Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Groep 1 en zindelijkheid


Tomas

Tomas

10-01-2019 om 14:56 Topicstarter

vlinder72

Ik had de lerares niet gevraagd of ze op haar wil babysitten met plassen. Dat hoeft hier thuis ook niet. Ik had haar gevraagd of ze zelf misschien eenmalig haar de wc's kon laten zien en uit kon leggen dat er niets engs aan is. Dat hadden wij al geprobeerd, maar wellicht zou de (nogwat) onbekende lerares meer effect hebben onder het mom van: "Vreemde ogen dwingen" Snapje? Dus de reactie van de lerares vond ik niet echt geweldig. Alsof ze met tegenzin mij iets gunde, terwijl het een kleine moeite was voor een lerares. De leraar kan niet met iedereen tegelijkertijd bezig zijn, maar kan toch best per kind, per keer aandacht schenken?

bicyclette

bicyclette

10-01-2019 om 15:04

krom beleid

"In Nederland niet.
In Nederland moeten de ouders het zelf oplossen.
Het is hún kind tenslotte
Hadden ze maar....."

Precies, het is gewoon krom beleid.
Aan de ene kant hebben we een leerplicht (die gelijk staat aan schoolplicht), aan de andere kant moeten kinderen op allerlei gebieden wél binnen de lijntjes functioneren. Zoals op 4-jarige leeftijd volledig zindelijk zijn.

Bijzonder trouwens dat ook hier weer mensen schrijven "Ja, maar dat kan de juf er ook helemaal niet bij doen". Maar dat hoeft ook helemaal niet. Daar kan een schooldirecteur prima andere oplossingen voor verzinnen.

Tomas

Tomas

10-01-2019 om 15:10 Topicstarter

Dankje!

Exact!

vlinder72

vlinder72

10-01-2019 om 15:10

Tomas

Ik snap je volkomen.

Ik vind dingen op school soms ook bizar. Er is geen "onderneming" waar dingen zo onhandig geregeld zijn als op een school.

Tomas

Tomas

10-01-2019 om 15:13 Topicstarter

vlinder72

het UWV kan er ook wat van. Denk eerder dat het ligt aan de door de overheid gecontroleerde instellingen waarbij onhandigheid een grote factor is.

Het is ook lastig om mensen/kinderen apart te kunnen zien en een maatoplossing bedenken. Dat kan niet. Maar alles over één kam scheren en daar je hele beleid op instellen kan ook niet. Dan moet er een tussenweg komen.

Tomas

Tomas

10-01-2019 om 15:18 Topicstarter

Nog even dan

Overigens een vrije school systeem heeft iets meer maling aan beleid. Daar zal je denk ik niet zo heel gauw horen dat leraren gaan bellen, want die verschonen het gewoon zelf. Daar breien ze, bij wijze van, zelfs een nieuw onderbroekje in elkaar, mocht het kind er geen bij zich hebben. Maar zonder gekheid een vrije school is niet voor elk kind weggelegd. Daar ontbreekt weer een stukje structuur die een reguliere school wel weer biedt. Daarom uiteindelijk gekozen voor regulier, want onze dochter is van de structuur.

Maar een tussenweg zou wel mooi zijn geweest...

Flavia

Flavia

10-01-2019 om 15:42

Tomas

er is niks 'vrij' aan een vrije school. De vrije school hier eist dat je kind volledig zindelijk is en je wordt gewoon gebeld bij ongelukjes.

vlinder72

vlinder72

10-01-2019 om 15:50

Op de Protestantse basisschool van mijn kinderen met ouderwets klassikaal onderwijs worden zelden ouders gebeld. Ik loop hier nu zo'n 13 jaar rond, wij hebben 4 kinderen en wij zijn nog nooit gebeld om een kind om wat voor reden dan ook op te halen.

Ze hebben wel andere vreemde dingen.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

10-01-2019 om 16:14

Hmmmmm

Ik heb de laatste reacties niet meer gelezen, maar het is bij ons op school dus niet de bedoeling dat leerkrachten of vrijwilligers aan billen zitten om te verschonen. Ik ben overblijfouder en ik kom zelfs niet op de wc in mijn eentje. Ik ben zelfs niet alleen met een leerling in een lokaal.
Bij plasongelukjes maar ook bij kapotte knieeen waarbij een broek naar beneden moet helpen wij het kind op de gang. In het zicht van anderen.
Ik wil geen billen schoonmaken. Niet omdat ik het vies vind, maar omdat ik niet aan dat gedeelte van een kind wil en mag zitten.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

10-01-2019 om 16:15

Vrije school

En wat je schrijft over de vrije school is echt onzin

bicyclette

bicyclette

10-01-2019 om 17:08

Dendy

"Ik wil geen billen schoonmaken. Niet omdat ik het vies vind, maar omdat ik niet aan dat gedeelte van een kind wil en mag zitten."

Het is niet relevant wat jij persoonlijk wel/niet wil.
Het gaat in deze discussie om het beleid: kind mag geweigerd worden als het niet zindelijk is. En ouders moeten komen opdraven bij een ongelukje.

Dat dat beleid (terecht) ter discussie wordt gesteld, betekent niet dat jan-en-allemaal maar billen moet gaan poetsen. Er zit een scala aan mogelijkheden tussen kind in de poep laten zitten (desnoods uren, want ouders zijn niet beschikbaar) en 'iedereen moet poepbroeken verschonen'. Dat zijn de twee uitersten.

Tomas

Tomas

10-01-2019 om 17:31 Topicstarter

@Dendy Pearson

Beetje lastig wel, om te discussieren met iemand die niet alles heeft gelezen...

Maar hier, lokaal, bij alle vrije scholen in de buurt is het geen onzin dus in mijn perspectief klopt het nog steeds wat ik zeg. Bij het snuffelen naar scholen al diverse gesprekken hierover gehad en ondervonden dat de meeste van ze daar geen moeite mee hebben, mits het niet om een aandoening gaat en/of langdurig is.

Overblijf moeder is trouwens op vrijwillige basis en daar zitten andere verantwoordelijkheden bij die niet aanluiten van de verantwoordelijkheden van een schooldirectie en diens leraren. Ook al kreeg je ervoor betaald, je wordt niet betaald om ze te vormen.

Maar het verandert mijn punt eigenlijk ook niet. Het blijft nog steeds een hekelpunt in het beleid van onze school en samen met alle anderen scholen die hetzelfde beleid hanteren.

Triva

Triva

10-01-2019 om 17:37

Tjonge

"Bij plasongelukjes maar ook bij kapotte knieeen waarbij een broek naar beneden moet helpen wij het kind op de gang. In het zicht van anderen.
Ik wil geen billen schoonmaken. Niet omdat ik het vies vind, maar omdat ik niet aan dat gedeelte van een kind wil en mag zitten."

Waar gaat dit heen? Omdat men niet alleen mag zijn met een kind met onbedekte geslachtsdelen moet het kind maar geholpen worden zodat ieder ander het kan zien? Billen schoonmaken kan niet want daar mag je niet aan zitten?

Zucht....

Dendy Pearson

Dendy Pearson

10-01-2019 om 17:43

Ja Triva, zo gaat dat.
Ter bescherming van de overblijfouder in dit geval. Dat gaat niet alleen over blote billen maar ook over andere beschuldigingen. Kinderen zeggen nog wel eens gekke dingen, echt waar.

Uiteraard is die plek op de gang niet in het zicht van de hele school, maar wel in het zicht van een andere volwassene

Tomas

Tomas

10-01-2019 om 17:43 Topicstarter

@vlinder72

Haha wil ik dat weten? Of valt het nog wel mee?

Dendy Pearson

Dendy Pearson

10-01-2019 om 17:47

Trouwens

Vziw gelden deze regels op veel plaatsen waar vrijwilligers voor kinderen zorgen. Iig bij scouting hier en ik kan me voorstellen dat er ook afspraken zijn over de doucheruimtes bij voetbal oid.
Ik vind het niet gek hoor

Tomas

Tomas

10-01-2019 om 17:52 Topicstarter

Triest

Ik snap de bescherming wel, maar het zorgt tegelijkertijd wel voor het op slot zetten van mogelijkheden. Die verkeerde berichten zijn niet mals, en ja ik zou ouderlijk instinct aanvoelen dat je dit niet meer vertrouwt. Maar met die instelling, kan je tegenwoordig toch ook niet meer over straat? Bang voor terreurdreiging? Dan kan je op een gegeven moment toch helemaal niets meer?

Maar goed, het is wel een beetje offtopic nu.

Bescherming

Helaas is het noodzakelijk om jezelf in bescherming te nemen. Er zijn diverse soorten ouders. Sommige ouders slaan echt wel snel op tilt over vermeend grensoverschrijdend gedrag.
Mijn nogal naive zoon is dat zelfs overkomen op de camping. Als 12 jarige sprak hij een kind aan op het grasveld dat daar stond te huilen. Die ouders hebben een poppekast gemaakt en de campleiding erbij gehaald. Gelukkig wisten die de zaak te de escaleren.

Een andere vader had een jonge dochter die zelf grensoverschrijdend sexueel wervend gedrag vertoonde. Dat wist de hele camping. Die vader ging zoon bijna te lijf tot ik er bij kwam. De halve camping was uitgelopen. Het meisje was samen met een aantal wat baldadige jongens in het zwembad/buitenbad gesprongen, na sluitingstijd. Iedereen had gezien hoe dat toeging, er was een jongerenactiviteit gaande, en zoon had niets bijzonders gedaan. Ik wilde dat de volgende dag met de man bespreken maar zijn vrouw en oudere kinderen raden dat mij af vanwege het lontje van de man.

Dus toen zoon zelf in het kader van vakantiewerk, op 17jarige leeftijd, zelf een groep leidde van basisschoolkinderen op een dagkamp hield hij zich ook strict aan de instructies en alle verschoning werd door de EHBO-ers gedaan. Waar altijd twee mensen bij aanwezig waren.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

10-01-2019 om 18:53

Tomas

Die bescherming is heel goed. Ook of juist voor de kinderen. Het zijn vaak juist die aardige vrijwilligers die al jaren ergens rondlopen en bij het meubelair zijn gaan horen waarvan dan blijkt dat er rare dingen gebeuren. Een vog zegt niks natuurlijk.

Maar we gaan idd wel erg ot nu

Tango

Tango

10-01-2019 om 19:38

In het zicht

Toen mijn kinderen, al enige jaren geleden, net naar school gingen, hadden ze zelden een ongelukje. De oudste hield het op school altijd op en de jongste ging juist tig keer per dag naar de wc omdat hij moeite had om de aandacht bij de gang van zaken in de klas te houden. Maar als ze een ongelukje hadden kregen ze wel droge kleding aan en de juf hielp misschien ook wel, want ze moest toch de klas uit om die droge kleding te pakken.
Ik vind ook dat dit moet kunnen bij een plasongelukje. Je kan hiervoor toch niet steeds een ouder uit het werk gaan bellen. Poepongelukjes zijn inderdaad een ander verhaal.
Mijn kinderen konden zichzelf toen ook al wel aardig aan en uitkleden en daar was ook aandacht voor met de gymles, want dat deden ze altijd in hemd en onderbroek.

Onlangs was ik bij mijn zus haar zoontje op school en ik moet daar nu aan denken door het verhaal van 'in het zicht' staan. Er stond een jongetje op de gang dat een ongelukje had gehad. Hij wist duidelijk niet precies hoe hij het aan moest pakken en stond daar zeker 5 minuten half in zijn blootje. Daarna pakte hij zijn droge kleding om aan te trekken. Inmiddels waren er aardig wat oudere kinderen en volwassenen langs gelopen, maar niet eentje die ging helpen. Vond het zo zielig.

Bo

Bo

10-01-2019 om 19:41

los het zelf op

Je loopt wat op de zaken vooruit Tomas, want vziw is er nog geen sprake van regelmatige ongelukjes. Mocht het aan de hand zijn, zoek dan een thuisblijfmoeder van een klasgenoot uit met wie je kunt afspreken dat zij in incidentele gevallen gebeld kan worden. Dit in het geval je zelf niet in de gelegenheid bent om te komen.

Verder stel je voor om hiervoor medewerkers aan te stellen maar *als er überhaupt geld zou zijn (wat niet zo is)* dan lijkt me dit zinvoller om aan beter onderwijs en kleinere klassen te besteden, dan aan een billenveger. Overigens zou ik not amused zijn als ze mijn 7e of 8e groeper hiervoor zouden inzetten, maar dat is bij ons op school gelukkig nooit gebeurd.

bicyclette

bicyclette

10-01-2019 om 20:05

"Mocht het aan de hand zijn, zoek dan een thuisblijfmoeder van een klasgenoot uit met wie je kunt afspreken dat zij in incidentele gevallen gebeld kan worden. Dit in het geval je zelf niet in de gelegenheid bent om te komen."

Ik heb werkelijk nog nooit van ouders gehoord (alle kinderen kunnen een ongelukje krijgen!) dat ze op voorhand een thuisblijfouder hiervoor hebben gevraagd. Moet de school dan een administratie gaan bijhouden per kind wie er gebeld kan worden-in-het-geval-van-een-poepbroek-en-als-de-ouders-niet-bereikbaar-zijn?

Werkende ouders zijn in principe gewoon niet beschikbaar om even naar school te komen om een poepbroek te verschonen. Een poepbroek moet wel even snel worden opgelost he. Je laat een kind natuurlijk niet een half uur of langer in de poep zitten.

Ik denk overigens dat klasgenoten en de leerkracht het ook niet echt kunnen waarderen als iemand met een poepbroek in de klas zit. En zonder luier he (want ongelukje), dus die poep zit dan ook snel op de stoel, vloer of wat dan ook maar.

Hoe het beleid ook is, volgens mij moet een school in dit soort gevallen gewoon iets doen. Als ik zou merken dat mijn kind lange tijd met een poepbroek zou moeten rondlopen omdat mijn man of ik niet bereikbaar/beschikbaar is, dan zou ik de school aanklagen wegens nalatigheid. Ik neem aan dat scholen dit zelf ook wel snappen.

Charlotte aardbrei

Charlotte aardbrei

27-03-2019 om 11:16

Logisch

Ik vind het niet meer dan logisch dat de school de ouders belt als een kind verschoont moet worden.
Natuurlijk lastig als je net aan het werk bent maar de leerkracht is ook aan het werk, dat kunnen ze ook niet zomaar onderbreken.
In de meeste cao's is voor dit soort zaken calamiteiten verlof en voor ouders die ver weg werken kunnen misschien een familielid, buurvrouw etc vragen.

Elizabeth

Elizabeth

27-03-2019 om 15:25

Werkgelegenheid?

Waarom scheppen we geen werkgelegenheid? is een vraag van Tomas. De economie draait op volle toeren, overal zijn personeelstekorten. In het basisonderwijs is een enorm lerarentekort en de extra budgetten voor meer ondersteuning in de klas zijn al weer op.

Persoonlijk vind ik dat je als ouder zelf verantwoordelijk bent voor het opvoeden, zindelijk maken en socialiseren van je kind. Als je je kind regelmatig ergens mee naartoe neemt en het op nieuwe plekken naar het toilet laat gaan is de schoolwc niet eng.

Charlotte aardbrei

Charlotte aardbrei

27-03-2019 om 15:30

Mee eens Elizabeth

Blijft verantwoordelijkheid van de ouders niet van de leerkracht.

zo zo

"Als je je kind regelmatig ergens mee naartoe neemt en het op nieuwe plekken naar het toilet laat gaan is de schoolwc niet eng"

Heerlijk hoor, om zo blind naief te geloven in de maakbaarheid van alles. En zo fijn te kunnen oordelen over anderen, want als een kind nog niet zindelijk is (of sociaal) dan ligt dat dus gewoon aan de ouders.

Pennestreek

Pennestreek

27-03-2019 om 20:35

Jippox

Dat is toch altijd zo? Als je kinderen hebt die het om wat voor reden dan ook, op welk vlak dan ook, niet lekker doen, kun je alleen jezelf de schuld geven...
Heerlijk voor ze hè, dat Elizabeth en Charlotte nog niet wijzer zijn. Geeft niet, komt vanzelf.

Dees

Dees

27-03-2019 om 21:12

Eng

Nou zindelijkheid ligt wel bij de ouders.....maar over dat een school wc niet eng is ben ik het niet mee eens.

Onze school zat tijdelijk gevestigd in een pand dat op nominatie stond om gesloopt te worden. Het kon nog net een jaartje of 2 door. Er zaten wat barstjes in het tegelwerk en ook in een van de raampjes. Iedere nieuwe kleuter werd door de al aanwezige kleuters wijsgemaakt dat er door die spleetjes spinnen kwamen en daar kwamen nog meer enge verhalen bij. Bijna alle nieuwe kleuters hadden daardoor in de eerste weken op school natte broeken.

Pennestreek

Pennestreek

27-03-2019 om 21:31

Was dat maar zo

Zindelijkheid ligt helemaal niet altijd bij de ouders. Helaas heb je soms als ouder écht geen invloed op hoe je kind zich ontwikkelt. Ik wou dat mensen met kinderen ‘waar niks aan mankeert’ nou gewoon eens hun zegeningen zouden tellen, in plaats van ouders met kinderen ‘met uitdagingen’ weg te zetten als incapabel.

En Charlotte, serieus? Calamiteitenverlof als je kind in zijn/haar broek heeft geplast? Ik ben benieuwd hoe vaak je baas daar in mee gaat. Maar ik ben bang dat je na 1 keer toch een andere baan zou kunnen gaan zoeken. Op een school, in de onderbouw, gebeuren af en toe ongelukjes. Daar heb je als school rekening mee te houden en maatregelen voor te treffen. Hier was school gelukkig niet zo moeilijk, er was gewoon een voorraad droge kleren en de juf hielp met omkleden. De vieze kleren gingen in een plastic tas mee naar huis.

Zindelijkheid

https://www.ouders.nl/artikelen/alles-over-zindelijk-worden

"Dat de meeste kinderen met 3 jaar zindelijk zijn, betekent dat er ook kinderen zijn die pas later zindelijk worden. Dat zijn er zelfs behoorlijk veel. Maar liefst 25 à 30% is pas na het 4e jaar helemaal zindelijk.

Je mag van een kind verwachten dat het (overdag) zindelijk is met 5 jaar, omdat pas dan alle organen die een rol spelen bij de zindelijkheid volledig zijn uitgerijpt. En bedplassen is pas een erkend probleem als het kind ouder is dan 6 jaar. Overigens plast één op de zes 5-jarigen 's nachts nog wel eens in bed. Bij 6-jarigen is dit één op de tien."

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.