Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Kopzorg

Kopzorg

09-02-2018 om 10:36

Chronisch ziek, onderwijs regelen

Begin dit jaar heeft onze jongste een hersenontsteking gehad. Na een dikke week ziekenhuis kwam kind naar huis om verder te herstellen, dat gaat heel langzaam. Kind zal voorlopig niet hele dagen naar school kunnen, en of er nog restschade zal zijn van de ziekte is nog niet met zekerheid te zeggen.
Van de dokter toestemming om weer voorzichtig met school te starten. Kind zit al op VO.
School wil voornamelijk inzetten op aanwezigheid op school en dan bijvoorbeeld maar 4 vakken volgen, om echt voorzichtig te starten.

Gisteren had ik een begeleidend gesprek met iemand van het ziekenhuis die vooral wil inzetten op onderwijs. Desnoods via een online verbinding onderwijs op afstand, omdat het aanwezig zijn op school nog veel vraagt van kind.
In van die drukke galmende ruimtes raakt hij eerder vermoeid dan bij ons thuis.
School wil het een, aanwezigheid op school, de begeleiding uit het ziekenhuis ziet onderwijs als prioriteit en eigenlijk ben ik het daar wel mee eens. Zo zou de achterstand binnen de perken gehouden kunnen worden.

Hier mensen met ervaring hoe je dat regelt? Ik heb nu het idee dat ik zonder rijbewijs in het verkeer ben losgelaten met een nieuwe auto.
Ik heb nu al drie dagen het idee dat ik achter de feiten aan hol. Ik heb vervoer geregeld om hem op school te krijgen, moet dat misschien toch weer niet als hij thuis les moet krijgen. Waar moet ik aan denken? Hoe pak ik het aan?

Minder moeilijk dan je denkt

Allereerst: je moet even vragen of de begeleider in het ziekenhuis zijn advies over onderwijs opschrijft.
Tegen school moet je het dilemma voorleggen, jullie willen dit, het ziekenhuis wil dat. Jij bent geen dokter en geen schooldirecteur, maar gelukkig is er de schoolarts/jeugdarts van de ggd.
Zeg tegen school dat je eea met de schoolarts op zult nemen.

Dat is nodig omdat school anders ingewikkeld gaat doen met de leerplichtambtenaar.
Zodra de schoolarts betrokken is, verstomd het gemopper over aanwezigheidsplicht.

Lees ook dit draadje
https://www.ouders.nl/forum/ouders-en-school/aanwezigheidsplicht-middelbare-school
Vergelijkbaar onderwerp met een goede afloop.

Om onderwijs thuis te regelen kun je terecht bij http://ziezon.nl/
Maar je kunt ook aan de ziekenhuis begeleider vragen aan wie zij denken/
Of aan de schoolarts/jeugdarts.
En eigenlijk, als het goed is, staat er ook iets over in de schoolgids of op de website van het samenwerkingsverband van de school.

Het is handig om vooraf een dag in de week af te spreken waarop je aan de school de voortgang rapporteert. Ik ga nu dit en dat doen en neem dan en dan contact op.....

Thuis beginnen

Je kunt je zoon alvast aan het werk zetten. Hij heeft boeken. Vaak staat het huiswerk op de electronische leeromgeving. Dan raakt hij minder achter en thuis kun je efficienter werken. Bovendien kun je dan zelf goed zien hoe het gaat. Kan hij zich wel concentreren en wat heeft hij daarbij nodig. Vaste tijd beginnen op een vaste plek? Hoe stelt hij het zelf voor.
En als hij moe wordt of er ontstaan klachten kan hij ophouden en later verder gaan.
Je kunt huiswerk opvragen op school bij de mentor of bij klasgenoten. Niet op instanties of vergaderingen wachten, is ook belangrijk, maar het gaat uiteindelijk om onderwijs. Je wil dat dat doorgaat.

Marja

Marja

09-02-2018 om 20:39

Klassencontact

Kijk vooral naar wat hij aankan en wil, zou ik zeggen. En dan het advies volgen van degene die adviseert wat je zoon kan en wil .
Ziezon is n goeie start.
Denk ook aan klassecontact, is gratis, kunnen kinderen vanuit huis meedoen met de les. Ik ken een aantal kinderen die dit gebruiken. http://www.klassecontact.nl

Kopzorg

Kopzorg

09-02-2018 om 21:26

Bedankt

Zitten goeie adviezen bij. Dat Ziezon ziet er goed uit. Hoop dat ik dat geregeld krijg. Dan wordt het echt onderwijs thuis en op school en niet zomaar hap snap hier en daar een uurtje. Taak voor na het weekend.
In vijf weken ben ik van moeder van een NAHD kind, nu moeder van een IADH kind. Moet nog even mijn weg daarin vinden.

Lou

Lou

09-02-2018 om 22:21

Medisch advies

Jij als moeder legt niet zo veel gewicht in de schaal bij de school. Je zoon ook niet. Medisch advies wel, dus het fijnste zou zijn als je het medisch advies (onderwijs op afstand) op schrift kunt krijgen van de arts in het ziekenhuis en dat kunt meenemen naar de schoolarts. Dan zitten specialist en schoolarts waarschijnlijk op één lijn en dat kan de school niet echt naast zich neerleggen. De schoolarts kan natuurlijk ook, als jullie daar geen bezwaar tegen hebben, zelf overleggen met de specialist.

Ik wil het er niet teveel

inwrijven, maar in Vlaanderen zou daar dus uiteraard meteen een "Bednettraject" voor opgestart worden hè...

O...

Maar jullie hebben dat ook!!!!!!!!!!!
En Marja (#4) wist dat.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.