Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Zo gek op mijn stad, hebben jullie dat ook?

ik stond gisteren met mijn jongste weer eens op het hofje midden in het centrum van Haarlem (het hofje is vrij onbekend), heerlijke herinnerigen heb ik aan het hofje. Er stonden een paar aardige Duitse toeristen die ik iets kon vertellen over Haarlem. En ik was even zo intens gelukkig dat ik hier woon, ik ben zo trots op mijn stad, historisch, leuke winkels, fijne restaurants, dicht bij Amsterdam, dichtbij de zee en de duinen. We wonen er nu zo'n 8 jaar. Ooit als de jongste op de middelbare zit dan verhuizen we weer richting centrum, maar verder wil ik deze stad nooit meer in ruilen voor een andere.

Hebben jullie dat ook en in welke steden wonen jullie ?

Yta Chalne

Yta Chalne

17-03-2011 om 15:18

Oh ja

Dat gevoel herken ik wel. Als ik 's ochtends naar mijn werk fiets kom ik zomaar een heleboel gebouwen tegen die echt bijzonder zijn. En grachten en singels, kerken en parken waar je echt blij van wordt. Of ik loop door de kloostertuin als ik er even tussenuit wil, waar je nog precies kunt voorstellen hoe het er driehonderd jaar eerder aan toeging.
Maar, mocht ik ergens anders gaan wonen om wat voor reden dan ook, dan zou ik geloof ik ook weer heel gelukkig zijn. Dat gevoel sleep ik overal mee naartoe. Nou ja, wellicht zou het in een stad als Almere of Lelystad wat moeilijker worden... (sorry mensen uit Almere en Lelystad...)

Jaaa!

Heel herkenbaar! Ik woon niet meer in Haarlem, maar heb altijd een heel blij gevoel als ik de stad binnenrijd met de trein en de koepelgevangenis en de kerktorens zie opdoemen.
Maar, nu ik in Amsterdam woon heb ik hetzelfde trotse gevoel wanneer ik door de stad fiets. Vanaf Pasen weer de lange rij toeristen bij het Anne Frank-huis, de IAMsterdam letters op het Museumplein, de grachten, de OBA. Ik geniet er heel erg van. Natuurlijk zijn er nadelen aan het wonen in een grote stad, maar ik zie meestal vooral de mooie kanten.
Maanve

Oh nee

helemaal niet, en gelijk moet ik denken aan de draad in algemeen waarbij iederen het eens is dat je bepaalde dingen gewoon niet op een forum gooit, je woonplaats bv ;-)

Ach

als er een persoon is van wie ik weet waar ze woont dan is het Manda! ( nou ja nog 1 of 2, maar dat zeg ik lekker niet)

Francien

Francien

17-03-2011 om 17:04

Oh ja zeker

Ik ben heel blij met het dorp waar ik woon. Ik woon in Laren NH en vind het hier heel gezellig. Alles is dichtbij, bos, hei, zwemwater. Je woont hier heel centraal in nederland. Amsterdam en Utrecht liggen op steenworp afstand.
Door dat gooische vrouwen gedoe gebeurt hier regelmatig wat, dat is ook altijd wel leuk om te zien (filmopnames e.d.) Je kunt hier hele mooie kleding kopen en als je portomonnee dat niet toelaat dan ga je gewoon naar Hilversum of bovengenoemde Utrecht of Amsterdam. (ik bestel meestal gewoon bij H&M) maar vind winkeltjes kijken wel heel leuk en uitverkoopjes zijn hier ook altijd leuk.
Maar de beschrijving van Haarlem spreekt me ook wel aan hoor, lekker dicht bij het strand lijkt me ook erg leuk, en het grotere van de stad is ook wel anders dan hier natuurlijk. Hier kom je heel vaak kennissen tegen, anoniem kan je hier amper zijn, supermarkt, markt, bakker, kruidvat, hema, overal ken je wel iemand. Ik vind dat niet erg, maar een kennis van mij vond het anonieme van toen ze in Hilversum woonde wel fijner.

(uiteraard schrijf ik nu onder een nog nooit eerder door mij gebruikte nick :-) )

Manda Rijn

Manda Rijn

17-03-2011 om 17:22 Topicstarter

ik was er eigenlijk wel vanuit gegaan dat er andere nicks gebruikt zouden worden en van een aantal weet ik hier ook wel de woonplaats.

nou ja, ach het is ook tijdverdrijf, ik zit maar wat thuis vandaag met een koortsig hoofd mezelf te vermaken op oo ;-)

Fiorucci

Fiorucci

17-03-2011 om 19:12

Nee

Ik woon prettig in de wijk waar ik woon, maar de stad op zich vind ik niet bijzonder, Zoetermeer.
Ik heb van mijn 18e tot mijn 23e in Den Haag gewoond met mijn man, dat vind ik wel een zalige stad.

Ja sini

ik ook, maar dat komt omdat ik dan vakantie heb ;-)
Zo zijn er nog talloze plekjes waar ik erg blij van word, zelfs min of meer naast de deur (ook letterlijk, onze tuin is erg prettig), maar voor mijn woonplaats koester ik weinig warme gevoelens.

Manda Rijn

Manda Rijn

17-03-2011 om 19:43 Topicstarter

Ik verbaas mij altijd

over mensen die hun hele leven in een in mijn ogen suf dorp wonen en daar niet weg gaan. Terwijl ik afgelopen 20 jaar overal en nergens heb gewoont zijn er mensen die nog steeds in dezelfde duffe wijk bij hun moeder in de buurt naast dat suffe jaren 80 winkelcentrumpje zijn blijven hangen, waarom doen ze dat ? Ik snap dat dus echt niet.

Niet dat ik het hoef te snappen uiteraard, ieder zijn smaak, maar van alles waar je op de wereld naar toe kan trekken zijn er wijken in Nederland die zo ongelovelijk saai en zo duf/eentonig zijn dat ik mij dan af vraag dat een jong mens nooit de neiging ontwikkeld even een keer die comfortzone uit te stappen.

Manda

over mensen die hun hele leven in een in mijn ogen suf dorp wonen en daar niet weg gaan*********

Vaak heeft het te maken met financiën. Onze woning is in jouw stad denk ik het driedubbele waard. Ware het niet dat wij er dat hier nimmer voor zullen vangen. Dat verschil is niet op te hoesten.

Geheel anoniem

...;-)..

Ik houd veel van de stad waar ik heb gestudeerd en gewoond, ik hou ook van de stad waar ik nu woon (vooral de Domtoren en de oude kerken, sorry andere mensen uit die stad, verder is het toch wel een stuk suffer en katholieker), en oh ja ik houd ook veel van de stad waar ik 7,5 jaar mijn "vriendje" had wonen. Nog niet wetend dat hij later als Beukman door het leven zal gaan.

Maar om eerlijk te zijn heb ik niet dat gevoel dat Manda heeft, mijn woonstad is toch een tikkeltje beetje nummer 2 in mijn hoofd.

Wat ik wel heb is heel veel belangstelling voor de locale geschiedenis, dat heb ik overal waar ik kom, en ik vind het heel erg leuk om me daarin te verdiepen. Ik koop bijvoorbeeld rustig de Canon van de Geschiedenis van Velsen als ik op fietsvakantie door NL vind. Smullen! Wisten jullie dat daar een van de oudste kerken van NL staat, echt vroegromaans, en dat die kerk ook is genoemd in stukken waarin de Nederlanden van de ene in de andere hand gingen?

Kortom, ja, er is zoveel moois!

Gehad

Nog een paar jaar geleden kon ik je zo tien twintig voordelen noemen van de zogenaamde achterstandsbuurt waar ik woonde. En ook de andere delen van Amsterdam krijg ik nog fijne herinneringen van als ik in de buurt ben. Ik heb er dan ook meer dan 30 jaar met veel plezier gewoond.
Maar nu zou ik me er niet meer veilig voelen door de ervaringen die ik er heb gehad met de instellingen. Als een crimineel behandeld. Kafka is er niets bij. Mensen die jou niet kennen, dat is de keerzijde van de anonimiteit van de stad.
Ik voel me veel veiliger nu ik daar weg ben.
En ik ga er ook nooit meer wonen.

margje van dijk

margje van dijk

17-03-2011 om 21:34

Niet altijd

Hoe ik me voel in een stad is geheel afhankelijk van hoe het met mij gaat, zeg maar. Ik had best wel tijden dat ik het mezelf moeilijk maakte, dat ik het 'zwaar' had, en de steden waar ik toen woonde stralen dat gevoel nu nog steeds uit voor mij. Als ik er weer eens kom krijg ik zo'n onbestemd gevoel over me van - o ja, toen. Daar kan zo'n stad verder helemaal niks aan doen. Zelfs bij de mooiste steden kan ik dat hebben ;-)

Daar staat tegenover dat een stad ontzettend veel mooier wordt als je je er juist zo goed voelde. Hoe lelijk zo'n stad verder ook is. De plaats waar ik nu woon is - op een leuk centrum na - werkelijk oerlelijk. Maar het is de heerlijkste plek waar ik kan zijn.

Wat verder uitmaakt, vind ik, is dat je ergens alleen heen moet gaan om er echt een gevoel bij te krijgen, en liefst ook met het openbaar vervoer. Als ik met man en kinderen ergens op bezoek ga, dan doet de plaats er weinig toe. Maar als ik in mijn eentje afgesproken hebt en er in de trein naartoe gaat, dan neem je zo'n stad veel bewuster tot je.

Bij sommige steden blijf ik dat houden. Amsterdam bijvoorbeeld, als ik daar weer kom juicht het inwendig even in mij. En ik moet nu regelmatig een paar zaterdagen naar Utrecht: heerlijk. Van het station naar het conservatorium lopen - zalig. Na afloop even door de stad lopen - pure vreugde. En, rodebeuk, ik mag nu eindelijk ook eens binnenkort in de Domkerk zingen, ik ben daar echt kinderlijk blij om! Wat een plek.

Overigens deel ik totaal niet de ongedurigheid van Manda. Waar ik nu woon, woon ik al bijna 20 jaar (wel 2 keer intern verhuisd zeg maar), maar ik wil er nooit meer weg. Hoe suf de straat of de wijk hier ook is. Ik kan me ongelofelijk veilig voelen op een plek waar al een eeuwigheid niets veranderd is. Dat heeft met sufheid helemaal niets te maken, en ook niet met saaiheid of gebrek aan ondernemingsdrift of te veel comfortzone. Dat is gewoon pure geborgenheid, geluk wat in de stenen is geslagen. Dat kan heel zalig zijn.

Margje

Valkyre

Valkyre

17-03-2011 om 21:37

Net nog

Ik woon in een grote stad, een beetje in een buitenwijk. Net op weg naar huis nog even gauw saoto en een broodje bakkeljauw gekocht... Op weg naar het ov door een prachtige kerktuin gelopen. En toen dacht ik: dat had niet gekund in het stadje waar ik een paar jaar geleden nog woonde.

Manda

Wat een negatief beeld heb jij van bepaalde mensen!
Alsof het beter is om vaak te verhuizen. Het is toch prima om in je dorp te blijven als je dat wil. EN alsof het suf is om vlak bij je moeder te wonen. EN wat is er mis met een 80-er jaren winkelcentrum?
Ik ben als kind een aantal keren verhuisd en als student en Yup ook een paar keer. Naar een buitenland, naar mijn vaderland en in NL. Maar ik ben nu al jaaaaren gelukkig in een duf dorp in Nederland. Er zijn hier velen die hier al hun leven lang wonen. Dat zijn over het algemeen erg leuke mensen.

Manda Rijn

Manda Rijn

17-03-2011 om 22:09 Topicstarter

Hm tja ach enzo

ik vind het voor mezelf juist zo'n doorslaand succes hier in het centrum. Dat vond ik opeens zo'n fijn gevoel toen ik daar gisteren opeens weer stond op dat half verborgen hofje, hier liep oudste rond op haar maatje 19 schoentjes en nu loopt de jongste ook weer hier rond met maatje 21 (ze is wat groter/langer), net alsof de tijd heeft stil gestaan, ook was het hofje weer druk bevolkt met allerhande kattenbeesten. Dat vind ik een mooi en troostend iets, dit hofje hoort bij mij, van alle plekken waar ik heb gewoont en langs ben geweest is dit iets waar ik mij wel aan gehecht heb. Een half jaar geleden was ik er ook heel eventjes en toen had ik dat gevoel ook.

Heel gek want ik vind doorgaans nooit iets langdurig een doorslaand succes en ik hecht mij zo slecht en ik voel mij zo snel ongemakkelijk maar daar niet.

Goh we moeten zeker over een x aantal jaar die huizen daar in de gaten houden, wil mijn man niet die is te lang, (die huisjes zijn zo oud, daar woonde vroeger heel kleine mensjes, precies zoals ik ;-)

Manda Rijn

Manda Rijn

17-03-2011 om 22:11 Topicstarter

Mach

nou ik snap het gewoon niet, kan gewoon echt niet begrijpen dat je voor altijd in zo'n wijk wil blijven. En die mensen begrijpen mij ook niet, dat weet ik, ik ken ze, ze zijn uitermate aardig inderdaad.

Manda Rijn

Manda Rijn

17-03-2011 om 22:15 Topicstarter

Beuk

welke kerk is dat, die wil ik zien ! Binnenkort wil ik hier naar toe, heb niet het idee dat het heel bijzonder is maar ik ben er nog nooit geweest dus ik moet het zien. http://www.fort-zuid.nl/website_terras/pages/startframe_terras.html

Oh ja Fort brederode heerlijk qua sfeer.

Maar manda

Er zijn toch ook mensen die hun hele leven al in Haarlem wonen? Is dat dan wel geaccepteerd?
Ik denk dat een aantal mensen erg hecht aan hun geboortegrond. En ook in mijn dorp heb je van die plekken waarover je kan verbazen en verheugen. Ik vind het prachtig dat mijn puber nu zelf op de fiets naar de "grote" plaats in de buurt kan. Ik vind het prachtig als de bomen in de hoofdstraat in bloei staan en als ik aan de rand van het dorp met mijn bijna puber over de koolzaadvelden kijk.
Die plekken die jij in Haarlem hebt kan je overal hebben. Ook al is de plaats voor jou misschien niet uitdagend of mooi genoeg. Mooi is wat je meemaakt op een plek.

Manda Rijn

Manda Rijn

17-03-2011 om 22:34 Topicstarter

Mach

nou als ik hier geboren en getogen was had ik in ieder geval een stukje cultuur mee gekregen, heel oude gebouwen bijvoorbeeld en wat diverser volk.

Ik snap het wel wat jij bedoelt maar ik snap het niet, snap je.

Bennikki

Bennikki

17-03-2011 om 22:37

Nee

Ik woon nu ergens, ben er niet dol op, ga binnenkort verhuizen richting mijn moeder ;-)
Ik merk dat ik een beetje jaloers ben op Manda. Wat fijn als je ergens woont waar je zo blij van wordt! Ik heb dat even gehad, toen ik van 97 tot 04 in Amsterdam woonde. Maar daar zijn we, met goede reden, weggegaan. En nu gaan we hier weer weg, op zoek naar..? Ik weet het niet. Ik kan wel heel blij worden van een mooie stad, Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Rotterdam, Groningen, Arnhem, Maastricht, Haarlem; zelfs Leiden, Hilversum en Almere vind ik leuk. Maar waar ik me thuis voel, en blij van word? Hopelijk in onze nieuwe woonplaats. Toch blijf ik onzeker. Er zijn zoveel factoren die meespelen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over New York, Barcelona, Londen en Parijs.
Gelukkig kan ik al die mooie steden steeds weer bezoeken, daar heb ik altijd zin in.
Bennikki

Manda Rijn

Manda Rijn

17-03-2011 om 22:39 Topicstarter

Vergelijking

je eet je hele leven lang elke dag een casino bruine boterham met een beetje smeerkaas van elke keer het zelfde merk.

Op een gegeven moment heb je door dat er ook ander brood is, met heel ander beleg, dat er dus heel veel keuze is. En dan toch eet je het niet een keertje.

Of je eet het wel een keertje maar dan ga je daarna toch weer terug de rest van je leven naar diezelfde bruine boterham met smeerkaas.

Zo voel ik dat, daarom snap ik het dus niet.

Chippie

Chippie

17-03-2011 om 22:44

Manda

`ik verbaas me altijd over mensen die hun hele leven in een in mijn ogen suf dorp wonen en daar niet weg gaan. Terwijl ik afgelopen 20 jaar overal en nergens heb gewoont zijn er mensen die nog steeds in dezelfde duffe wijk bij hun moeder in de buurt naast dat suffe jaren 80 winkelcentrumpje zijn blijven hangen, waarom doen ze dat ? Ik snap dat dus echt niet.´

Ik heb je hier leren kennen als iemand wat hogere pieken en diepere dalen dan gemiddeld. Fijn voor je dat je nu het hallelujahgevoel te pakken hebt maar waarom moet je dan anderen die domweg gelukkig zijn in hun / in jouw ogen / duffe wijk de grond in boren. Je bedoelt het niet zo maar het boeit je ook niet dat je reactie zo over komt.

Gelukkig zijn heeft vooral emt jezelf te maken en niet met de plek waar je woont, wat je hebt, wat je doet. Ik ben ook een type van op/naar/volgende plan (nog een keer een huis bouwen, voor de tigste keer op wereldreis, hellp we hebben al twee jaar geen stedentripje meer gedaan) maar ik roep me ook vaak tot de orde. Ik vind al die dingen geweldig maar puur geluk zit hem in heel andere dingen. En die vind je ook in een suffe wijk. En de jacht naar geluk maakt mensen juist vaak ongelukkiger. Zo vraag ik me af of al jouw verhuizingen je nu zoveel gelukkiger hebben gemaakt.

Ik woon nu redelijk luxe en riant. Toch ben ik ervan oertugid dat ik datzelfde geluk ook had kunnen vinden in een kleine rijtjeswoning met IKEA meubeltjes. En het parkje dichtbij kan net zoveel emotionele waarde hebben dan jouw speciale hofje.

Niet echt,

ik woon in een dorp vlak bij een stad. Heb het er prima naar mijn zin maar ben niet specifiek trots op het dorp.
Dingen die je van een stad of dorp weet maken het juist mooi. Herinneringen die je zelf hebt (mooi is wat je meemaakt op een plek, prachtig gezegd, Mach!), of geschiedenis die je gelezen hebt. Zoals die oudste kerk in Velsen. Zoals de domkerk in Utrecht die instortte bij een storm. Zoals Schokland, het eiland dat verlaten werd. De evacuatie van het dorp waar ik nu woon. Allemaal prachtige verhalen. Ik vind het ook heerlijk om deze verhalen te vertellen aan de kinderen.

Manda Rijn

Manda Rijn

17-03-2011 om 22:52 Topicstarter

Klopt chippie

al is het niet een hallelujah gevoel, want dat zijn doorgaans de pieken, dit blijkt meer een soort algehele stabiele tevredenheid te zijn, nogal bijzonder dus.

Verder heb ik niet de behoefte om iemand de grond in te boren inderdaad maar hoef ik mezelf ook niet anders te uiten dan dat ik het niet begrijp en volgens mij zijn mijn teksten niet negatief, eerder onbegrip.

Ok geluk zit dus niet in de plek waar je woont en andere materiale dingen zoals ikea meubeltjes en ik snap ook heel goed dat mijn hofje net zo goed voor een ander elk ander parkje kan zijn. Maar dan nog, snap ik het niet. Tenzij je dus geen enkele mogelijkheid hebt om wel eens verder te kijken naar wat dan ook.

Ik snap het ook niet dat mensen elk jaar naar dezelfde camping gaan terwijl ze de hele wereld kunnen zien. Prima, ik hoef dat ook niet te snappen wat ik al zei.
Ik begrijp wel heel goed dat andere mensen geen ruk aan Haarlem vinden hoor, dat zei ik al ieder zijn smaak.

Ik snap niet dat een ander mens altijd gelukkig kan zijn op de enige plek die hij wil kennen. Is het dan geen gebrek aan nieuwsgierigheid, zie ik dat dan verkeerd ?

Chippie

Chippie

17-03-2011 om 22:56

Manda

´nou als ik hier geboren en getogen was had ik in ieder geval een stukje cultuur mee gekregen, heel oude gebouwen bijvoorbeeld en wat diverser volk.´

Nou ja! Mijn mond valt open, wat bedoel je nu? Dat mensen in een suffe wijk niet 'divers' zijn? Dat die mensen nooit een oud gebouw zien? Dat ze niet cultuurminded zijn?

Je posting komt op mij heel akelig en denigrerend over. Of probeer je een soort van angst-voor-suffigheid-en-burgerlijkheid te verbloemen?

PS Ik wil ook niet wonen waar ik ben opgegroeid. Te dorps, te weinig mogelijkheden voor sport en muziek, slechts, doe maar gewoon dan doe je gek genoeg mentaliteit. Ik zou er niet kunnen wonen maar ik doe geen aannames over de mensen die er wel wonen. Die hebben misschien wel een cultureler, avontuurlijker leven dan jij en ik.

Manda Rijn

Manda Rijn

17-03-2011 om 23:00 Topicstarter

Gut chippie

het zit je wel erg hoog, zit je in een dip ? Ik ben er geloof ik nu net weer aan het uit komen gezien mijn interesse voor de medemens.

Ik kan de wijk waar ik op doelde, maakt niet uit inderdaad niet vergelijken met het oude centrum hier nee, het is overigens ook nog een compleet witte wijk met veelal mono mono mono. Verder brei jij er een sok van waar ik even niets meer mee kan.

Chippie

Chippie

17-03-2011 om 23:05

Manda

"Ik snap het ook niet dat mensen elk jaar naar dezelfde camping gaan terwijl ze de hele wereld kunnen zien. Prima, ik hoef dat ook niet te snappen wat ik al zei."

Ik moet er ook niet aan denken om ieder jaar naar dezelfde camping te gaan. Maar ik begrijp wel dat er een ander soort mensen is dat zich hier helemaal gelukkig bij voelt. Mijn belachelijke drang om mijn kinderen de hele wereld te laten zien, snappen zij niet.
En feitelijk zit iedereen ergens tussen 'ieder jaar naar dezelfde camping' en 'je hele leven op wereldreis' in. En jij en ik zitten dan nog steeds in het 'suffe' gedeelte van die schaal. We zijn geen globetrotters meer die acht jaar lang met de kinderen door donker Afrika trekken met onze kinderen, er op een onbewoond eiland een kind baren of zeggen tegen onze brugpieper: een zeilreis rond de wereld, moet je doen, leuk idee.

Het is dus allemaal zeer relatief. Jouw straatje in Haarlem met designbank is toch echt supersuf vergeleken bij andere hotspots in de wereld.

Chippie

Chippie

17-03-2011 om 23:09

Manda

"het zit je wel erg hoog, zit je in een dip ?"

Nee, ik zit eigenlijk nooit in een dip.

Ik kan van jouw berichtje die andere sok ook niet breien :-)

Manda Rijn

Manda Rijn

17-03-2011 om 23:09 Topicstarter

Nou chippie toch

sinds wanneer heb ik een designbank ?

Ik heb toch werkelijk de indruk dat je in een dip zit of anders is het iets anders negatiefs. Gut zeg, inderdaad alles is zeeeeeer relatief ook mijn oprechte verbazing naar jouw relaas.

truste !

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.