht wetenschappers die een positieve toekomst zien.
We zien het negatief omdat in de Savannetijd/oertijd ons leven er vanaf hing of we gevaar snel konden signaleren. Daarom is het nieuws nu ook vaak negatief en zijn we geneigd om daar meer aandacht aan te geven. Dat is een valkuil.
De toekomst is positief. De kosten van zonneenergie dalen nog steeds en inmiddels is er een exponentiele groei in deze industrie en het aantal mogelijkheden daarvan de aarde overvloedig van energie te kunnen voorzien.
Nu hebben we conflicten over de 0,5% zoet water die er op de planeet is. Met die overvloedige zonne-energie kunnen we nu al zoet water uit zout water maken.
Door zout en zoet water slim te gebruiken kunnen we overvloedig gewassen laten groeien onder verder dorre omstandigheden.
Er zijn inmiddels diverse proefprojecten in werking in warme zanderige gebieden als Qatar.
Een toekomst van overvloed dus!
Hoe we dat dan gaan verdelen lijkt mij weer een heel andere vraag, maar het voedt wel mijn optimisme.

Hombre

Hombre

02-04-2013 om 13:46

Cool, bellefleur

"Wat Manda bedoelt met haar opmerking over haar man..."

Cool, ik wil ook een persoonlijke assistent die mijn schrijfsels van deutung voorziet!

"En die opmerking over de Middeleeuwen: volgens mij bedoelt Manda dat er na een positieve periode een negatievere periode kwam, die weer opgevolgd is door de Gouden Eeuw. Er komt dus misschien na deze negatieve periode weer een positievere periode. (al geloof ik daar zelf niet in, zie mijn bijdrage)"

Volgens mij zijn jullie niet goed bij je hoofd (no offense intended). We leven in de beste tijd ever.

"Wat heeft jouw opmerking over jaloezie trouwens te maken met dit onderwerp? Of is dat jouw persoonlijke stokpaardje?"

Ik heb wat mensen in mijn omgeving die steen en been klagen over het onrecht in de maatschappij. Nee, ze hebben het zelf goed, maar die maatschappij is verrot! Ik wantrouw hun motieven.

Ik wantrouw ook jullie motieven (again: no offense). Volgens mij is het allemaal een manier om jezelf op een ethisch hoogstaand platform te zetten. Het is toch allemaal zo vreselijk, die CEO's, die multi-nationals, die kinderen die elkaar maar pesten op het schoolplein. Maar, jullie, ja, jullie, als jullie de macht zouden hebben dan kwam alles goed, want jullie zijn zo moreel hoogstaand. Die kattige meidengevechten die je hier ziet, daar moet je maar even overheen kijken.

Uiteindelijk zijn mensen op niets zo dol als zichzelf op de borst kloppen. Soms niet zo subtiel en soms heel subtiel.

Onderdeel daarvan is dat je mensen met eenzelfde soort mening prijst en iedereen die daarvan afwijkt afwijst. Daar mee zeg je nl. "ik ben OK en jij bent niet OK".

Heel menselijk allemaal. Ik doe het ongetwijfeld ook, maar misschien iets minder subtiel. Of juist veel subtieler... ;)

Maar dat het je om de wereld gaat? Ik geloof er niks van.

En dan dat prachtige staaltje melodrama:

"En ja, ik voel me enorm schuldig dat ik kinderen op deze wereld heb gezet. Wat doe ik ze aan!"

Wat moet jij een goed mens zijn!

P

P

02-04-2013 om 13:48

Petra pakje

Nav jouw twitterfoto even verder gegoogeld, ze doen dit elke avond op maandag, dinsdag en woensdag: Pay it forward.

Elke maandag-, dinsdag- of woensdagavond krijgt één tafel van ons een brief i.p.v. de rekening. In die brief vragen wij U de rekening niet te betalen, maar om in plaats daarvan, iemand anders, die het helemaal niet verwacht, op korte termijn een plezier te doen of ergens mee te helpen. Als de volgende dan ook weer iemand helpt enz. enz. dan zou het zo maar een beetje fijner kunnen worden in de wereld.

Dus don’t pay us, pay it forward!!!

Hombre

Hombre

02-04-2013 om 13:49

Annej, wat een durf!

Een optimist!

"We zien het negatief omdat in de Savannetijd/oertijd ons leven er vanaf hing of we gevaar snel konden signaleren. Daarom is het nieuws nu ook vaak negatief en zijn we geneigd om daar meer aandacht aan te geven. Dat is een valkuil."

Er zeker zit iets in de mens dat op een of andere manier behoefte heeft aan ondergangsfantasieen. Kijk naar Y2K, kijk naar dat volstrekt idiote Aztekenkalenderverhaal. Wij mensen vreten het. Zou best kunnen dat dat uit de oersavannes stamt.

P

P

02-04-2013 om 14:10

Mwoahh hombre

Volgens mij vraten maar 6-8% van de Hollanders het Majakalenderverhaal en dan nog denk ik dat dat groepje het in hun achterhoofd echt niet geloofden. Hoe kom je daarbij?

Maylise

Maylise

02-04-2013 om 15:26

Niet geloven misschien maar er was wel een enorme fascinatie voor dit verhaal. Nu komt dat natuurlijk deels omdat de media er bovenop zit maar blijkbaar vond het volk het wel interessant.
Eindtijd theorieen kunnen vaak rekenen op veel interesse.

P

P

02-04-2013 om 15:46

Tja

Het is gewoon een leuk onderwerp om films, tv series en weet ik veel van te maken, net als dinosauriers, ik snap niet wat het probleem is.

Mea Proefrok

Mea Proefrok

02-04-2013 om 20:53

Ik zie deze wereld volmondig zitten. Het leven is wonderbaarlijk. En ik besef dat ik er wellicht heel anders in zou staan als ik depressief was, geliefden had verloren of in een sloppenwijk vijf kinderen moest voeden met minder dan een dollar per dag. Je perspectief wordt voor een groot deel bepaald door toevalligheden als geboorteplaats en -tijd, geestelijke en lichamelijke gezondheid, capaciteiten/talenten en specifieke gebeurtenissen en personen in je omgeving.
Dat gezegd hebbende vind ik het toch wel lastig om me te verplaatsen in mensen die niet zien wat er is aan schoonheid. Je hoeft geen optimist te zijn om te genieten van wat er is.

Bellefleur

Bellefleur

02-04-2013 om 22:51

Hombre,

Wie bedoel je met 'jullie?' Ik ben benieuwd bij welke groep ik blijk te horen. Ik maak me echt grote zorgen om de natuur. Iedereen weldenkend mens zou dat moeten doen. Kijk om je heen. De natuur is de laatste 10 jaar zo achteruit gegaan.
Als ik een goed mens zou zijn, zou ik niet op Ouders online zitten. Daar zou ik geen tijd voor hebben, omdat ik net bezig was een Japanse walvisjager te achtervolgen met de Sea Shepherd. Of ik was in een ziekenhuis in Syrië om die jochies van 11 in hun doktersjassen te helpen. Dus nee. Ik voel me geen goed mens.

Kaaskopje

Kaaskopje

03-04-2013 om 00:25

Poeh bellefleur

Je draagt wel de ellende van de hele wereld op je schouders zo te lezen.
Het is natuurlijk erg jammer dat bepaalde bomen het afleggen tegen de klimaatveranderingen. Daar zijn wij, de mens, deels schuldig aan, maar het is ook een natuurlijk proces. Wie weet zou de beuk het op den duur ook niet gered hebben, maar nu een stukje sneller. Het is ook jammer dat bepaalde diersoorten het niet redden, maar daar staat tegenover dat andere dieren juist laten zien dat ze het goed hebben in Nederland. Misschien niet altijd de dieren die je graag in je achtertuin wilt tegenkomen, maar de natuur is in beweging en dat heeft ook wel weer iets interessants. Als jij een fietstocht maakt lijk je je alleen te richten op wat niet meer is, terwijl je met een andere instelling ook zou kunnen richten op wat er nog wel is. En dat is nog heel veel.
Ik schrik ervan dat je je schuldig voelt over de geboorte van je kinderen. Ik vind dat een nogal domme uitlating als ik eerlijk ben. Door je schuldgevoelens negeer je volgens mij dat je kinderen zich gewoon gelukkig voelen in de wereld zoals die nu is. Ze zullen zich vast ook wel eens ongelukkig voelen, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Geniet van je leven Bellefleur. Daar is nog steeds alle reden toe.
Dit ben ik met je eens: verder schokt mij de haat onder verschillende groepen in de wereld. --- ik snap daar vaak niets van, omdat ik mij daar echt niet in kan verplaatsen.

Fiorucci

Fiorucci

03-04-2013 om 08:44

Bellefleur

Wat leg jij de lat hoog voor jezelf. In je eigen omgeving kun je ook een goed mens zijn, het kleinere is ook belangrijk.

Hombre

Hombre

03-04-2013 om 09:01

Bellefleur

"Kijk om je heen. De natuur is de laatste 10 jaar zo achteruit gegaan."

Merk ik weinig van eigenlijk. Nou woon ik in zo'n nieuwbouwwijk en het feit dat ieder stukje wild terrein in een net parkje moet omgezet vind ik wel irritant. Maar de natuur groeit lekker door. De tuin tiert (te) welig, mijn zoontje heeft gisteren in 1 uur 20 vissen gevangen, er zit een reiger tegenover ons huis in de sloot te vissen tot zijn buikje vol is en het wemelt hier van de zwanen. En da's alleen nog maar in mijn directe omgeving.

"Als ik een goed mens zou zijn, zou ik niet op Ouders online zitten. Daar zou ik geen tijd voor hebben, omdat ik net bezig was een Japanse walvisjager te achtervolgen met de Sea Shepherd. Of ik was in een ziekenhuis in Syrië om die jochies van 11 in hun doktersjassen te helpen. Dus nee. Ik voel me geen goed mens. "

Fiorucci heeft gelijk. Je bent een moeder. Je taak is om voor je kinderen en naasten te zorgen. Dat kan alleen als je je goed voelt. Concentreer je op je directe omgeving in plaats van het leed van de wereld op je schouders te nemen (en er vervolgens zoals je zegt, niets aan te kunnen/willen doen) en geniet ervan. Wat hebben je kinderen aan een moeder die alsmaar zuchtend uit het raam staart?

Tout est pour le mieux dans le meilleur des mondes possibles.

Aan het werk! ;)

Bellefleur

Bellefleur

03-04-2013 om 11:46

Dom?

Jarenlang heb ik me redelijk positief gevoeld over natuur en de mens: De Koude Oorlog is afgelopen, de Muur is weg, en alle milieuvervuilingen uit de jaren 70 zijn voorbij. Er vallen veel minder doden in het verkeer dan voorheen. Maar nu lukt me dat niet meer. Als ik fiets, is het stil. Ik hoor geen weidevogels meer. Als ik om me heen kijk, zie ik de stervende bomen. Ik kán het dus niet meer negeren. Mijn kinderen horen dagelijks berichten over de opwarming van de aarde. En die opwarming heb ik deels veroorzaakt. Als mijn dochter vraagt hoe het kan dat er zo weinig vlinders meer zijn, en hoe het nu precies zit met die bijensterfte, leg ik haar een klein beetje uit. Omdat ik niet wil dat ze er wakker van ligt. Maar ik voel me enorm schuldig. Ik heb haar op een stervende wereld gezet. Ik vind het behoorlijk naief om te spreken over 'genieten van wat er nog wel is' en over de natuur die zo weelderig is. Als er niets gevonden wordt tegen de bijensterfte, gaat het mis. Als boom na boom sterft, gaat het broeikaseffect steeds sneller. En al die exoten die in ons land leven: het lijkt me werkelijk fantastisch als de inheemse ganzen uitgeroeid zijn door de nijlganzen. Wat een diversiteit!

Vroeger

Toen ik een kind was, was de natuur ook bezig ten onder te gaan. "Silent spring" is zelfs van voor mijn geboorte.
DDT was heel vanzelfsprekend. Hopen plastic in de berm ook. Mijn meester in de derde klas lagere school sprak met spijt in zijn stem dat de aalscholver bijna uitgestorven was in Nederland.
Op de hoogtepunt van de koude oorlog, was ik overtuigd dat er een carrière voordat de bom valt er voor mij niet meer in zou zitten, die zou wel vallen voordat ik de middelbare school had afgerond.

Nu zijn er weer andere pesticiden die weg moeten, maar DDT is er niet meer. Ondanks dat het crisis is, vind ik de bermen in mijn omgeving een stuk opgeruimder dan vroeger. En de aalscholver zwemt in de sloot naast de flats. En ik heb carrière gemaakt, en de bom is nog niet gevallen.

Ik heb nog wel een beetje hoop. Genoeg voor mijn kinderen in elk geval.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.