Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Sarcas

Sarcas

06-08-2008 om 18:35

&^#& dure boeken

*grom*
Zit al op €900 voor nieuwe schoolboeken voor dit jaar. Inclusief een verplichte achterlijk dure nieuwe rekenmachine van over de €100. En het enige wat ik er aan kan doen is hier mijn gal spuwen. Bij dezen dus.

*spuw*!

Sarcas


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Karen

Karen

06-08-2008 om 21:23

Absurd!

Zijn ze gekaft in bladgoud????
Een gemiddeld boekenpakket voor de middelbare school komt tussen de 300 en 350 euro uit, excl. die inderdaad leipe rekenmachine die ook hier aangeschaft diende te worden bij aanvang van het 4de jaar.
Waarom is het pakket van jouw dochterlief zo absurd duur?
Groetjes, karen

tonny

tonny

06-08-2008 om 21:44

Nog nooit meegemaakt

wat zitten daar voor uitzonderlijke boeken tussen? Ik kan me dat bedrag beslist niet voorstellen, is er geen rekenfout gemaakt? Of alles voor alle mogelijke profielen aangeschaft of zo?

tonny

tonny

tonny

06-08-2008 om 21:45

Die uitzonderlijke rekenmachine

die hoort erbij, bij bepaalde studieprofielen, en dat is eigenlijk een soort minicomputer en die is erg handig (volgens dochter) als je er goed mee kunt omgaan!

tonny

tonny

tonny

06-08-2008 om 23:02

Die 900 euro

daar geloof ik simpelweg niks van... Ik heb vier kinderen op het VO gehad; niet op zo'n sjieke school als Sarcas, maar ik neem toch aan dat er niet speciaal voor die school boeken op de markt worden gebracht.

Dus nogmaals: is het geen foutje, verkeerd besteld, whatever.

tonny

Jade

Jade

07-08-2008 om 00:43

Fladderbeestje,

ik geloof een euro of 308,00.

Jujube

Jujube

07-08-2008 om 00:54

Absurd

Wat een idioot bedrag. Zoon zit gemiddeld op 360 euro per jaar (gaat nu naar de 4e, dus grafische rekenmachine van 80 euro). Dochter gaat naar 1 gymnasium met als extra Cambridge English; zij kwam op 450 euro uit voor de boeken. Met de extra dictionary met allerlei toebehoren (niet verplicht) was het totaal 500 euro. Daar schrok ik al van!
Sarcas, jouw dochter gaat toch ook naar de 4e? Dan heeft ze toch ook minder vakken en dus minder boeken nodig? Waarom zo duur, omdat het een priveschool is? Je moet al een vreselijk bedrag per jaar betalen dus denkt de school dat de boeken dan ook maar duurder moeten zijn dan op welke andere school dan ook? Gaan al die ouders daar zomaar mee akkoord? En die rekenmachine kun je echt wel goedkoper krijgen.....
Groet,
Jujube

Lietje

Lietje

07-08-2008 om 07:06

Sarcas

Minder vakken wil niet zeggen minder (dure) boeken. De oudste twee waren ongeveer 450 euro per jaar kwijt (excl. rekenmachine in de 4e). Bijv. examentrainers voor je vakken zijn al 12.50 per stuk (koop) en ze doen er bijna niks mee!. Dit jaar voor nummer drie (1e klas) ben ik een stuk goedkoper uit, maar ik hoef geen woordenboeken en atlas te kopen. Ik zou de lijst nog maar eens doorlopen. Hoe bestellen jullie boeken? Kijk eens wat echt nodig is. Wij bestellen via van Dijk, en dan kun je het complete pakket bestellen, maar ook afzonderlijke (en extra) dingen.
Groet Lietje

Twee jaar in een?

Gaat ze alweer naar de vierde? Jemig, dat gaat hard! Overigens zal dochter Sarcas dan twee jaar in een doen (havo 4+5). Dat is voor twee jaar tegelijk boeken kopen, plus inderdaad examentrainers, de juiste rekenmachines, etc.
Mijn kinderen kochten de meeste boeken bij de Slegte, en verkochten de boeken aan het einde van het jaar daar ook weer. Dat brengt de totaalrekening met 30-40% omlaag.
Groet,
Miriam Lavell

Tinus_p

Tinus_p

07-08-2008 om 10:00

Sugt

Zo jammer dat die gratis schoolboeken niet zijn doorgegaan.......

Vooral jammer....

Dat het is doorgegaan op de manier zoals het nu gaat. De wetswijziging doet helemaal niks aan stijgende kosten en beschermt ouders op geen enkele manier tegen het op de nek geschoven krijgen van idiote lasten.
Al veel eerder voorspelde ik dat de voorgenomen wetswijziging veel ouders vooral zou benadelen.
Dat is nu aan de hand.
Groet,
Miriam Lavell

Ellen Wouters

Ellen Wouters

07-08-2008 om 11:36

Marketing

Het zou me zelfs niets verbazen als de boeken duurder zijn geworden juist vanwege de nieuwe regeling. De marketingmensen van de uitgererij zien overal kansen.

Groet, Ellen

Klopt

Inderdaad Ellen. Scholen en uitgevers zullen er alles aan doen om die 315€ die scholen gaan krijgen schoon in de zak van de school te laten belanden, waarna de ouders alsnog een hoge rekening moeten gaan betalen voor dat wat geen 'boeken' meer heet, maar tot de persoonlijke spullen hoort. Laptops, software op maat (met eigen leerprogramma's), etc.
Overigens meent het ministerie dat ouders dit helemaal zelf in de hand hebben via de MR. Omgekeerd meent het ministerie ook dat als de MR besluit dat die nieuwe hoge kosten gemaakt moeten worden, dat de ouders dat dan ook moeten betalen.
In een discussie hierover merkte ik op dat de rechter daar anders over denkt. Ik haalde de uitspraak Almelo aan. Het commentaar van het ministerie was dat het ministerie eigenlijk hoger beroep had willen laten instellen tegen die uitspraak. Dit is eens te meer het bewijs dat het ministerie helemaal geen gratis schoolboeken of van overheidswege bescherming tegen al te hoge kosten wil.
De hele operatie gaat niet meer opleveren dan een subsidieverhoging aan het vo. Ouders levert het niks op.
Groet,
Miriam Lavell

Tinus_p

Tinus_p

07-08-2008 om 12:19

En dan

...zijn er nog mensen die verbaasd zijn over de impopulariteit van Haagse bestuurders en de populariteit van populisten.....

cqcq

cqcq

07-08-2008 om 12:40

Laat scholen wel nadenken..

Hier denkt school er eindelijk over na of bijvoorbeeld de dure werkboeken niet gewoon hergebruikt kunnen worden. (lees: leerlingen werken in een schrift, werkboek wordt huurboek en wordt volgend jaar opnieuw gebruikt...).

Jammer genoeg doen ze dat dit jaar nog niet (ouders betalen immers nog zelf), maar ik verwacht wel dat dat volgend jaar in gaat (dure school, dus ze komen lang niet uit met de 300 euro die ze gaan krijgen..).

Ja compleet gratis leermiddelen wat beter geweest (vandaag weer een idioot duur folio schrift gekocht, verbaas me ook nog steeds over de verplichte dure kleurpotloden voor de tekenles, de rekenmachine voor de onderbouw die beslist van een duur merk moet zijn).

Overigens verwacht ik ook dat zeker grote scholen, als ze de krachten bundelen ook een vuist kunnen maken richting uitgeverijen zodat het steeds duurder worden van schoolboeken een halt toegeroepen kan worden.

Overigens speelt hetzelfde bij de lagere school. Hoorde ze daar klagen over de stapels ongebruikte werkboekjes die ze hebben liggen, omdat de uitgever ze alleen wil leveren in combinatie met andere werkboekjes die ze wel gebruiken. Dat is toch compleet belachelijk, en komt denk ik omdat lagere scholen te klein zijn om druk uit te oefenen. Ik hoop dat middelbare scholen straks die macht wel gaan uitoefenen.

Gefopt

cqcq:"Hier denkt school er eindelijk over na of bijvoorbeeld de dure werkboeken niet gewoon hergebruikt kunnen worden."
Of dat een voordeel is voor ouders moet je maar afwachten. Zaken die meerdere jaren meegaan (atlas) moeten de ouders wel zelf betalen. Werkboeken die meerdere jaren meegaan dus ook. Het is waarschijnlijk dat veel meer boeken de Atlas vorm krijgen (voor twee of meer schooljaren geschikt en dan, oh jee, een nieuwe druk).
cqcq:"Overigens speelt hetzelfde bij de lagere school. Hoorde ze daar klagen over de stapels ongebruikte werkboekjes die ze hebben liggen, omdat de uitgever ze alleen wil leveren in combinatie met andere werkboekjes die ze wel gebruiken."
Hieruit blijkt juist dat dat ook het vo geen vuist zal kunnen maken. Basisscholen zijn op het eerste gezicht misschien wel kleiner, maar in werkelijkheid zijn ze een filiaal van vele vestigingen en vaak juist groter.
Groet,
Miriam Lavell

Kaaskopje

Kaaskopje

07-08-2008 om 12:58

Hier ook 360

voor een leerling van 4 HAVO. Dat is ook inclusief rekenmachine en de ouderbijdrage. Mijn dochter is blijven zitten, ik heb nog geen aangepaste rekening gekregen. Voor mijn dochter op het MBO hoef ik voor de boeken maar een schijntje te betalen. Ruim 100 euro. Ze heeft dan ook niet veel boeken en ze hergebruiken een paar boeken van vorig jaar. De rest van het materiaal wordt op school verstrekt.

reina

reina

07-08-2008 om 13:46

Belachelijk

'omdat de uitgever ze alleen wil leveren in combinatie met andere werkboekjes die ze wel gebruiken' ja, ze gebruiken hun macht! En als het dan wel een hele prettige methode is zullen sommige scholen er toch voor kiezen. Er is zelfs een uitgever die een nieuwe serie heeft uitgegeven en deze alleen als serie wil verkopen! (Het gaat om een schooltype waar er niet zo heel veel van zijn, dus weinig interessant voor uitgevers, dus weinig keuze voor de betreffende scholen, in dit geval zelfs het enige wat er voor dat betreffende vak voor die betreffende doelgroep op de markt is!)

Schooltype

Het maakt nogal wat uit naar welk schooltype je kind gaat lijkt me. Een kind op gymnasium is nu eenmaal duurder dan eentje op vmbo.
Maar 900 is wel errug duur...
n@nny

Sarcas

Sarcas

07-08-2008 om 21:09

Helaas

Karen schreef:
„Waarom is het pakket van jouw dochterlief zo absurd duur?”\

Tja. Geen flauw idee. Allemaal dure boeken?

Tonny schreef:
„wat zitten daar voor uitzonderlijke boeken tussen? Ik kan me dat bedrag beslist niet voorstellen, is er geen rekenfout gemaakt?”

Niets bijzonders, dunkt me. Schoolboeken. En nee, er is geen rekenfout gemaakt.

„Of alles voor alle mogelijke profielen aangeschaft of zo?”

Oh, dat was niet de bedoeling? Pfff.

Fladderbeestje schreef:
„Hoeveel boekengeld en zo kregen we ook weer retour?”

Noppes, nul, nada voor Huize Sarcas. Ik citeer mijn mailbox:
„Geachte heer,

Naar aanleiding van uw e-mail deel ik u het volgende mee.

U komt alleen in aanmerking voor de tegemoetkoming/gratis schoolboeken als uw kind voortgezet onderwijs volgt en op een school zit die door de overheid wordt bekostigd. Particulier onderwijs wordt niet door de overheid bekostigd.

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.”

Tonny schreef:
„Dus nogmaals: is het geen foutje, verkeerd besteld, whatever.”

Nope. ’t Is de bittere realiteit.

Jujube schreef:
„Sarcas, jouw dochter gaat toch ook naar de 4e? Dan heeft ze toch ook minder vakken en dus minder boeken nodig? Waarom zo duur, omdat het een priveschool is?”

Al sla je me dood. Ik denk wel dat de kosten van de boeken aanzienlijk minder in overweging wordt genomen.

„Je moet al een vreselijk bedrag per jaar betalen dus denkt de school dat de boeken dan ook maar duurder moeten zijn dan op welke andere school dan ook?”

Ik denk gewoon dat het ze geen ene hol boeit. Ik kan die school zelf trouwens never nooit niet betalen, dochterlief wordt gesponsord door liefhebbende opa.

„Gaan al die ouders daar zomaar mee akkoord?”

Wie het breed heeft...

En die rekenmachine kun je echt wel goedkoper krijgen....”
Tja, bij de Kijkshop was ie duurder...

Lietje schreef:
„Kijk eens wat echt nodig is. Wij bestellen via van Dijk, en dan kun je het complete pakket bestellen, maar ook afzonderlijke (en extra) dingen.”

Helaas. Ik *heb* bij van Dijk besteld...

Miriam schreef:
„Overigens zal dochter Sarcas dan twee jaar in een doen (havo 4+5).”

Nee, het is gewoon havo 4. Wel op het Luzac, maar niet op het College. Luzac Lyceum.

Ik zal ze es een knorrige mail sturen. Niet dat dat helpt natuurlijk.

Sarcas

Probeer het eens te vergelijken

Is hier niet iemand op het forum (of bij jouw in de buurt) met hetzelfde profiel in havo 4? Dan kan je het vergelijken. Want het is extreem hoog. Er moeten ergens rare verschillen zitten met een andere school.

mem

mem

07-08-2008 om 23:24

Veel koopboeken?

en geen huur? Toen oudste in klas 5 gymnasium zat was het ook al ruim 600 aan huurpakket. En toen we in Belgie kwamen ( deed hij klas 6) was het boekenpakket ineens nog geen 100 euro en had geen dure rekenmachine nodig. Ze gebruikten een gewone eenvoudige en daarnaast een computerprogramma ( hoe de klasgenoten zonder comp dat hebben opgelost weet ik niet).

Jujube

Jujube

07-08-2008 om 23:38

Pff

Nou, mijn zoon doet profiel E & M; inclusief rekenmachine was het 390 euro. Vakken: Wiskunde, economie, nederlands, engels, biologie, geschiedenis, aardrijkskunde, maatschappijleer en misschien ben ik nog een vak vergeten...
Groet,
Jujube

brenda-34

brenda-34

08-08-2008 om 02:57

Vraagje

(als leek vraag ik dit, in bange afwachting van de toekomst)
In hoeverre kun je een afwachtende houding aannemen en een paar maandjes aankijken welke boeken er nodig zijn (aangezien blijkbaar niet altijd alles nodig is)? Kun je de boeken gewoon los kopen in de boekwinkel, het hele jaar door? Is het echt elk jaar anders, of kun je ook nog wel die van vorig jaar overnemen, zeg maar?
(toen ik op de universiteit zat leende ik altijd gewoon boeken uit de bibliotheek. Kon het niet verlengd worden, dan toog ik naar het kopieerapparaat. Scheelde honderden guldens).

We zouden toch 316 euro per kind p.j. krijgen?

Dat staat me bij. Is die regeling niet goedgekeurd?
Wat een tegenvaller. Hier betalen we 360 en +/- 300 euro (boekenfonds).
Zucht. Dat kan er ook nog wel bij/af...
En Brenda - eerst kijken en dan kopiëren werkt niet echt handig. Zeker niet voor een brugklasser. Heb je meteen de leerkracht tegen je! Want daar komt het vaak op neer, vooral in de brugklas - leren om op tijd te zijn, het huiswerk in orde en alle benodigde spullen mee. Heb je je boek niet? Dan moesten ze hier (als het bijv. de 2e of 3e keer was) nablijven.

Boekendelen

Je zou natuurlijk een dealtje met een paar klasgenoten kunnen maken: Pietje koopt het boek voor Engels, Marietje en Keesje kopieëren. Marietje koopt het boek voor Frans, Pietje en Keesje kopieëren. Etc. Zo hebben wij het op de universiteit wel gedaan (op onze school hadden wij een -redelijk geprijsd- boekenfonds)
Vziw is het maken van een kopie 'voor eigen oefening, studie of gebruik' toegestaan. Alleen doorgeven aan derden is strafbaar.

De scholen lopen aan de leiband van de uitgevers omdat het ze toch geen bal uitmaakt. Als ze die boeken uit hun eigen budget zouden moeten bekostigen zouden ze zo volgzaam niet zijn, en bijvoorbeeld inkoopcombinaties oprichten om de uitgevers onder druk te zetten, of wellicht zelfs boeken in eigen beheer gaan uitgeven.
Waarom kan het onderwijs in België en Duitsland wel met goedkope boeken? Krijgen de Sjefkes en Heinrichs slechter onderwijs dan?

Groeten,

Temet

Verschil in denken

In Vlaanderen gebruiken ze voor heel veel vakken dezelfde boeken. Die zijn ook ongeveer net zo duur. Het verschil zit 'm in het denken over onderwijs en wie dat moet betalen. In Nederland bestaat nu eenmaal bij de middenpartijen (PvdA incluis) en rechts het idee dat ouders mee moeten betalen aan onderwijs.
In Vlaanderen bestaat de expliciete mening dat dat betalen wel mag, maar aan een maximum gebonden moet zijn. 50 euro vinden ze al over de top.
Overigens bestaat er ook omgekeerd een verschil in denken. In Vlaanderen is het ondenkbaar dat je een opleiding geniet op staatskosten, om vervolgens thuis bij de kinderen te blijven. In Nederland ben je niemand iets verschuldigd. Je hebt immers zelf een belangrijk deel betaald en doet de opleiding voor het verbeteren van je eigen positie. Je mag dus zelf weten wat je doet.
Groet,
Miriam Lavell

Proberen

Brenda, het is goed om even aan oudere jaars te vragen welke boeken zij gekocht hebben, maar nooit gebruikt. Dat komt nog wel eens voor. Met boeken waar je in een schooljaar twee delen voor nodig hebt (wiskunde bijvoorbeeld), kun je wachten met aanschaf van het tweede deel in de loop van het jaar.
Maar... Er zijn leerkrachten die op dag 1 al alle boeken paraat eisen en die de leerlingen die dat niet hebben niet toelaten. Soms is dat zelfs schoolbeleid.
Dat is initmidatie en dat mag natuurlijk niet, maar jij en je kind moeten wel sterk genoeg in de schoenen staan om kritiek op dit punt te weerstaan. Mijn dochter kon dat niet hebben, dus voor haar is alles keurig optijd aangeschaft.
Groet,
Miriam Lavell

Die krijg je wel

Kajoes, de scholen zouden zelf de boeken moeten gaan betalen. Dat is (minstens) een jaar uitgesteld. Tijdens dat uitstel krijgen ouders inderdaad 315€. Dat zal rond december uitgekeerd worden.
Het is de bedoeling dat scholen vanaf volgend jaar (2009-2010) zelf de boeken gaan aanschaffen. Het vervelende is dat de wetswijziging scholen niet verplicht om alles te betalen. Er blijft ruimte over om toch nog een rekening aan ouders te presenteren.
Het meest in het oog springende verschil is dat ouders voor de wetswijziging niets hoefden te betalen (niets was verplicht, zie uitspraak ALmelo), terwijl na de wetswijziging duidelijk is dat ouders 'iets' moeten betalen. Dat 'iets' is rekbaar. Er zit geen mechanisme in de wet die dat 'iets' beperkt tot een laag of betaalbaar bedrag.
Dat kan zo maar weer uit de hand lopen en dat zal ook gebeuren, want zowel scholen als uitgevers, als boekdistributeurs hebben daar voordeel van.
Groet,
Miriam Lavell

Heb ik het toch goed begrepen

En ik denk, Miriam, dat je gelijk hebt. Er is natuurlijk geen prikkel bij de scholen om het boeken-bedag binnen de perken te houden. We zullen volgend jaar dus toch ook meer dan die 315 of zo moeten betalen. Maar ja, het is beter dan tijdens de voorgaande jaren, waarin je naast de ik meen f 1.600 voor 16+jarigen ook een fors bedrag aan boeken moest betalen. Per saldo wordt het voor ouders wel wat goedkoper, die middelbare school.
ik vind het niet erg om kosten voor de schoolboeken te betalen. Maar ik vind wel dat ouders die minder te besteden hebben meer tegemoetkoming zouden moeten krijgen.

Even tegenzeuren

Sarcas:"Helaas. Ik *heb* bij van Dijk besteld..."
Waarom dan? Is dat geboren uit een soort fatalisme (ik zal wel weer krom moeten liggen voor die uitbuiters van een boekverkopers)?
We kunnen allemaal wel vreselijk boos worden op scholen die zonder mededogen de keuze voor methodes maken, maar die beslissers zijn ook mensen. Als die met een vergelijkbaar fatalisme (niets aan te doen, ogen dicht en op de bestelknop drukken) hun bestellingen doen, dan kun je je afvragen of de verwijten wel zo terecht zijn.
Neemt niet weg dat die boeken natuurlijk veel te duur zijn, maar prijsverhogingen zetten kennelijk niet aan tot een meer kritische blik bij het bestellen, ook niet bij ouders.
Overigens: Het prijsverschil tussen Luzac en andere scholen wordt ook veroorzaakt door het feit dat voor veel vakken antwoordenboeken en handleidingen gekocht moeten worden. Op gesubsidieerde scholen heeft de leerkracht die alleen.
Groet,
Miriam Lavell

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.