Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Dyslexie (ervaringen gezocht)

Wij hebben een dochter van 7 bijna 8. Ze zit in groep 4 en leest nog avi 1. Wij denken dat ze wat dylexies is. (Zit in beide families) Nu krijgt ze, na aandringen van ons, op school iets extra aandacht (een extra leesmoment in de week met haar juf). Maar eerlijk gezegd denken wij dat dit niet genoeg is. Thuis lezen wij ook elke avond met haar en zien dat ze goed haar best doet (heeft wel plezier in lezen) maar dat ze letters en woorden om blijft draaien. (als wordt sla ed). Nu adviseerde school ons om voorlopig nog geen hulp buiten school te zoeken en te kijken hoe ze op de extra hulp reageert.(ze kunnen op school niet meer bieden) Maar wij hebben zelf het idee van: hoe langer wij wachten hoe groter het probleem wordt... En nu is onze vraag: wie heeft er ervaring met dyslexie. Moeten we nu juist wel hulp gaan zoeken of moeten we wachten tot school het ook echt niet meer weet. En zo ja, wat voor hulp moeten we gaan zoeken of is er een methode die we thuis ook met haar kunnen doen. Kortom graag ervaringen zowel positief als negatief. Alvast bedankt voor eventuele reacties

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Guinevere

Guinevere

21-12-2008 om 21:49

[email protected]

Toevallig heb ik net wat zitten neuzen op internet hierover, naar aanleiding van mijn draadje over het spiegelen van letters. Wie weet heb je iets aan de info bij deze link: http://www.steunpuntdyslexie.nl/sitemanager.asp?pid=601

Guinevere

Guinevere

21-12-2008 om 21:52

Eind groep 3

Oh ja, op die site hebben ze het over "eind groep 3 doorverwijzen naar de zorg". Dus ik zou zeggen: school niet laten aanmodderen. Elke verloren maand is er één!

Logopedie

Er is een onderzoek dat een logopedist kan worden afgenomen dat meer duidelijkheid geeft of er sprake kan zijn van dyslexie. Die onderzoeken worden voorgoed (meestal) door de ziektekostenverzekering.
Volgens mij valt je dochter ook in de nieuwe regeling dat dyslexie onder de AWBZ valt, maar dan moet er wel sprake zijn van zware dyslexie. Meer informatie kun je wellicht vinden op de site van Balans.

Mijn advies, verder gaan. Extra hulp kan nooit te vroeg komen.

An

An

22-12-2008 om 15:23

Wel verder zoeken

Hoi,

Als je dochter nu nog geen avi 1 heeft(of net wel) dan moeten de alarmbellen gaan rinkelen. De kans dat de achterstand groter wordt is enorm. 1 keer per week extra hulp zet geen zoden aan de dijk. Iedere dag!! lezen met je kind wel!
Een paar tips:
Een blz 2 keer lezen.Na de eerste keer de moeilijke woorden even bespreken
Samen(tegelijk lezen)
fluisterlezen, samen
om de beurt een regel (of 2 of een stukje)

Probeer de variatie erin te houden. Binnen een maand moet je dochter toch een AVI hoger zitten.
Succes hoor!
An

j@ost

[email protected]

22-12-2008 om 16:10 Topicstarter

Oefenen

We lezen elke avond al met haar en heel langzaam gaat ze vooruit (al vanaf groep 1). Ze heeft ook wel lol in het lezen. Maar ze blijft gewoon woorden omdraaien, spellen, ie en ei daar ziet ze het verschil niet tussen. We hebben ook niet het idee dat we bij school doordringen. We hebben afgelopen vrijdag net een gesprek gehad (op ons verzoek) en hier heb ik aangedrongen om haar werk mee naar huis te geven, zodat ze thuis kan herhalen wat ze op school heeft geleerd. (advies van logopedie) En school komt aan met lid worden van de bieb (is ze al vanaf dat ze baby is, en zolang halen we ook al boeken)Dat we wel met haar mogen oefenen maar niet onder druk. (Het is nooit ruzie als we gaan lezen, gewoon een gezellig moment van de dag. En als ze een keer te moe is doen we het niet)Verder heeft school ons naar logopedie gestuurd met haar. Maar de logopediste zei dat ze idd een wat luie mondhouding heeft maar dat daar het leesprobleem niet aan ligt en dat we eerder het leesprobleem aanmoeten pakken (ze stuurde ons weer terug naar school)dan de mondhouding. Volgens school moeten we daar toch wat aan doen want dan kan ze sneller lezen (ja fout dan) en dan heeft ze wel avi twee misschien. Maar als ze niet goed kan lezen wat heb je dan aan snelheid? Helaas is de logopediste nu met vakantie, maar zal na de vakantie weer contact met haar zoeken, misschien kan zij ons ook verder helpen. Jullie zeggen dus ook dat we verder moeten zoeken en in dit geval niet op school gaan zitten wachten tot die met een of ander advies aankomen. Moet zeggen dat ik dit niet leuk van school vind, heb het idee als wij niks hadden gezegd dat we nog niks gehoord hadden.

Voorschotbehandeling

Kinderen met mogelijke aanleg voor dyslexi kunnen in groep 2 al door een logopedist of orthopedagoog (maar pin me er niet op vast) een voorschotbehandeling krijgen. Daarmee kan al voordat een kind moet leren lezen in groep 3 al duidelijk worden of er inderdaad een vergrote kans op dyslexi is en kan er meteen extra hulp worden geboden.

De logopediste van mijn zoontje (met dyslectische ouder en late prater dus vandaar) gaf aan dat hoe eerder hoe beter het is om kinderen met dyslexi te ondersteunen in lezen en/of schrijven en raadde ons deze test/behandeling aan tegen het einde van groep 2...

Ik zou eens gaan rondvragen of jullie dochter hier ook niet op getest kan worden en of er een ander instantie in de buurt is die haar proffesioneel kan begeleiden indien blijkt dat ze dyslectisch is. Ik krijg het idee dat haar school dyslectie niet heel serieus neemt? Raar, anno 2009.

Dyslexi, dislectie

ik kan nog steeds niet kiezen....

Guinevere

Guinevere

22-12-2008 om 20:32

Dyslexie en dyslectisch

Voor Jopie: zie titel! Het zijn ook idd. vreselijke woorden....

j@ost

[email protected]

22-12-2008 om 21:17 Topicstarter

Hihi

grappig, ik heb het nl opgezocht hoe ik het moest typen...

Chantelle

Chantelle

22-12-2008 om 21:20

Joost geeft al aan dat ze iedere dag lezen met haar.

Maar even een vraagje. Je stelt dat "Binnen een maand moet je dochter toch een AVI hoger zitten."

Ik ben oprecht nieuwsgierig hoe je dit kunt beweren. Ik bedoel, ik oefen ook iedere dag met mijn kind. Mijn kind heeft zichzelf leren lezen toen hij 5,5 was. Hij is nu 6 jaar en 3 maand. Hij had aan het begin van groep 3 een voorsprong van 3 maand. Hij leest nu AVI 1 boekjes (waar heel veel verschil in kan zitten, merk ik wel). Maar echt nog geen AVI 2. En we oefenen 6 dagen in de week tien minuten (gok ik). Is hij nu langzaam?

Joost, kan je kind wel snel verschillende kleuren benoemen. Ik ben al googlend wel eens een kleuterdyslexietest tegen gekomen met normwaardes. Misschien googlen op "test kleuren benoemen dyslexie"?

Hier ook een zoon

Hier een zoon van bijna 8 die al vanaf groep 2 wordt verdacht van dyslexie. In groep 2 kon hij bijvoorbeeld de kleuren niet juist benoemen, namen van de klasgenoten was een ramp enz. Hij had ook problemen met klankherkenning. Hiervoor is hij gedurende 6 weken naar een logopediste geweest, waarna het hem lukte.

In groep 3 problemen lezen, in extra leesgroepjes gezeten etc. Nu in groep 4 is er een handelingsplan opgesteld. Hij leest nu 3 keer per week met een tutor, leest 1 maal per week met de Intern begeleider en volgt de radslagmethode, een softwareprogramma voor woordherkenning.Daarnaast lezen we thuis twee maal per dag ongeveer 5 a 10 minuten per keer.

Sinds ongeveer oktober zien en horen we vooruitgang in het lezen. Het gaat nog erg langzaam, maar hij leest nu thuis AVI 3/4, nog niet vloeiend maar het lukt hem wel.Op school haalt hij E-scores voor technisch lezen.

Begin volgend jaar gaan we stappen ondernemen om hem te laten testen. Om in aanmerking te komen voor de vergoeding dient de school het dyslexie protocol te hebben gevolgd, wat inhoudt dat gedurende een minimaal een half jaar RT gegeven moet zijn en daaruit blijkt dat er onvoldoende vooruitgang is.

Vraag aan school hoe het zit met een handelingsplan en hoe het komt dat ze tot op heden alleen maar 1 maal per week extra lezen.

Even over de AVI niveau's het verschilt erg per kind. Het is wel als ze de smaak van het lezen te pakken hebben het AVI niveau met sprongen kan stijgen.

Dyslexie

Hoi,

Mijn zoon is 7 jaar, zit in groep 4 en heeft nog geen Avi-niveau gehaald. Heeft net bij VLL kern 5 gehaald. Heeft dus een enorme achterstand. Hij leest met een tutor, juf of rt-er maar nooit alleen. Hij maakt nog te veel fouten, haalt nog heel veel letters door elkaar zoals de i-e, b-d, v-w-z, a-e, m-n, ie-ei, eu-uu. Taaloefeningen worden mondeling gedaan. Bij spelling heeft hij af moeten haken en doet spelling nu ook op eigen niveau. Hij krijgt 2x in de week op school RT en 1x in de week buiten school RT. Wij oefenen elke dag met hem, maar niet met verhaaltjes lezen, maar met rijtjes woorden. Zoals, pan, dan, kan, man, van, enz. En hij moet ze dan zo lezen: an pan, an dan, an kan, an man, an van. Kernlezen is dat. Dit is door de orthopedagoog geadviseerd (hij is getest en heeft een dyslexieverklaring).

groetjes
hoofje

An

An

23-12-2008 om 14:16

Chantelle

Hoi Cantelle,

Jouw kind zit in groep 3, die van Joost in groep 4. Dat maakt een jaar uit. In groep 3 wordt alles nu nog geoefend op AVI 1/2 niveau. In groep 4 wordt nu gelezen (met taal/ rekenen/verkeer e.e.) op AVI 3 niveau. Vandaar dat het bij de dochter van Joost veel duidelijker is dat er wel iets moet gebeuren. Mijn opmerking dat het binnen een maand beter zou moeten gaan is inderdaad enigszins kort door de bocht. De ervaring leert wel dat het bij niet al te ernstige kinderen zo is. Leren lezen bij dyslexie leer je vooral door leeskilometers te maken.
Ik hoop dat het zo duidelijker is,
An

Annet

Annet

23-12-2008 om 22:48

Chantelle

Ja, ik vind het langzaam als een kind dat met 5,5 jaar zichzelf heeft leren lezen, nu in groep 3 nog avi 1 leest.
Als een kind vlot is met lezen (zoals jouw zoon eerst leek te zijn) dan zou dit toch sneller moeten gaan in groep 3 dan het nu gaat. Zeker gezien jullie vaak oefenen en hij op school ook zal oefenen.
Ik bedoel zeker niet dat hij het slecht doet, maar minder snel dan te verwachten.
Maar ja, daar heb je niet zoveel aan als je niet weet waar het door komt.

j@ost

[email protected]

27-12-2008 om 18:36 Topicstarter

Methodes

Hebben jullie ook adviesen voor methodes of is het echt alleen maar oefenen oefenen en nog eens oefenen?

An

An

27-12-2008 om 21:07

Ralfi

Hoi,

Google eens op ralfi lezen.

Succes! An

marie

marie

28-12-2008 om 15:51

Hulp zoeken

hallo Joost,
Ik heb nog niet alles gelezen, maar ik raad je aan om direct hulp te zoeken! Hoe eerder begonnen wordt met de begeleiding van je dochter hoe beter het is! En als dat niet binnen school kan, dan maar buiten school.
Laat haar een dyslexietest afnemen (via de schoolbegeleidingsdienst bijvoorbeeld) of door iets als het RID bijvoorbeeld (http://www.dyslexie.net/). (dochter van kennis heeft hier veel baat bij).
succes

elides

elides

28-12-2008 om 23:14

Dyslexietest nu bij bepaalde verzekeraars

standaard in het pakket. bij onze in ieder geval wel.

j@ost

[email protected]

29-12-2008 om 12:03 Topicstarter

Test

oke, dat ga ik ook eens uitzoeken of we daar voor verzekerd zijn. School heeft het beleid om niet voor groep 6 te testen.
Is ralfi ook thuis te doen of moet dit ook ondersteund worden door school?

elides

elides

29-12-2008 om 18:20

Ralfi

Het centrale doel van RALFI is het verbeteren van de vloeiendheid van het lezen en daarmee het
leesniveau.

kortom elke dag zelfde stukje (2 blz bijvoorbeeld) lezen en moeilijke woorden van te voren bespreken. kracht zit in herhaling (automatiseren).
dus in dien aard kan het thuis.

Suus66

Suus66

03-01-2009 om 01:07

Toch laten testen

Bij onze zoon was er ook verdenking van dyslexie, daarnaast was duidelijk dat hij veel moeite heeft om dingen te onthouden. Of het 1 gerelateerd aan het andere is is heel moeilijk om boven water te krijgen. Na 2 jaar modderen, extra leesbegeleiding, thuis oefenen met lezen zat er veel te weinig vooruitgang in. Voor het mannetje zelf was het ook echt niet gaaf want hij werd er steeds onzekerder door. Gelukkig heeft hij een goede juf die niet nog een aantal jaar wilde wachten om vervolgens in groep 6 of 7 tot de conclusie te komen dat er toch dylexsie speelt. Dan blijft zo'n kind maar aanmodderen. School is erg zuinig met testen omdat ze maar een bepaald budget hiervoor hebben en via de doba duurt eea erg lang. Gelukkig kreeg onze school contact met een psychologe (ook een moeder van school) die bevoegd is om testen af te nemen, en voor veel minder geld ook. Zodoende zijn er afgelopen jaar een aantal kinderen van groep 4 getest en is daar een goed plan van aanpak voor gemaakt. Onze zoon heeft inderdaad dyslexie en heeft ADD, een concentratiestoornis. Heb zelf contact met een kinderarts gezocht ivm ADD. Hij krijgt nu 's morgens een half tabl. Ritalin (wij noemen het zijn "nadenk-pillen") en het resultaat is erg goed. Zijn dylexsie is hierdoor natuurlijk niet minder door geworden (hij heeft overigens geen zware dyslexie)maar doordat hij zich beter kan concentreren is het lezen wel vooruitgegaan. En zijn zelfvertrouwen is weer een heel eind terug. Als kinderen duidelijk krijgen waardoor ze moeite met dingen hebben, dat het dus niet aan henzelf ligt, dan valt er vaak een last van hun schouders. Wij hebben dus dus het voordeel gehad van een algehele test ipv alleen een dyslexie-test. Van te voren moesten we wel zijn oren en ogen laten testen om uit te sluiten dat het daaraan kon liggen, wat niet het geval was. Kortom, wij hebben goede ervaringen met testen en i.t.t. wat er vaak gezegd wordt, een dyslexie-test is niet voor een paar jaar geldig. Het kan zijn dat middelbare scholen een recente dyslexie-test willen maar dan kunnen wij die van onze zoon laten "up-daten" door die psychologen. Dyslexie komt veel vaker voor dan je denkt, vroeger wist men er alleen weinig van. Bovendien kan het een erfelijke kwestie zijn, mijn man had vroeger ook moeite met lezen en spellen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.