Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Paddington

Paddington

17-01-2011 om 10:56

Hoeveel mag een school verwachten van het oefenen thuis?

Ik wil graag wat andere meningen horen over het volgende. Dochter is 9 en zit in groep 5. Van school uit is het verzoek gekomen dat je met je kind thuis de tafels oefent, dan doen we dan ook geregeld. Daarnaast heeft ze, omdat ze in een combi-groep zit, om de drie/vier weken een topotoets. Het leren voor deze toets moeten ze thuis doen.
Nu is onze dochter zwak met lezen en spellen. Ze moet dus ook elke dag lezen (iets wat ze niet leuk vindt). Voor spelling gebruiken ze naast de methode ook BLOON. Vanwege het feit dat mijn dochter zwak is met spellen moet er ook elke dag BLOON worden geoefend.
Als ik alles elke dag met haar zou moeten oefenen is ze elke dag al een uur kwijt aan huiswerk. We oefenen vaak, maar op sommige dagen schiet het er wel eens in (sporten, speelafspraakjes) en dan moet je keuzes maken. Dit naast de gebruikelijke dingen zoals: nieuwskring, boekenbeurt en spreekbeurt.
Nu kreeg mijn man afgelopen vrijdag de vraag of dochter wel haar BLOON oefent. Afgelopen vrijdag had ze precies weer een topotoets.
De vraag zelf begrijp ik wel, maar de manier waarop deze gesteld werd. Mijn man kreeg echt het idee van, het gaat niet goed met de spelling van dochter en dat komt omdat ze thuis te weinig oefent.

Nu is mijn vraag, hoeveel vinden jullie dat een kind naast school kan oefenen?
Ik ben erg benieuwd naar de reacties.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
marie

marie

17-01-2011 om 12:21

Dyslexie?

Hallo
Is ze alleen maar zwak met spelling of is ze dyslecties? Is ze daar al eens op getest? Zo niet, waarom niet? (kan vergoed worden door zorgverzekering).
Op wiens verzoek oefenen jullie met BlOON? IB-er, juf, RT-er?
Krijgt ze RT (remedial teaching?). Zo niet, waarom niet?
Moeten jullie de BLOON-woordenlijsten zelf aanmaken, of krijgen jullie die van de juf? (ik heb het even opgezocht met google: www.bloon.nl
Zelf vind ik een uur per dag huiswerk in groep 5 wel erg veel. Weet juf eigenlijk wel dat ze daar een uur per dag aan kwijt is?
Maak anders eens een afspraak met juf (en de IB-er erbij) over hoe zij dat ziet. Vind zij dat elke dag een uur moet kunnen, of is een half uur ook genoeg? Laat haar maar concreet aangeven wat zij vindt dat elke dag moet gebeuren. En waarom zou dat trouwens alleen maar thuis moeten? Wellicht dat er op school ook geoefend kan worden?
Je moet in elk geval uitkijken dat je dochter door al dat oefenen thuis geen hekel aan school gaat krijgen! Want het is vaak zo dat kinderen die moeite hebben met school blij zijn dat de schooldag afgelopen is en die zitten helemaal niet te wachten op nog meer school thuis. Dat levert alleen maar stress op voor de ouders en het kind (weet er alles van....).
In elk geval - ga in gesprek met school.
succes

ijsvogeltje

ijsvogeltje

17-01-2011 om 14:57

Je doet het niet voor school

Thuis oefenen doe je niet om de school tevreden te stellen, dat doe je om je kind op een hoger niveau te krijgen. De vraag is denk ik niet zozeer wat de school van jou mag verwachten, maar in hoeverre jij bereid bent thuis te doen waar de school niet aan toekomt óf wellicht steken laat vallen.
Maar ga vooral in gesprek met school en achterhaal waarom dit nodig is.

Jolijt

Jolijt

17-01-2011 om 15:40

Zelfde school?

Want hetzelfde kind kan het niet zijn
Hier dezelfde strijd. Dochter is 10 en zit in groep 6.
Een maal in de week RT waarvan een 1,5 uur huiswerk komt, dan Iwal met minimaal 3x per week 20 minuten.
Standaard: Bloon, rekenen, tafels en lezen; zo'n half uur tot een uur per dag.

En daarnaast dan nog alle bijzondere dingen, topo, geschiedenis, Engels, boekenbeurt, werkstukken (toch wel 3 per jaar), nieuwsbeurt, spreekbeurt, gedichten lezen...

Eigenlijk zijn we iedere dag zeker een uur kwijt als we alles goed willen doen. (moet ik er nog bij zeggen dat dat dus lang niet altijd lukt???).

Gelukkig is ze erg gemotiveerd en inderdaad zoals ijsvogeltje zegt, we doen het niet voor school. Dat betekent ook dat een keer niet genoeg geoefend voor topo,
gewoon met een onvoldoende wordt afgesloten zonder dat zij of ik ervan onder de indruk is.

Soms zou ik willen dat ze minder tijd op school hoefde te zitten, omdat haar werktempo in de rust thuis veel hoger ligt en er wel erg veel tijd op school verloren gaat aan de crea dingen. Maar dat is niet anders.

Balans

Ik heb me er wel aan geërgerd, en ook burgerlijk ongehoorzaam zonder iets te zeggen geweigerd. Maar dat was in een situatie waarin zoon op school veel te weinig aangepaste stof kreeg aangeboden. Iedere dag dus een uur of twee voor spek of bonen in de klas zat. En dan moesten we thuis nog schrijven gaan oefenen???

Wat mij betreft is het prima om meer thuis te doen maar idd, dan moeten ze de lesdag korter maken. Of ze moeten aantonen dat ze die kinderen echt al 5,5 uur nuttig bezig houden... én dat de kinderen nog draagkracht hebben na die lange schooldag. Lijkt mij stug.

Moek

Moek

17-01-2011 om 23:24

Huiswerk

Die van mij zijn echt kapot als ze thuis komen. Het komt er dus inderdaad weinig van, behalve op het weekend. Maar nee, ik geloof ook niet dat alle tijd daar nuttig besteed wordt. En ik wil graag dat thuis een veilige haven is. Bovendien wil ik er zelf niet aan onderdoor gaan, met kinderen die werkelijk bij elke stap begeleid en aangespoord moeten worden.

Guinevere

Guinevere

18-01-2011 om 10:54

Hier en vraag aan moek

Wij krijgen ook wel eens iets mee (groep 5, 8 jaar). Omdat zoon zijn opdrachten niet altijd goed begrijpt, kijken we thuis de dag van te voren 5 a 10 minuten in het lesboek om te kijken of de opdracht duidelijk is. Daar blijft het bij en de school is er absoluut op tegen om meer huiswerk te geven. Tafels oefenen natuurlijk wel, maar dat mág ook op school.
Topografie krijgen ze hier wel in groep 5 hoor. Nederland, provincies en de provinciehoofdsteden. Dat wordt allemaal op school bijgebracht.
Moek, als ik jouw bericht lees over het begeleiden en aansporen van je kinderen, zou ik het heel fijn vinden als je op mijn nieuwste topic in "zorgenkinderen" zou willen reageren. Als ik zo vrij mag zijn om dat te verzoeken.

vlinder72

vlinder72

18-01-2011 om 10:55

Combi groep

Onze zoon zit ook in groep 5 en ook in een combi groep 5/6. Hij heeft nog helemaal geen topo huiswerk. Hij heeft tot nu toe alleen twee keer een geschiedenistoets gehad. De informatie daarover kreeg hij ruim op tijd mee naar huis. Maar dat stelde niet zoveel voor en hij was er ook zo mee klaar.

Verder krijgen de kinderen in groep 5 alleen huiswerk mee als ze ergens moeite mee hebben. En dan nog zijn ze niet verplicht om het te maken. Leveren ze het huiswerk wel in dan krijgen ze een sticker, doen ze het niet dan is het ook goed.

Chippie

Chippie

18-01-2011 om 11:53

Paddington

Hier ook een zoon in groep 5. Hij is dyslectisch, jou dochter ook?

BLOON werkt niet bij dyslectische kinderen. Mijn zoon is helemaal opgebloeid (ik snap het!) door de spellingregels toe te passen ipv 15 woordjes uit het hoofd te leren. Die 15 woordjes werken voor kinderen met een goed woordbeeld. Die kinderen 'voelen' dat als je kippen met twee p's schrijft, dat je bikken met twee k's schrijft. Ik zou dus eerst eens nagaan of BLOON werkt voor je dochter.

Stampen (tafels, topo) is lastig voor dyslectische kinderen. Voor jou dochter ook? Dit betekent voor haar mogelijk nog een extra belasting.

Ik ben erg blij dat we - in samenspraak met school - hebben besloten om thuis intensief te oefenen met lezen (Ralfi en vrij) en spelling. Tafels laten we nu nog even zitten. Hij kent het principe, kan het uitrekenen, etc. Prioriteit ligt nu bij lezen en spelling. Ik ben hier erg blij mee.

Wat bij ons ook erg heeft gewerkt is om uit te leggen waarom zoon (zeer intelligent) grote moeite heeft met lezen, spelling en bv tafels (ze passen niet allemaal in mijn hoofd). Het oefenen is nu geen dagelijkse strijd meer. Hij ziet ook dat hij vooruit gaat. Spelling snapt hij nu en hij leest (dmv Ralfi) moeilijke stukken tekst. Bovendien is afgesproken dat hij mag lezen (school en thuis) wat hij wil. Ze houden niet meer aan het AVI niveau vast.

Ik denk dat een goed gesprek met school noodzakelijk is. En stuur aan op een dyslexie-onderzoek; dat verheldert de boel! School moet het van de andere kant bekijken. Niet: kind zal BLOON wel niet oefenen want resultaten zijn slecht. Maar: zelfs met extra oefening lukt het niet met spelling. Wat is er aan de hand?

Paddington

Paddington

19-01-2011 om 09:06

Als eerste bedankt voor alle reacties

Een gesprek aangaan met school had ik zelf ook al bedacht, maar voor mij voelt de input van dit forum altijd als een ruggensteuntje.
Dat mijn dochter dyslectisch zou kunnen zijn, is ook bij mij opgekomen. Ik ben het zelf ook, maar dan op z'n manier: dyslectisch met compensatie mogelijkheden. Bij mij helpt het inprenten van woordbeelden bijvoorbeeld wel. Vooral voor de dubbelklanken, zoals eu en ou. Ik zie vaak dat er iets niet goed staat in een woord, maar het duurt altijd even voordat ik zie wat er niet goed is.

@Chippie, jou opmerking: "School moet het van de andere kant bekijken. Niet: kind zal BLOON wel niet oefenen want resultaten zijn slecht. Maar: zelfs met extra oefening lukt het niet met spelling. Wat is er aan de hand?" zal mij erg helpen in het gesprek wat aan zal gaan. Ik denk dat deze opmerking precies de vinger op de zere plek legt. Ze zoeken de oorzaak van de slechte spelling op het verkeerde vlak.

Verder probeer ik het met mijn dochter altijd een beetje een spelletje van de maken. Ze heeft namelijk helemaal geen zin om thuis te oefenen. Als we met de honden gaan wandelen bijvoorbeeld. We komen dan een trappetje tegen van precies 10 treden. Zij oefent dan een tafel onder de tien en ik krijg dan een moeilijke tafel van haar op, bijvoorbeeld van 37 ofzo.

Maar goed, ik ga een gesprek aan met school en het dringende verzoek neerleggen dat ze wordt getest. Waarom school daar zelf niet mee is gekomen begrijp ik echt niet.

Chippie

Chippie

19-01-2011 om 15:03

Paddington

School zal haar niet (laten) testen. Ouders kunnen dat aanvragen bij een psycholoog (via huisarts, maar wij hebben een andere route doorlopen). School zal dossier moeten overhandigen, als daaruit blijkt dat er een sterk vermoeden is (bv 3 x E-score voor lezen op drie verschillende momeenten) én school voldoende RT heeft gegeven dan kan het onderzoek vergoedt worden door ziektekosten verzekering.

Waarom school daar niet op aandringt? Scholen schakelen vaak pas een extern deskundige in als ze 'handelingsverlegen' zijn. Als ze niet meer weten wat ze moeten en/of als er totaal geen vooruitgang meer geboekt wordt. Mogelijk wordt je dochter al als dyslectisch behandeld en denkt school dat je aan het etiketje 'dyslexie' niet zoveel hebt (want op basisschool mogen ze niet-gediagnosticeerde kinderen meer tijd geven etc).
Hier hebben we de ervaring dat de uitslag van de test bij voor het kind juist heel veel heeft betekent. Kind snapt wat er aan de hand is, is minder gefrustreerd, minder onderzeker en gemotiveerder om te oefenen. Bovendien is geen dyslect gelijk aan een andere dyslect; met de uitslag van de test heb je een gebruiksaanwijzing voor school en thuis. De test heeft ons en school dus veel meer gegeven dan een etiketje. Ook als blijkt dat het geen dyslexie is, ben ik ervan overtuigd dat er iets uit de test komt waar je iets mee kunt. Om die reden hebben wij de test bij een algemeen orthopedagoog/psycholoog gedaan en niet bij een dyslexie-instituut.

Het kan ook zijn dat school niet heeft geopperd om te gaan testen omdat ze dan RT moeten gaan geven (weet ik even niet meer of je kind dat heeft gehad).

En sommige scholen denken dat alleen kinderen die een E halen voor lezen, dyslectisch zijn (weet even niet meer wat je kind precies scoorde). Dat is niet waar (hier C's voor lezen en toch overduidelijk dyslectisch als een deur).

Veel succes!

Chippie

Chippie

19-01-2011 om 15:12

Je eigenlijke vraag

Je eigenlijke vraag 'hoeveel thuis oefenen?'. Hier geldt 3 x in de week spelling (15 minuten) en 3 x in de week Ralfi (15 minuten).
Daarnaast lezen we ongeveer drie keer in de week samen hardop (tekst mag hij zelf uitkiezen, geen Donald Duck) en de andere drie keer in de week leest hij gewoon vrij.
We oefenen nog niet de tafels, omdat prioriteit ergens anders ligt. We hebben intensiteit van spelling teruggeschroefd, ik kan me voorstellen dat we tafels nu beginnen te oefenen. Vervelende is dat dit ook moeizaam gaat en moeilijk blijft hangen.
Hier nog geen topo, boekbesprekingen, spreekbeurten, etc.
Daarnaast moet hij ook nog vijf keer in de week 20 min voor muziekles oefenen. Hij wilde zelf graag op muziekles. Ik had mijn twijfels of dit - qua oefenen - niet teveel zou zijn, maar tot nu toe gaat het goed.

Paddington

Paddington

21-01-2011 om 15:52

Chippie. ze haalt e-score op

spelling. Lezen gaat nu wel redelijk, daar heeft ze vorig jaar RT voor gehad. Voor haar spelling heeft ze naar mijn weten nog geen RT gehad. Handelingsverlegen zijn ze dus nog niet. Ze hebben in mijn ogen nog veel te weinig gedaan voor dochter. Maar goed. Het gesprek is gepland op 1 februari.
Gisteren wel weer ander akkefietje met dezelfde juf (ze heeft er namelijk twee) Of dochter haar haren voortaan niet vast kan zetten als ze naar school gaat!

Rosase

Rosase

21-01-2011 om 17:23

Hallo zeg...

En wat zei je toen? Nee?

Die juf kan wel apart uit de hoek komen. Beetje bazig type?

Chippie

Chippie

21-01-2011 om 21:30

Anna

Toen ik het boekje met regels zag, snapte ik meteen waarom mijn zoon het niet snapte. Dat was zo'n wirwar van regels waar totaal geen logica in zat. Ik ben toen gaan googlen en kwam uit bij Taal in Blokjes (en Pi-Spello). Ik heb de methode niet aangeschaft. Je kunt wel materiaal bestellen.

De methodes verdelen de wereld in klanken (ipv letters)
De aa ee uu oo (klanken dus) zijn geel, de a e u o i zijn groen. In het woord bomen is de oo-klank nog steeds geel. De dubbelklinkers ou/au ui eu ei/ij zijn rood. Je hebt nog meertekenklanken: aai oei ooi uw ieuw eeuw. Die zijn wit. Er is een duffe u (zoals in ge-, be-en bv -en). De duffe u is roze. Medeklinkers zijn blauw.

Het kind moet eerst deze klanken onder de knie krijgen. Het kind moet nu het woord hakken, bv boo-men. Je moet luisteren waa rhet woord op eindigt. Op de gele oo klank dus. Bij alle gele klanken geldt de letterdiefregel, de letterdief snoept een o weg omdat die toch met z'n tweetjes zijn. Als er op het einde een blauwe medeklinker staat (boom) dan kan de letterdief er niet bij.
Eindigt het woordstukje op een groene o (bo-mmen) of andere groene klank dan heb je de regel van de letterzetter (of hoe je het dan noemt). Na een groene klank krijg je dus een dubbele medeklinker.
Na een roze duffe u (die klinkt dus ongeveer hetzelfde als een groene u) geldt deze regel niet. Daarom schrijf je be-gi-nnen met één g (na een roze duffe u) en met twee n-en (want de i is een groene klank).

Na een groene klank schrijf je een ch als je een g hoort. Na alle andere klanken schrijf je een g (begin en eidne van woord schrijf je ook altijd een g).

Ou/au en ij/ei zijn lastig. Je schrijft altijd een ou en een ij behalve bij de au- en ei-woorden. Zo leren ze dat op school ook.

Zo bouwen we alle regels van school in 'ons' systeem. Het is nu geen wirwar van regels maar een schema van "luisteren naar laatste klapje-welke kleur-welke regel".

De bruine schoenen zijn meer een grammaticaal iets. Meervoudsvorm is met -en of -s.

Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op deze regels. Die laten we nu nog bewust buiten beschouwing. Anders wordt het kind gek! et gaat nu om de structuur, snappen hoet het zit.

Ons buurmeisje wordt ook begeleid door een logopedist. Ik heb toch echt heel sterk het gevoel dat een logopedist (ja, ik wee tdat ze een specialisatiecursusje kunnen volgen) zich beter bij hun eigen leest kunnen houden.

Chippie

Chippie

21-01-2011 om 21:35

Paddington

Als je dochter met RT lezen behoorlijk heeft opgehaald dan is ze waarschijnlijk niet dyslectisch. Dyslectische kinderen gaan echt mondjesmaat vooruit met lezen (hier doen we 3 x in de week Ralfi op school, 3 x thuis, 5 x half uur lezen op school, 3 x flitsen op school, 6 x thuis half uur lezen, etc) en hij gaat echt nog veel minder vooruit dan het gemiddelde (bij een hoge intelligentie).

Misschien kun je thuis met spelling aan de slag. Zie hierboven. Ik denk dat ook niet-dyslectische kinderen baat hebben bij een spellingsmethode die niet uitgaat van 'woordbeeld'. Maak de structuur duidelijk en oefen per categorie (dus niet alles door elkaar zoals bij veel spellingsmethodes).

Annet

Annet

21-01-2011 om 22:07

Te kort door de bocht (chippie)

Ik denk dat je nu te kort door de bocht gaat. Je mag niet zomaar conclusies trekken over wel of niet dyslectisch, afhankelijk van hoe snel kind vooruit gaat.
Ik ken een hb kind met vastgestelde dyslectie, ook 9 jaar, die enorm vooruit is gegaan het afgelopen jaar.
Jouw kind is toch niet de norm?

Chippie

Chippie

23-01-2011 om 16:13

Annet

Dat is misschien te kort door de bocht, maar het is waarschijnlijk wel zo. NIet het niveau maar met name de vooruitgang is een factor waar je rekening mee moet houden.

Bovendien is dat niet de hoofdvraag, wel of niet dyslectisch. De hoofdvraag is hoe krijgen we haar spellingsvaardigheden omhoog. Ondanks oefening blijft deze flink achter; dan is er dus waarschijnlijk een andere aanpak nodig.

Mijn kind is niet de norm, hij is toevallig wel HB. Ik ken meerdere kinderen met de combi dyslexie en HB en heb me helemaal suf gelezen over HB, dyslexie en combi tussen deze. Al deze kinderen scoorden niet superslecht (dus geen E-scores) op spelling en lezen. Maar als je kijkt naar de vooruitgang (zeer matig, zeer veel oefening) dan is dat een veel betere voorspeller.

Vanzelfsprekend mag ik geen uitspraak doen over wel of niet dyslectisch. Ik heb - ook in dit draadje - geroepen om te laten testen. Bij ons kind (niet de norm) heeft dit voor ongelofelijk veel opluchting, meer begrip en meer motivatie geleid. Komt er geen dyslexie uit, dan krijg je ongetwijfeld antwoorden met zo'n test wat je zou moeten doen.

Chippie

Chippie

23-01-2011 om 16:17

Annet

Je 'jouw kind is toch niet de norm' zit me niet lekker. Ik heb nog eens al mijn antwoorden in dit draadje nagelezen. Ik zeg heel duidelijk: laten testen en ook dat kinderen die geen E-scores halen voor lezen toch dyslectisch kunnen zijn. Ik vind het een beetje vreemd als je dan zoiets akeligs roept als 'jouw kind is toch niet de norm'. Het is prettig als je eerst even het draadje doorleest en niet zomaar iets te roepen...

Annet

Annet

23-01-2011 om 22:10

Hoi chippie

Niet te veel persoonlijk aantrekken hoor, zo is het niet bedoeld.

Ik reageerde op dit zinnetje van jou:
"Als je dochter met RT lezen behoorlijk heeft opgehaald dan is ze waarschijnlijk niet dyslectisch. Dyslectische kinderen gaan echt mondjesmaat vooruit met lezen... etc."

Die conclusie vond ik te kort door de bocht omdat dit wel afhangt van de kwaliteit van de RT en van het kind.
Het hb-kind waar ik heb over heb (niet mijn kind) is absoluut dyslectisch maar gaat meer dan mondjesmaat vooruit sinds er de juiste begeleiding is. Dit kind reageert dus anders dan jouw kind op alle inzet. Dat maakt kind niet minder dyslectisch.

Over leren spellen zeg ik niets.
Enne...... het hele draadje heb ik ook gelezen

Chippie

Chippie

24-01-2011 om 11:20

Annet

"Het hb-kind waar ik heb over heb (niet mijn kind) is absoluut dyslectisch maar gaat meer dan mondjesmaat vooruit sinds er de juiste begeleiding is. Dit kind reageert dus anders dan jouw kind op alle inzet. Dat maakt kind niet minder dyslectisch."

Maar dat ligt dan ook (misschien wel met name) aan het feit dat daarvoor de begeleiding slecht was.

HB-kinderen kunnen goed compenseren qua tekstbegrip. Ze behalen dus geen E-scores maar met heel veel moeite en inzet D of C scores. Dat maakt het kind inderdaad niet minder dyslectisch. Dat is hier op school nog wel eens een discussiepunt.

Waaruit bestond de RT begeleiding van dat kind? Wij overwegen nog steeds een particuliere RT (omdat je ook alles wilt aangrijpen) maar ik vraag me af of dit echt zoveel effect heeft. Ik heb me goed ingelezen en we passen op school en thuis Ralfi-lezen toe, er worden - voor dyslectische begrippen - veel leeskilometers gemaakt en we starten weer met flitsen (ik geloof daar niet zo in).

Annet

Annet

24-01-2011 om 20:54

Chippie

Ik heb het nagevraagd (per mail) welke begeleiding dit kind heeft. Het is een soort extern bureau maar meer weet ik niet.
Het heeft een tijd geduurd voordat dit van start ging, dus volgens mijn herinnering is er voor die tijd nauwelijks begeleiding geweest.
Ik laat van me horen zodra ik meer weet.

Chippie

Chippie

24-01-2011 om 22:43

Anna

"Overigens vraag ik me toch nog af hoe het werkt bij een kind dat niet alleen geen woordbeeld heeft, maar ook nog eens een soort van klankdoof lijkt te zijn."

Voor zover ik het uit de dyslexietest van onze zoon kan halen is er in twee gevallen sprake van dyslexie: jij noemt het klank-doof. In de test heten het fonologische vaardigheden. Bij onze zoon gaat dat redelijk. En dat is een groot winstpunt. Als hij een 'eu' hoort dan weet hij welk 'teken' daar bij hoort. Mogelijk heeft jouw dochter wel moeite met de fonologische vaardigheden. Zoon viel uit op woordvindingsproblemen, dat is echt ver onder de maat. Dyslectici hebben problemen met één of beide vaardigheden.

In mijn systeem zijn 'eer' 'oor' 'eur' geen speciale klanken omdat mijn zoon daar geen moeite mee heeft. Maar dat is in het systeem van Pi-Spello in ieder geval (Taal in Blokjes volgens mij ook) wel zo. De klank 'eur' is dus een speciale "letter".

" Jammer alleen dat bij de Cito gevraagd wordt welke van de vier woorden fout gespeld is (da\'s heel moeilijk voor een kind dat niet eens verschil ziet tussen twee dezelfde woorden die verschillend gespeld zijn)"

Ja, dat probleem is ook aangekaart bij Cito. Op deze manier testen is het voor dyslectische kinderen bijna onmogelijk terwijl ze het woord waar het omgaat wel goed kunnen spellen. Gelukkig telt spelling niet al te zwaar mee qua Cito-uitslag. Ik ben heel benieuwd hoe dat straks gaat qua Cito-uitslag.
"
"Mijn dochter kan niet goed woorden in lettergrepen hakken, die zegt rustig boom-en."

Het probleem is dat met de reguliere spellingsmethode allerlei structuren door elkaar worden gegooid. Het is niet zo gek dat ze boom-en zegt omdat het zo ook geleerd wordt. Wij (zoon is 7) hebben het met stampen en ietwat schreeuwen gedaan. Dan moet je wel bo - men zeggen. Maar het blijft lastig voor dyslectische kinderen.

Chippie

Chippie

24-01-2011 om 22:45

Annet

Dankjewel, zou fijn zijn.

Annet

Annet

25-01-2011 om 19:42

Chippie

Reactie ontvangen:

Zoon krijgt via de Schoolbegeleidingsdienst van onze regio zijn dyslexietraining.
De dienst heeft de dyslexie vastgesteld en werkt voor de training samen met ONL (Onderwijszorg Nederland) (http://onderwijszorgnederland.nl).
ONL levert het materiaal/methode en de onderwijsadviseur van de dienst voert uit.
Er zijn verschillende overtuigingen over het aanpakken van dyslexie.
Deze methode is gestoeld op “meters maken”, vaak en langdurig oefenen.
Dat vraagt veel de dyslect en van de ouders, want je moet elke dag minimaal een half uur aan de slag met spelling en lezen.
Bij Zoon heeft dit een goede uitwerking, hij gaat met sprongen vooruit.
Zijn dyslexie juf vindt het uitzonderlijk wat er gebeurt (in vergelijk met andere dyslecten).
Blijkbaar helpt zijn HB hem, dat denk ik tenminste.
En Zoon kan het heel goed vinden met deze juf, zij doet haar best om over (voor hem) leuke onderwerpen te lezen.
Dat heeft ook invloed op het resultaat.

Chippie

Chippie

25-01-2011 om 22:01

Annet

Bedankt voor je info. Het is dus ongeveer hetzelfde als wat wij doen. Hij leest vanaf dat hij 5,5 jaar oud is. Vanaf groep 1 heeft hij iedere dag thuis gelezen en nog steeds leest hij iedere dag thuis (inmiddels) een half uur.
Als dat daarvoor niet is gebeurd, dan kan ik me enigszins voorstellen dat hij met sprongen vooruit gaat.

Ik ben soms bang dat dyslexietrainingen iets magisch zijn. Een soort toverformule. Nu denk ik dat we goed op weg zijn. Onze zoon heeft nu een paar maanden achterstand.

HB kinderen kunnen goed compenseren omdat ze een goed tekstbegrip hebben. Ze kunnen de tekst voorspellen. Met DMT toetsen (rijtjes woorden) en onzinwoorden gaan ook HB kinderen onderuit.

Leuke teksten zijn zeker belangrijk. Hier doet zoon niet mee met de reguliere methode omdat die boekjes hem de neus uitkomen en totaal niet aanspreken. Hij mag nu zelf boeken uitzoeken en leest dan ver boven zijn eigenlijke niveau. Maar dan motiveer je wel het leesplezier.

Chippie

Chippie

25-01-2011 om 22:03

Anna

Oeps, ik dacht dat ik het ooit had gelezen

Maar het kan ook nog zijn dat taal als totaalonderdeel minder meetelt dan rekenen en studievaardigheden. Volgens mij telt wereldorientatie helemaal niet mee.

Maar mijn zoon zit in groep 5. Entreetoetsen etc zijn nog een heel eind weg.

Annet

Annet

25-01-2011 om 22:58

Anna, niet alles telt mee bij de entreetoets

De entreetoets is breder dan de eindcito. Dat is heel goed want ook die onderdelen zijn belangrijk in de toekomst.
Maar op de eindscore van de entreetoets worden alleen dezelfde onderdelen meegerekend als bij de eindtoets. Dat zal waarschijnlijk jouw eindscore afwijkend maken. Zo uit mijn hoofd weet ik niet meer welke onderdelen dan afvallen. Dat is vast wel ergens terug te vinden.

Wereldorientatie telt bij de eindcito score inderdaad niet mee. Taal, rekenen en studievaardigheden wel. Taal heeft zeker veel invloed.

Dyslexie dochter,

Ikzelf ben een moeder met dyslexie, had zelf in groep 3 al in de gaten dat mijn oudste dochter daarvoor ook wel erg voor in aanmerking kwam..
School wou hiet tot eind groep 4 niet in mee, begin groep 5 moest ik ineens op het matje komen voor een behandelingsplan.Mijn dochter liep 1.5 jaar achter met lezen.....dahah.

Daarna heb ik volledige medewerking van school gekregen en hebben ze ruim een jaar intesief extra werk met haar verricht, helaas bracht dit niet de juiste vooruitgang.
Het meisje bleef, eigenlijk gelukkig E's anders krijg je geen dyslexie test, scooren voor haar testen.
We hebben haar half groep 5 kunnen laten testen dit temeer omdat school een goede rt(administratie) kon over leggen.
Mijn dochter is ernstig enkelvoudig dyslexie leerling.
Mijn dochter krijg nu therapie, leert weer geheel opnieuw lezen door de woorden te ontleden in tekens en tekenklanken.
Ze heeft in nu 30 behandelingen een half jaar weggepoetst van de achterstand. Het moet niet sneller gaan want dan heeft ze geen recht mee op tharapie maar het gaat nu echt stukken beter met haar en leest enorm graag.

Mijn ervaring met het huiswerk thuis is dat je er alleen al met de dyslexie training al erg bovenop moet zitten maar dat je dit probleem echt niet wegpoetst door werk thuis te maken.
Leer problemen moeten door de gene die daarvoor hebben geleerd bekeken of begeleid worden, als ouder kun je ondersteunend werk doen.

Ik begrijp dat er een gesprek op school komt,denk goed na over wat je zelf wilt bereiken met dit gesprek.
Probeer voor jezelf goed duidelijk te krijgen wat je wenst voor je kind, diep in je hart weet je wat ze nodig heeft.
Geef duidelijk je grenzen aan, wat je wel zelf en niet zelf kan.

Ik begrijp dat je een niet zo makkelijke juf tegenover je hebt, dat is rot daar weet ik alles van.
Dan nog moet je je grenzen aangeven, ikzelf heb het vorig schooljaar met mijn jongste dochter gehad.
Er dominante juf die erg op haar eigen mening zat en mijn dochter heeft laten verzuipen.Dit is héél erg mis gegaan, heb haar werkelijk flink de waarheid verteld.
Daar ben ik niet trots op maar ze zijn wel erg van mij geschrokken en werken nu erg mee. Dat is fijn, jij kent je dochter het best en hun moeten hun vak verstaan..

Sucses

Paddington

Paddington

01-02-2011 om 22:29

Gesprek gehad

Juffen begonnen meteen over een sociale vaardigheidstraining voor dochter. Mijn mening daarover is als volgt. Ik zie thuis en op clubjes geen problemen. Er is dus iets op school wat het voor dochter moeilijk maakt. Sociale vaardigheidstraining buiten school helpt het probleem binnen school niet oplossen, zolang er op school niets gebeurt.
Wat wij in ieder geval hebben bereikt met het gesprek:
- we stoppen tijdelijk met extra spelling oefening thuis
- we stoppen tijdelijk met het oefenen van de tafels thuis
- we stoppen tijdelijk met het verplichte lezen thuis
Dit doen we om de frustratie bij dochter weg te halen. Spelletjes die dochter wel leuk vindt om te doen, blijven we gewoon doen. De dingen waar dochter echt tegenop zag, laten we dus even rusten.
Verder wordt dochter besproken in het multidisciplinaire team (zorgcoördinator, jeugd maatschappelijk werk, enz.)Als er een handelingsplan uitkomt, waarbij een sociale vaardigheidstraining een onderdeel is, vind ik dat goed. Dan is het een onderdeel van een plan en niet een alleenstaand iets.
Kortom wort vervolgd.

Chippie

Chippie

02-02-2011 om 01:08

Kluitje in het riet

Niet om lullig te doen, maar ben je nu veel opgeschoten met dit gesprek? Jij ziet, terecht waarschijnlijk, geen moeilijkheden qua sociale vaardigheden. Jij ziet een heel ander probleem.
Nu wordt je kind in een team besproken alsof je kind sociale problemen heeft (want waarom zou anders jeugd maatschappelijk werk er bij zitten?). School moet eerst het probleem duidelijk op het netvlies krijgen. En ja, dat is soms lastig. Je probleem is: kind oefent zich thuis een breuk en schoolresultaten verbeteren niet. Maar nu wordt het toch in een heel andere hoek gezocht dan waar je het volgens mij moet zoeken.

Ik zou bang zijn voor een dwaalweggebeuren. Dat ZAT team komt een paar keer per jaar bij elkaar, dan zul je zien dat ze het definitieve advies nog een bijeenkomst doorschuiven, dan volgt er een vaag handelingsplan uit met een sova-training. Dan ben je 3/4 jaar verder en ben je volgens mij nog geen stap verder. Het klinkt misschien hard, maar die tijd heeft je dochter niet. Daar moet nu wat mee gebeuren. Ze heeft veel meer behoefte aan extra instructie dan aan een SOVA training! En er zijn misschien redenen om ook aan een SOVA training te denken maar de SOVA probleempjes kunnen heel goed voortkomen uit een leerstoornis die leidt tot frustratie, demotivatie, laag zelfbeeld, etc.

Ik denk dat het wel goed is om een rustpauze in te lassen qua thuis oefenen. Weerstand werkt alleen maar averechts. Maar ook daarvoor geldt dat een goede verklaring bij je dochter misschien leidt tot meer begrip, minder frustratie en meer motivatie.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.