Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Berlage Lyceum, ervaringen

Beste ouders, ivm schoolkeuze, wie wil ons verder helpen met ervaringen betreffende (bij voorkeur de mavo afdeling van) het Berlage Lyceum in Amsterdam? Zijn de lessen boeiend (vast rooster, wat traditioneel), is bilingual leren en examen doen (leerstof in Engels en Nederlands talig examen) lastig/ belemmerend of juist niet? Is het gezettig, sociaal op school of juist niet? Hoe streng is het beleid qua herkansen/ bevorderen? En alle andere ervaringen ook welkom. Hartelijk dank!

Berlage lyceum

In de recente draad over het Sweelinck college staat ook wat over het Berlage lyceum, zie vanaf #15 https://www.ouders.nl/forum/ouders-en-school/wie-heeft-ervaring-met-sweelinck-college-in-amsterdam
Je hebt ongetwijfeld op de website van OCO gekeken (daar staat bijv een fimpje). De Amsterdamse schoolwijzer van de gemeente geeft nog informatie over doorstroomeisen (die pittig zijn) maar zoals bekend zullen die vervallen omdat er een doorstroomrecht komt.
Op het forum van stichting vrije schoolkeuze Amsterdam wisselen ouders concrete ervaringen uit, daar kun je ook terecht. http://www.stichtingvsa.nl/index.php

Audio

Tijdens open dag (2012) werd duidelijk dat Berlage mbv audio-ondersteuning te werk ging. Niet alleen lezen of stampwerk maar ook veel Engelse taal beluisteren. Ik denk dat dit een goede manier is om een vreemde taal eigen te maken.

Verder gingen twee vriendinnen van dochter gingen later naar Berlage- havo. Ik vroeg hoe Engels ging; okee, was te doen. Ik vroeg hoe de sfeer was. Goed, de vriendinnen zaten bij elkaar in de klas, en ze gingen met plezier naar school. Ik ga dan niet vragen of er inderdaad een tweespalk is met de mavo. Als kinderen het zelf naar hun zin hebben, zien ze niet waar buitenstaanders voor vrezen.

De twee meisjes gingen naar Berlage omdat ze toendertijd waren uitgeloot bij de school waar ze zich hadden aangemeld.

Voor zover je iets met deze oude info kan.

Verslag eerste week brugklasser Berlage lyceum

https://www.parool.nl/amsterdam/de-eerste-brugklas-week-van-lieve-van-der-laan-12~a4369408/

Leuk verslag van de eerste schoolweek op het Berlage, van Lieve van der Laan, die na uitloting op het Berlage kwam.

Bermbrand

Helaas is verslag alleen te lezen voor abonnees Parool

Alkes

Meestal wel gratis te lezen via de Twitter link van @Parool (even zoeken in het Twitter archief) of tegen een geringe vergoeding via blendle.

menina

menina

06-03-2019 om 22:04 Topicstarter

thankX

Hoi allen, bedankt voor de reacties.
Bij cijfers valt op dat er in 2017/18 een groot % afstroom lijkt te zijn geweest, zie https://www.scholenopdekaart.nl/Middelbare-scholen/1268/1178/Berlage-Lyceum/Schooladvies-en-plaatsing?school=1268&presentatie=1&sortering=2. Iemand die daar iets over weet of heeft gehoord?
verder nog ervaringen?
groetjes !

Zittenblijven

OCO Amsterdam heeft zittenblijven op Amsterdamse scholen onderzocht. De VO raad heeft als ambitie het zittenblijven terug te brengen naar 3,8%. Veel scholen zitten daar nog ver vanaf, zo ook het Berlage lyceum dat op 8,5% als driejaarsgemiddelde zit. Wat opvalt is dat er een duidelijke knik is in het laatste jaar. Mogelijke oorzaak is strengere overgangsnormen waardoor eerder afstroom is naar een lager niveau. De overgangsnormen moeten in de schoolgids staan dat op de website van de school te vinden moet zijn.
De lijst met alle scholen en het percentage zittenblijvers vind je hier:
https://www.onderwijsconsument.nl/wp-content/uploads/bijlage-tabel-zittenblijvers-vo-10juli2018.pdf

Amsterdamse ouder

Amsterdamse ouder

07-03-2019 om 00:51

Afstroomcijfers?

Weet iemand of er ergens cijfers over de afstroom van de scholen te vinden zijn, in tegenstelling tot zitten blijven?

Ik ben van mening dat afstromen veel kwalijker is dan zitten blijven. Liever een school die een kind binnenboord probeert te houden en een jaar extra gunt als het tegenzit, dan een school die kinderen snel laat afstromen om goede slagingspercentages te halen. Als een school kinderen relatief veel laat zitten en weinig laat afstromen, is het juist een goede school.

Gek genoeg kan ik die cijfers nergens vinden.

Alleen cijfers over zitten blijven is niet interessant.

Amsterdamse ouder

Afstroomcijfers zijn met enige moeite wel te vinden op de website van scholen OO de kaart. Zie de link van Menina voor een voorbeeld.

Menina vroeg om de reden dat het Berlage in schooljaar 2017/2018 ineens zoveel meer afstromers heeft. De reden is dat ze in de jaren daarvoor rond de 9% zittenblijvers hadden (norm is 3,8%) en in 2017/2018 dropt dat ineens naar 6%. Minder zittenblijvers dus maar meer afstroom.

Soms is zittenblijven inderdaad nuttig en beter dat afstroom, maar afstroom en zittenblijven is beide falen van onderwijs. In Amsterdam zijn veel te veel zittenblijvers, lees dit stuk eens over de nadelige volgen van massaal zittenblijven http://www.onderwijsconsument.nl/te-veel-zittenblijvers-in-amsterdams-voortgezet-onderwijs/

Amsterdamse ouder

Amsterdamse ouder

07-03-2019 om 09:41

Nee

Dank Bermbrand, maar ik zie in de link van Menina niet de afstroom per school staan, maar per schoolniveau (van alle scholen samen).

Amsterdamse,

Klopt.
Onderaan staan wel de getallen per school, maar wel over de drie niveaus gezamenlijk. Zo heb je geen beeld van het aantal afstromens binnen een school.
Nu zegt een verandering in het aantal deelnemers in de drie jaren iets meer. Als er twee jaar 50 lln examen deden en in het derde jaar maar 30, dan is dat een aanwijzing tot een toename van afstromen.
Zo kreeg het Caland lyceum een tijd geleden een zwak voor het vwo. Jaar erop was dit zwak opgeheven want er was in dat jaar wel een hoog genoeg percentage geslaagden bereikt. Een vwo-er legde mij uit dat een grote groep was afgestroomd naar de havo. Ook daar steeg het percentage geslaagden. Niet zo verwonderlijk met de intrede van een lading vwo-ers.
Onderwijskundig was er weinig veranderd.

Maar het maakt het wel moeilijk om op basis van getallen een keuze te maken.

Lijst resultaten per school

‘Van de achtenvijftig scholen die in de tabel in de bijlage zijn opgenomen zijn er negentien die – gemiddeld over drie schooljaren – het streefpercentage van 3,8 procent (of nog minder zittenblijvers) hebben gehaald of bijna gehaald. Veel Amsterdamse VO-scholen zitten daar nog ver vandaan.’

In de link van Bermbrand het bovenstaande citaat. In de link van Bermbrand staat het woord tabel. In het rood. Het is een link naar de lijst met resultaten van alle Amsterdamse scholen over drie jaar.

Amsterdamse,

Je hebt gelijk, de link in #8 geeft idd geen info per school. De link in #9 wel.

Lydia

Lydia

07-03-2019 om 11:18

afstroom is zo ongeveer hier te zien

https://www.scholenopdekaart.nl/Middelbare-scholen/1268/1178/Berlage-Lyceum/Schooladvies-en-plaatsing

Dan kun je per niveau hoeveel leerlingen nog op hetzelfde niveau zitten als hun schooladvies en hoeveel hoger of lager.
Bij VMBO-T valt op dat er veel leerlingen in jaar 3 lager zitten dan het advies. Ook ten opzichte van vergelijkingsgroep.

Op deze site vind je ook het percentage zittenblijvers.

Mia

Mia

07-03-2019 om 16:11

Amsterdams probleem

Het is toch zo dat in Amsterdam sowieso meer leerlingen dan landelijk gemiddeld een niveau omlaag gaan of blijven zitten? Dat las ik namelijk in de krant, dat dat mogelijk te maken zou hebben met dat kinderen vaker een aangepast advies krijgen.

menina

menina

08-03-2019 om 02:12 Topicstarter

zittenblijven en afstroom

Wat handig de tabel van posting 9, thankX.

Ik worstel ook met de relatie tussen zittenblijven en afstroom, met de intepretatie van de beschikbare cijfers überhaupt.

Indien er (voorbeeld Berlage) 33% op lager dan PO onderwijs niveau zitten na 3 jaar, zit daar dan ook afstroom van dubbeladvies lln (mavo havo 'afgestroom' naar mavo) in? Is het cijfer incl zittenblijvers, dus zouden we die ervan af moeten trekken?

Ben het helemaaal eens met 'Amsterdamse ouder', zittenblijven zou niet de norm moeten zijn maar moet nog mogen kunnen. Scholen doen daar overigens (in elk geval wat betr uitingen in schoolgidsen) al erg moeilijk over, doubleren is geen recht, mag niet etc. Legt inspectie/ overheid scholen normpercentages op, dat bv maar xx aantal lln per jaar mogen doubleren, of wordt er via de rapportagecijfers 'afgerekent'?

Opstroom en afstroom

OCO Amsterdam publiceerde vanavond onderzoek naar op- en afstroom irt het leidend schooladvies. Met uitgebreide uitleg en gegevens van de inspectie:
http://www.onderwijsconsument.nl/onderzoeksgegevens-over-opstroom-en-afstroom/
Het Berlage lyceum doet het beter dan de norm voor hun vergelijkinggroep (vmbo/havo/vwo school).

Menina

“Legt inspectie/ overheid scholen normpercentages op, dat bv maar xx aantal lln per jaar mogen doubleren, of wordt er via de rapportagecijfers 'afgerekent'?”

Hoewel de Inspectie erop toeziet dat scholen niet te veel leerlingen laten zitten, zijn die normen weinig ambitieus. Ambitieuzer is het eigen sectorakkoord VO, waarin is vastgelegd dat het landelijke percentage zittenblijvers snel moet dalen naar 3,8%. Het merendeel van de Amsterdamse vo-scholen zit daar nog ver boven.

Het zijn de scholen zelf dus, die zich een ambitieuzere norm opleggen dan de inspectie. Lees in de eerder gedeelde link hoe schadelijk massaal zittenblijven is en zie in de tabel de grote verschillen tussen vergelijkbare scholen. In uitzonderlijke gevallen is zittenblijven heilzaam en in die zin moet het als optie wel mogelijk blijven.
http://www.onderwijsconsument.nl/te-veel-zittenblijvers-in-amsterdams-voortgezet-onderwijs/

Insider

Insider

20-03-2019 om 22:11

Matig

We zijn hier bekend met VWO en HAVO afdeling. Jongste doet eindexamen havo dit jaar, oudste is 4 jaar geleden zonder diploma ervan af gegaan en verder gegaan op de VAVO. In het kort: veel uitval van lessen en veel docenten die maar 1 of 2 jaar blijven, wat nooit een goed teken is. Verder is het inderdaad een beetje een saaie school qua manier van lesgeven en begeleiden. Voor de kinderen bij ons geen succes dus.
Insider

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.